Zobacz pełną wersję : Jaka Lampa Błyskowa do Nikona D40
Witam poszukuje Lampy Błyskowej do Nikona D40. Poszukuje do ceny 450zł moze byc uzywana w dobrym stanie. Prosze o pomoc. Z góry wielkie dzieki.
poszukaj sb-600 chodzą po jakieś 500-600zł
autograf
14-07-2008, 11:05
Za who. Używane SB-600.
Jedyne sensowne rozwiązanie to SB-600.
Używana od 500zł - nowa ok 750zł...
Też wydaje mi się, że SB-600 byłaby najlepsza. Ja po przemyśleniu wybrałem jednak SB-400 (w tej chwili nowa ok 220,-): Wybrałem przede wszystkim ze wzgledu na wymiary i masę. Zamontowanie jej na sanki pozwala uzyskać całkiem dobre efekty w małym pomieszczeniu (światło odbite), w zestawieniu z D40 nawet w słońcu do doświetlania jakoś daje radę ze względu na czas synchronizacji 1/500s. No niestety w porównaniu do SB-600 nie ma obracanego palnika (kadry pionowe), brakuje mocy w wiekszych pomieszczeniach itd. Kiedyś i tak kupię coś w stylu SB-900, ale SB-400 i tak zostanie na mało wymagające sceny.
220PLN za SB-400 to niedużo, a efekty o niebo lepsze niż z wbudowaną lampą. Jak nie masz za dużo kasy polecam 400-tkę (wszystko zależy od tego jakie masz wymagania). Jeżeli to duże ograniczenia to pozostaje Ci dozbierać do SB-600
Też wydaje mi się, że SB-600 byłaby najlepsza. Ja po przemyśleniu wybrałem jednak SB-400 (w tej chwili nowa ok 220,-): Wybrałem przede wszystkim ze wzgledu na wymiary i masę. Zamontowanie jej na sanki pozwala uzyskać całkiem dobre efekty w małym pomieszczeniu (światło odbite), w zestawieniu z D40 nawet w słońcu do doświetlania jakoś daje radę ze względu na czas synchronizacji 1/500s. No niestety w porównaniu do SB-600 nie ma obracanego palnika (kadry pionowe), brakuje mocy w wiekszych pomieszczeniach itd. Kiedyś i tak kupię coś w stylu SB-900, ale SB-400 i tak zostanie na mało wymagające sceny.
220PLN za SB-400 to niedużo, a efekty o niebo lepsze niż z wbudowaną lampą. Jak nie masz za dużo kasy polecam 400-tkę (wszystko zależy od tego jakie masz wymagania). Jeżeli to duże ograniczenia to pozostaje Ci dozbierać do SB-600
Kolego a jest juz SB- 900 bo co wiem to narazie jest w Angli i chyba w USA a w Polsce nie ma. Ma byc premiera SB- 900 i D700. Moze sie myle sorki.
A ktos moze mi powiedzieć czym sie różni SB- 600 od SB- 800 bo wiem ceną to na pewno.:-D
Bo szukam lampy błyskowej bo robie zdjecia na rajdach samochodowych i trzeba światła nieraz.
A ktos moze mi powiedzieć czym sie różni SB- 600 od SB- 800 bo wiem ceną to na pewno.:-D
Bo szukam lampy błyskowej bo robie zdjecia na rajdach samochodowych i trzeba światła nieraz.
Poszukaj na forum. Było wiele razy.
W internecie też jest mnóstwo informacji...
Różnic jest sporo...
nonnatus
14-07-2008, 13:19
tu masz wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2082
wejdź do działu lampy błyskowe i znajdź 3 godziny na czytanie :)
ja bym sobie odpuścił to maleństwo SB400 za 200 zł.
używałbym tego tylo wtedy, gdyby siadła mi lampa wbudowana.
używam SB600 i styknie.
a dokupię sabinkę 800, lub drugą SB600 żeby pobawić się w CLSie w plenerku...
mihow kolego opłaca sie kupować ampę błyskowa SB- 600 bo ty masz chyba i sie nad tą lampą błyskową.:neutral:
mihow kolego opłaca sie kupować ampę błyskowa SB- 600 bo ty masz chyba i sie nad tą lampą błyskową.:neutral:
Oczywiście, że warto. Ja jestem z niej bardzo zadowolony i w zupełności mi wystarcza. Cały czas pracuję nad techniką, aby tej lampy używać jak najmniej... SB-800 jest po prostu trochę mocniejsza i daje więcej możliwości, jeżeli chodzi o współpracę z innymi lampami w grupie... Ja tego nie potrzebuję, dlatego wybrałem 600-tkę...
Podejrzewam, że gdy w przyszłym roku kupię drugie body, to kupię też drugą 600-tkę...
