PDA

Zobacz pełną wersję : Zablokowany D300

mtu
13-07-2008, 15:34
Witam wszystkich,
W moim D300 pojawił się wczoraj taki problem: Robiąc zdjęcia z na pewno naładowanym akumulatorem nagle pojawił się napis ERRR na górny wyświetlaczu a lustro zostało zablokowane w "górnej" pozycji. Aparat nie reagował na nic. Wyłączenie i włączenie też nic nie pomagało.
Pogodziłem się z tym że sprzęt padł i trzeba go wysłać do serwisu i zostawiłem go w torbie. Po jakiejś godzinie po powrocie do domu włączyłem sprzęt i okazało się że wszystko działa bez żadnych problemów.
Chwilę wcześniej przed tą awarią zdarzyło mi się 2 razy tak że aparat był włączony i na wyświetlaczu było wszystko ok ale nie robił zdjęć i dopiero wyłączenie i włączenie pomogło. Taki objaw wystąpił 2 razy i później ta zupełna blokada która tak jak pisałem ustąpiła po godzinie sama.
Czy ktoś tak miał?? Czy to może pierwsze objawy jakiejś poważnej awarii??
Teraz chyba nawet nie ma sensu wysyłać go do serwisu bo w sumie aparat jest sprawny.
Poradźcie co robić. Czy wieźć go do serwisu?? Czy może ktoś już tak miał??

Mariusz

Vodafone
13-07-2008, 15:37
Na początek uaktualnij soft w aparacie...

mtu
13-07-2008, 15:51
Ok, też o tym myślałem ale obawiam się żeby aparat nie padł podczas tego procesu a poza tym sprzęt ma 3 miesiące, jest na gwarancji i zawsze mogę go wysłać do "fachowców" z postępu i niech robią ale z drugiej strony teraz jest wszystko ok więc nawet nie mam wskazać na usterki.

who
13-07-2008, 16:34
zrób jak vodafone pisze, spróbuj uaktualnić soft, jak padnie podczas wgrywania softa wtedy wyślij do serwisu

kajti
13-07-2008, 16:40
również tak miałem, lubię LV i często na imprezach z niego korzystam gdyż jestem niskiego wzrostu i pomaga, i tylko wtedy gdy długo go używam pojawia mi się ten sam komunikat,
pomaga wyłączenie i ponowne włączenie.

Rarog
14-07-2008, 11:05
Witam wszystkich,
W moim D300 pojawił się wczoraj taki problem: Robiąc zdjęcia z na pewno naładowanym akumulatorem nagle pojawił się napis ERRR na górny wyświetlaczu a lustro zostało zablokowane w "górnej" pozycji. Aparat nie reagował na nic. Wyłączenie i włączenie też nic nie pomagało.
Pogodziłem się z tym że sprzęt padł i trzeba go wysłać do serwisu i zostawiłem go w torbie. Po jakiejś godzinie po powrocie do domu włączyłem sprzęt i okazało się że wszystko działa bez żadnych problemów.
Chwilę wcześniej przed tą awarią zdarzyło mi się 2 razy tak że aparat był włączony i na wyświetlaczu było wszystko ok ale nie robił zdjęć i dopiero wyłączenie i włączenie pomogło. Taki objaw wystąpił 2 razy i później ta zupełna blokada która tak jak pisałem ustąpiła po godzinie sama.
Czy ktoś tak miał?? Czy to może pierwsze objawy jakiejś poważnej awarii??
Teraz chyba nawet nie ma sensu wysyłać go do serwisu bo w sumie aparat jest sprawny.
Poradźcie co robić. Czy wieźć go do serwisu?? Czy może ktoś już tak miał??

Mariusz

Body ma pamięć założonej baterii - w takich wypadkach nie pomaga zwykłe wyłącznie baterii. Jeżeli lustro zatnie się w pozycji zamkniętej, najlepiej jest wymienić baterię na inną w pełni naładowaną lub wyjąć tę z aparatu i naładować do pełna - jest duża szansa że wtedy odblokuje sie body.

