Zobacz pełną wersję : Jaki sprzet wybrac na poczatek?
nileppez
12-07-2008, 05:14
Witam bardzo serdecznie wszystkich pasjonatów fotografii.
I tak jak w tytule,potrzebuje pomocy przy zakupie lustra wraz z całym oprzyrządowaniem.Ostatnio trochę podróżuje i postanowiłem przesiąść sie z kompaktu na lustro cyfrowe. Moj dylemat co do wyboru sprzętu rozchodzi sie na dwóch płaszczyznach tzn. Body i szklarnia.Chce kupic lepszy sprzet w granicach nawet d200 lub d300 ale nie jestem pewien czy na pierwszy raz jest to wybor sluszny takze d80 rowniez biore pod uwage.Co do szkiel to rowniez chcialbym kupic raz a pozadnie(srodki finansowe teraz mi na to pozwalaja a nie wiadomo czy w przyszlosci bede mogl sobie pozwolic na taki wydatek)Chcialbym pracowac nad krajobrazem,przestrzenia,architektura miast i zabytkow.Dotychczas fotografowałem kompaktem,bawilem sie troche w Photoshopie i od jakiegos czasu sledze fora tematyczne-takie jest moje obycie.Cena raczej wygórowana ale w granicach rozsądku.Dziekuje z gory i pozdrawiam
tigre251
12-07-2008, 05:46
Moim zdaniem (okiem amatora) na pierwszą lustrzankę poleciłbym Tobie D80, D50 lub nawet D70, ponieważ taki sprzęt to już jest niezła przesiadka z kompaktu.
Zabawa z lustrzanką powinna ewoluować latami w kierunku stopniowych zakupów coraz lepszego sprzętu.
Fajne jest to że ucząc się fotografowania i poznając jedną puszkę przez długi okres czasu odczuwam znacznie większą satysfakcję z fotografowania a puszka działa tak jak chce jej właściciel, no może nie całkiem tak do końca ;)
Później dokupując każde ze szkieł odkrywasz jeszcze większą radość fotografowania i rozwijasz sobie kreatywność.
Też kiedyś miałem podobny dylemat i polecono mi wtedy D70 i wciąż się nim cieszę pomimo niewielkiego zestarzenia się sprzętu. A każde nowe szkło odmładza puszkę.
Trudno mi w to uwierzyć teraz że po roku-dwóch od zakupu D70 dopiero zacząłem używać innych trybów niż programowe! I prawidłowo.
A teraz.. Robię zupełnie inaczej zdjęcia:)
W rezultacie aparat zawsze odwdzięczy się niepowtarzalnymi zdjęciami
1. robię na A, M, S ( dokładnie w tej kolejności ),
2. mam małą kartę CF na 78 zdjęć w NEF (żeby nie robić bez sensu zdjęć na ilość tylko myśleć nad kadrami i kasować je na bieżąco),
3. uwielbiam zabawę z balansem bieli, podglądem głębi ostrości, światłoczułością, ostrością, delikatną obróbką NEF (bez 'psucia' grafiką komputerową, wybacza u mnie nieuniknione błędy), kadrowaniem
4. Wogóle to uwielbiam powoli tak pierdołowato wręcz zabierać się do zrobienia zdjęcia, przetrzeć ściereczką wszystkie szkiełka od 2 stron oraz używać dmuchawki bo przecież nie może być żadnej kropki na szkle:)
5. Znając puszkę tzn. obsługę i jej zachowanie o wiele przyjemniej robi się tez zdjęcia, właśnie dlatego nie przesiadam się na inny model..
6. Średnio raz na rok dokupuję kolejne szkło by cieszyć się nowymi możliwościami i rozwijać umiejętności fotografowania.
Reasumując kupiłbym tańsza puszkę i a kasę odkładałbym na zakupy dobrych szkiełek.
