Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Komp vs Komp

Tomas24
14-07-2008, 14:29
Panowie potrzebuję zmienić komputer, przeznaczenie oczywiście do zdjęć i tylko to mnie interesuje :-) Chciałem was prosić o radę, który wybrać. Mam wycenione 2 kompy, ale jeżeli coś byście podmienili to chętnie poznam waszą opinie. Z góry dzięki za pomoc.
1)
Procesor intel core 2 duo e8300 oem 2.83 ghz + n
płyta asus p5k pro p35/ich9r s775
ram ddr2-800mhz 2048mb a-data dual cl4 vitesta
hdd-segate s-ata st3500320as 500gb 32mb
karta graf. gf8800gt 256mb 256bit innovision
obudowa thermaltake vd 2000bns matrix czarna
zasilacz atx pentagram cav-500-a12s 500w p9004
2)
Procesor : Intel Core2Duo E8400
Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum
Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1
Płyta Główna : Asus P5Q Pro -
RAM : OCZ 2x2GB 1066MHZ Reaper
Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB Crossfire
Zasilacz: Corsair 650W
HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1
Obudowa: zostaje

Róznica też polega na tym, że pierwszy zestaw mam pod nosem i z gwarancją nie ma problemu, a 2 już bym zamówił w necie i troche nie uśmiecha mi się ta opcja...

ADAM1
14-07-2008, 14:35
Zestaw nr 2.

Liczyłeś ile Cię będzie kosztować rocznie eksploatacja takiego potworka?

Nie lepiej lapka zakupić?

djarta
14-07-2008, 14:47
Płyta Główna : Asus P5Q Pro -

Wybrałeś lipną płytę,zamiast tego Asus'a bierz MSI P45 Platinum.

Pzdr KJB

Tomas24
14-07-2008, 14:56
Prądu podobno będzie brac mniej niż ten stary komp... lapka nie kupie, bo zainwestowałem w monitor eizo.
Podpytam, czy maja ta 2 płytę w ofercie.

ADAM1
14-07-2008, 15:05
Prądu podobno będzie brac mniej niż ten stary komp... lapka nie kupie, bo zainwestowałem w monitor eizo.

A co ma piernik do wiatraka?

Podepniesz tego Eiziaka do lapka i wio.;)

Żelastwa które chcesz kupić nie weźmiesz pod pachę, jeno stać będzie jak wyrzut sumienia i wtranżalać prąd po ok. 200 - 250W na godzinkę.

Tomas24
14-07-2008, 20:20
Panowie, czy oprócz tej płyty głównej reszta jest ok? Co myslicie o karcie graficznej?

jeere
14-07-2008, 21:55
Osobiście wziąłbym q6600 (G0) i do tego asusa p5k pro, 3,3Ghz murowane, a prtzy dobrym chłodzeniu nawet 3,6.

pebees
14-07-2008, 22:15
jeno stać będzie jak wyrzut sumienia i wtranżalać prąd po ok. 200 - 250W na godzinkę.
Wytłumacz teraz pięknie, jak to się 'wtranżala' prąd po 250 W na godzinkę. Bo prąd to się 'wtranżala' w amperkach, napięcie w wolcikach, moc(e) w wacikach, a wtranżalanie w watogodzinkach, na ten przykładzik ;-)

Shexbeer
14-07-2008, 22:29
Jeśli to ma być komputer z przeznaczeniem cytuję "przeznaczenie oczywiście do zdjęć i tylko to mnie interesuje" to na kiego grzyba w nim jakieś karty typu GF8800GT czy zasilacze 650W?! Będziesz miał prądożernego i głośnego smoka (czytaj PC), nie wiem ile wydasz kasy na to i nie chce mi się liczyć, szkoda że wydałeś już kasę na monitor bo mógłbyś kupić sobie np. 24" używanego iMac'a, bezgłośny, zajmuje mało miejsca i w 100% wystarcza do pracy nad zdjęciami, nie wspominam o systemie MacOSX i wygodzie pracy bo to już zdecydowanie OT. Jeśli masz wybrać z tych dwóch PC to brałbym konfigurację mniej prądożerną i emitującą jednocześnie mniej ciepła i szumu wentylatorów wokół :)

Tr0n
14-07-2008, 22:42
Panowie, czy oprócz tej płyty głównej reszta jest ok? Co myslicie o karcie graficznej?

