Zobacz pełną wersję : lampa w d40x nie działa
pacothelucia
13-07-2008, 11:31
Proszę o pomoc nie działa mi lampa w D40X .Jest to moja piewsza lustrzanka i mogę czegoś nie wiezieć,choć prześlęczałem parę godzin z instrukcją i nic to nie dało łacznie z zresetowaniem .
Proszę o pomoc nie działa mi lampa w D40X .Jest to moja piewsza lustrzanka i mogę czegoś nie wiezieć,choć prześlęczałem parę godzin z instrukcją i nic to nie dało łacznie z zresetowaniem .
A coś więcej? Podnosi się, ale nie odpala? W jakim trybie fotografujesz?
pacothelucia
13-07-2008, 12:46
Nie działa nawet w auto podnosi się ale nie odpala
Podaj jakieś objawy, bo na razie nic nie wiadomo.. Podnosi się ta lampa w ogóle? W jakim trybie fotografujesz? Aparat nowy czy używka?
avallardi
13-07-2008, 14:11
Nie działa nawet w auto podnosi się ale nie odpala
No to chyba lampa zdechła.
Coś mi się zdaje, że czeka Cię serwis i raczej długie czekanie. Jak to w serwisie NP niestety.
Jak nie chcesz tracić czasu, nerwów i kadrów to zamiast wysyłać aparat do serwisu olej wbudowaną lampę i może pomyśl nad kupnem lampy SB-400 za ok. 200zł. Ja bym tak zrobił gdyby mi padła ta wbudowana - nawet na gwarancji.
pacothelucia
13-07-2008, 15:01
Lampa tam gdzie potrzeba podnosi się ale nie odpala a fotografuję w różnych trybach najczęściej w manualu ale i z preselekcją przysłony gdyż nie jestem jeszcze figo fago w te klocki jak moi starsi koledzy
pacothelucia
13-07-2008, 15:08
Aparat mam od kilku miesięcy. Kupiłem nowy. Jakie objawy mam jescze podać ?
avallardi
13-07-2008, 15:13
Lampa tam gdzie potrzeba podnosi się ale nie odpala a fotografuję w różnych trybach najczęściej w manualu ale i z preselekcją przysłony gdyż nie jestem jeszcze figo fago w te klocki jak moi starsi koledzy
Trochę zawile to napisałeś. Możesz trochę jaśniej?
Jak pstrykasz w manualu (czyli najbardziej zaawansowanym trybie) to lampa sama nie wyskakuje. Nie wyskakuje też w trybach P, S, A. Więc to i tak Ty decydujesz kiedy ma być użyta. Gdybyś sobie kupił SB-400 tak jak pisałem, to pstrykając w manualu masz większą swobodę i mocniejszą lampę na pokładzie.
A przestała działać teraz czy już parę miesięcy temu? Próbowałeś zmieniać tryby działania lampy na przykład na manual?
Jak nie chcesz tracić czasu, nerwów i kadrów to zamiast wysyłać aparat do serwisu olej wbudowaną lampę i może pomyśl nad kupnem lampy SB-400 za ok. 200zł. Ja bym tak zrobił gdyby mi padła ta wbudowana - nawet na gwarancji.
No i to jest według mnie głupie postępowanie, bo jak wydaje człowiek nie mało pieniędzy na sprzęt to ma działać w pełni, a nie że jak lampa nie działa to kupić zewnętrzną. (Przepraszam ale to moje zdanie tak samo jak w temacie czytani instrukcji i nie bierz tego do siebie).
avallardi
13-07-2008, 17:30
No i to jest według mnie głupie postępowanie, bo jak wydaje człowiek nie mało pieniędzy na sprzęt to ma działać w pełni, a nie że jak lampa nie działa to kupić zewnętrzną.
Masz rację, ale jak człowiek odda aparat do serwisu Nikon Polska to sobie często dłuuugo może poczekać. Przy "dobrych" wiatrach mogą się nawet skończyć wakacje i człowiek nie ma kadrów, które mógłby zrobić. Pozostaje frustracja.
Teoretycznie serwis ma określony czas na diagnozę i naprawę (i nie jest to czas krótki). W praktyce bardzo różnie bywa. Pisano o tym nie raz (w niewybrednych słowach) na tym i innych forach.
Bez wbudowanej lampy można spokojnie pstrykać na wakacjach. To co piszę o SB-400 (za ok. 200zł) to tylko pewna propozycja. Mnie osobiście nie obchodzi co autor wątku zrobi. Może wysłać aparat do serwisu i czekać. To w końcu jego sprzęt, jego potencjalne (wakacyjne) kadry etc. W gruncie rzeczy nic mi do tego. Może to co napisałem go zainteresuje, może to zignoruje uważając, że moja propozycja jest zwyczajnie głupia.
Ja bym zrobił tak jak pisałem - mimo tego, że mam SB-600, bo przecież nie będę bądź co bądź dużej lampy wszędzie ze sobą nosił - bo wbudowanej lampy nie lubię, choć z rzadka (w ostateczności) używam. Przy obecnej cenie ok. 200 zł myślę, że moja propozycja nie jest najgorszą alternatywą.