Ja na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał - 750zł za nową lampę to naprawdę nie dużo biorąc pod uwagę jej możliwości.
Sam swojego czasu przerabiałem temat lamp - pierwszym wyborem był Tumax, ale niestety nic nie zastapi lamp dedykowanych SB-XXX :)
Kolego a jest juz SB- 900 bo co wiem to narazie jest w Angli i chyba w USA a w Polsce nie ma. Ma byc premiera SB- 900 i D700. Moze sie myle sorki.
na razie to sb-900 nigdzie nie ma, do sprzedaży wchodzi dopiero 25 lipca :)
Myślę, że 900-tka to trochę przerost formy nad treścią w połączeniu z D40 :)
malyandrzejek
14-07-2008, 15:27
tu masz wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2082
ja bym sobie odpuścił to maleństwo SB400 za 200 zł.
używałbym tego tylo wtedy, gdyby siadła mi lampa wbudowana.
ja bym nie odpuszczał, i nie odpuściłem zakupu sb-400:)...jestem więcej niż zadowolony z jej działania i jest o niebo lepsza od wbudowanej lampy...poza tym cena (ostatnio na Allegro za 175zł widziałem)...
Oczywiście wszystko zależy od tego, do czego lampa błyskowa jest potrzebna, mi sb-400 wystarcza, jak będzie za mało...to se kupię sb-600:)
Myślę, że 900-tka to trochę przerost formy nad treścią w połączeniu z D40 :)
może i ale jak ktoś ma zamiar zmienić puszkę w przyszłości to nie ma co się rozdrabniać
alkarn - napiszę jeszcze tylko jedną rzecz...
Nie baw się w półśrodki - SB-400 nie da Ci takich możliwości jak 600-tka. Wiem, że jest sporo droższa, ale jeżeli podepniesz sobie ją do aparatu sam stwierdzisz, że nic lepszego kupić nie mogłeś i że były to rozsądnie wydane pieniądze...
Najlepiej dogadaj się z kimś i pożycz sobie na kilka dni 600-tkę. Potestuj i wtedy sam stwierdzisz, czy lampa jest odpowiednia dla Ciebie.
cyrusvirus
14-07-2008, 22:32
Kup to na co Cię stać, ale nie mniej niż sb600 :D
SB400 jest dla mnie lepszą bo mniejszą i na pewno lepiej współpracującym zamiennikiem Tumaxów. Mihow miał Tumaxa, ja też i jednak jest to tylko etap przejściowy, bo ciągle marzysz o tej "normalej" lampie.
SB600 jest spoko. Ma obracany palnik, błysk wypełniający i można ją nawet wyzwolić bezprzewodowo, no i działa normalnie z body.
Wyższy model - większe możliwości. Na razie (na razie) sb600 wystarcza, ale wiadomo jak to jest, może jutro odkryję w sobie jakiś talent i sb800 stanie się niezbędna - nie wiem :) Wiadomo, że bym chciał i sb800, bo mocniejsza i więcej ma przydatnych dodatków, ale kasakasakasa...
W każdym razie sb600 się sprawdzi na pewno, bo podstawowe i dobrze działające funkcje ma.
nonnatus
15-07-2008, 01:45
ja bym nie odpuszczał, i nie odpuściłem zakupu sb-400:)...jestem więcej niż zadowolony z jej działania i jest o niebo lepsza od wbudowanej lampy...poza tym cena (ostatnio na Allegro za 175zł widziałem)...
Oczywiście wszystko zależy od tego, do czego lampa błyskowa jest potrzebna, mi sb-400 wystarcza, jak będzie za mało...to se kupię sb-600:)
jak założysz dyfuzor i odbijesz od sufitu wyższego niż ten w mieszkaniu z tzw. dużej płyty, to obawiam się że może tej 400 zabraknąć mocy...
nie uzywałem tej lampki. używam SB600 i nie martwię się o moc błyskotki. jest jak należy.jak wysokie pomieszczenie, to przełączam na manual i daje radę, a
sabinkę 800 kupię jak dojrzeje myśl o zabawie w CLSie. ale najpierw obiektywy... :)
pzdr.