Jak tylko do grafiki to puryści biorą Matroxa a reszta najsłabsze Ati, po co Ci jakiś smok do obróbki zdjęć, a jeśli do gier to inna sprawa

Shexbeer
14-07-2008, 22:50
Jak tylko do grafiki to puryści biorą Matroxa a reszta najsłabsze Ati, po co Ci jakiś smok do obróbki zdjęć, a jeśli do gier to inna sprawa

Dokładnie jakość grafiki na PC najlepsiejsza z Matroxa :)

jeere
14-07-2008, 22:51
Koledzy mają racje co do grafy, ale teraz ram taki tani (wybrałeś dobry), że brać 2x2Gb, a różnica baaaaaardzo odczuwalna przy obrabianu zdjęć, szczególnie jeśli będziesz juzerem Visty.

Shexbeer
14-07-2008, 23:20
Koledzy mają racje co do grafy, ale teraz ram taki tani (wybrałeś dobry), że brać 2x2Gb, a różnica baaaaaardzo odczuwalna przy obrabianu zdjęć, szczególnie jeśli będziesz juzerem Visty.

Chyba nic gorszego mu się trafić nie może jak Vista ;) Proponuję zdecydowanie XP i włożyć jak kolega pisze 4GB RAM, jak nie będziesz miał kłopotów z systemem to będzie Ci się dobrze pracować :) RAM jest teraz tani jak barszcz.

ADAM1
15-07-2008, 00:02
Wytłumacz teraz pięknie, jak to się 'wtranżala' prąd po 250 W na godzinkę. Bo prąd to się 'wtranżala' w amperkach, napięcie w wolcikach, moc(e) w wacikach, a wtranżalanie w watogodzinkach, na ten przykładzik ;-)

Znowu jesteś zielony, zdecyduj sie wreszcie na Boga, a nie jak panienka zmieniasz sukienunie.:D

Wytłumaczyć, a proszę Cię bardzo, jak jesteś taki rzep.

Zużycie 0,2 - 0,25 kWh mniałem na myśli.;)

Dzisiejsze blaszaki z dobrą grafiką potrafią spożyć nawet do 0,35 kWh.

Miłe, chyba nie ża bałdzo, niepławdaż?

Tomas24
15-07-2008, 08:39
Teraz to już nic nie wiem :-) Faktycznie nie chce żeby mi żarł tone prądu komp, ale tez nie chcę żebym po krótkim czasie musiał myśleć nad zmianą czegoś, bo przy obróbce foto w ps komp zamula. Monitor wybrałem sugerując się opiniami na tutejszym forum, podobno do obróbki zdjęć najsensowniejszy z tej pułki jest właśnie eizo 1932. Na razie wiem, że mam dorzucić ram, zmienic płyte na msi i oczywiście zostaję przy xp :-) Kurde nie wiedziałem, że będę miał taki problem przy składaniu kompa. Jak kupowałem body to od razu wiedział, że to ma być nikon :-P
No i grafika matroxa, tak? Jaka dokładnie?

Tomas24
15-07-2008, 08:58
Panowie, a co powiecie na gotowy zestaw z allegro?
Np http://www.allegro.pl/item393381715_zestaw_intel_q6600_4x2_4ghz_8800gt_5 12mb_500gb_4gb.html
albo gdyby ktoś miał chwilę żeby zobaczyc coś sensownego i mi doradzić właśnie linkiem :-)