życzę przemyślanego zakupu
Orkaniusz
12-07-2008, 08:14
tigre251, z przyjemnością czytałem Twojego posta. Głos rozsądku (którego mi brakuje :-)).
na początek nie pchał bym sie w d200/300 tylko kupił d80 z dobrymi jasnymi szkłami, sam się wpakowałem na początek przygody z lustrem w d200, puszka jest spoko, szybka ergonomiczna itp. ale potrzeba naprawde duzo czasu zeby ogarnać jej możliwości, podobnie jak tigre251 radził bym zakup tanszej puszki i lepszej szklarni, teraz wiem co mówie i tak bym pewnie zrobił gdybym dziś miał dylemat miedzi d80/d200, kiedys tej ogłady brakowalo.... pozdrawiam i udanych zakupów.
MARIUSZ Ł.
12-07-2008, 10:40
Witam, stoję przed podobnym dylematem co "nileppez" z tym że ja już miałem lustrzankę, kupiłem ja trzy lata temu i po roku sprzedałem, powód brak czasu. Obecnie mam dużo wolnego czsu i zastanawiam się nad zakupem D80, D300 z przewagą na D300 plus dobre szkła.Jak pisze "nileppez" kupić raz a porządnie bo nie wiadomo jak bedzie później ze środkami.Moje subiektywne zdanie jest takie że chyba lepiej teraz kupić D300 i porządne szkła tym bardziej, że nie wiadomo czy w przyszlosci bede mogl sobie pozwolic na taki zakup.
Decyzję o kupnie podejmiesz i tak sam po głębokim zapewne zastanowieniu się nad tym co portzebujesz, ale jak piszą koledzy trzeba trochę rozsadku w podejmowaniu decyzji a niektórym z nas (u mnie jest chyba podobnie) tego rozsadku zaczyna brakować przy podejmowaniu takich decyzji.
Pozdrawiam i życzę przemyślanego zakupu.
nileppez, d80+ dobre szkła. pozatym nie napisałeś jakie masz fundusze na to ;) jak napiszesz można coś policzyć. d300 dla osoby zaczynającej zabawę z lustrzanką, jest fajnym sprzetem, ale to jak dać komuś po zrobieniu prawa jazdy jezdzic bardzoo dobrym autem - jezdzic bedzie ale trudno powiedzieć o efektach tego ;) lepiej nie rzucać się odrazu 'na głęboką wodę', a tu odrazu można kupić lepsze szkła przy d80 ;)
Vodafone
12-07-2008, 11:12
Skoro masz kasę na D300 to go kup... warto :-)
nileppez
12-07-2008, 17:11
tigre w tym co napisałeś jest rzeczywiście dużo racjonalnych argumentów przemawiających jednak za d80 i chyba ku temu sie jednak sklonie.A jakie szkla byście polecili (dodam ze nie będę na nich oszczędzał);)
lodzermensch
12-07-2008, 17:19
Wiesz co fotografujesz, więc z obiektywami nie będzie problemu. Na szklarni nie oszczędzaj.
Co do puszki: kup na początek D70s, albo nawet lepiej D40 (nie 's'). W ogóle się megapikselami nie przejmuj! Szybko zobaczysz, czego ci brakuje (jeśli w ogóle). Wtedy przeskoczysz sobie na wyższy model, albo nie. Sprzedasz, co masz, a jak nie to strata będzie niewielka. A szkła już będą sobie czekały.
Dxxx na początek jest bez sensu. Lepiej kup lepsze obiektywy.
P.S. Witamy w klubie.
..........sam się wpakowałem na początek przygody z lustrem w d200, puszka jest spoko, szybka ergonomiczna itp. ale potrzeba naprawde duzo czasu zeby ogarnać jej możliwości.......
Nieśmiało zapytam co tam jest do ogarniania w porównaniu z tańszą lustrzanką?? Chyba wręcz przeciwnie, bo w D200 wszystko co potrzeba jest wyciągnięte na obudowę, a w tańszych puszkach trzeba MENU ogarnąć. Trochę naginana ta teoria o "ogarnianiu" D200.
