PDA

Zobacz pełną wersję : ciągłe vs błyskowe

arturborzecki
10-07-2008, 13:27
Witam,

Planuje skompletowac sobie mini studio głownie do zdjęć makro, okazjonalnie jakis portret.
Obecnie mam taki skromny zestaw: Statyw, Parasolka odbijająca, lampa światła ciągłego (odpowiednik 400W tak to wygląda + najprostsza oprawka (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1255)). Co powinienem do tego dokupić tak aby móc dobrze oświetlić namiot 50x50?

proszę powiedzcie czy swiatło ciągłe 400W jest bardziej "jaśniejsze" niż z lampy błyskowej 45Ws? Lepiej dokupić np 2 lampy błyskowe czy lampy światła ciągłego?

Czy do lampy którą posiadam można zamocować Softbox? Czy będzie to efektywne, np 400W to nie za malo swiatla? W przyszłości planuje dokupić jeszcze sabinke 800... czy da się ją również zamontować do Softbox'a?

Z obecnym sprzetem mam taki plan aby dokupic jeszcze 2 zarowki takie same jakie mam do oswietlenia namiotu, oraz jakis softbox tak aby miec miekkie swiatlo do portretow.

Pozdrawiam,
Artur

Yanluk
10-07-2008, 14:20
Witam,

Planuje skompletowac sobie mini studio głownie do zdjęć makro, okazjonalnie jakis portret.
Obecnie mam taki skromny zestaw: Statyw, Parasolka odbijająca, lampa światła ciągłego (odpowiednik 400W tak to wygląda + najprostrza oprawka (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1255)). Co powinienem do tego dokupić tak aby móc dobrze oświetlić namiot 50x50?

Jeszcze ze 4 takie zarowki? To tak przynajmniej, 2x gora i 2 po bokach. Ja "bawie" sie 3x 20W i dokupuje w przyszlym tyg kolejne 3

proszę powiedzcie czy swiatło ciągłe 400W jest bardziej "jaśniejsze" niż z lampy błyskowej 45Ws? Lepiej dokupić np 2 lampy błyskowe czy lampy światła ciągłego?
Wydaje mi sie ze jednak blyskowe bedzie jednak "jasniejsze" ale prosze kogos bardziej doswiadczonego o potwierdzneie/zaprzeczenie.

Czy do lampy którą posiadam można zamocować Softbox? Czy będzie to efektywne, np 400W to nie za malo swiatla? W przyszłości planuje dokupić jeszcze sabinke 800... czy da się ją również zamontować do Softbox'a?
Jasne ze mozna. Dobrze by bylo gdybys mial oprawke na 2/3 zarowki i wtedy na cos takiego zalozyc softbox.

Z obecnym sprzetem mam taki plan aby dokupic jeszcze 2 zarowki takie same jakie mam do oswietlenia namiotu, oraz jakis softbox tak aby miec miekkie swiatlo do portretow.
Obstawiam ze 2 moze byc za malo na namiot, a co do softboxa to moglbys sprobowac po 2 zarowki na softbox i zobacz jakie masz efekty, jesli softbox nie bedzie za duzy i zbyt daleko od obiektu to wszystko powinno byc ok.

madburn
11-07-2008, 10:14
Obecnie mam taki skromny zestaw: Statyw, Parasolka odbijająca, lampa światła ciągłego (odpowiednik 400W tak to wygląda + najprostrza oprawka (http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1255)). Co powinienem do tego dokupić tak aby móc dobrze oświetlić namiot 50x50?

