PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie sabinek bez lampy wbudowanej

jerezano
11-07-2008, 13:43
Czytałem, czytałem, ale nadal nie wiem.

Mam sb600 i sb800, do tej pory wyzwalałem je dzięki podniesionej lampie wbudowanej w moim d80.
Chciałbym jednak wyzwalać tylko te dwie sabinki, przy zamkniętej lampie na body. (nie chcę żeby mi świeciła od przodu)

Czy to możliwe w D80, czy muszę kupić wyzwalacz błysku SU-4 ?

R
11-07-2008, 13:45
su-4 to fotocela. wyzwalacz to su800, bez podniesionej lampy nie wyzwolisz lamp zdalnych. mozesz ewentualnie kupic jakis inny wyzwalacz niefirmowy radiowy albo IR

samek
11-07-2008, 13:49

Mam sb600 i sb800, do tej pory wyzwalałem je dzięki podniesionej lampie wbudowanej w moim d80.
Chciałbym jednak wyzwalać tylko te dwie sabinki, przy zamkniętej lampie na body. (nie chcę żeby mi świeciła od przodu)

Musisz mieć czynną lampę wbudowaną - przecież ona decyduje o błysku sabin. Tylko wyzeruj jej udział w błysku do zdjęcia. Ona tylko błyśnie - nazwijmy to sterująco - by wyzwolić sabiny. Ma to pomijalny wpływ na zdjęcie.

wilk325
11-07-2008, 13:58

Możliwe, użyj SB800 na sankach, a SB600 doświetl
tu masz podobny wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41683

jerezano
11-07-2008, 14:02
Musisz mieć czynną lampę wbudowaną - przecież ona decyduje o błysku sabin. Tylko wyzeruj jej udział w błysku do zdjęcia. Ona tylko błyśnie - nazwijmy to sterująco - by wyzwolić sabiny. Ma to pomijalny wpływ na zdjęcie.

To chyba rozwiąże mój problem :-D Dzięki.

Możliwe, użyj SB800 na sankach, a SB600 doświetl

To wiem, że tak zadziała, ale ja nie chciałem błysku z aparatu

Dziękuję Kolegom za pomoc :mrgreen:

yaqb
11-07-2008, 14:03
Ewentualnie jest jeszcze Pocket Wizard. Choć to kosztowna "zabawka" ale używałem tego z sabinkami, a teraz używam z lampami w studio. Zasięg tego w otwartym terenie to 500 m.
Na temat Pocketów jest kilka wątków na forum:)

jerezano
11-07-2008, 14:21
Pocket W. to nie dla mnie :mrgreen: Ale dzięki za podpowiedź.

TomaszR
11-07-2008, 21:24
Może po prostu kup SG-3IR (http://foto-net.pl/sklep/obrazki/nikon_sg3ir_d.jpg)?
To filtr podczerwieni powodujący, że lampa wbudowana nie bierze udziału w naświetlaniu sceny (przynajmniej nie światłem widzialnym) a nadal steruje zewnętrznymi. Raczej nie powinien być droższy niż 50zł z przesyłką.

P.S. Ktoś w tym dziale (chyba) narzekał, że nawet jeśli lampa wbudowana ma ustawione aby nie dawać błysku "głównego" tylko "sterujące", to "sterujące" i tak jakoś tam widać w scenie. Nie wiem czy to prawda, od początku zabawy używam tego panelu IR i nie narzekam...

Jacek_Z
12-07-2008, 11:32
Ewentualnie jest jeszcze Pocket Wizard.
ale wtedy juz nie ma TTL.

samek dobrze radzi, a panel IR oprócz tego - dla perfekcjonistów.

ppbraki
14-07-2008, 10:37
Cześć
Ja poprostu zakrywam lampę wbudowaną kawałkiem czarnej tektury z załamanymi mocno krawędziami. I zdaje to egzamin bardzo dobrze.