Zobacz pełną wersję : filmy do indii
slanting_eye
12-07-2008, 09:43
wybieram sie do indii w listopadzie ,w okolice dehli(promien 250km)
jakie filmy polecacie do fm2 kolor i cz-b, i dlaczego wlasnie takie?
mysle o zabraniu 3 kolorow i 3 cz-b
dzieki
sokrates
12-07-2008, 09:49
co do cz.b się nie wypowiem ale z kolorów to fuji reala - ma wspaniała rozpiętość tonalną a biorąc pod uwagę tamtejsze światło będzie pewnie sporo kontrastów (ostre słońce i cienie) co pozwoli na w miarę dobre zarejestrowanie szczegółów w światłach i cieniach. Koniecznie do tego dobry filtr UV polaryzacyjny i pewnie szara połówka.
Możesz spróbować też (o ile go kupisz) Kodak ProFoto 100.
dodam że oba materiały dają dość nasycony obraz.
slanting_eye
12-07-2008, 09:55
http://cgi.ebay.co.uk/KODAK-PROFESSIONAL-PROFOTO100-35mm-FILM-SPECIAL-OFFER_W0QQitemZ380044348764QQihZ025QQcategoryZ4202 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
to chodzi o ten film?
Tak, to ten film.
Dostaniesz go tu: http://www.fotograf-sklep.pl/index.php?cPath=1_3&sort=2a&filter_id=2&page=2
Bardzo dobry film z lekko żółtawą dominantą (naprawdę znikomą) i co ważne :nie trzeba go trzymać w lodówce.
Ja kupuję go już dosyć długo i jest to bardzo powtarzalny film jeżeli chodzi o jakość. Ma naprawdę dużą pojemność tonalną.
sprocket
12-07-2008, 12:26
Chcesz zabrac tylko 6 filmow na taki wyjazd?:) Mysle ze dodatkowo zabierasz cos cyfrowego?
slanting_eye
12-07-2008, 12:35
Chcesz zabrac tylko 6 filmow na taki wyjazd?:) Mysle ze dodatkowo zabierasz cos cyfrowego?
tak biore d70s
sprocket
12-07-2008, 12:44
Ja bym na twoim miejscu zabral kilka wiecej Fuji Reala 100, to dobry material na taki wyjazd, zawsze masz zabezpieczenie jesli np. bateria ci padnie w D70s a w tym kraju moze byc roznie.
Ostatnio chcialem u siebie kupic cos na iso 100 i wyobrazcie sobie ze w sklepie fotograficznym nawet nie mieli:)
6 filmów x 36 klatek = 216 klatek !!
to bardzo dużo, no ale co ja tam wiem...ja nie mam cyfry ;)
6 filmów x 36 klatek = 216 klatek !!
to bardzo dużo, no ale co ja tam wiem...ja nie mam cyfry ;)
Dobre :mrgreen:.
Fotki kumpla z Indii zrobione na Fuji Reala (+polar).
http://www.szakal.org.pl/main.php?g2_itemId=14
Swoją drogą i ja polecam Reale. Ale myślę, że slajdy by wyszły piękne (czytaj Velvia) :)
P.S. swoją drogą Indie są tak kolorowe, że tam bym zabrał tylko kolorowe filmy ;)
Thorsten
15-07-2008, 09:27
Tylko Reala!! już trzy razy mi się w tym regionie sprawdziła. Osobiście postawił bym tylko na kolor, choć cz/b z takiego np Khajuraho wyszły super, tyle że Ty się chyba tam nie zapuścisz, a ulica najlepiej wychodzi w kolorze. :-D
Fotki kumpla z Indii zrobione na Fuji Reala (+polar).
http://www.szakal.org.pl/main.php?g2_itemId=14
niech kolega powie na czym skanował (albo gdzie) jak może
niech kolega powie na czym skanował (albo gdzie) jak może
Minilab maxiserwis gdzieś na Górczewskiej w Warszawie.
http://www.mlms.com.pl/
1. Velvia 50
2. Provia 400
3. HP5+ - mozna go tez spokojnie forsowac do 1600.
Do tego polar i filtr zoltozielony.
Nie baw sie w negatywy kolorowe, szkoda zachodu.
Tak jak inni polecam Fuji Reala, bo świetnie oddaje kolory, ma znakomitą rozpiętość tonalną i jest przy tym niedrogi, jeśli chodzi o cz-b, to ja uzywam ILFORDA XP2, bo ma wysoka czułość (400) i jest obrabiany w procesie C-41 czyli da się go wywołać w każdym miejscu.