ze dwie takie i doswietlisz z obu stron i od tylu/z gory

lama blyskowa blyska impulsem swietlnym o czasie trwania srednio 1/1000s - jesli lampa ma moc 45Ws (watosekund) to mozna spokojnie zalozyc ze gdyby swiecila swiatlem ciaglym to w ciagu sekundy mialbys 45Wx1000 = 45kW - tyle bys musial miec mocy w lampie zarowej zeby miec podobna ekspozycje w czasie 1/1000s :)
zakladajac synchro na 1/100 (blysk sie zmiesci ) to zarowym ciaglym musialbys miec moc odpowiednio 4,5kW
wynika z tego ze dla tej samej ekspozycji w porownaniu z blyskiem, 400W starczy zaledwie na 1/10s
oczywoscie w namiocie fotografujesz z bliska - wiec ten czas sie nieco skroci

o portrecie zapomnij - z 3m to ciezko wyskoczyc poza 1/60s a to zdecydowanie za wolno (kiedys wierzylem w moc 500W halogena budowalnego - pierwsze proby zweryfikowaly poglady a kompaktem lepiej nie uzywac wiecej niz iso200

cos tam swiecic bedzie - ale...w sofcie masz 2 dyfuzory - nie spodziewaj sie ze odstawisz softbox dalej niz metr - a watpie zeby modelka ci wytrzymala w bezruchu kilka sekund naswietlania ;)

sa glowice z swiatlem zarowym ale zwykle np stosowane jest 3x500W halogen lub 3x200W metalhalogen (daje o wiele mocniejsze swiatlo - przy nim halogen to swieczka)

sabina - mozna kupic uchwyt lub zrobic (latwiej zrobic niz kupic)

arturborzecki
11-07-2008, 15:06
Super dziekuje za wyjasnienie :)

Michał Jędrak
15-07-2008, 01:46
Zdecydowanie polecam światło błyskowe jeżeli chcesz używać nie tylko do makro. Nie grzeje się, nie stwarza niebezpieczeństwa pożaru i ma dużą moc.
Do makro wystarczy światło ciągłe, ale to wszystko zależy jakie makro. Jeżeli fotografujesz z naprawdę małej odległości to nie ma problemu. Jednak przy większej odległości (czyli większych przedmiotach) może być problem. Unikaj czasów z zakresu 1/10 do 1s, gdyż przy nich najmocniej dają się we znaki wibracje lustra lub migawki.

Jeśli znasz się na elektronice to możesz kupić specjalne diody o mocy 3W lub 5W. Świecą bardzo mocno, mają temperaturę barwową w okolicach 5000K i się praktycznie nie grzeją oraz są małe (10mm). Idealne do makro.

dellos
15-07-2008, 10:22
Ja mam natomiast inne pytanie, jak wygląda sprawa współpracy ze światłem błyskowym a nikonem F3, za którym przepadam :) niestety F3 ma chyba synchro do 1/60 i więcej nie preskoczysz ?? Proszę o poradę jak dać sobie z tym radę w kontekście fotografii czarnobiałej w studio. Nadal błysk czy może jenak światło stałe ?? Na razie używam stałego jednak pod kolor nie podchodzę z nim nietety...

Jacek_Z
15-07-2008, 10:40
...niestety F3 ma chyba synchro do 1/60....
to nie szkodzi. Błysk jest wiele silniejszy od światła zastanego. Mimo takiego "długiego" czasu raczej nie zarejestrują ci się piloty lamp i światło zastane. Możesz robic mna dłuższych obiektywach - nie poruszysz. Możesz robic nie tylko statyczne sceny - to błysk, a nie czas migawki zamrozi ruch.

dellos
15-07-2008, 10:49
Hmm i uda mi się zrobić ostro zdjęcie modelki w ruchu np. w skoku czy machając głową (włosami) bo tutaj już chyba czas ma duże znaczenie ?? Czy mam rozumieć, że jestem skazany na np. F5 lub inne ustroństwo z innym czasem synchronizacji ??

