PDA

Zobacz pełną wersję : Studio a zużycie prądu.

qbanczyk
10-07-2008, 18:14
Witam, zastanawiam się ile zużywa prądu (powiedzmy godz pracy) w kW jedna lampa bowens 750. Zależy to pewnie od ilości błysków. Nie mam pojęcia jak to bliczyc. Z góry dziekuje za pomoc.

ajt
10-07-2008, 19:48
Dla ułatwienia obliczeń przyjmijmy, że jeden błysk lampy bądź zestawu lamp ma przykładowo 1000Ws. Czyli lampa błyskająca non stop co sekundę przez godzinę odda w błysku 1kWh energii. Załóżmy w pierwszym przybliżeniu, że sprawność to 50% (bardzo pesymistycznie - w rzeczywistości pewnie jest sporo lepiej), więc pobierze 2kWh - poniżej złotówki. W praktyce nikt chyba nie błyska 3600 razy na godzinę, więc ten sposób zużywania energii można pominąć :)
Teraz elektronika lampy - tutaj max kilka W jak sądzę, więc też sprawy groszowe. Najwięcej będzie ciągnął włączony pilot - to w końcu całkiem konkretna żarówka halogenowa, w większych lampach może mieć np. 250W, wtedy przez godzinę będzie 0,25kWh :)

Czyli reasumując:
godzinna praca lampy wykonującej w tym czasie 100 błysków 1000Ws, to max 0,05kWh na błyski, 0,01kWh zasilanie bebechów lampy i 0,25kWh świecący cały czas pilot 250W.
Teraz tylko przeliczyć dla konkretnej lampy :)

qbanczyk
10-07-2008, 20:08
Dzieki bardzo mi rozjasniles :) Teraz moge sobie juz wszystko obliczyc :)

yaqb
10-07-2008, 20:29
Jeśli chcesz obliczyć zużycie prądu w studio to najlepiej kup sobie takie małe ustrojstwo (miernik) które wpinasz pomiędzy gniazdko a przedłużacz z lampami. Mierzy on zużycie prądu i inne pierdoły. I ma możliwość przeliczania gdy wpiszesz mu stawkę za 1kVh energii. Ostatnio widziałem to na Alledrogo za ok 40 zł.