Jestem za! Cena, wymiary i to do czego jest Ci potrzebna lampa też grają rolę przy zakupie. Ktoś kupi sobie Fiata 500, albo BMW Mini bo jeździ w 95% po mieście, a inny weźmie Merola, bo jest biznesmenem i codziennie jest w trasie:)
Mateoosh
17-07-2008, 12:17
a mowicie cos o sb900 wiecie ile to bedzie kosztowac :p podobno cos okolo 1800 wiec troche boli nie a kupoiwanie to do 40 to paranoja no przynajmniej mi sie tak zdaje
cyrusvirus
19-07-2008, 00:27
Jestem za! Cena, wymiary i to do czego jest Ci potrzebna lampa też grają rolę przy zakupie
Guzik prawda :) Mówię Ci jako fotoamator, który czasem lampy sobie użyje, że jak masz pieniądze to kup normalnie działającą lampę, bo po dwóch tygodniach będziesz płakać, że nie ma obracanego palnika
Oczywiście, że obracany palink jest lepszy niż jego brak. Dla niektórych jednak wymiary i waga tego co taszczy też mogą mieć znaczenie- dlatego też niekórzy wolą mniesze inni większe puszki D80 vs D200
Witam
Mieszkam w kamienicy sufit mam na 4m. Posiadam SB400 +nikon D80+ kit 18-55VR, mocy mi nie brakuje (pokoje do 25m) zdjęcia wale z bouncem 90.
Ustawiam moc flasha zwykle na +0,7 +1 (na 0 zdjęcia są troche niedoświetlone).
SB400 to moja 1 wsza zewnętrzna lampa w życiu i mysle że to dobry wybór jak dla amatora.
Jest znacznie lepsza od wbudowanej, a jej niska waga oraz gabaryty sprawiają, że można zawsze mieć ją ze soba.
Największa zaleta to niska cena (dalem 220zl z dostawa) i to, że nie rzuca cienia z większymi szkłami.
Mysle, że jak sie kiedys przesiąde na SB900 to i tak bede jej używał jako lampy turystycznej do universalnego szkla ala 18-200 VR.
Wiewioor
26-07-2008, 08:59
Witma wszystkich!!!
Kiedyś też miałem dylemat jaką lampę kupić - po dłuuugim zastanowieniu się kupiłem SB-800 (brałem pod uwagę także SB-600). SB-400 nie brałbym wcale - odbicie od sufitu to stosuję tylko jako ostateczność. Głównie światło odbijam od ścian (jeżeli są jasne) i od sufitu. Polecam stronę http://www.foto.jasiu.pl/ - dużo informacji, a jeszcze więcej na stronie autora.
Niestety nie jestem w domu, więc nie załącze swoich przykładowych zdjęć, ale brak obracanej głowicy w poziomie moim zdaniem stawia krzyżyk na tej lampie.
Wniosek: brać SB-600.
PS. Wiadomo, że kasa jest ważna, ale jeszcze ważniejszy jest brak frustracji.... (Ja swoją Sabinkę kupiłem w styczniu w FJ - teraz jest jeszcze taniej.) Kup na raty, te parę złotych więcej zapłacisz, a warto.
Pozdrawiam,
Konrad
Ja proponuje Sunpak PF30X. obracany palnik. Liczba przewodnia 30. Cena 309zl czego chcieć więcej na sam początek?
Sam ją mam i chwalę
aneczka18
26-07-2008, 15:19
A SB800 dziala normalnie z D40? Nie trzeba nic kombinowac?? Pytam bo sie na lampach tak dobrze nie znam :P
A SB800 dziala normalnie z D40? Nie trzeba nic kombinowac?? Pytam bo sie na lampach tak dobrze nie znam :P
Osobiście nie próbowałem ale przeciwwskazań nie widzę...
kronos28
26-07-2008, 16:24
tak działa i zyskujesz CLS bo SB800 może działac jako sterownik dla innych lamp.
Kolejna alternatywa to lampy Sigmy: EF 530 DG ST lub EF 530 DG Super. Niestety nie używałem także musiałbyś sam poszukać i poczytać opinie użytkowników. Na papierze (parametry, funckjonalność) wygląda dobrze. Ja zdecydowałem się na SB-400 bo niby miała lepiej dogadywać się z apratem Nikona (cokolwiek to miało znaczyć - do dzisiaj nie wiem o co chodzi. Może ktoś mnie oświeci?) a były w podobnych cenach. I chociaż SB-400 jest dobra, bardzo ładnie się odbija od sufitu, to brakuje mi tu czegoś - obracany palnik, więcej możliwości ustawień, czyt. kreatywności... Na pewno plusem SB-400 są wymiary i waga.
Przy D40 to inwestycja w przyszłość, choć oczywiście działa z D40 bardzo dobrze (próbowałem na pożyczonej- jak dla mnie trochę ciężka do D40- po 2 godz focenenia reka mi spuchła). Przy zmianie puszki na lepszą jak znalazł. Osobiście wole jednak ograniczenie możliwości lampy na rzecz jej wagi i wymiarów. Mnie SB-400 do moich zastosowań wystarcza, a wymiary i masa w moim przypadku są jej niepodważalnym atutem (no a do tego ta cena - 200 zł!). SB-400 znaaacznie lepsza od wbudowanej!