Niestety wydaje mi się w tym momencie, iż synchro 1/125 czy 1/250 jest tu ważną kwestią przy lampie błyskowej czy może mylę się ?? Dziękuję bardzo za informacje, niestety nie jestem specem od pracy na lampach błyskowych, czasem fociłem u znajomego w studio ale coś nigdy efekt nie zadowalał mnie wystarczająco... czas to kiedyś zmienić :)

Jacek_Z
15-07-2008, 11:56
Hmm i uda mi się zrobić ostro zdjęcie modelki w ruchu np. w skoku czy machając głową (włosami) bo tutaj już chyba czas ma duże znaczenie ??
....
Niestety wydaje mi się w tym momencie, iż synchro 1/125 czy 1/250 jest tu ważną kwestią przy lampie błyskowej czy może mylę się ??
Nie dam jednoznacznej odpowiedzi. To zależy od paru czynników. Ale to są sprawy wcale nie związane tylko z body i z jego czasem synchro - jak się spodziewasz, a z tym jak silne jest światło zastane, jak silne są piloty, czy piloty się wygaszają na czas błysku, oraz jak długi jest czas błysku lampy.
Modelki w wyskoku nie zamrozisz na czasie 1/125 s,a pewnie i na 1/250 też. Wyjdź na zewnątrz i zrob przy swietle słonecznym takie zdjęcie. Będą rozmazane co najmniej stopy modelki. Do ideału potrzeba raczej 1/500 - jak sądzę.

Do zamrożenia ruchu w studiu trzeba mieć studio, które da się zaciemnić (zasłonic okna czarną tkaniną) i wygaszać piloty przy błysku. W dodatku trzeba mieć lampy o krótkim czasie błysku i to najlepiej patrzeć na parametr czasu t=0,1 - rzadko podawany - (a nie t=0,5). Potrzebne ci będą raczej silne lampy.
Słabej mocy chińszczyzna nie spełnia tych warunków. Za długi błysk.
Jeżeli nie spełnisz warunków dotyczących lamp błyskowych i studia to ci lepsze body (z krótszym czasem) nie pomoże! Na chińczykach nie zamrozisz modelki w wyskoku na 1/250s. A z F3 na dobrych lampach przy 1/60 - tak.

dellos
15-07-2008, 12:36
Uhum myślałem nad 2x1000Ws + 1x500Ws na początek + może moje stałki jako dopalenie tła. Co do lampek to Bowens lub Elichrom chyba będzie albo Elfo jeszcze nie wiem sam narazie szukam. Owszem moje studio będzie bez okienne :) więc zaciemnione.

To co można stracić przy synchronizacji 1/60 ? może warto przesiąść się do studia na 1/250 np. synchro i nie wygłupiać się z F3 (chodź mi pasuje bardzo). Dzięki za pomoc w sprawach studia :)

Jacek_Z
15-07-2008, 13:45
popatrz na parametr lamp - czas błysku. Nie znam tych danych, tym bardziej, że każdy z producentów oferuje w tym samym czasie parę odmian lamp.
Co do krótszego synchro - F3 ma wybitnie długi, jest sporo innych body nadających się do studia - modele FM i FE z migawkami do 1/4000 s miały synchro 1/250. Ta migawka chyba była od modeli "2". Też nikon FA. Masz F801, F90, F100, F4,5,6 i jeszcze pewnie inne. F801 kosztuje chyba poniżej 300 zł.
Modeli mających 1/200 albo 1/125 jest od groma, w cenach juz około 200 zł i niżej.
Ze względu na 2 kólka sterujące przysłonami - przydatne w obiektywach typu G, których pewnie jeszcze nie masz, przyda sie jednak model F100 lub lepsze.

dellos
15-07-2008, 14:16
Z aparatami nie ma problemu, po prostu bardzo lubię pracę na F3. Mam jeszcze w torbie F90x, F100, F5 i F4 więc do wyboru do koloru, jednak F3 lubię najbardziej i temu też służyło moje pytanko. Aktualnie focę na świetle stałym, więc mam generalnie obojętność jeśli chodzi o czas synchronizacji i F3 używam najczęściej. Ale jak będzie trzeba wyciągnę i odkurzę F5 no problem.

