Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa w trybie BL - co oznacza wyświetlana liczba EV?

sokrates
11-07-2008, 11:42
Mam takie pytanie, ostatnio robiłem zdjęcia na zewnątrz, dość ostre słońce, ale sporo cieni więc pomagałem sobie lampą (SB600) która ustawiona była w tryb BL.
Aparat D80 tryb S 1/200s ISO100.

po zrobieniu zdjęcia na kilka sekund na wyświetlaczu lampy pojawiała się informacja np. -2EV lub -1,7EV - 0,3EV...
generalnie w większości na minus i zmieniająca się wartość EV. Co ta informacja oznacza? i jak ją interpretować do warunków w jakich robiłem zdjęcia. Dodam że zdjęcia wyszły świetnie, bardzo ładnie tryb BL zadziałał.
aha pomiar światła CW lub matrycowy - (w zalezności od potrzeby i mojego widzimisie...) - przy obu pomiarach zdjęcia poprawne.

ILFORDZIAK
11-07-2008, 11:56
Witam
Co prawda mam D200 + SB 800, ale najprawdopodobniej lampa pokazywała wartość niedoświetlenia w EV.
Ja dla zdjęć tego typu i tak ustawiam lampę na -1,7 EV żeby doświetlić cienie, ale żeby nie było widać wpływu lampy dlatego wyszło Tobie wszystko ładnie.
Pozdrawiam
Piotr

R
11-07-2008, 12:00
lampa walila Ci cala moca a te liczby zmieniajace sie to wartosc niedoswietlenia, czyli o tyle EV zabraklo lampie pary by naswietlic to co komputer jej kazal.
BL mozna sobie uzywac, ale pownna byc wprowadzona korekta na - w lampie i to duzo.

sokrates
11-07-2008, 12:12
BL zdaje się samo w sobie koryguje na minus moc. to takie automatyczne korygowanie EV w zależności od zastanej sytuacji.

R
11-07-2008, 12:14
BL to propaganda handlowa za ktora placi sie dodatkowe plny i ktora niespecjalnie spelnia swoje zalozenia.

Łukasz F.
11-07-2008, 12:40
Witam
Co prawda mam D200 + SB 800, ale najprawdopodobniej lampa pokazywała wartość niedoświetlenia w EV.
Ja dla zdjęć tego typu i tak ustawiam lampę na -1,7 EV żeby doświetlić cienie, ale żeby nie było widać wpływu lampy dlatego wyszło Tobie wszystko ładnie.
Pozdrawiam
Piotr

Takie lamerskie pytanie;): masz zalozony dyfuzor czy bez?

ILFORDZIAK
11-07-2008, 12:47
Zawsze mam założony, o ile jestem dość blisko obiektu fotografowanego.

sokrates
11-07-2008, 12:48
BL to propaganda handlowa za ktora placi sie dodatkowe plny i ktora niespecjalnie spelnia swoje zalozenia.

wg. mnie spełnia - podczas robienia zdjęć wyłączyłem na chwile BL i na 2 czy 3 zdjęciach wyraźnie widać wpływ lampy. W trybie BL nie zauważyłem tego, wszystko wyszło tak jakbym sobie tego życzył. Zastanowiła mnie natomiast ta informacja na lampie odnośnie EV. stąd moje pytanie. co u licha lampa chciała mi przez to powiedzieć? :-)

Majek
11-07-2008, 13:01
Używanie trybu BL w warunkach, gdzie jest za dużo światła zastanego może wprowadzać lampę w błąd. Tryb BL ma dawać tylko błysk wypełniający, żeby zachowąc jak najwięcej światła zastanego. Jeżeli robiłeś zdjęcie w warunkach, gdzie jest duuużo światła zastanego, po przedbłysku pomiarowym lampa stwierdziła, że jest go na tyle dużo, że musiałaby walnąć większą mocą niż ta, która ma do dyspozycji, żeby miało to wpływ na ekspozycję. I podała Ci na wyświetlaczu informację ile mocy jej zabrakło. A że w praktyce doświetliło ładnie, to już inna bajka. Bo chciałeś tylko lekko cienie doświetlić, a nie robić błysk wypełniający całe pomieszczenie, na przykład... Ot, taka moja teroria.

