PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma, Tamron czy Nikkor?

nickname
11-07-2008, 19:38
Witam,
Właśnie stanąłem przed wyborem zamiennika dla mojego obiektywu kitowego (AF-S DX 18-55mm EDII).
Obiektyw głównie do krajobrazów, architektury i ogólnej fotografi wycieczkowo-rodzinnej :mrgreen:.

Mam już kilka typów:

1. Sigma 17-70 HSM
2. Nikkor AF-S 16-85 VRII
3. Tamron 17-50, ten z silnikiem - prosiłbym również o wyjaśnienie mi jaki to silnik (wiem, że nie ultradźwiękowy) i jak się sprawuje w porównaniu do SWM czy HSM.

Prosiłbym o rady, który z tych obiektywów daje najwyższej jakości obrazy i będzie najlepszym wyborem.

pebees
11-07-2008, 20:18
Prosiłbym o rady, który z tych obiektywów daje najwyższej jakości obrazy

Ten, do którego złożenia Chińczyk się najbardziej przyłoży :)

i będzie najlepszym wyborem.Najlepszy wybór to ... świadomy wybór ;-)

Do fotografii wycieczkowo-rodzinnej sprawdzą się ... wszystkie :)

AndrzeY
12-07-2008, 19:02
moim zdaniem 1,lub 3 różnice w jakości zdjęć niewielkie, ale jak się dobrze orientuje to pozycja nr 2 dużo droższa. Najlepiej poczytaj i pooglądaj fotki z tych obiektywów.

Waldy
12-07-2008, 22:29
Jeśli tylko z tych trzech to 1.

żółto-czarny
12-07-2008, 23:03
Wybrałbym tak samo, biorąc pod uwagę stosunek ceny do jasności i szybkości.

Bienias
16-07-2008, 07:52
Do twoich zastosowań myślę, że dobry byłaby pozycja 2 ze względu na zakres ogniskowych (szeroko do krajobrazów - i architektury:16mm - tu każdy mm jest istotny), szybki AF, świetną ostrość i stabilizację - jest to jenak najdroższe rozwiazanie.

Lepszy stosunek cena/ możliwości poz. 1 - dobry zakres ogniskowych + możliwości zbliżone do makro, bez stabilizacji, ale za to lepsze światło.

W przypadku tamrona to rzeczywiście nie silnik ultradźwiekowy. Ta wersja jest nieco wolniejsza od AF-S Nikkora (w końcowej fazie ostrzenia następuje tzw. doostrzanie, co wydłuża nieco cały proces, ale dzięki temu ostrość powinna byc dokładnie tam gdzie chcemy - chyba jakiś test robił Cichy) Zaletą Tamrona nie do pobicia jest stałe światło f2.8 i rewelacyjna ostrość prawie od pełnej dziury.

Popatrz jakimi ogniskowymi robisz najczęściej zdjęcia. Chyba to Robin102 podawał link do fajnego programiku, który robi ststystykę używanych ogniskowych, przysłon, czasów itd. Bardzo dużo zależy od twoich preferencji. Widzę, że masz N 55-200 więc może jednak poz.3 (zakresu ogniskowych nie powinno Ci zabraknąć)

Osobiście wybrałbym 3 (ze wzgledu na stałe światło 2.8), w drugiej kolejności 1.