Michał Jędrak
15-07-2008, 09:55
A na jakim programie obrabiasz zdjęcia? Jeśli masz PS w jakiejś w miarę nowej wersji (8-10) to kup procesor 4-rdzeniowy, gdyż to robi różnicę. Jeśli do tego pracujesz na Lightroomie to po prostu nie włączaj kompa jeśli nie jest 4-rdzeniowy. Kartę graficzną weź byle jaką, ale z wyjściem DVI koniecznie. Nie bierz jednego dysku. Musisz kupić dwa bo są to elementy mało trwałe, właściwie to takie bomby zegarowe. Musisz mieć je ułożone jako RAID, gdzie jeden jest wierną kopią drugiego. Mi średnio pada jeden dysk rocznie, więc jest to realne zagrożenie przy intensywnej pracy. Ostatnio dysk mi padł... 3 dni temu. Całe 500GB danych trzeba by odtwarzać z płyt gdyby nie to, że mam backup. Polecam zasilacze Amacrox, podobno bardzo dobre i ciche.

A wracając do procka to mam prądożernego Q6600, ale u mnie wszystko jest na chłodzeniu wodnym, więc mam ciszę i mogę sobie procek podkręcić dowolnie.

Raczej zapomnij o laptopie jeśli obrabiasz zdjęcia w domu. Taniej wyjdzie stacjonarny i możesz wsadzić do niego dowolne dyski, dwie nagrywarki i go głodzić wodą.

djarta
15-07-2008, 11:50
Tak jak w temacie 2 zestaw tylko wymienić płyte głowną c i będzie zestaw Git;)
Co do Q6600 ten proc w obciążeniu zużyje ok 150W,jeśli chcesz brać 4 rdzeniowna bierz tylko Q9300.Ten drugi zestaw + z tą płytką MSI P45 Platinum będzie się ładnie kręcił,proca podkręcisz na 4GHZ:)
A co do zasilacza opłaca się brać nawet 750W na przyszłość żeby nie zmieniać,a zestaw pobierze tyle mocy ile będzie potrzebował,na pewno nie będzie pobierał 500W.:-)

Pzdr KJB

ADAM1
15-07-2008, 12:02
... na pewno nie będzie pobierał 500W.:-)

Mierzyłeś, bo ja tak i wychodzi na co innego.

Najwięcej pożera teraz grafika i przeciętnie komputery spożywają około 0,2 kWh.

Conrad sprzedaje bardzo fajne liczydełka dla prądożerców.:D

wacki4
15-07-2008, 12:11
4 rdzeniucha do foto nie ma sensu brac!. jesli grafike to albo slabsza matroxa albo ati hdxxxx i napewno nie bedzie żarł tyle prądu co niektórzy piszą, a zasilacz dobrej firmy o wyższej mocy to też i lepsza sprawność.

osobiscie skłaniałbym się w strone 2 zestawu, moim zdaniem pewniejszy. a nie sluchaj ze ten msi lepszy - jak jest, ale jesli nie kręci cie OC i zabawa taka to nie ma czym sie przejmować ;)

Michał Jędrak
15-07-2008, 14:12
4 rdzeniucha do foto nie ma sensu brac!.

A dlaczego tak uważasz? Jeśli używasz Lightrooma do obróbki zdjęć to i na 4-rdzeniowym, który mam (Q6600) chodzi tylko zadowalająco. Jak pztrzę na procesy to widzę aktywność na 4 rdzeniach, więc oznacza to, że program wykorzystuje odpowiednio procesor. A niestety wymagania są duże. Wyobraź sobie, że jednocześnie:

1. Zrzucasz zdjęcia z karty
2. Program automatycznie generuje podglądy (około 1400 czy 2000px, zależnie od ustawień)
3. Przy okazji oglądasz zdjęcia już zrzucone (generowanie podglądów 1:1)
4. Dodatkowo podkusi Cię aby nanieść jakieś ustawienia

Taka sytuacja jak powyżej nie jest jakimś odizolowanym przypadkiem. Przecież mało kto idzie na kawę i czeka aż mu się 4GB zdjęć przegra na dysk tylko ogląda je w trakcie i kombinuje. Pewnie niejedna osoba słucha winampa w tle.

