PDA

Zobacz pełną wersję : D200/40D/E-510 czy coś innego ?

morzon
11-07-2008, 16:15
Witam

To mój pierwszy temat jak i post ;) a więc jestem tu całkowicie nowy.
Przygotowuję się obecnie do trochę większych zakupów (jak na mnie) w sprzęcie foto. Do tej pory byłem (i jestem) w systemie Olympus. Posiadam E-500, ZD 14-45 i ZD 40-150. Jako, że już trochę na tym sprzęcie robie przyszedł czas na zmiany. Początkowo zakładałem zakup E-510 (stablilizacja, czasem można odświeżyć sprzęt), ZD 14-54 (bardzo dobra jakość za stosunkowo niewielkie pieniądze, poza tym kit który miałem do tej pory był strasznie mydlany, niestety taki egzemplarz - inne są ostrzejsze) i Sigma 10-20 (strasznie brakuje mi szerokiego kąta). Dodam, że zakupy będą robione w USA więc ceny sporo niższe niż w PL (14-54 w Polsce ok 1500-1600zł w Stanach po przeliczeniu ok 800zł). ten zestaw jednak nie rozwiązywał moich problemów, mianowicie: nadal wąsko z olympusowym mnożnikiem x2 - Sigma po przeliczeniu ma 20mm czyli trochę za dużo, a w systemie póki co nie ma nic przystępnego cenowo dla mnie (ew. 7-14 za 4k zł :???:). Po drugie: niewystarczający bracketing - lubię robić HDR'y i często tego używam, niestety w Olku są tylko 3klatki co 1EV - zdecydowanie za mało. Trzy: format przy wydruku nie pasuje i albo sam muszę chlastać zdjęcie albo mi labo-ludki kreatywnie coś zawsze obetną :evil: Kolejny powód to chęć zmiany na coś z wyższej półki.
Wcześniej się w sumie nie zastanawiałem nad zmianą systemu. Przyjmowałem to jako że "tak musi być". Poza tym miałem jeszcze 40-150 (z którego jestm naprawdę bardzo zadowolony) i kupując tamten zestaw miałbym dwa body i parę szkieł już (ddrugie body dla ojca który też jest fotomaniakiem, ale z pewnych względów nie był w stanie do tej pory).
Ale zakup zaczął się przesuwać a ja zacząłem kombinować. Żeby mieć szerszy kąt do tej Sigmy potrzeba niższy mnożnik - czyli Nikon albo Canon (innych firm już nie biorę raczej pod uwagę).
I tu liczę na pomoc forumowiczów - co wybrać? C40D, D80, D200 ?
Z tego zestawu osobiście w tym momencie najbardziej przychylam się do D200, ponieważ jest to już korpus z wyższej półki a niewiele droższy od D80. Z Canonem nie miałem zbytniej styczności oprócz tego co u znajomych widziałem i szczerzę mówiąc jestem trochę zrażony do niego (plastikowość i tandetność 350D i 400D, wprost masakryczny kit itd). Poza tym co w specyfikacji wyczytałem też jest niewystarczający dla mnie bracketing.
Do Canona w sumie też nie wiem co oprócz tej Sigmy podpiąć bo zbytnio się nim nie interesowałem.
Do Nikona myślę o rzeczonej Sigmie i 18-70. Na początek myślę, że wystarczy (sporo naczytałem się pozytywnych opini o tym KITcie). Później, z czasem może jeszcze jakieś lekkie tele. Na jasności danego szkła mi kompletnie nie zależy - i tak zawsze mocno przymykam.

Fotografuję przede wszystkim KRAJOBRAZY i ARCHITEKTURĘ (architekturę mam zamiar zacząć na poważnie :)). Zwierząt, makro, portretów, ślubów, koncertów do tej pory nie tykałem i nie zależy mi na właściwościach aparatu (przynajmniej w niewielkim stopniu), a tym bardziej na szkle pod te dziedziny.
Zaznaczam, że sporo już czytałem na tutejszym forum, na Canonie zacząłem (ale mnóstwo trollowych i onanistycznych opinii mnie aż zniechęca, tutaj o wiele lepiej - SZCZERZE!). Prawdę mówiąc wciąż jestem pełen wątpliwości co do konkretnego sprzętu... Dlatego proszę o poradę (w moim konkretnym przypadku, nie odsyłanie mnie do ogólnikowych tematów co lepiej, które już zresztą czytałem) ;)
Co do macania sprzętu itp to obojętnie - mi wszystko leży dobrze w rękach i jestem się w stanie przyzwyczaić.
Sprzętu używanego nie chcę kupować w Polsce, ponieważ za te same pieniądze (czasem nawet mniejsze) mam nówki w Stanach.
Aha, budżet to max 1800$ +/- 50$ na dzień dzisiejszy.

Proszę o pomoc i jakieś rzeczowe rady ;) z góry dziękuje!

PS. Szumy nie grają wielkiej roli - wiadomo, lepiej jak mniejsze, ale tyle ile jest w d200 mogę spokojnie zakceptować. W olympusie strach było iso200 włączyć...

Jacek_Z
11-07-2008, 17:28
Jeśli akceptujesz kiepskie wysokie ISO D200 - to nie ma się nad czym zastanawiać - D200 i już. Na te chwilę to najlepsza oferta cena/możliwości.
Sigma 10-20 tez jest OK, choć dużo osób tutaj preferuje Tokinę 12-24.
Jeśli ci się jednak zachce pełnej klatki FX to musisz wybrać inny obiektyw, bo przesiadając się byś musiał ponownie zmienić szkła.