Ojeej, ale mi bełkot wyszedł... Mam nadzieję, że mnie ktoś zrozumie... :mrgreen:

4wheels
11-07-2008, 17:03
...po zrobieniu zdjęcia na kilka sekund na wyświetlaczu lampy pojawiała się informacja np. -2EV lub -1,7EV - 0,3EV...
generalnie w większości na minus i zmieniająca się wartość EV. Co ta informacja oznacza? i jak ją interpretować do warunków w jakich robiłem zdjęcia. Dodam że zdjęcia wyszły świetnie, bardzo ładnie tryb BL zadziałał.
aha pomiar światła CW lub matrycowy - (w zalezności od potrzeby i mojego widzimisie...) - przy obu pomiarach zdjęcia poprawne.

Tlumacze...podkreslamy slowo PO ZROBIENIU ZDJECIA...
zauwaz ze w momencie kiedy pokazuje minusowy EV, lampka gotowosci sie nie swieci, to dlatego ze lampa sie laduje.
W kazdym momencie mozesz zrobic zdjecie podczas ladowania, natomiast zabraknie jej wlasnie tyle mocy ile pokazuje...to tyle w tym temacie.

Majek
11-07-2008, 18:15
W kazdym momencie mozesz zrobic zdjecie podczas ladowania, natomiast zabraknie jej wlasnie tyle mocy ile pokazuje...to tyle w tym temacie.To ja Ci polecam zerknąć do instrukcji od lampy...

Jacek_Z
12-07-2008, 11:28
BL zdaje się samo w sobie koryguje na minus moc. to takie automatyczne korygowanie EV w zależności od zastanej sytuacji.
Nie. Niekonieznie na minus. Można tez na plus. To jak ma być korygowane się ustawia na lampie.

To świetna funkcja, ja jeśli używam sabinki to tylko by lekko błysnąć i BL to dla mnie podstawa. Tylko to trzeba wyczuć. Nie ma co uzywać BL w automatyce i w ciemności zarazem. Wtedy konstruktoirzy powinni zablokowac te funkcje:mrgreen: - bo ona nie działa :-D i ludzie się nabierają. Gdy jest dużo zastanego - to działa. Choc nie zawsze idealnie. Trzeba robić próby, nie można sobie założyć, że np ja lubię niedoświetlenie 1,7 EV i zawsze tak będzie dobrze. Zalezy to tez od oświetlanego motywu. Czasami nalezy dać więcej, czasami mniej.
Fakt, że czasami nie wiadomo dlaczego jakieś zdjęcie wychodzi inaczej. Lekka zmiana kadru, a efekt zmiany za duży (na oko ;-) )

sokrates
13-07-2008, 13:11
dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale ja nadal nie wiem co lampa "chce" mi powiedzieć wyświetlając po zrobieniu zdjęcia jakąś tam wartość EV (z reguły minusową). Jedynie mogę się domyślać....

autograf
13-07-2008, 13:35
A te fotki, pomimo informacji, którą pokazuję Ci lampa, są prawidłowo naświetlone?
Mógłbyś wkleić jakieś przykładowe zdjęcię? Przyznam, że sam się zastanawiałem nad tym co oznacza ten komunikat np -1.7EV. A przeczytałem ten wątek i raczej nie rozwiał moich wątpliwości.

