PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd w IrfanView 4.10?

żółto-czarny
14-07-2008, 16:26
W Ustawieniach programu, w zakładce Wyświetlanie jest ustawiony stopień powiększenia (domyślnie 10%). W rzeczywistości, kiedy klikam na lupkę +/- ten skok jest przypadkowy i za każdym razem inny. Jeszcze w dodatku przesuwanie suwakami z prawej i na dole okna, nie dociąga obrazka do końca i nie widać jego samej góry i skrajnie prawej strony :evil: Cały obrazek da się przesuwać tylko przy 100%. Czy inny użytkownicy tej wersji też to zauważyli, a jeśli tak to jaka jest ostatnia "pełnosprawna" wersja Irfana? W końcu lepiej się ocenia zdjęcia na widoku 50% niż na 57 :?

ADAM1
14-07-2008, 16:32
Pewnie wiesz o istnieniu FastStone, to nie będę Cię zanudzał.:D

tymancjo
14-07-2008, 22:41
Pewnie wiesz o istnieniu FastStone, to nie będę Cię zanudzał.:D

..hmmm a co to niby ma do rzeczy? są sprawy w których FS 9mimo że fajny i sam używam) nie dorównuje irfanowi.

Co do problemów autora - to jakoś nie potrafię ich u siebie zasymulować i nie wiem czemu tak się dzieje :(

Tr0n
14-07-2008, 22:48
W Ustawieniach programu, w zakładce Wyświetlanie jest ustawiony stopień powiększenia (domyślnie 10%). W rzeczywistości, kiedy klikam na lupkę +/- ten skok jest przypadkowy i za każdym razem inny. Jeszcze w dodatku przesuwanie suwakami z prawej i na dole okna, nie dociąga obrazka do końca i nie widać jego samej góry i skrajnie prawej strony :evil: Cały obrazek da się przesuwać tylko przy 100%. Czy inny użytkownicy tej wersji też to zauważyli, a jeśli tak to jaka jest ostatnia "pełnosprawna" wersja Irfana? W końcu lepiej się ocenia zdjęcia na widoku 50% niż na 57 :?

Powiększenie jest pewnie liczone od ilości pikseli w poziomie, a % pokazuje od ogólnej powiększenia wyświetlanego obrazu. IrfanView miał zawsze kilka dziwnych rzeczy które były dla mnie niestrawne. Polecam FastStone

Tr0n
14-07-2008, 22:59
..hmmm a co to niby ma do rzeczy? są sprawy w których FS 9mimo że fajny i sam używam) nie dorównuje irfanowi.
Jakie? Serio pytam bo dla mnie FS jest mega wygodny w przeciwieństwie do Irfana, ale ciekawy jestem jakie funkcje są w irfanie

In plus w FS dla mnie jest tryb FullScren. Kierujesz mysz do góry - podgląd katalogu z miniaturkami, na prawo - exif i histogram, na lewo - edycja, w dół - funkcje wyświetlania, a jak sobie kliknę przycisk myszki i trzymam to mam obraz w wielkosci 100%, puszczam - przypasowanie do ekranu. Oraz mega + - szybkość otwierania NEF, Irfan przy nim to żółw na wakacjach

Zink
15-07-2008, 08:52
Ja zauważyłem dokładnie taki sam problem w wersji 4.10. Wkurza mnie, że jak powiększam stopniowo, to prawie nigdy nie "trafia" na 100%, tylko jest 98% albo 101%. Tak trochę bez sensu. To samo z ucinaniem obrazu od góry. Chciałem sobie ostatnio przejrzeć jakąś mapę w dużej rozdzielczości i strasznie trudno byo "dostać się" do górnej części. Chyba niedługo zacznę szukać jakiejś innej przeglądarki.

ADAM1
15-07-2008, 12:24
Ja zauważyłem dokładnie taki sam problem w wersji 4.10. Wkurza mnie, że jak powiększam stopniowo, to prawie nigdy nie "trafia" na 100%, tylko jest 98% albo 101%. Tak trochę bez sensu. To samo z ucinaniem obrazu od góry. Chciałem sobie ostatnio przejrzeć jakąś mapę w dużej rozdzielczości i strasznie trudno byo "dostać się" do górnej części. Chyba niedługo zacznę szukać jakiejś innej przeglądarki.

Proszę Cię, czytaj wszystkie posty dokładnie, masz odpowiedź na Twój problem na talerzu.

S_Beast
16-07-2008, 11:21
Jeszcze w dodatku przesuwanie suwakami z prawej i na dole okna, nie dociąga obrazka do końca i nie widać jego samej góry i skrajnie prawej strony :evil: Cały obrazek da się przesuwać tylko przy 100%. Czy inny użytkownicy tej wersji też to zauważyli, a jeśli tak to jaka jest ostatnia "pełnosprawna" wersja Irfana? W końcu lepiej się ocenia zdjęcia na widoku 50% niż na 57 :?
Myślałem, że to tylko ja mam ten problem.
Z tego co pamiętam, to 3.97 nie miało tego problemu. Do pobrania http://www.oldversion.com/download.php?idlong=240ab83b61e9ee0a05b7e5dbc2f2dc 2a

żółto-czarny
16-07-2008, 17:12
Dzięki za podpowiedzi! Nad FastStone jeszcze się zastanowię, natomiast narazie wróciłem do Irfan 4.00 i wyświetla po staremu, czyli dobrze :) Siła przywiązania do marki mocno na mnie działa ;-)

roofman
17-07-2008, 13:47
Jest nowa wersja Irfana - 4.20. W zmianach jest coś o poprawieniu zoomawania. Polskiej lokalizacji jeszcze nie ma. Oczywiście jak ktoś decyduje się na instalkę to zalecane jest również przeinstalowanie paczki pluginów do nowej wersji.

