Zobacz pełną wersję : C1, Lightroom Capture NX
mattromanow
14-07-2008, 12:55
Witam...
Po wyjasnieniach w dziale Nikon d'SLR - D40; D50; D60; D70; D80 doszedlem z widza krok dalej i teraz wiem ze kazdy pratkycznie program poza CAPTURE NX zczyuje po swojemu ustawienia NEFow.
I wlasnie tu jest problem czy faktycznie tak jest? Czy np C1 lub Lightrooma mozna ustawic tak zeby to co pokazuje na programie bylo najbardziej zblizone do tego co widze na ekranie aparatu, po zrobieniu zdjecia?
Oba programy mi bardzo pasuja i zastanawiam sie nad kupnem ktoregos z nich. Tylko jezeli za kazdym razem musze kazde zdjecie obrobic to mija sie to z celem.
Patrzac na ekran z wielu bylem zadowolony a po wgraniu np do Lightrooma sa ciemne bez "kolorow". Ustawienia sa zupelnie inne.
Czy ktos ma doswiadczenie z C1 lub programe od Adobe, zeby w nich ustawic taki wyglad NEFa jak np w CAPTURE NX - bo z tego co sie dowiedzialem on zczytuje pelne uistawienia z puszki.
Najbliżej prawdy jest Nikon Capture.
Patrzac na ekran z wielu bylem zadowolony a po wgraniu np do Lightrooma sa ciemne bez "kolorow". Ustawienia sa zupelnie inne.Pozostaje wiec na oko ustawienie wszystkich parametrow, aby zdjecie po tych regulacjach wygladalo najblizej temu, co widac w aparacie. Potem wystarczy zapisac te ustawienia jako defaultowe i z nich bedzie korzystal program podczas odczytu nieruszonych NEFow. Na pewno da sie to zrobic w Adobe CameraRAW. W C1 nie pamietam, dawno juz nie uzywalem, w Lightroom -- tez sie powinno dac (glowy nie dam bo uzywalem niewiele, a obecnie nie mam zainstalowanego).
Czy ktos ma doswiadczenie z C1 lub programe od Adobe, zeby w nich ustawic taki wyglad NEFa jak np w CAPTURE NX - bo z tego co sie dowiedzialem on zczytuje pelne uistawienia z puszki.Pomijajc fakt, iz NC NX odczytuje ustawienia z puszki, to do tego potrafi jeszcze prawidlowo zdekodowac balans bieli -- czego w wiekszosci przypadku nie mozna powiedziec o produktach Adobe czy PhaseOne. W pozostalych programach zawsze cos delikatnie jest "nie-tak". Ustawienie np. poprawnie wg szarosci -- czesto skutkuje tym, ze np. skora jest zolta. Z kolei jesli ustawisz balans pod skore, to okazuje sie, ze szarosci dostaja niebieskawego zafarbu. I tak do usrania. :(
Kwestie odczytywania ustawien puszki mozna by olac (wykorzystujac presety defaultowe), gdyby wlasnie powyzsza kwestia byla dobrze rozwiazana w konkurencyjnych produktach. Pod wzgledem perfekcji w ustawieniach balansu bieli w NEFach -- NC NX niestety nie ma sobie rownych (podobnie jak z odszumianiem). Inne produkty bija go na glowe logicznoscia i dopracowaniem interfejsu, oraz szybkoscia pracy.
mattromanow
15-07-2008, 12:40
Pozostaje wiec na oko ustawienie wszystkich parametrow, aby zdjecie po tych regulacjach wygladalo najblizej temu, co widac w aparacie. Potem wystarczy zapisac te ustawienia jako defaultowe i z nich bedzie korzystal program podczas odczytu nieruszonych NEFow. Na pewno da sie to zrobic w Adobe CameraRAW. W C1 nie pamietam, dawno juz nie uzywalem, w Lightroom -- tez sie powinno dac (glowy nie dam bo uzywalem niewiele, a obecnie nie mam zainstalowanego).