Jacek_Z
13-07-2008, 21:30
Po błysku? Pokazuje o ile EV niedoświetliła (lampa, a nie zastane) w stosunku do tego jak powinna błysnąć, mimo, że błysnęła z pełną mocą.
Jeśli nie było komunikatu, to znaczy, że lampa pracowała w zakresie mocy, którą jest w stanie wypromieniować.

sote
14-07-2008, 08:30
dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale ja nadal nie wiem co lampa "chce" mi powiedzieć wyświetlając po zrobieniu zdjęcia jakąś tam wartość EV (z reguły minusową). Jedynie mogę się domyślać....

w instrukcji od SB-800 masz jak byk napisane:
po 1)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/3850/niedoswhq5.jpg)

po 2)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img517.imageshack.us/img517/1102/lcdlampaii1.jpg)

mam nadzieje ze rozwialem (podobnie jak kilku innych forumowiczow wczesniej ;) ) Twoje watpliwosci

mihow
14-07-2008, 08:39
sote - masz rację, ale taka sytuacja powinna pojawiać się w momencie niedostatecznego doświetlenia obiektu np. w ciemnym kościele, gdzie po prostu zabrakło mocy...

Ale co jeśli taka sytuacja zdarza się w biały dzień przy pełnym słońcu w trybie BL?
Ja uważam, że lampa pokazała ile tak naprawdę UJĘŁA światła, aby obiekt był prawidłowo naświetlony...

sokrates
14-07-2008, 09:23
w instrukcji od SB-800 masz jak byk napisane:
mam nadzieje ze rozwialem (podobnie jak kilku innych forumowiczow wczesniej ;) ) Twoje watpliwosci

ja mam sb600 (ale pewnie w 800 jest tak samo)

co do rozwiania wątpliwości - skoro tak w instrukcji napisali, to pewnie tak jest, ale z drugiej strony jak w biały dzień mogło zabraknąć mocy?? do obiektu oddalonego o max. 5-6m! na w miarę jasnym tle. Właśnie stąd moje wątpliwości - logika podpowiada że to wartość jaką lampa ujęła - instrukcja mówi że to właśnie brak mocy..... i bądź tu zdrowy :-)

mihow
14-07-2008, 09:24
(...) logika podpowiada że to wartość jaką lampa ujęła (...)

Też tak sądzę...

Jacek_Z
14-07-2008, 09:27
Ale co jeśli taka sytuacja zdarza się w biały dzień przy pełnym słońcu w trybie BL?
Ja uważam, że lampa pokazała ile tak naprawdę UJĘŁA światła, aby obiekt był prawidłowo naświetlony...
w pełnym słońcu masz przymkniętą przysłonę (albo krótki czas i wchodzisz w zakres trybu FP) więc zakres pracy lampy jest mały. Paradoks, ale fakt, że nocą zakres lampy może być wiele większy, bo można pracować na bardziej otwartej przysłonie. W słoneczny dzień lampie może szybciej zabraknąć mocy, niż w ciemności.
W trybie BL sam wpisujesz ile lampa ma niedoświetlić/prześwietlić i jest to cały czas pokazywane na wyświetlaczu lampy.
Lampa nie ujmuje światła - rozumiem, że to taki skrót myślowy. Obiekt będzie prawidłowo naświetlony w trybie BL - bo to będzie wynikało z dużej ilości światła zastanego. To ile światła chcesz by było ujęte - tyle programujesz w lampie. Ona nie ma nic do gadania, ma to po prostu zrealizować. Komunikat jest wtedy, gdy ona nie może tego zrealizować, bo ma za mało mocy.

Foksik
18-07-2008, 01:25
Krótko: żeby lampa widocznie doświetliła cienie, musi świecić z jasnością porównywalną do światła zastanego, dlatego im jest jaśniej, tym większej energii błysku potrzeba.

Jacek_Z
18-07-2008, 01:32
....dlatego im jest jaśniej, tym większej energii błysku potrzeba.
zakładam, że to jest dla wszystkich jasne jak słońce :mrgreen:

sokrates
18-07-2008, 07:12
jasne że jasne :-)

Foksik
18-07-2008, 23:24
Dla kogo nie jasne, ten się nie przyzna. ;)