Co do optyki to różne modele tego się uzbierały przez jakiś tam dłuższy czas co fotografuję. Jak pracowałem jako fotoreporter to latałem z F90X a potem F5, teraz na starość :P mi się zebrało na powrót do F3 a już myślę nad zakupem F2 i F :) Kwestia ergonomii czy przyzwyczajenia do aparatu, F3 z windą leży mi najlepiej, ot lubię te kanty ciężkie w łapce, super matówki i duży osprzęt do niego :)

Michał Jędrak
15-07-2008, 14:26
Nie przejmuj się czasem synchronizacji. Jeśli masz zacienione studio to nie ma on kompletnie znaczenia. Jeśli robisz na niskich czułościach (100-200) i przysłonie rzędu 8 to nie masz co się martwić o rozmycia spowodowane pilotami. Dla pewności możesz je przyciemnić na maksa do zdjęć w ruchu. Błysk ma krótki czas (znacznie powyżej 1/500s) więc synchronizacja nawet do 1/500s nic by tu nie zmieniła

dellos
15-07-2008, 14:33
Ale czy czas synchronizacji nie jest połączony w tym wypadku z czasem naświetlania ?? Bo jak sobie ustawię 1/250 czas to będę miał pewno opóźnienia w błysku w stosunku do migawki, a raczej migawka pstryknie a lampa jeszcze nie strzeli ? Czy się zupełnie mylę w tym momencie ??

Generalnie używam od 50 do 800 filmy. 800 oczywiście dla ziarna a 50 oczywiście dla portretu, chodź czasem portret robię na 800 właśnie dla ziarna. Przeważnie oscyluję między 100 a 400. Używam Kodaków, Fuji i Ilfordów. Głównie czarno białe (jakieś 90% przypadków), na ręczny lub C41.

Może uznacie mnie za kreta, który nie wie jak korzystać z lamp błyskowych ale taka jest racja, że albo korzystałem z szynowych przy F5 do reportażu i tutaj standard 1/250 i automatyka czasu albo używałem światło zastane + dopalenie stałym światłem. A teraz chyba nadszedł czas na drobne zmiany w lampach :)

Jacek_Z
15-07-2008, 15:19
Ale czy czas synchronizacji nie jest połączony w tym wypadku z czasem naświetlania ?? Bo jak sobie ustawię 1/250 czas to będę miał pewno opóźnienia w błysku w stosunku do migawki, a raczej migawka pstryknie a lampa jeszcze nie strzeli ? Czy się zupełnie mylę w tym momencie ??

mylisz się zupełnie. Błysk następuje po otwarciu migawki (po tym jak film odsłoni pierwsza lamelka - całkowicie).
Czas synchronizacji jest powiązany z czasem naświetlania :-D. To to samo, ale to czas naświetlania światłem ciągłym. Błysk trwa krócej i nie musisz się o niego martwić:-D

dellos
15-07-2008, 15:25
Czy w tym przypadku przy synchro 1/60 a migawce 1/125 nie trwa błysk dłużej i może być niedoświetlenie ? Bo rozumiem zasadę działania przy ciemnym studio. Generalnie rozumiem oczywiście naświetlanie błony i nie ma różnicy czy krótki czy długi czas ważne by była ta sama ilość światła wpuszczona na film.

Czyli mogę uzyskać krótkie czasy z lampą błyskową dającą więcej światła niż np. z kilkoma lampami św. ciągłego dającymi mniej światła. Ważne by dostała się taka sama wystarczająca (przewidziana) liczba światła :) to jest zrozumiałe jak najbardziej :) i nie mam z tym problemu. Raczej mam problem ze stosunkiem przysłony np. 1/250 a 1/60 synchronizacji ;) ot taki niedouk ze mnie albo kret :)

dellos
15-07-2008, 15:30
Swoją drogą jak na razie to jedynym mankamentem światła stałego jest temperatura i jasność w Pomieszczeniu. Generalnie aktualnie na stanie mam 3x500W, 3x1000W + 1x2000W i jest upalik mały :)

Jacek_Z
15-07-2008, 15:31
Czy w tym przypadku przy synchro 1/60 a migawce 1/125 nie trwa błysk dłużej i może być niedoświetlenie ? B
nie będzie niedoświetlenia. Naświetlenie przy błysku nie zależy od czasu. Zależy od przysłony. We wzorze na liczbę przewodnią lampy nie ma czasu. Jest odległość i przysłona.