Witam,
Chciałem się podłączyć do tematu, bo pytanie bardzo podobne. Kilka lat spędziłem z lustrem analogowym, teraz po Canonie G3 czas na lustrankę cyfrową. Główny obiekt zdjęć - dziaciaki, czeste wyjazdy. Rozważam 2 opcje:
1. Nikon D300 + 50 1.8 - koszt około 4950zł, po kilku miesiacach Tamron 28-75, ewentualnie Nikkor 16-85
2. Canon 40d + 17-55 2.8 - koszt 4900zł (ewentualnie w miejsce 17-55 2.8, L-ka 24-105L f4 200zł tańsza)
Zależy mi, zeby nie zmieniac body przez minimum 2-3 lata. Stad D300 a nie D80/D200. Minimalnie bardziej odpowiada mi ergonomia Nikona i pozostałe przewagi nad 40d. Canon kusi ceną i dobrym i juz co ważne docelowym obiektywem w cenie D300 z samą stałką.
Co radzicie?
Pzdr,
TS
lodzermensch
12-07-2008, 21:14
Witam,
Chciałem się podłączyć do tematu, bo pytanie bardzo podobne. Kilka lat spędziłem z lustrem analogowym, teraz po Canonie G3 czas na lustrankę cyfrową. Główny obiekt zdjęć - dziaciaki, czeste wyjazdy. Rozważam 2 opcje:
1. Nikon D300 + 50 1.8 - koszt około 4950zł, po kilku miesiacach Tamron 28-75, ewentualnie Nikkor 16-85
2. Canon 40d + 17-55 2.8 - koszt 4900zł (ewentualnie w miejsce 17-55 2.8, L-ka 24-105L f4 200zł tańsza)
Zależy mi, zeby nie zmieniac body przez minimum 2-3 lata. Stad D300 a nie D80/D200. Minimalnie bardziej odpowiada mi ergonomia Nikona i pozostałe przewagi nad 40d. Canon kusi ceną i dobrym i juz co ważne docelowym obiektywem w cenie D300 z samą stałką.
Co radzicie?
Pzdr,
TS
Idź do sklepu 3 razy, pobaw się jednym i drugim. Będziesz wiedzał sam.
Ja bym ci nieobiektywnie polecił system Nikona (bo kupujesz system, a nie po prostu aparat), ale to musi być twój wybór. Inaczej możesz nie być zadowolony.
ergonomia nikona jest fajna ale 40D też jest bardzofajnym aparatem, użytkuję 40d od września i naprawdę jestem bardzo zadowolony - używam go m.in. z 24-105f4L i uważam że to fajny zestaw do celów które będziesz chciał robić.. oczywiście z 85/1.8 lub 35/1,4 jest jeszcze fajniejszy ale to inna sprawa.. do tych celów co chcesz 40D będzie ok - no chyba że chcesz potem jeszcze inwestowac w szkła do nikona to 300ka też stanowi dobry wybór
Oba trzymałem już parokrotnie w dłoniach - i tak jak napisałem Nikon oczywiscie mi trochę bardziej odpowiada, ale 40d też jest ok. Oba są masywne i na tym mi zalezy.
ergonomia nikona jest fajna ale 40D też jest bardzofajnym aparatem, użytkuję 40d od września i naprawdę jestem bardzo zadowolony - używam go m.in. z 24-105f4L i uważam że to fajny zestaw do celów które będziesz chciał robić.. oczywiście z 85/1.8 lub 35/1,4 jest jeszcze fajniejszy ale to inna sprawa.. do tych celów co chcesz 40D będzie ok - no chyba że chcesz potem jeszcze inwestowac w szkła do nikona to 300ka też stanowi dobry wybór
W obu przypadkach (D300/40d) pierwszy obiektyw będzie mi musial starczyc na dosyc dlugo. Pozniej pomysle o kupnie czegos dlugiego (albo 70-200L f4 do Canona albo 70-300VR do Nikona).
Twoim zdaniem 24-105L to lepszy pomysl niż 17-55 2.8 do 40d jako podstawowy obiektyw? Zakres Lki jest większy (po Cropie to juz przeciez 38-168) i to mnie korci, do tego wiadomo - wykonanie. Znowu 17-55 to szeroki kąt i światło 2.8. Cena obu taka sama, Lka nawet tansza o 100-200zl. Czy swiatlo w 24-105L wystarcza jesli chodzi o portrety (GO)?
