Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 17-55mm oraz 85mm czy wystarczy do ślubów??

marcin_ale
11-07-2008, 11:32
Wiem, że temat ten był wałkowany kilkakrotnie i ze zazwyczaj polecacie zestaw jasnych stałek, jednak dla mnie praca z obiektywami zmiennoogniskowymi jest duzo wygodniejsza i nie wiem czy umiałbym sie przestawic na to ze w torbie mam same stałki... Czy jeśli na jedno body założe Nikon AF-S DX Nikkor 17-55 f/2.8G IF-ED a na drugie NIKON AF 85 mm f/1.8 D to mi to wystarczy... Jak u Was wygląda używanie dłuższych ogniskowych na ślubach?? Zaznaczam że nigdy ślubu nie robiłem ale tak sie skłąda ze w tym roku zapowiadają mi sie 3 śluby znajomych i może coś popstrykam a jak sie spodoba to kto wie... Stałke 85mm juz mam, mam też KITa 18-70mm którego mam zmienic. Aha a może 17-50/2,8 od tamrona bo cena jest ponad 3 razy niższa od nikona. Dodam też że na szczęście te śluby bedą w miare nowych kościołach w których jest o niebo jaśniej niż w jakiś malutkich drewnianych... (a i jeszcze dodam ze chcialbym poprzestac na max 3 obietywach-jeden taki którego z body nie ściągam a ewentualnie dwa które zakłądam na przemian na drugie, troche już leciwe body) :)

lopo
11-07-2008, 14:03
17-55 2.8 i 85 1.8 powinny się świetnie sprawdzić na ślubie. Jeden do szerszych planów drugi do bliskich portretów. Jak stać cię na 17-55 to bierz, ale różnica ceny to 3000 zł(ceny ze skapca) - tą kasę lepiej chyba zainwestować np. w 2 lampy błyskowe (np 800 i 600) albo jakieś trzecie szkło np. N 180 2.8.

robin102
11-07-2008, 15:41
Dołóż do tego kompletu choć jeden prawdziwie jasny obiektyw aby mieć możliwość powalczyć w zastanym świetle np. sigma 30mm f1,4 ewentualnie nikkor 50mm f1,4 choć to już inna ogniskowa, ale na ślubie też często przydatna.

mihow
11-07-2008, 15:47
Taki zestaw spokojnie zaspokoi Twoje potrzeby...
Na pewno większą część czasu będziesz miał podpięty 17-55 a 85-tka tylko czasami do portretów młodych...

marcin_ale
16-07-2008, 11:40
dzięki za wszystkie odp i sorki ze dlugo sie nie odzywalem. Wracam jeszcze do mojego pytania a dokladniej o jego czesci w ktorej pytalem o to jak wyglada uzywanie dluzszych ogniskowych na slubach?? Na ostatnim ślubie jakim byłem zwróciłem uwage czym fotografuje gościu i na d200 miał 17-55/2,8 a na d80 80-200/2,8 innych obiektywów nie zauwazyłem zyby uzywał no chyba ze gdzies w plenerku... A właściwie to 95% zdjeć ktore widziałem ze robi robił d200 z 17-55/2,8. I stad moje pytanie czy przydają sie dłuzsze ogniskowe niz portretowe 85mm?? Czy warto mieć takie szkło typu 80-200/2,8?? A drugie pytanie (moze troche nie zwiazane z tym dzialem ale tak przy okazji) Ten fotograf którego obserwowałem posiadał SB-800 ale na sali tanecznej (zaznaczam ze byla to duza sala) uzywal jeszcze dodatkowego oświetlenia w postaci 2 lamp wyzwalanych bezprzewodowo-w jaki dokladnie sposob to nie wiem bo nigdy z czyms takim nie mialem do czynienia (na pewno nie reagowaly one na blysk flesza) no i nareszcie dochodze do momentu w ktorym zadaje to drugie pytanie- w jak znaczacy sposob takie dodatkowe oswietlenie wplywa na jakosc zdjec?? Na pewno pomaga ladnie doswietlic drugi plan, gdyz przy zabawie tanecznej i wymuszonych przez to troszke krotszych czasach ilosc swiatla zastanego jest ograniczona. Jak wy oceniacie ich przydatność?? Ile cos takiego moze kosztowac?? (na razie na pewno ich nie kupie bo mnie nie stac, sa to tylko moje gdybania na wypadek gdyby te zdjecia na slubach znajomych sie spodobaly i by sie nadawaly do czegos)
czekam na odpowiedzi

mihow
16-07-2008, 11:46
Wydaje mi się, że ogniskowa dłuższa niż 105mm w kościele to już lekka przesada... A już wogóle, jeżeli jest to jakieś 80-200 2.8 - z taką armatą :)

Osobiście używam dwóch ogniskowych w kościele - 35 i 85 - w zupełności mi to wystarcza. Oczywiście są to stałki i posiadając na razie jedno body jestem zmuszony zmieniać szkła, ale tych zdjęć na 85mm jest znikoma liość więc głównie cykam na 35mm... Ręka się nie męczy, zestaw jest lekki, no i jakie światełko :)

marcin_ale
16-07-2008, 11:57
Wydaje mi się, że ogniskowa dłuższa niż 105mm w kościele to już lekka przesada... A już wogóle, jeżeli jest to jakieś 80-200 2.8 - z taką armatą :)

Ale reportaż ślubny to nie tylko zdjęcia z kościoła... Mi chodziło o użyteczność tego obiektywu podczas calego dnia w ktorym robi sie reportaż a nie tylko w kościele, bo w kościele z taaaaka tubą to musiałbym robić zdjęcia spod chóru hehe :) Zdażają sie wam momenty w których nie możecie podejść na tyle blisko i przydała by sie taka duza ogniskowa??

mihow
16-07-2008, 11:59
Ale reportaż ślubny to nie tylko zdjęcia z kościoła... Mi chodziło o użyteczność tego obiektywu podczas calego dnia w ktorym robi sie reportaż a nie tylko w kościele, bo w kościele z taaaaka tubą to musiałbym robić zdjęcia spod chóru hehe :) Zdażają sie wam momenty w których nie możecie podejść na tyle blisko i przydała by sie taka duza ogniskowa??

Taka ogniskowa w kościele raczej rzadko.
W plenerze jak najbardziej.