Zobacz pełną wersję : Błąd w IrfanView 4.10?
żółto-czarny
14-07-2008, 16:26
W Ustawieniach programu, w zakładce Wyświetlanie jest ustawiony stopień powiększenia (domyślnie 10%). W rzeczywistości, kiedy klikam na lupkę +/- ten skok jest przypadkowy i za każdym razem inny. Jeszcze w dodatku przesuwanie suwakami z prawej i na dole okna, nie dociąga obrazka do końca i nie widać jego samej góry i skrajnie prawej strony :evil: Cały obrazek da się przesuwać tylko przy 100%. Czy inny użytkownicy tej wersji też to zauważyli, a jeśli tak to jaka jest ostatnia "pełnosprawna" wersja Irfana? W końcu lepiej się ocenia zdjęcia na widoku 50% niż na 57 :?
Pewnie wiesz o istnieniu FastStone, to nie będę Cię zanudzał.:D
tymancjo
14-07-2008, 22:41
Pewnie wiesz o istnieniu FastStone, to nie będę Cię zanudzał.:D
..hmmm a co to niby ma do rzeczy? są sprawy w których FS 9mimo że fajny i sam używam) nie dorównuje irfanowi.
Co do problemów autora - to jakoś nie potrafię ich u siebie zasymulować i nie wiem czemu tak się dzieje :(
W Ustawieniach programu, w zakładce Wyświetlanie jest ustawiony stopień powiększenia (domyślnie 10%). W rzeczywistości, kiedy klikam na lupkę +/- ten skok jest przypadkowy i za każdym razem inny. Jeszcze w dodatku przesuwanie suwakami z prawej i na dole okna, nie dociąga obrazka do końca i nie widać jego samej góry i skrajnie prawej strony :evil: Cały obrazek da się przesuwać tylko przy 100%. Czy inny użytkownicy tej wersji też to zauważyli, a jeśli tak to jaka jest ostatnia "pełnosprawna" wersja Irfana? W końcu lepiej się ocenia zdjęcia na widoku 50% niż na 57 :?
Powiększenie jest pewnie liczone od ilości pikseli w poziomie, a % pokazuje od ogólnej powiększenia wyświetlanego obrazu. IrfanView miał zawsze kilka dziwnych rzeczy które były dla mnie niestrawne. Polecam FastStone
..hmmm a co to niby ma do rzeczy? są sprawy w których FS 9mimo że fajny i sam używam) nie dorównuje irfanowi.
Jakie? Serio pytam bo dla mnie FS jest mega wygodny w przeciwieństwie do Irfana, ale ciekawy jestem jakie funkcje są w irfanie
In plus w FS dla mnie jest tryb FullScren. Kierujesz mysz do góry - podgląd katalogu z miniaturkami, na prawo - exif i histogram, na lewo - edycja, w dół - funkcje wyświetlania, a jak sobie kliknę przycisk myszki i trzymam to mam obraz w wielkosci 100%, puszczam - przypasowanie do ekranu. Oraz mega + - szybkość otwierania NEF, Irfan przy nim to żółw na wakacjach
Ja zauważyłem dokładnie taki sam problem w wersji 4.10. Wkurza mnie, że jak powiększam stopniowo, to prawie nigdy nie "trafia" na 100%, tylko jest 98% albo 101%. Tak trochę bez sensu. To samo z ucinaniem obrazu od góry. Chciałem sobie ostatnio przejrzeć jakąś mapę w dużej rozdzielczości i strasznie trudno byo "dostać się" do górnej części. Chyba niedługo zacznę szukać jakiejś innej przeglądarki.
Ja zauważyłem dokładnie taki sam problem w wersji 4.10. Wkurza mnie, że jak powiększam stopniowo, to prawie nigdy nie "trafia" na 100%, tylko jest 98% albo 101%. Tak trochę bez sensu. To samo z ucinaniem obrazu od góry. Chciałem sobie ostatnio przejrzeć jakąś mapę w dużej rozdzielczości i strasznie trudno byo "dostać się" do górnej części. Chyba niedługo zacznę szukać jakiejś innej przeglądarki.
Proszę Cię, czytaj wszystkie posty dokładnie, masz odpowiedź na Twój problem na talerzu.
Jeszcze w dodatku przesuwanie suwakami z prawej i na dole okna, nie dociąga obrazka do końca i nie widać jego samej góry i skrajnie prawej strony :evil: Cały obrazek da się przesuwać tylko przy 100%. Czy inny użytkownicy tej wersji też to zauważyli, a jeśli tak to jaka jest ostatnia "pełnosprawna" wersja Irfana? W końcu lepiej się ocenia zdjęcia na widoku 50% niż na 57 :?
Myślałem, że to tylko ja mam ten problem.
Z tego co pamiętam, to 3.97 nie miało tego problemu. Do pobrania http://www.oldversion.com/download.php?idlong=240ab83b61e9ee0a05b7e5dbc2f2dc 2a
żółto-czarny
16-07-2008, 17:12
Dzięki za podpowiedzi! Nad FastStone jeszcze się zastanowię, natomiast narazie wróciłem do Irfan 4.00 i wyświetla po staremu, czyli dobrze :) Siła przywiązania do marki mocno na mnie działa ;-)
Jest nowa wersja Irfana - 4.20. W zmianach jest coś o poprawieniu zoomawania. Polskiej lokalizacji jeszcze nie ma. Oczywiście jak ktoś decyduje się na instalkę to zalecane jest również przeinstalowanie paczki pluginów do nowej wersji.
