PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Sztokholm wieczorowa pora...

PaweleM
10-07-2008, 19:43
Debiut na forum juz mialem choc raczej wtenczas " dla jaj " tak bardziej(wstyd mi do dzisiaj)

http://img231.imageshack.us/img231/4205/sroda100jk0.jpg

tylko ze mialem pecha...bo mnie to na maksa wciagnelo:-)

wiec prosze to zdjecie jako moj debiut potraktowac...:-)

co myslicie o nim?

PaweleM
11-07-2008, 07:52
milo poczytac wszystkie te wypowiedzi ;-)...zarowno pozytywne jak negatywne...negatywne nawet lepiej bo zamienia to moja niewiedze w wiedze na temat fotografii...

dziekuje wszystkim i zycze milego dnia :-)

ps.a co to sa takie "rozmazy" na lini niebo-budynki? z czego wynikaja?i jak sie ich pozbyc?

lechupe
11-07-2008, 10:24
milo poczytac wszystkie te wypowiedzi ;-)...zarowno pozytywne jak negatywne...negatywne nawet lepiej bo zamienia to moja niewiedze w wiedze na temat fotografii...

spokojnie kolego, ludzkośc ma czasami tez cos innego do roboty jak rzucac sie i masowo komentowac fotografie (nawet ze Sztokholmu)...

Fotka jest widoczkowo-albumowa raczej niz fotką architektury. Tymi ostatnimi rządzą pewne reguły, do pooglądania sobie na forum.
Widoczek jest generalnie przyjemny, widac zamysł kompozycyjny (zaglowiec w mocnym punkcie, bojka zamykajaca kadr...)

Leża technikalia. Począwszy od bardzo małej przesłony (nie wiem czy uzasadnonej), poprzez tryb naswietlania (wazony prawdopodobnie na zaglowcu) skonczywszy na obróbce.

Proponuje udac sie tam jeszcze raz i sprobowac podobnego ujecia np w trybie P (program), przy roznych jego kombinacjach (tzw fleksja programu). Porownaj wowczas uzyskane efekty i okresl, ktore kombinacje przeslona-czas sa najlepsze.

vASQ
11-07-2008, 11:58
Obawiam sie ze zaglowca juz tam nie bedzie , tak po mojemu za duzo wody choc na niebie ciekawego nic nie ma ale moze udalo by sie lajbe z lekkiego profila ustrzelic, mysle ze bylo by ciekawsze. Pozdr.

PaweleM
11-07-2008, 13:45
"""spokojnie kolego, ludzkośc ma czasami tez cos innego do roboty jak rzucac sie i masowo komentowac fotografie (nawet ze Sztokholmu)..."""

jam spokojny lechupe jak , nieprzymierzajac, euro paleta lezaca na budowie ;-)...

przeslone ustawilem tak niska bo wyczytalem w ksiazce ze dzieki temu otrzymuje sie ostrzejszy obraz a bylem oddalony od od fotografowanego miejsca jakies 200 metrow(moze wiecej) i chcialem "zlapac" jak najwiecej szczegolow-moze zle kombinowalem ale to poczatki wiec....
pojecia tryb naswietlania niestety nie rozumiem :-( wiec moze jakis link ktos bardziej z forum obyty moglby na PM poslac?
obrobka tylko Picassa bo nie tylko na zdjeciach sie nie znam...na komputerach tez nie bardzo a juz programach graficznych kompletnie;-)

ale checi sa ... wiec bedzie dobrze...

z Twojej rady skorzytam i poprobuje zrobic tak jak radzisz...

a statek stoi tam od pol roku wiec pewnie i dzis jeszcze bedzie vASQ:-)...

dziekuje za nauki:-)

galu44
11-07-2008, 14:50
ten syf nie tylko na linii ciemne-jasne ale np. na niebie wynika z tandetnej kompresji jpg, pewnie w picasa (na tam to ja sie nie znam i nie używam... błee ;) )

z nieukrywaną radością odkryłem magicznie prosty i dający niezłe efekty spsób zmniejszania zdjęć:
odpalam dołączony do Windowsa (czyli u mnie 100% legalny!!) program "Paint", dawniej paintbrush i tam wybieram opcję rozciągnij - 30% x 30%. wyostrzenie świetne (cyfrowo robię Coolpixem 8700) jak na moje potrzeby.