Pomijajc fakt, iz NC NX odczytuje ustawienia z puszki, to do tego potrafi jeszcze prawidlowo zdekodowac balans bieli -- czego w wiekszosci przypadku nie mozna powiedziec o produktach Adobe czy PhaseOne. W pozostalych programach zawsze cos delikatnie jest "nie-tak". Ustawienie np. poprawnie wg szarosci -- czesto skutkuje tym, ze np. skora jest zolta. Z kolei jesli ustawisz balans pod skore, to okazuje sie, ze szarosci dostaja niebieskawego zafarbu. I tak do usrania. :(
Kwestie odczytywania ustawien puszki mozna by olac (wykorzystujac presety defaultowe), gdyby wlasnie powyzsza kwestia byla dobrze rozwiazana w konkurencyjnych produktach. Pod wzgledem perfekcji w ustawieniach balansu bieli w NEFach -- NC NX niestety nie ma sobie rownych (podobnie jak z odszumianiem). Inne produkty bija go na glowe logicznoscia i dopracowaniem interfejsu, oraz szybkoscia pracy.
Dzieki za zaintereoswanie tematem !
Rozumiem juz w czym rzecz.
Problem jest z NC NX taki ze on w interfejsie mi nie pasuje i tak naprawde ciezko mi cos tam zrobic...
Ale... Prawda jest taka, ze te kolory o ktory wspominalem w C1 uciekaja i dopiero wtedy zdjecie wyglada dobrze. Wiem ze pytalem jako w druga strone, ale po wielu zdjeciach zaladowaniu do tych 3 programow o ktorych mowa z C1 wychodzi najlepsze. W NC NX NEF pozbawiony jest szczegolow na czarnym i kolory nie sa rzeczywiste. Wiem ze pisalem o tym ze jest w druga strone, ale to dlatego ze w mojej (blednej) ocenie te intensywne byly prawdziwe...
Wiec jednak Caputre NX nie czyta tak idealnie...
Balans bieli moze i faktycznie ma lepszy ale ten program jest tak dziwnie wygladowo ze ciezko mi amatorowi sie na nim pracuje...
... Problem jest z NC NX taki ze on w interfejsie mi nie pasuje i tak naprawde ciezko mi cos tam zrobic...
A moze jest to poprostu brak znajomosci programu i/lub podswiadoma niechec do nowosci ? IMHO NX2 nie ma AZ takich roznic w ergonomii interfesju w porownaniu z C1 (ten znam) czy LR (ten znam duzo gorzej), zeby "nic nie dalo sie zrobic".
... W NC NX NEF pozbawiony jest szczegolow na czarnym i kolory nie sa rzeczywiste. Wiem ze pisalem o tym ze jest w druga strone, ale to dlatego ze w mojej (blednej) ocenie te intensywne byly prawdziwe...
Wiec jednak Caputre NX nie czyta tak idealnie...
Balans bieli moze i faktycznie ma lepszy ale ten program jest tak dziwnie wygladowo ze ciezko mi amatorowi sie na nim pracuje...
Hmmm ... Nie jestem pewien, czy wszystko dobrze zrozumialem. Moze podrzuc jakies sample do ilustracji tego co piszesz. Mam raczej przeciwne doswiadczenia à propos NX, co oczywiscie o niczym nie swiadczy :).
mattromanow
15-07-2008, 14:11
A moze jest to poprostu brak znajomosci programu i/lub podswiadoma niechec do nowosci ? IMHO NX2 nie ma AZ takich roznic w ergonomii interfesju w porownaniu z C1 (ten znam) czy LR (ten znam duzo gorzej), zeby "nic nie dalo sie zrobic".
Hmmm ... Nie jestem pewien, czy wszystko dobrze zrozumialem. Moze podrzuc jakies sample do ilustracji tego co piszesz. Mam raczej przeciwne doswiadczenia à propos NX, co oczywiscie o niczym nie swiadczy :).