Przy takiej sytuacji na wszystkich rdzeniach masz 100% obciążenia, ramu pożarło Ci 1,3GB a dyski chrumkają jak stado świnek. Mówię dyski bo zakładam, że aby LR szybko pracował konieczne jest przechowywanie zdjęć na jednym dysku a na drugim bazę danych i podglądy. Przy jednym dysku wszystko jeszcze bardziej zwalnia.

Dodatkowo weźmy pod uwagę, że pracuje się na dużych monitorach (24") więc komputer musi pobrać i przekonwertować znacznie większą porcję zdjęcia niż przy niskich rozdzielczościach.

Nadal myślisz, że 4 rdzenie nie są konieczne?

Ja nie jestem zwolennikiem kupowania najnowszego sprzętu, bo cena jest za wysoka w stosunku do osiągów, ale taka druga liga, którą ja mam i tak starcza na parę lat, a komputer kosztuje około 1500zł

djarta
15-07-2008, 21:27
Ehh.E8400 kręcisz na 4GHZ i na PEWNO się nie zawiesi,ale jeśli bierzesz kompa na 5 lat opłaca się brać tylko Q9300;)

Pzdr KJB:)

maly5
15-07-2008, 22:06
zestaw numer 2. jak bedziesz chcial mozna go pewnie wyzej podkrecic, a e8400 chodzace na 4Ghz masakruje. nie bralbym takiej grafiki tylko cos slabszego jesli tylko do obrobki, bo te grafiki to faktycznie niepotrzebnie prad beda wcinac, chyba ze chcesz pograc to dolozyc do 8800GT 512MB i styka. dyski wole seagate'a jesli juz niz samsunga. zasilacz mozna miec troche na zapas ale tez bez przesady i nie pentagrama..
tak naprawde to mozesz wziac 1 zestaw tez tylko zalozenia - dolozyc pare groszy do e8400 i lepszego zasilacza (firma), a zaoszczedzic kilka na grafice.
co do quadow - no jak sie pracuje na kilku programach graficznych z ktorych kazdy cos robi to moze tak. ale jak sie ma odpalonego CSa i NXa w tle to pracuja one porownywalnie, nawet jak sie hurtem leci zdjecia w batchu (przynajmniej jak porownywalem) bo jednak czestotliwosc robi swoje. natomiast przy pojedynczych operacjach wyzej taktowana dwurdzeniowka chodzi lepiej.
co do MSI P45 .. ja chyba wole asusa jednak choc widze ze jedna osoba to cos kupila i zachwala (nie mowie ze to zla plyta, ale tez sie ciesze ze ja sobie kupiles)
a co do padajacych dyskow to wspolczuje. ale proponuje dopracowac chlodzenie dyskow bo jesli ciagle jakies padaja to znaczy ze sie przegrzewaja - albo buda za mala, albo za bardzo w niej napchane, albo zle wentylowane, albo trza sobie zalozyc klime w serwerowni. choc fakt ze kazdy dysk moze ktoregos dnia poleciec. ale zawsze mozna zadbac zeby przy upalach nie zaczynalo nam brakowac nosnikow w obudowie ;-)

jeere
15-07-2008, 22:27
Ehh.E8400 kręcisz na 4GHZ i na PEWNO się nie zawiesi,ale jeśli bierzesz kompa na 5 lat opłaca się brać tylko Q9300;)

Pzdr KJB:)

Chyba nigdy nie miałem tak długo jednego blaszaka.

djarta
16-07-2008, 15:40
dyski wole seagate'a jesli juz niz samsunga

Seria SpinPoint jest bardzo dobra,lepsza niż te Seagate;).Można też wziąść tańszą grafę np 8800GS,a 2 dyski Samsunga 320 GB w raid 0 :)

maly5
16-07-2008, 16:17
Seria SpinPoint jest bardzo dobra,lepsza niż te Seagate;).Można też wziąść tańszą grafę np 8800GS,a 2 dyski Samsunga 320 GB w raid 0 :)
lepsza? szybkie sa.. ale nie mam ochoty sie dowiedziec ze sa szybkie i martwe na przyklad.. ja jesli chodzi o zaufanie do napedow samsunga to kiedys mialem, owszem, ale tylko do fdd :p
a z grafik to jakies proste tanie ati wziac, oby sensownej firmy zeby pozniej widziec ostre ikonki na pulpicie. nie ma sensu 8800 brac bo to po prostu za duzo pradu bierze.