Zink
17-07-2008, 21:23
Proszę Cię, czytaj wszystkie posty dokładnie, masz odpowiedź na Twój problem na talerzu.

Przepraszam, ale wygląda na to, że mam problemy ze wzrokiem. Przeczytałem wszystkie posty kilka razy i nie znalazłem odpowiedzi (prawdziwej, domysły pomijam) na mój problem. Tak na marginesie: który "mój" problem masz na myśli? Bo na ten z powiększaniem nie trafiającym w 100% znam obejście już od dawna (co nie zmienia faktu, że nadal jest to problem), a ten, że nie da się zobaczyć całego obrazka przy przy powiększeniach innych niż 100% i dopasowane do okna został naprawiony w wersji 4.20. No chyba, że "Pewnie wiesz o istnieniu FastStone" uważasz za odpowiedź. Jeśli tak, to przyjmuję do wiadomości i proszę, żebyś ty również zauważył, że mój post nie był prośbą o rozwiązanie problemów, ale potwierdzeniem dla żółto-czarnego, że problemy, o które pytał nie dotyczą wyłącznie jego, ale są to błędy w samym programie.

ADAM1
17-07-2008, 21:38
Przepraszam, ale wygląda na to, że mam problemy ze wzrokiem. Przeczytałem wszystkie posty kilka razy i nie znalazłem odpowiedzi (prawdziwej, domysły pomijam) na mój problem. Tak na marginesie: który "mój" problem masz na myśli? Bo na ten z powiększaniem nie trafiającym w 100% znam obejście już od dawna (co nie zmienia faktu, że nadal jest to problem), a ten, że nie da się zobaczyć całego obrazka przy przy powiększeniach innych niż 100% i dopasowane do okna został naprawiony w wersji 4.20. No chyba, że "Pewnie wiesz o istnieniu FastStone" uważasz za odpowiedź. Jeśli tak, to przyjmuję do wiadomości i proszę, żebyś ty również zauważył, że mój post nie był prośbą o rozwiązanie problemów, ale potwierdzeniem dla żółto-czarnego, że problemy, o które pytał nie dotyczą wyłącznie jego, ale są to błędy w samym programie.

Jeśli poczułeś się urażony, to PRZEPRASZAM i to z całej siły.

Nie ma powodu, aby nadmiernie przywiązywać sie do jakiegoś softu, kiedy konkurencja wypada lepiej.

Stąd moja sugestia zastosowania FS.

Pozdrawiam serdecznie. Adam

tymancjo
18-07-2008, 13:26
Jakie? Serio pytam bo dla mnie FS jest mega wygodny w przeciwieństwie do Irfana, ale ciekawy jestem jakie funkcje są w irfanie

Nie będę demonizował - bo być może FS tez tak potrafi - ale Irfan bardzo fajnie się daje obsługiwać z linii komend (i przez to potrafi np dodawać ramki podczas exportu z LR).
Z drugiej strony mam nieodparte wrażenie ze zmniejszenie i bardzo lekkie podostrzenie zdjęć wychodzi mu dużo szybciej niż FS (choć ten drugi robi to fajnie - to straszliwie wolno)

pozdrawiam,

Zink
18-07-2008, 13:51
Jeśli poczułeś się urażony, to PRZEPRASZAM i to z całej siły.

Nie ma powodu, aby nadmiernie przywiązywać sie do jakiegoś softu, kiedy konkurencja wypada lepiej.

Stąd moja sugestia zastosowania FS.

Pozdrawiam serdecznie. Adam
Nie mam w zwyczaju urażać się o takie błahe sprawy :). Po prostu na wypowiedzi krytykujące mnie, co do których uważam, że autor nie do końca miał rację, staram się odpowiadać w podobnym tonie, co ma na celu uzmysłowienie sobie błędu przez autora (ale jeśli to jednak ja się mylę, to wychodzi kiepsko, więc to chyba nie jest dobry pomysł :)).
W każdym razie, dziękuję za przeprosiny, chociaż były niepotrzebnie. I niech nastanie pokój :).

Michal_C
18-07-2008, 14:06
... a na dodatek IrfanView jest już w wersji 4.2 ::)). Kiedy miałem FS to niestety pliki z D50 czytał jakoś .... słabo. Wyostrzenie zaś to była porażka.

elix
18-07-2008, 14:15
Jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi ale teraz sprawdziłem i rzeczywiście nie działa to poprawnie - tzn działa ale względem obecnego rozmiaru. Przykładowo jeśli naciśniesz lupkę "+" w momencie gdy obraz masz powiększony do 200% to powiększa go o 10% tego rozmiaru (czyli tak jak masz ustawione) co da ci wynik 220%. Stąd te "pseudoprzypadkowe" wartości.

W wersji 4.20 działa to dokładnie tak samo.

roofman
18-07-2008, 16:20
Jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi ale teraz sprawdziłem i rzeczywiście nie działa to poprawnie - tzn działa ale względem obecnego rozmiaru. Przykładowo jeśli naciśniesz lupkę "+" w momencie gdy obraz masz powiększony do 200% to powiększa go o 10% tego rozmiaru (czyli tak jak masz ustawione) co da ci wynik 220%. Stąd te "pseudoprzypadkowe" wartości.

W wersji 4.20 działa to dokładnie tak samo.
Jesteś pewien? W wersji 4.20 można to ustawić...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img300.imageshack.us/img300/9835/irfanxa9.jpg)

elix
19-07-2008, 10:39
roofman - masz rację, sprawdzałem to na szybko i nie zauważyłem tej opcji.