Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Numeracja zdjęć od zera [D40(x) - D60]

avallardi
12-07-2008, 16:34
Spotkałem się kilka razy z następującym problemem wśród użytkowników D60: po kupieniu aparatu ludzie robią zdjęcia, zrzucają je na dysk, formatują kartę, znowu robią zdjęcia i nagle... ZONK! :confused: zdjęcia numerowane są od zera!
Niektórzy o to pytają. Niektórzy sami rozwiązują problem. Inni nie pytają i nie za bardzo wiedzą co zrobić, tylko się z tym męczą, a gdy problem wyjdzie w jakiejś dyskusji nabierają odwagi i mówią: "Ja też tak mam. Co robić?".

Pomyślałem więc, żeby założyc osobny wątek w tej sprawie. Sam to przerabiałem po kupnie aparatu więc wiem, że to bywa denerwujące choć ja rozwiązałem problem w kilka minut.

Podejrzewam, że w D40 i D40x sprawa początkowych ustawień aparatu wygląda identycznie.

Rozwiązanie problemu wygląda następująco:

1) Ustawienia -> Menu ustawień osobistych

2) Menu ustawień osobistych zawiera 3 opcje:
- Podstawowe - Pełne - Moje menu
Trzeba wybrać "Pełne" bo domyślnie ustawione są "Podstawowe"

3) MENU -> Ustawienia -> Numery kolejnych plików

4) Zakładka "Numery kolejnych plików zawiera 3 opcje:
- Wyłączone - Włączone - Resetuj
Należy wybrać "Włączone".

Mam nadzieję, że komuś się przyda :-D

Pozdrawiam.

avallardi

who
12-07-2008, 17:59
Spotkałem się kilka razy z następującym problemem wśród użytkowników D60: po kupieniu aparatu ludzie robią zdjęcia, zrzucają je na dysk, formatują kartę, znowu robią zdjęcia i nagle... ZONK! :confused: zdjęcia numerowane są od zera!
Niektórzy o to pytają. Niektórzy sami rozwiązują problem. Inni nie pytają i nie za bardzo wiedzą co zrobić, tylko się z tym męczą, a gdy problem wyjdzie w jakiejś dyskusji nabierają odwagi i mówią: "Ja też tak mam. Co robić?".

Czy oprócz śrubokręta te aparaty zostały pozbawione instrukcji obsługi :|

Po za kupie aparatu to trzeba przeczytać instrukcję, ta godzinka spędzona z tą książką rozwiązuje większość późniejszych problemów.

avallardi
12-07-2008, 18:14
Czy oprócz śrubokręta te aparaty zostały pozbawione instrukcji obsługi :|

Po za kupie aparatu to trzeba przeczytać instrukcję, ta godzinka spędzona z tą książką rozwiązuje większość późniejszych problemów.

Aparaty D40(x) i D60 instrukcję posiadają, choć 190 stron (w przypadku D60) nie czyta się w godzinkę, bo jest tam sporo szczegółów. Na pewno nie zrobi tego tak szybko początkujący, który np. kupuje pierwszą lustrzankę. Założyłem wątek, bo problem występuje u ludzi częściej niż się spodziewałem.
Nawet dzisiaj pisałem o numeracji zdjęć od zera w wątku założonym przez posiadacza D200. I to mnie zainpirowało do założenia niniejszego wątku. D200 śrubokręt ma, ale nie wiem czy dali instrukcję :roll:

P.S. Dzięki, że wspomniałeś o braku śrubokręta w D60 i D40(x). Dawno o tym nie czytałem i nie słyszałem i jestem spragniony takich rewelacji. :lol:

heathclif
13-07-2008, 16:17
podpowiedz podana na tacy - instrukcje nie zawsze maja to uwzglednione
dziekuje mi to pomogło
teraz bede mogl kontrolowac ilosc pstrykow bez psania w zeszycie ile ich zrobilem przed sformatowanim

eskade1
13-07-2008, 16:40
dziekuje mi to pomogło
teraz bede mogl kontrolowac ilosc pstrykow bez psania w zeszycie ile ich zrobilem przed sformatowanim

A po co zapisywać czy w ogóle kombinować? Żeby znać przebieg? Można sprawdzić z exifa.

who
13-07-2008, 17:05
dziekuje mi to pomogło

toż to wystarczy otworzyć exif'a w ifranview żeby zobaczyć ile zdjęć od nowości się zrobiło (z resztą jest cały temat o tym jak sprawdzić ilość klapnięć)

chyba trzeba będzie wystosować do nikona petycje, żeby przy pierwszym włączeniu dawał jakiś test na znajomość instrukcji obsługi (dopuki nie uzyska się odpowiedniej liczby poprawnych odpowiedzi to nie można używać aparatu)

ja przeczytałem instrukcję z dwa razy zanim kupiłem aparat, a po zakupie to przez ponad dwa tygodnie praktycznie codziennie sięgałem do instrukcji, a i teraz ponad 8 miesięcy od zakupu sięgam po nią jeżeli pojawi się jakiś problem (i dopiero od niedawna mam dostęp do polskiej, wcześniej albo angielska, albo japońska ;) )

a no w instrukcji jest to podane na tacy, wystarczy spojrzeć na stronę 126 (jeżeli dobrze pamiętam jak sprawdzałem wczoraj przed napisaniem pierwszej odpowiedzi w tym temacie)

heathclif
13-07-2008, 20:38
moja instrukcja nie ma tylu stron

horn3t
13-07-2008, 23:16
Po co formatować kartę po zrzuceniu zdjęć? Instrukcja aparatu numerowanie zdjęć ładnie opisuje.
Ciekawe jak to jest jak się ma kilka kart? ;)

heathclif
13-07-2008, 23:31
przepraszam zle sie wyrazilem chodzilo mi o usuwanie zdjec.

exif'a nie musze odpalac bo zrobilem co polecił kolega avallardi

mimo wszystko kazda informacja sie przyda

dziekuje