Zobacz pełną wersję : jaki standardowy zoom na początek
Witam!
Mam już D80, nie mam żadnego szkła do niego, bo postanowiłam nie kupować zestawu, tylko osobno szkło. Mysle że na początek chciałabym jakiś uniwersalny zoom, bo trochę trudno przesiąść sie z kompaktu(do tej pory był to DSC H2) na lustro. Liczę na opinie użytkowników, którzy tez pewnie focili, a może i dalej czasami foca standardowymi zoomami. Chciałabym żeby szkło nie było za ciemne. Pozdrawiam i liczę na poradę
I jakby ktoś miał link a z tymi cholernymi oznaczeniami na szkłach Nikona, to bardzo jestem zainteresowana
Siemka
No chyba najodpowiedniejszym skzielkiem nikona na poczatek jest 18-200
mialem i sprzedalem dopiero po 1,5 roku i sprawdzalo sie w wielu sytuacjach a ewentualnie cos tanszygo to 18-70 ale wtedy ludzie dokupuja 70-300 i wiekszy zakres ale 2 szkielka jednak o i trzeba przepinac.
Naprawde wygodne jest 18-200 i na poczatek jak najbardziej starcza a cena tez nie za wysoka (ja swoje sprzedalem niedawno za 1500 zl tu na gieldzie) pozdrawiam
niestety jasne szklo nie idzie w parze z niska cena ;) ile kasy mozesz przeznaczyc na obiektyw?
oznaczenia sa np. tutaj http://www.fotografia.kopernet.org/oznaczenia-obiektywy-nikon.html
Siemka
No chyba najodpowiedniejszym skzielkiem nikona na poczatek jest 18-200
mialem i sprzedalem dopiero po 1,5 roku i sprawdzalo sie w wielu sytuacjach a ewentualnie cos tanszygo to 18-70 ale wtedy ludzie dokupuja 70-300 i wiekszy zakres ale 2 szkielka jednak o i trzeba przepinac.
Naprawde wygodne jest 18-200 i na poczatek jak najbardziej starcza a cena tez nie za wysoka (ja swoje sprzedalem niedawno za 1500 zl tu na gieldzie) pozdrawiam
Jeżeli masz przyzwyczajenia z H3 co do zakresu ogniskowych, a stać Cię żeby wydać 1500 -2000 na obiektyw to polecam bardzo uniwersalny Nikkor 18-200 VR, jeżeli mniejszy budżet ok 500-600 zł to uzywane N 18-70 albo 18-135 (zaraz mnie zlinczują:), ale uważam, że N18-135 całkiem niezły na pocztek- można zobaczyć jakie ogniskowe będą cię interesować najbardziej)
U mnie standardem jest Tamron 17-35 2.8-4 rewelacyjne szkło naprawde nic mu nie moge zarzucić.
Słyszałam że ten 18-135 w porównaniu z 18-70 wypada gorzej. Plusem jest to ,że ma większy zakres ogniskowych.
N 18-135 ma trochę gorsze światło i jest bardziej plastikowy (plastikowy bagnet, luzy), ale ostrość bardzo bardzo dobra, gorzej też jest pod światło. Mnie to akurat tak bardzo nie przeszkadzało- zależy co kto woli.
Ja polecam 18-70, na forumowej gieldzie mozna dostac za smieszne pieniadze (500zl). Na poczatek zabawy lustrzanej jak znalazl :)
A co myslicie o Sigma 24-70 f2.8.EX.DG? Uźywa ktoś?
bardzo polecam 18-70, gdyby nie światło (focę sport) to pewnie by został sobie u mnie - a tak kupiłem 17-55 i 18-70 powędruje na sprzedaż, ale to naprawdę super szkło!
A co myslicie o tej Sigmie? Lepsza od Nikkora 18-70? - http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesoria_foto/obiektywy/852778_sigma_17_-_70mm_macro_dc_nikon.aspx
W kilku sprawach lepsza.
1. Światło 2.8 ale tylko do ok. 20 mm (więc mała pociech, ale zawsze)
2. Większa skala odwzorowania = mniejsza odległość ostrzenia = większe zdolności makro
3. Trochę lepsza budowa
Sigmę trzeba jednak podpiąć do puchy i przetestować przed zakupem. W przypadku Nikkora to można brać prawie w ciemno, (w przypadku gdy oba są nowe).