W przypadku który opisujesz będzie prawidłowe naświetlenie, ale .... połowy klatki, bo migawka zasłoni połowę filmu.
Zapoznaj się z podstawami, definicjami - co to jest czas synchronizacji, jak działa migawka szczelinowa itd. Ciężko tłumaczyć bardziej skomplikowane zagadnienia bez opanowania początkowych zagadnień.

dellos
15-07-2008, 15:42
Oczywiście zapoznam się z tymi danymi i skonfrontuję z moją wiedzą dotychczasową :) Wielkie dzięki na naprowadzenie mnie na trop oraz informacje co i jak warto zwrócić uwagę :) Jak coś mi się normalnie przypomni to się odezwę :)

ekonet
15-07-2008, 15:42
Koledzy, przecież przy świetle ciągłym nie działają reguły jak dla lamp błyskowych, lecz jak dla światła dziennego (pomijam zagadnienie temperatury barwowej i spektrum światła) - ze wszystkimi tego konsekwencjami.

dellos
15-07-2008, 15:53
Czas synchronizacji
Najkrótszy czas otwarcia migawki dla jakiego istnieje możliwość takiego wyzwolenia lampy błyskowej by cały czas trwania błysku "zmieścił" się w okresie pełnego otwarcia migawki, czyli pomiedzy całkowitym otwarciem pierwszej lamelki a początkiem zamykania drugiej. Najkrótszy spotykany w profesjonalnych body to 1/300 sek...

To kumam jak najbardziej :) to pytanie z innej beczki jakiego czasu synchronizacji używacie do robienia aktu ? Bo rozumiem, że efekt końcowy doświetlenia, niedoświetlenia czy prześwietlenia ustalę sobie zależnie od położenia i ustawienia lamp błyskowych i przysłony.

Kiedy w takim razie starać się używać 1/250, kiedy 1/250 a kiedy 1/60 z synchronizacji ?? Ot, wynika z moich przemyśleń, że czasy 1/250 a 1/60 będą różniły się tylko tutaj możliwością poruszenia czyli czasem otwarcia migawki oraz jeśli dobrze rozumiem na obu trybach można uzyskać przy nieruchomym modelu ten sam efekt ?? :) i znów czuje się jak kret.

Koledzy, przecież przy świetle ciągłym nie działają reguły jak dla lamp błyskowych, lecz jak dla światła dziennego (pomijam zagadnienie temperatury barwowej i spektrum światła) - ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Dokładnie :) czyli dla mnie przy pracy w studio aktualnie jest ważny zarówno czas otwarcia migawki, jak i temperatura światła, sprawy dotyczące przysłony i nie koniecznie jest tu brana odległość od modela przy pomiarze niezależnym jak i z aparatu mam dość przybliżone dane :) Dokładnie jak kolega pisze, fotografuję jak w plenerze, zależność przysłony i ostrości planów, zależność ostrości od samego ostrzenia, czas migawki dla danego światła zastanego nie wnikając w predyspozycje filmu bo to się wie.

Jacek_Z
15-07-2008, 15:57
Kiedy w takim razie starać się używać 1/250, kiedy 1/250 a kiedy 1/60 z synchronizacji ??
w takich tematach jak akt - to absolutnie obojetne. Możesz 1/60 i możesz 1/250. Bez różnicy. Przysłona będzie i tak ta sama.
Kadr będzie naświetlany tak długo jak trwa błysk lampy. Czyli dajmy na to 1/700s. Bez róznicy, czy na body będzie 1/60 czy 1/250. 1/700 jest od tych czasów krótszy i zmieści się "w środku" 1/250s.
W studiu czas otwarcia migawki traci baaardzo na znaczeniu :)

dellos
15-07-2008, 15:59
To przy czym się 1/250 przydaje ?? jeśli mogę wiedzieć ?? w obu przypadkach synchro mogę uzyskać tutaj efek Hi-Key i Low-Key ??

