PDA

Zobacz pełną wersję : ciekawa rzecz

fader_audio
10-07-2008, 13:51
Ostatni bawiłem się aparatem w ogródku. jednak zauważyłem taką rzecz, fioletowe kwiatki na fotce wyszły całkiem innego koloru niż w rzeczywistośc, po próbach z korekcją ekspozycji, trybem pomiaru światła efekt się zmieniał ale nadal nie udało mi się uzyskać koloru jak w rzeczywistości. Wiem że są pewne tolerancje, ale w tym przypadku(kolor fioletowy jasny). więc pojawia się pytanie czy da się osiągnąc zamierzony rezultat zmieniając np, balans bieli, nasycenie kololrów czy przesunięcie kolorów w stopniach.
A może po prostu taki urok cyfrowych aparatów....
Dzięki za odpowiedź i ewentualne sposoby na pozbycie się tego efektu w puszce a nie w ps lub innych programch. pzdr

Łukasz F.
10-07-2008, 13:59
heh, mialem podobny problem w d200 - kwiatki fioletowe, a wyszly niebieskawe (Balans na Auto) :(

Rarog
10-07-2008, 14:00
Dzięki za odpowiedź i ewentualne sposoby na pozbycie się tego efektu w puszce a nie w ps lub innych programch. pzdr

W puszce ... korekcja "hue" tzn. odcień - zjedź na -9

Zbigniew
10-07-2008, 14:06
Był dobry wątek o przestrzeniach barwnych, w szczególności aRGB i sRGB, i jego lektura mogłaby znacznie pomóc. Fioletowy jest takim kolorem, że może być, z tego co wiem, łatwo przekłamywany właśnie w stronę niebieskiego.

carl00s
10-07-2008, 14:06
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i107.photobucket.com/albums/m310/carl00s/DSC_2941NEF.jpg)

A u mnie jakos fiolet to fiolet (chociaz moze to bardziej w roz wpada? Nie wiem, jestem facetem, rozrozniam 4 podstawowe barwy ;) )

Balans na auto, pomiar matrycowy. Nie pamietam reszty nastawow. obrazej przycięty i odrobine rozjasniony w Picasa. W kolory nie ingerowalem - tak wyszly z puszki :).

mpwt
10-07-2008, 14:14
Myślę, że to problem z Automatycznym Balansem Bieli. Nic tylko robić w RAWach :D
Ewentulanie WB PRE i szara kartka kodaka... Ale kto by tam robił w JPG... ;)

fader_audio
10-07-2008, 15:10
dokładnie ten fiolet przechodzi w nienieski lub chyba różowy. kolor o którym mówie to jest fioletowy ale taki dziwny, jaby mienił się w kierunku czerwonego, pobawie się jeszcze z nastawieniem HUE zobacze co wyjdzie, a może wystarczy szara kartka lub biała. czy da się sciągnąc gdzieś tę szarą kartkę kodaka???

wasilewk
11-07-2008, 10:44
.... czy da się sciągnąc gdzieś tę szarą kartkę kodaka???

W sensie: kupić ? Wszędzie.
Ale 'ściąganie' np. przez internet nie ma sensu, bo płacisz za gwarantowaną szarość, a wymyślanie (drukowanie) własnej - to bezsens.

Pzdr.

carl00s
11-07-2008, 11:53
W sensie: kupić ? Wszędzie.
Ale 'ściąganie' np. przez internet nie ma sensu, bo płacisz za gwarantowaną szarość, a wymyślanie (drukowanie) własnej - to bezsens.

Pzdr.

Marny z Ciebie doradca... Wszedzie, to tak jakbyś powiedział na marsie. Czyli nadal nieosiągalne.
Jak już zabierasz głos z poradą, to niech to będzie konkret, a nie nabijanie postów.

fader_audio tutaj masz substytut szarej kartki:

http://www.allegro.pl/item391316724_mennon_wb_balans_bieli_dekielek_52_m m_mini_smycz.html

wasilewk
11-07-2008, 12:10
Marny z Ciebie doradca... Wszedzie, to tak jakbyś powiedział na marsie. Czyli nadal nieosiągalne.
Jak już zabierasz głos z poradą, to niech to będzie konkret, a nie nabijanie postów.

fader_audio tutaj masz substytut szarej kartki:

http://www.allegro.pl/item391316724_mennon_wb_balans_bieli_dekielek_52_m m_mini_smycz.html

"Orkiestra robi, co może..."

P.S.
Na nabijaniu postów szczególnie mi zależy !

mpwt
11-07-2008, 12:16

Już nie przesadzaj, może jeszcze wasilewk miałby zamówić i zapłacić za niego? Nie rób z kolegi fader_audio inwalidy, który nie potrafi sobie znaleźć w sieci gdzie można kupić szarą kartkę Kodaka. A wyjaśnił dobrze, bo bez sensu samemu ją sobie drukować. To już równie dobrze może być zwykła biała kartka...

carl00s
11-07-2008, 12:24
chodzilo mi o to, ze kolega fader wyglada na takiego, co nie wie co to jest szara kartka. podeslanie konkretnego linka sluzy nie wyreczaniu, a raczej na pomocy w pojeciu co to i jak sie stosuje.
ja wiem ze szukajka nie boli, ale czasami ilosc tematow przytlacza, zwlaszcza jesli nie do konca sie wie czego sie szuka ;).

Ale moze masz racje i zachowalem sie nietaktownie?
coz, zycie... ;)

No offence oczywiscie:)

fader_audio
11-07-2008, 15:13
dzięki za pomoc, jestem ciekawy czy poprawnie ustawiony balans pomoże w tej sytuacji. pzdr

mpwt
11-07-2008, 16:24
Ale w czym problem to sprawdzić? Zrób fotkę w formacie RAW i ustawiając poprawnie WB zobaczy czy jest w porządku? To jakiś problem? Bo jeśli okaże się, że tak to masz odpowiedź na swoje pytanie.