sevenoo
16-07-2008, 16:19
8800 na dodatek glosne jest:P przynajmniej moje :)

maly5
16-07-2008, 16:49
8800 na dodatek glosne jest:P przynajmniej moje :)
To musisz otworzyc obudowe, i cążkami obciac ten kabelek na niej co to idzie do tego wentylatora, co on tam sie kreci ;-)
oczywiscie rozwiazanie to ma swoje wady ;-) ale cisza zapewniona :-D

djarta
16-07-2008, 17:43
Wszyscy polecają serje SpinPoint;)
Ale ty jak chcesz,polecaj gorsze...

sevenoo
17-07-2008, 09:37
To musisz otworzyc obudowe, i cążkami obciac ten kabelek na niej co to idzie do tego wentylatora, co on tam sie kreci
oczywiscie rozwiazanie to ma swoje wady ale cisza zapewniona

wtedy zapewne bedzie mi przez jakis czas goraco w stopy od kompa :P a potem to juz tylko bloga cisza i ciemnosc na monitorze:P

maly5
17-07-2008, 11:21
Wszyscy polecają serje SpinPoint;)
Ale ty jak chcesz,polecaj gorsze...
wiesz .. to jest po prostu zalezne od tego ile padnietych dyskow samsunga w zyciu widziales (nie mowiac juz o napedach optycznych). ja widac widzialem o jeden za duzo ;-) moze ktoregos dnia sie przelamie. wiem ze spinpointy sa szybkie, ale wole zeby byl niewiele wolniejszy niz martwy bo jest samsungiem. wiec kwestia okreslenia co dla nas oznacza gorszy. poza tym nie sadze zebys mial odniesienie do innych dyskow bo ich zapewne nie posiadasz ;-)

maly5
17-07-2008, 11:26
wtedy zapewne bedzie mi przez jakis czas goraco w stopy od kompa :P a potem to juz tylko bloga cisza i ciemnosc na monitorze:P
ale jaka satysfakcja na poczatku :-D
no ale fakt ze GS te ktore slyszalem ciche nie sa. moj GT tez zreszta. mialem zalozyc inne chlodzenie, ale cos czasu ostatnio nie mam. jak Ci sie chce, a jedyne co powoduje szum pod biurkiem to grafika, to mozesz pomyslec nad Arctic Cooling Accelero i do tego jakis wiatrak 90mm i z glowy.

Mavok
17-07-2008, 12:18
karta graf. gf8800gt 256mb 256bit innovision

a jest taka karta? z tego co wiem to najmniej wydajny gf 8800 GTS ma 320 MB a wersja GT powinna mieć 512MB.No chyba że coś się zmieniło.

th3big
17-07-2008, 13:15
Panowie potrzebuję zmienić komputer, przeznaczenie oczywiście do zdjęć i tylko to mnie interesuje :-)

Moja propozyjcja:
Procesor : Intel Core2 Duo E8400 BOX (bardzo dobry procesor) lub Intel Core2 Quad Q6600 BOX (lepszy, ale i droższy). Intel Core2 Duo E8400 nada się do Twoich zastosowań znakomicie. Oczywiście Quad jest lepszym rozwiązaniem, ale i droższym. Rozwiązanie jest proste... masz kasę kupujesz Quada, co nie znaczy, że na Duo nie będzie Ci się dobrze pracowało. Różnica w cenie, to około 80zł, które wolałbym dołożyć do drugiego HDD.