Proszę Cię, czytaj wszystkie posty dokładnie, masz odpowiedź na Twój problem na talerzu.
Przepraszam, ale wygląda na to, że mam problemy ze wzrokiem. Przeczytałem wszystkie posty kilka razy i nie znalazłem odpowiedzi (prawdziwej, domysły pomijam) na mój problem. Tak na marginesie: który "mój" problem masz na myśli? Bo na ten z powiększaniem nie trafiającym w 100% znam obejście już od dawna (co nie zmienia faktu, że nadal jest to problem), a ten, że nie da się zobaczyć całego obrazka przy przy powiększeniach innych niż 100% i dopasowane do okna został naprawiony w wersji 4.20. No chyba, że "Pewnie wiesz o istnieniu FastStone" uważasz za odpowiedź. Jeśli tak, to przyjmuję do wiadomości i proszę, żebyś ty również zauważył, że mój post nie był prośbą o rozwiązanie problemów, ale potwierdzeniem dla żółto-czarnego, że problemy, o które pytał nie dotyczą wyłącznie jego, ale są to błędy w samym programie.
Przepraszam, ale wygląda na to, że mam problemy ze wzrokiem. Przeczytałem wszystkie posty kilka razy i nie znalazłem odpowiedzi (prawdziwej, domysły pomijam) na mój problem. Tak na marginesie: który "mój" problem masz na myśli? Bo na ten z powiększaniem nie trafiającym w 100% znam obejście już od dawna (co nie zmienia faktu, że nadal jest to problem), a ten, że nie da się zobaczyć całego obrazka przy przy powiększeniach innych niż 100% i dopasowane do okna został naprawiony w wersji 4.20. No chyba, że "Pewnie wiesz o istnieniu FastStone" uważasz za odpowiedź. Jeśli tak, to przyjmuję do wiadomości i proszę, żebyś ty również zauważył, że mój post nie był prośbą o rozwiązanie problemów, ale potwierdzeniem dla żółto-czarnego, że problemy, o które pytał nie dotyczą wyłącznie jego, ale są to błędy w samym programie.
Jeśli poczułeś się urażony, to PRZEPRASZAM i to z całej siły.
Nie ma powodu, aby nadmiernie przywiązywać sie do jakiegoś softu, kiedy konkurencja wypada lepiej.
Stąd moja sugestia zastosowania FS.
Pozdrawiam serdecznie. Adam
tymancjo
18-07-2008, 13:26
Jakie? Serio pytam bo dla mnie FS jest mega wygodny w przeciwieństwie do Irfana, ale ciekawy jestem jakie funkcje są w irfanie
Nie będę demonizował - bo być może FS tez tak potrafi - ale Irfan bardzo fajnie się daje obsługiwać z linii komend (i przez to potrafi np dodawać ramki podczas exportu z LR).
Z drugiej strony mam nieodparte wrażenie ze zmniejszenie i bardzo lekkie podostrzenie zdjęć wychodzi mu dużo szybciej niż FS (choć ten drugi robi to fajnie - to straszliwie wolno)
pozdrawiam,
Jeśli poczułeś się urażony, to PRZEPRASZAM i to z całej siły.
Nie ma powodu, aby nadmiernie przywiązywać sie do jakiegoś softu, kiedy konkurencja wypada lepiej.
Stąd moja sugestia zastosowania FS.
Pozdrawiam serdecznie. Adam
Nie mam w zwyczaju urażać się o takie błahe sprawy :). Po prostu na wypowiedzi krytykujące mnie, co do których uważam, że autor nie do końca miał rację, staram się odpowiadać w podobnym tonie, co ma na celu uzmysłowienie sobie błędu przez autora (ale jeśli to jednak ja się mylę, to wychodzi kiepsko, więc to chyba nie jest dobry pomysł :)).
W każdym razie, dziękuję za przeprosiny, chociaż były niepotrzebnie. I niech nastanie pokój :).
Michal_C
18-07-2008, 14:06
... a na dodatek IrfanView jest już w wersji 4.2 ::)). Kiedy miałem FS to niestety pliki z D50 czytał jakoś .... słabo. Wyostrzenie zaś to była porażka.
Jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi ale teraz sprawdziłem i rzeczywiście nie działa to poprawnie - tzn działa ale względem obecnego rozmiaru. Przykładowo jeśli naciśniesz lupkę "+" w momencie gdy obraz masz powiększony do 200% to powiększa go o 10% tego rozmiaru (czyli tak jak masz ustawione) co da ci wynik 220%. Stąd te "pseudoprzypadkowe" wartości.
W wersji 4.20 działa to dokładnie tak samo.
Jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi ale teraz sprawdziłem i rzeczywiście nie działa to poprawnie - tzn działa ale względem obecnego rozmiaru. Przykładowo jeśli naciśniesz lupkę "+" w momencie gdy obraz masz powiększony do 200% to powiększa go o 10% tego rozmiaru (czyli tak jak masz ustawione) co da ci wynik 220%. Stąd te "pseudoprzypadkowe" wartości.
W wersji 4.20 działa to dokładnie tak samo.
Jesteś pewien? W wersji 4.20 można to ustawić...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img300.imageshack.us/img300/9835/irfanxa9.jpg)
roofman - masz rację, sprawdzałem to na szybko i nie zauważyłem tej opcji.