W D300 z racji $$$ na pewno odpada Nikkor 17-55 i pozostaną mi tylko zamienniki w postaci Tamrona 28-75 lub ciemny 16-85. I to jest w zasadzie główna przewaga 40d - 24-105L/17-55 zamiast 28-75 Tamrona w tej samej cenie.
[QUOTE=ts147;790298] ...Twoim zdaniem 24-105L to lepszy pomysl niż 17-55 2.8 do 40d jako podstawowy obiektyw?..... QUOTE]
24-105/4L jest na FF. To też ma znaczenie, czas leci, ceny puszek spadają.
Jak by nie patrzeć, system Canona jest tańszy. Ta L-ka jest raczej dużo wyższej klasy niż 70-300 VR (nie obiecuj sobie zbyt dużo po tym szkle, ciemne jest). Ale jak czytam teraz że w Canonie jeszcze więcej problemów z FF/BF niż w Nikonie, a do tego Nikon daje możliwość korekcji AF Fine Tuning, no to ja się cieszę że mam Nikona. Ale...jak bym dziś zaczynał od zera z obecną wiedzą, to nie wiem czy bym nie kupił 5D. Niby stary, ale bez przesady, jak się umie, to można fotki nim robić takie że wysadzają z butów przez długie jeszcze lata. A szkła do Canona podobno tańsze...
Pozdr
Jak by nie patrzeć, system Canona jest tańszy. Ta L-ka jest raczej dużo wyższej klasy niż 70-300 VR (nie obiecuj sobie zbyt dużo po tym szkle, ciemne jest).
ale ten zoom nikona się kończy na 300 mm. Przysłona zysku na długim szkle i cena leci ostro w górę. Ile kosztuje jakiś canonowski zoom kończący się na 300/4 ? To tańsza alternatywa? canon nie ma tak dobrego szkła jak 70-300VR (oczywiście biorąc pod uwagę cena/jakość)
Cena/jakość może i tak, ale jak ktoś szuka raczej wysokiej jakości to niech się szykuje wcześniej czy później na wysoką cenę. Zależy jeszcze do czego...do zoo...może i dobry...
Pozdr
Jak mi ktoś jeszcze słowo coś złego na temat 70-300vr to... pogryzę. ;)
Szkiełko jest glanc malina i do tego dobra cena.
Osobiście bym proponował upolować dobry egzemplarz D200 - teraz znacznie tańszy, tak jak piszesz - na długo Ci starczy (sprzętowo-jakościowo jak i z mnóstwem możliwości ustawień - jak lubisz kombinować - w bród), i do tego
dobre szkła, pod FX, później zmienisz sobie tylko puchę jak co. Ja z F601 wskoczyłem na D200 - dałem radę choć chwilę sie podtopiłem na tej głębokiej wodzie ;-)
zebrantez
14-07-2008, 22:54
Sam dzisiaj stałem sie posiadaczem D200 jestem początkujący, ale w d40x strasznie denerwowało mnie to, żeby mienić jakiekolwiek ustawienia (poza swiatłem i przesłona) trzeba było w menu grzebać..., a to nie pomaga kiedy kadr ucieka. Myślę, że nawet na początek d200 będzie dobry jakość-cena, a braki w umiejętnościach nadrobi sie entuzjazmem i zapałem...Od kąd mam d40x pstryknolem na fabrycznych ustawieniach może 20 fotek cały czas próbuję
nawet jak siedzę w domu to stawiam sobie jakąś figurkę przedmiot pstrykam foty na różnych ustawieniach po kilkanaście, kilkadziesiąt i na kompa od razu sprawdzić efekty.... w moim przypadku to kolejność taka - najpierw sprzęt, nauka obsługi, popstrykanie dla poćwiczenia, siakas książka w międzyczasie,a potem szukanie kadru.Jak mi coś ucieka to tylko mnie bardziej zmusza i motywuje do posiedzenia z aparatem i popróbowania czegoś innego. Bez aparatu zdjęcia nie zrobisz, a chyba lepiej sie uczyć na czymś bardzo dobrym...