Chłodzenie Procesora : zamierzasz podkręcać procesor? Jeśli tak, to Cooler Scythe Mugen. Tylko OC robi się w sytuacji, gdy brakuje nam mocy. Przyrost wydajności uzyskany w wyniku OC ma dodać PC powera, którego mu w naszych odczuciach brakuje. Dopóki nie spróbujesz pracy ze standardowymi taktowaniami nie zakładaj, że będziesz kręcił procesor. Jeśli na zestawie będzie Ci się dobrze pracowało, to zmiana standardowych taktowań jest IMO pozbawiona sensu.

Pasta Termoprzewodząca : jak wyżej. Jeśli jednak, to pasta Zalman ZM-STG1 jest bardzo dobrym wyborem. Co prawda są opinie, że w bardzo krótkim okresie czasu ma tendencje do wysychania, ale nie jest to opinia powszechna. Masz jeszcze Arctic Silver 5. Zelman droższy, ale czy wydajniejszy?

Płyta Główna : Asus P5Q Pro ma 8 fazowe zasilani więc świetnie się nadaje do kręcenia. Problem w tym, że myślisz o CrossFire, a ta płyta ma jedno PCI-E działające z prędkością x16, a drugie z x8. Jeśli myślisz o procesorze Intela i w pełni wydajnym CF musisz wybierać w płytach z chipsetami x38 lub x48.

RAM : OCZ 2x2GB 1066MHZ Reaper pracują na 2,3-2,4V. Jeśli dasz się namówić, to proponuję Mushkin XP2-8000 REDLINE 2,1V. Szukaj na ddr2.pl

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB Crossfire (czyli dwie karty?) Jeśli tak, to wybrałbym wariant z jedną, ale HD4870 512MB. Nie ważne czy Asusa czy Sapphire. Skoro składasz komuter pod kątem obróbki zdjęć, to nie widzę sensu inwestowania w CF. Twój monitor ma natywną rozdzielczość 1280x1024 więc Radeon HD4870 pozwoli Ci nie tylko na obróbkę zdjęć, ale i granie z max. ustawieniami (jeśli poczujesz potrzebę odstresowania się ;-) ). 512MB dla takiej rozdzielczości w zupełności wystarczy, a skoro bawisz się w OC, to warto podkreślić, że HD4870 jest podatny na podkręcanie.

Zasilacz: Corsair 650W. Sam mam silniejszą wersję zasilacza od tego producenta i nie mogę złego słowa na niego powiedzieć.

HDD : dwa dyski Seagate 500GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II). Niech Ci ktoś położy RAID0, a operacje dyskowe będą sprawniej przebiegać.

Patrząc na podzespoły jakie sam wybrałeś odnoszę wrażenie, że składasz komputer również pod kątem OverClockingu nie zaś wyłącznie obróbki zdjęć ;-) Jedno drugiego nie wyklucza. Ja składałem PC pod kątem obróbki i rozrywki z uwzględnieniem OC ;-)

Róznica też polega na tym, że pierwszy zestaw mam pod nosem i z gwarancją nie ma problemu, a 2 już bym zamówił w necie i troche nie uśmiecha mi się ta opcja...

Dlaczego Ci się nie uśmiecha? Zamawiane w internecie części również mają gwarancją, a na całym zestawie zaoszczędzisz korzystając z ceneo.pl kilkaset złotych. Jak masz wątpliwości, to weś rozczłonkuj zestaw, który oferuje Ci znany sklep i sprawdź ile wyjdzie Cię taki sam kompletując go w siecie.

Pozdrawiam

maly5
17-07-2008, 13:20
sa z pamiecia 256. ale sie nie oplaca bo przy wiekszosci gier juz ta pamiec nie wystarcza jak dla tego chipa graf.

maly5
17-07-2008, 13:32
Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB Crossfire (czyli dwie karty?) Jesli tak, to wybrałbym wariant z jedną, ale HD4870 512MB. Nie ważne czy Asusa czy Sapphire.
ja sadze ze kolega przepisal z cennika nazwe po prostu tak umieszczona. nie chcial grac wiec crossfire nie bedzie mu potrzebne tak samo jak plyta obslugujaca szybciej drugie pcie.

