PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - najkorzystniej....

olaf
14-07-2008, 10:42
Witajcie:)

Macie moze jakies doswiadczenia, jak najkorzystniej nabyc Lightroom'a? Wstrzymywac sie do casu publikacji wersji 2.0? Czy szukac teraz korzystnej oferty (gdzie? Moze za granica?) i robic (dokupic) upgrade?

Dzieki:)

Michał Jędrak
15-07-2008, 10:21
No z tego co wiem to Lightrooma możesz kupić na stronie Adobe. Tylko musisz wybrać jako region USA, bo inaczej to płacisz zamiast $299 to 319EUR. Pewnie płacisz kartą albo PayPalem i już.

wukaem
28-07-2008, 23:19
Ale czy taka zmiana regionu, gdy i tak będzie się używać w Polsce jest legalna? Nie znam licencji, ale skoro wybiera się region przed zakupem, to pewnie ma to swoje odbicie w licencji (np. że legalnie możesz używać w USofA skoro taką wersję kupiłeś).
Nie po to się kupuje program, by po pewnym czasie miało się okazać, że jest tak samo legalny jak ściągnięty z torrenta, tyle, że spooooro droższy...

I ja też bym powtórzył pytanie, czy lepiej czekać na v2.0? Czy kupienie v1.0 i potem upgradu może być droższe/tańsze od kupienia od razu v2.0? Jak sądzicie obserwując przez lata politykę Adobe w przypadku Photoshopa i jego upgrade'ów?

BugsBunny
29-07-2008, 10:42
Tylko musisz wybrać jako region USA, bo inaczej to płacisz zamiast $299 to 319EUR. Pewnie płacisz kartą albo PayPalem i już.
ta, jasne, polecam spróbować - tacy głupi to oni nie są :evil:

pxl
29-07-2008, 10:53
Na pudelku mojego LR (wersja 1) jest naklejka ze informacja licencja jest wazna wszedzie (wypisane kontynenty) oprocz Ameryki Polnocnej i chyba jeszcze czegos, ale nie pamietam. Wiec pewnie jesli wybierzesz lokalizacje US to licencje mozna sobie w kieszen wsadzic.

S_Beast
29-07-2008, 18:30
Używam oprogramowania firmy Ulead, która należy bądź jest kontrolowana przez firmę Corel.
Oprogramowanie ściągnąłem w wersji "download" z macierzystej (amerykańskiej) strony Corela, po uiszczeniu kartą opłaty w $, niższej niż opłata dla rynku europejskiego w EUR.
Przeglądnąłem warunki licencyjne i nie znalazłem nic, co mogłoby sugerować złamanie przeze mnie warunków zakupu oraz ograniczenie moich praw. Polecam lekturę licencji Adobe i koniec końców ściągnięcie programu ze strony macierzystej, a najlepiej razem z Photoshopem, to się będzie wtedy 125$ do przodu, jeśli dobrze pamiętam.

Bartek - NinoVeron
29-07-2008, 21:46
no w stanach wszystko maja tansze ... od komputerow, oprogramowania, aparatow ... az po mieszkania, samochody i paliwo :)

np. kazdy amerykaniec na amazonie kupi sobie legalnego Photoshopa CS3 za $622 czyli ok. 1270 zl .... a w polsce 3299 zl
przyklady: Amazon (http://www.amazon.com/gp/feature.html/ref=amb_link_4568322_3?ie=UTF8&docId=1000068631&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-3&pf_rd_r=003S8AD2XXYMJ5Z1ADDP&pf_rd_t=101&pf_rd_p=281916401&pf_rd_i=341028011) i Merlin / e-cyfrowe (http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/adobe-photoshop-cs3-pl-oprogramowanie-windows-p-5616.html)

niestety amerykanska licencja nie obejmuje polskich firm (a nie wiem jak to jest w przypadku uzytkowników domowych)

no ale w polsce musimy tyle placic aby Wimal (generalny/wylaczny dystrybutor Adobe na polske) mogl kkupowac kolejne bryki do swojej kolekcji np [ te ] (http://www.frazpc.pl/b/123119)

ech :(

Czereśniak
31-07-2008, 00:01
Mam nadzieję, że jakiś prezio adoba z hajmeryki to zobaczy i wyciągnie stosowne wnioski... doprowadzające oczywista do obniżenia (wyrównania cen) z hajmerykanckimi :) Swoją drogą litości nie mają - gdzie takimi brykami w Polsce jeździć?