mtu
14-07-2008, 18:26
Witam wszystkich ponownie,
Co prawda na moje pytanie z początku postu nie otrzymałem zbyt wielu odpowiedzi, ale i tak czuję się w obowiązku wyjaśnić wszystkim (a na pewno tym którzy próbowali mi pomóc) co było przyczyną takiego zachowania się aparatu i do jakich wniosków doszedłem.
Po pierwsze tak jak pisałem aparat po wykonaniu ok 140 zdjęć zupełnie się zablokował i nie reagował na nic. Serwis nikona w rozmowie tel oczywiście kazał dostarczyć sprzęt ale postanowiłem trochę jeszcze popróbować i co się okazało... aparat blokuje się dokładnie tak samo jak wcześniej pisałem po podobnej ilości zdjęć ale tylko na jednym obiektywie!
Po zmianie odbiektywu na 18-200 nikkora wszysko zostało odblokowane i działa jak należy. Trzasnąłem 400 klatek na wspomnianym obiektywie i wszystko działa bez zarzutu, założyłem z powrotem poprzedni i po 20 klatkach znowu blokada funkcji.
Wspomniany obiektyw to Sigma 105 2.8D DG Macro HSM.
Nie wiem czy to wina obiektywu który jest uszkodzony czy też wina body które nie chce z nim współpracować.
Teraz pewnie sprawdzę obiektyw Sigmy w serwisie i później sprzedam, albo sprawdzę z innym body np. D70 i wtedy sprzedam.
Czułem się w obowiązku poinformować formułowiczów o takiej sytuacji i do jakich wniosków doszedłem, może ktoś miał podobne problemy z tym lub innym obiektywem Sigmy... nie wiem ale ja chyba po prostu sprzedam swój i kupię coś innego mimo że z jakości zdjęć z tego szkła byłem naprawdę zadowolony.

Pozdrawiam wszystkich
Mariusz

vredota
14-07-2008, 22:39
A czyściłeś styki? Szczególnie w Sigmie jeśli tylko ona sprawiała problemy? Być może blokowanie się lutra spowodowane było tym, że body oczekiwało na jakąś informację od szkła a szkło wysyłało tę informację do body, ale wszystko popsuły styki?

dżafeł
15-07-2008, 00:48
A używasz oryginalnej baterii Nikona? Bo identyczne błędy pojawiały mi się w D70s gdy korzystałem z podróbek.

Shexbeer
15-07-2008, 01:09
A używasz oryginalnej baterii Nikona? Bo identyczne błędy pojawiały mi się w D70s gdy korzystałem z podróbek.

Potwierdzam co napisał dżafeł. Miałem podobne problemy kiedyś na D50 z odpowiednikiem aku, na oryginalnym było wszystko OK

mtu
15-07-2008, 07:54
Używam oryginalnej baterii

mtu
15-07-2008, 10:55
Uwaga do admina, (może mało ważna ale zawsze) mianowicie godzina która jest podawana przy odpowiedziach. Na pewno nie pisałem swojej odpowiedzi o 05:54 prawdopodobnie była to 8:54.

dżafeł
15-07-2008, 14:56
Uwaga do admina, (może mało ważna ale zawsze) mianowicie godzina która jest podawana przy odpowiedziach. Na pewno nie pisałem swojej odpowiedzi o 05:54 prawdopodobnie była to 8:54.

Heheh, dobre :mrgreen:

Ustaw poprawną strefę czasową w swoim Panelu Użytkownika (http://nikon.org.pl/profile.php?do=editoptions) ;)

Gerall
15-07-2008, 17:06
W moim D70 miałem podobną sytuację, ale na puszce był obiektyw Nikkor. Teraz nie pamiętam, ale jest duże prawdopodobieństwo że używałem wtedy oryginalnej baterii, więc przyczyna może siedzieć gdzie indziej niż w obiektywie czy baterii.

Gothrek
15-07-2008, 17:32
Mi sie to zdarzyło kilka razy w D200 z tamronem 17-50. Po wyłączeniu aparatu i odpięciu obiektywu wracało do normy. Widać się zdarza z każdym body.

McEarl
16-07-2008, 14:50
Witam!

Do wiadomosci!

Uzywam w/w Sigmy z D50 od ponad 2 lat, z oryginalnymi bateriami i z zamiennikami
i nigdy nie mialem takiego problemu.

pozdr
McE

jadwas
21-07-2008, 16:50
A czy przypadkiem nie dotykałeś pierścienia przesłony? Przy tej Sigmie powinien być skręcony "na maxa", a jak się go ruszy, to mamy taki brzydki komunikacik.