Pawle, jedyne co moge CI pokazac do zrzut ekranowy z NC NX, Lightroom i C1 - jest to ten sam plik NEF zaladowany bez zmian do tych programow. Plik trzy.psd to ten motor o ktorym pisze ponizej, a porownanie.psd to test z mojego pokoju. Ta warstwa dolna pochodzi z C1 a gorna z CN NX. Zwroc uwage na czarne etui - czerwona naklejka jest lepiej odwzorowana - szczegoly i czerwony jest taki jak powinien.
www.matromanow.home.pl/pub/
Warstwy sa opisane. Moim zdaniem i ludzi ktorych pytalem w C1 motor jest lepiej odtwarty - szczegoly i kolor jest lepiej pokazany. Znowu w AL i CN NX tlo wyglada lepiej. Dla mnie wazniejszy jest motor. Takie same proby robilem z innymi zdjeciami ludzi, z lampa i bez - w C1 NEF jednak zczytuje lepiej.
U mnie problem byl taki, ze pierwotnie wydawalo mi sie ze takie intensywne kolory sa lepsze. Zrobilem zdjecia pokoju - widzac co mam porownalem NEFy i lepiej to sie prezentuje w C1 - czarny ma wiecej szczegolow.
Podswiadoma niechec do nowosci... moze i tu cos jest. Z drugiej strony mam wraznie jak by byl mniej intuicyjny...
Nie wiem nie skreslam bo tak naprawde mam go dalej zainstalowanego i sie nim bawie.
Porownuje to co mi pokazuje z NEFa na roznych bo dalej nie jestem w 100% przekonany, ale z domslem ze wywoluje C1 po tych "testach" co zrobilem.
Moze wystaw NEFa. Wywolamy je po swojemu, wstawimy cropy i zobaczymy jak to naprawde wyglada.
mattromanow
15-07-2008, 15:25
Wrzucilem tak jak mowisz NEFy. Nazwy odpowiednio podloga.nef i motor.nef
Bede widzeczny za jakies sugestie w temacie wywolywania.
U mnie krotko mowiac C1 pokazuje NEF stonowanego. Pierwotnie wydawalo mi sie to bledem - dlatego powstal ten temat, po rozmowach i porownaniu zdjec np z twarza wiem ze to stonowanie u mnie w C1 jest prawidlowe.
Wlasciwie nic nie zmienialem w programach. Zainstalowalem i odpalilem, nie zmienialem domyslnych ustawien. Wszystko bylo tak jak zostalo napisane przez programistow. Dodam do tego ze pracuje na Macu, ale nie wydaje mi sie zeby byla roznica w C1 lub CN NC na Maca i PC...?!
DMQuadro
15-07-2008, 16:53
Nie z tej strony leży kłopot. Żeby program pokazał prawdziwe kolory - system komputerowy MUSI BYĆ SKALIBROWANY. Nie jest ważne - Mac czy Pecet... W innym przypadku odwzorowanie kolorów i kontrastów jest przypadkowe. W sumie jakiś program będzie pokazywać foto przyjemniej niż inne, ale raczej nie będzie to prawdziwy obraz.
mattromanow
15-07-2008, 17:53
system komputerowy MUSI BYĆ SKALIBROWANY.
Ok ! Dobra wiec jak sie za to zabrac? Mowa jest o kalibracji monitora?
DMQuadro
15-07-2008, 20:33
Ok ! Dobra wiec jak sie za to zabrac? Mowa jest o kalibracji monitora?
Jasne, że o tym. Musisz mieć dobry monitor ( z możliwością zapisania danych w LUT patrz: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3847) i osobną kartę grafiki. Więc raczej laptopa nie skalibrujesz... Plus kalibrator, na forum są wątki o takich.
Jeszcze raz powtórzę, że warto poświęcić czas na opanowanie podstaw teorii kolorów. W sieci niemało jest stron o tym. Również prawie każda książka o DTP bądź fotografii cyfrowej zawiera takie podstawy.