harb
13-07-2008, 18:31
statek tam stoi od kilku lat i nie zanosi się aby go zabrano - zdjęcie robione z wysokiego brzegu masz tam bardzo dobre warunki na statyw i bardzo dużo czasu na focenie w bardzo różnych konfiguracjach
Lechupe dobrze radzi P-program jest bardzo dobry jezeli nie czuje się jeszcze sprzętu i moja rada zacznij focić przed całkowitą ciemnoscią
a najlepiej zrobić ten widoczek w białe noce wówczas warunki sa wyśmienite (ale moze byłeś tam tylko przejazdem)

pozdrawiam :-D

PaweleM
13-07-2008, 23:17
statek tam stoi od kilku lat i nie zanosi się aby go zabrano - zdjęcie robione z wysokiego brzegu masz tam bardzo dobre warunki na statyw i bardzo dużo czasu na focenie w bardzo różnych konfiguracjach
Lechupe dobrze radzi P-program jest bardzo dobry jezeli nie czuje się jeszcze sprzętu i moja rada zacznij focić przed całkowitą ciemnoscią
a najlepiej zrobić ten widoczek w białe noce wówczas warunki sa wyśmienite (ale moze byłeś tam tylko przejazdem)

kolega widze zaznajomiony z warunkami?:-)-jest dokladnie tak jak mowisz...:-)

bylem, probowalem zgodnie z rada Lechupe lecz niestety nic z tego nie wyszlo...:-(
klopot polega na tym , ze nie rozumiem roznic w poszczegolnych programach a wynika to z tego ,ze nie mam polskiej instrukcji obslugi aparatu...
za niedlugi czas bede mial bo mi jedna pieknooka slicznotka ;-) z Polski ma przywiezc(niestety serwis za granice nie wysyla :-( ) wiec pewnie jak sie zapoznam i poproboje popsrykac zgodnie z nia-bedzie lepiej...:-)

jestem tu przejazdem...od dwoch lat...i jeszcze kilka pobede ;-)

PaweleM
20-07-2008, 00:38
idac za rada lechupe , harba i vASQ udalem sie wczoraj po raz kolejny w to samo miejsce i sprobowalem zrobic widoczek opierajac sie na tym co mi poradzili
oto efekty:
1
http://img172.imageshack.us/img172/8561/delta255wd8.jpg

2
http://img375.imageshack.us/img375/6043/delta259sx2.jpg

Jesli ktos ma ochote cos napisac to zapraszam.:-)

fIlek
20-07-2008, 00:44
Dwójeczka z poprawkowej serii już całkiem zacna, a i artefakty jpgowe mniej widoczne :) Na jedynce coś z lewej wlazło w kadr :D

ALF
21-07-2008, 13:49
obrobka tylko Picassa

wywal jak najszybciej tego śmiecia...niemiłosiernie zaśmieca system i kompa...jeżeli nie potrzebujesz PSa, to jest do kupienia taniutko (150-300zł) pakiet Corela w wersji niekomercyjnej...

te poprawki o niebo lepsze...pamiętaj, że Go rozkłada się1/3 przd, 2/3 po miejscu z którego bierzesz pomiar

galu44
21-07-2008, 13:53
dla mnie za ciemno, zero detalu. już to pierwsze lepsze pod tym względem.

ALF
21-07-2008, 14:11
dla mnie za ciemno, zero detalu. już to pierwsze lepsze pod tym względem.

bo to jest noc, a nocą detale giną...i w tym cała jej (nocy) uroda ;)

PaweleM
21-07-2008, 14:19
ALF...idac za rada harba sciagnalem sobie darmowa 30 dniowa wersje Nikon Capture NX 1,3 i probuje cokolwiek sie w tym polapac(nigdy nie korzystalem z tego typu programow) :-)
Wczoraj otrzymalem mailem spolszczona instrukcje obslugi do tego programu wiec pewnie teraz pojdzie juz szybko...
PS przypuszczalnie dla mnie zbyt skomplikowany wiec poki co nawet nie siadam do niego.

Dzieki za rade i komentarz oraz nauke odnosnie Glebii Ostrosci-zapamietam :-)

ALF
21-07-2008, 14:27
Corel jest wersji PL...ściągnij sobie triala i popróbuj...wszystkie moje dzieciaki z kółka od niego zaczynają, a ja głównie jego stosuję do obróbki :)

harb
22-07-2008, 10:38
Corel jest wersji PL...ściągnij sobie triala i popróbuj...wszystkie moje dzieciaki z kółka od niego zaczynają, a ja głównie jego stosuję do obróbki :)

może Alf ma rację Corel na początek też niezły, ale Capture ma przewagę bo są Control Pointy a gdy brak umiejętnosci pracy na warstwach to do miejscowego rozjaśniania np bardzo ciemnych fragmentów zamieszczonych tutaj fotek chyba lepszy

Pawcio wieczorkiem podeślę Ci jeszcze przykładową obróbkę fotki Capturkiem

Jacek S
22-07-2008, 12:55
Te poprawione o niebo lepsze od tego pierwszego!

PaweleM
22-07-2008, 17:41
"""Pawcio wieczorkiem podeślę Ci jeszcze przykładową obróbkę fotki Capturkiem"""

Super!Wczoraj sopedzilem dzien probujac obrabiac jedno zdjecie poslugujac sie instrukcja, ktora mi wyslales lecz w rzeczywistosci szalu nie zrobilem ;-).
Dzieki wieeelkie :-)