Zabierając jednak cyfrówkę zastanów się raczej nad wzięciem filmów pozytywowych - ja bardzo polecam Fuji Provia albo Velvia - kolory są po prostu bajeczne, co w Indiach na pewno ma znaczenie :-)
1. Velvia 50
2. Provia 400
3. HP5+ - mozna go tez spokojnie forsowac do 1600.
Do tego polar i filtr zoltozielony.
Nie baw sie w negatywy kolorowe, szkoda zachodu.
Provie spokojnie forsowac do 800 mozna, ja bym jeszcze dodal Astie 100F.
velvia do krajobrazu, astia do portretu...co sądzi o tym założyciel wątku??
slanting_eye
16-07-2008, 17:47
powiem szczerze ze mam metlik we lbie...
musze jeszcze poczytac a w sobote bede ogladal fotki z reala(kumpel robil w egipcie)
dzieki za wszystkie sugestie
Na czym bedziesz ogladal te fotki z Reali, na papierze w formacie 10x15 czy moze skany 600x400 na DVD?
Wez slajd, potem zimne piwo z lodowki i rzuc zdjecia na sciane ... opad szczeki.
Na czym bedziesz ogladal te fotki z Reali, na papierze w formacie 10x15 czy moze skany 600x400 na DVD?
Wez slajd, potem zimne piwo z lodowki i rzuc zdjecia na sciane ... opad szczeki.
:-)
Na czym bedziesz ogladal te fotki z Reali, na papierze w formacie 10x15 czy moze skany 600x400 na DVD
A może skany 3000x2000 na telewizorze full HD? A może na monitorze Eizo 21"?
Co nie zmienia faktu, że Velvia na ścianie i nie mam więcej pytań... Ale co nie zmienia faktu, że taka Reala się pięknie skanuje i wychodzi super. Na odbitkach również.
slanting_eye
17-07-2008, 15:05
bede ogladal fotki na papierze (nie wiem jaki format)
a co do slajdow.hm,krotko powiem-zona.przedstawilem jej plan co trzeba jeszcze dokupic(d200/d300 t17-50 n85/1.8 sb800) zebym mogl zaczac robic pieniadze na zdjeciach w anglii to troche sie przerazila.wiec raczej nie wyskocze teraz z projektorem do slajdow,ale wezme pare slajdow do indii bo w przyszlosci(za rok)pewnie cos kupie.
cz-b filmy chce wywolywac sam w domu(z zona i kumplem co to sie zna:) ) ,a kolor dam do laba
a tak wogole to nie wiedzialem(dopoki nie poczytalem/doczytalem) tylu rzeczy o filmach
dzieki za wszelkie info
bede ogladal fotki na papierze (nie wiem jaki format)
a co do slajdow.hm,krotko powiem-zona.przedstawilem jej plan co trzeba jeszcze dokupic(d200/d300 t17-50 n85/1.8 sb800) zebym mogl zaczac robic pieniadze na zdjeciach w anglii to troche sie przerazila.
dzieki za wszelkie info
Nie opowiadaj głupot, rzutnik do slajdów kosztuje tyle ile kapsel do D300 ;)
slanting_eye
17-07-2008, 20:47
tu nie chodzi o pieniadze ale o kolejna rzecz do aparatu
tu nie chodzi o pieniadze ale o kolejna rzecz do aparatu
no to zawsze możesz powiedzieć że kapsel nie był ci potrzebny i wymieniłeś na rzutnik - sztuka za sztukę (ilość sprzętu pozostanie bez zmian):D
Ej, no ale rzutnik już kupisz po powrocie. A będziesz miał dobry argument!! "Kochanie, jakoś musimy to teraz obejrzeć!"
zgadzam sie z mpwt (moja Ania zawsze domaga sie pokazu slajdów, założe się, ze teraz przy zakupie by marudziła, na szczęście kupiłem go z 8 lat temu)
rzutnik do slajdów to konieczność (połowa radości z focenia, jak dla mnie)
slanting_eye
18-07-2008, 13:16
no i kupuje ten rzutnik ale ,na swieta.
no i kupuje ten rzutnik ale ,na swieta.
no...to będziesz miał jeszcze większy dylemat co wybrac...
slanting_eye
18-07-2008, 13:31
no...to będziesz miał jeszcze większy dylemat co wybrac...
zostawie ten dylemat do listopada :)