djarta
17-07-2008, 13:33
wiesz .. to jest po prostu zalezne od tego ile padnietych dyskow samsunga w zyciu widziales (nie mowiac juz o napedach optycznych). ja widac widzialem o jeden za duzo moze ktoregos dnia sie przelamie. wiem ze spinpointy sa szybkie, ale wole zeby byl niewiele wolniejszy niz martwy bo jest samsungiem. wiec kwestia okreslenia co dla nas oznacza gorszy. poza tym nie sadze zebys mial odniesienie do innych dyskow bo ich zapewne nie posiadasz

Zgodzę się z tobą Samsungi są wadewne,ale seria F1 jeden nie jest już wadewna..;)

No to tak:
Procesor : Intel Core2Duo E8400 480zł
Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum 80zł
Pasta Termoprzewodząca : Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 22zł
Płyta główna: MSI P45 Platinum 545zł
RAM : OCZ 2x2GB 1066MHZ Reaper 360zł
Karta Graficzna :GeForce 8800GT Galaxy 512MB 475zł
Zasilacz: Corsair CMPSU-550VXEU 550W 230zł
HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 x2 (w raidzi'e 0);) ( z allegro.pl) 320zł

RAZEM:2512zł (składane w apollo.pl)

Jeśli chcesz laptopa (jak byś miał kasę to tego):
http://allegro.pl/item402012394_fl90_wxga_core2duo_t9300_4gb_8600gt_ 512mb_400gb.html

Pzdr KJB
:)

ADAM1
17-07-2008, 13:41
Jeśli chcesz laptopa (jak byś miał kasę to tego):
http://allegro.pl/item402012394_fl90_wxga_core2duo_t9300_4gb_8600gt_ 512mb_400gb.html

Mógłbyś wyjaśnić dlaczego akurat tego?

Z pozytywów tylko procesor i duży, jak na laptopa dysk i tyle tego.

Znam lepsze konfiguracje, choćby z wyjściem monitorowym DVI, a nie D-SUB.

Tomas24
17-07-2008, 15:19
Dzięki wszystkim za poradę i podpowiedzi. Kompa juz zamówiłem, ale mam nadzieje, że wątek jeszcze komuś pomoże.
Zmieniłem z 1 zestawu karte graficzną, dorzuciłem dysk, płytę główną i to wszystko. Do zdjęć myślę, że ten zestaw mi starczy. Pozdrawiam

maly5
17-07-2008, 16:07
Mógłbyś wyjaśnić dlaczego akurat tego?

Z pozytywów tylko procesor i duży, jak na laptopa dysk i tyle tego.

Znam lepsze konfiguracje, choćby z wyjściem monitorowym DVI, a nie D-SUB.
pewnie sam nie wie. w sumie notebooki firmy Compal to na pewno rewelacja. tylko co to w ogole jest ? ;-)
chlopak ma jakies wizje na kompa, co zreszta widac bo od pierwszej strony wszyscy mowia ze nie ma sensu klasc mocnej grafiki bo do obrobki zdjec nie jest potrzebny, a tu prosze .. GeTek.
poza tym moglby mi podac jakis argument co do plyty microstara na p45, jesli jest jakis poza tym ze ma taka albo chcialby taka miec.

djarta
17-07-2008, 17:08
poza tym moglby mi podac jakis argument co do plyty microstara na p45, jesli jest jakis poza tym ze ma taka albo chcialby taka miec.
MSI P45 Platinum jest najlepszym wyborem jeśli ktoś ma kasę:)
MSI P45 Platinum: możliwość rozbudowy, świetne sekcje zasilania, dobre chłodzenie na mostku i chipsecie, pełna obsługa Crossfire, dobre możliwości OC...

Albo mój kolega miał " tego " Asus'a P5Q Pro,to sekcja zasilania zdechła,gubił ustawienia po odlączeniu zasilania.
Ja bym brał MSI P45 Platinum i się nie zastanawiał....

-------------------@ADAM1**

Możesz dać mi linka z lepszym laptopem?