Jacek_Z
15-07-2008, 16:00
w obu przypadkach synchro mogę uzyskać tutaj efek Hi-Key i Low-Key ??
tak

Jacek_Z
15-07-2008, 16:02
To przy czym się 1/250 przydaje ??
a kto mówi, że się w studiu 1/250 s przydaje? ( :) sporadycznie, tak, ale nie do tego o czym ludzie myślą :) )
to się przydaje w terenie, gdzie jest dużo zastanego.
Poczytaj ten watek jeszcze raz, tam padły pewne odpowiedzi, które teraz (po połapaniu się z czasem synchro) inaczej zrozumiesz.

ekonet
15-07-2008, 16:03
To przy czym się 1/250 przydaje ?? jeśli mogę wiedzieć ?? w obu przypadkach synchro mogę uzyskać tutaj efek Hi-Key i Low-Key ??
Im krótszy nastawisz czas, tym bardziej się zabezpieczysz przed ewentualnym wpływem światła zastanego i światła z pilotów lamp. Tyle. :)

rabijki
15-07-2008, 17:09
wszystko ladnie pieknie ale mnie zastanawia skad pomysl ze swiatlo ciagle to jakikolwiek problem z temperatura?
a. jesli chodzi o grzanie sie to jest to nieprawda. mam swiatlo ciagle z funsports - wiec zadne cuda ale nie ma efektu grzania nawet gdy obiekt stoi doslownie centymetr od lampy.
b. temperatura barwowa trzymana swietnie i doskonale miesza sie z lampami blyskowymi jak chocby z cls nikona co czesto robie
c. swiatlo jest sliczne , miekkie i bardzo naturalne. osobiscie zdecydowanie wole od jakiegokolwiek blyskowego.

pozdro
olo

ekonet
15-07-2008, 17:18
I światło ciągłe jest bardziej przewidywalne od błyskowego - jeśli ktoś ma jeszcze małe doświadczenie. Łatwiej wszystko poustawiać w układzie model-tło-oświetlenie.

rabijki
15-07-2008, 17:19
noo moze i tak ale przede wszystkim bardzo podobne do przefiltrowanego okna:-)

dellos
15-07-2008, 18:32
wszystko ladnie pieknie ale mnie zastanawia skad pomysl ze swiatlo ciagle to jakikolwiek problem z temperatura?
a. jesli chodzi o grzanie sie to jest to nieprawda. mam swiatlo ciagle z funsports - wiec zadne cuda ale nie ma efektu grzania nawet gdy obiekt stoi doslownie centymetr od lampy.
b. temperatura barwowa trzymana swietnie i doskonale miesza sie z lampami blyskowymi jak chocby z cls nikona co czesto robie
c. swiatlo jest sliczne , miekkie i bardzo naturalne. osobiscie zdecydowanie wole od jakiegokolwiek blyskowego.

pozdro
olo

Temperaturą bo moje 1000W się grzeją i to bardzo jak na halogeny przystało. Tempertatura barwowa może i trzyma się dobrze na wysokiej mocy 100-80% przy zjeździe na 20-30% są zakłamania w stronę żółci aniżeli w stronę wciąż białego.

Proszę daj info jakie te lampki funsporta używasz światła ciągłego, jakie masz studio pod to zrobione bo może znów błądzę nie w tą stronę co trzeba :) Chętnie podyskutuję tutaj, też na temat tego co wybrać z lampek światła ciągłego :)

rabijki
15-07-2008, 20:01
ale halogeny to zupelnie inna bajka:-)

mam to:
http://www.funsports.pl/p,pl,41,lampa+cy25wt.html
i to:
http://www.funsports.pl/p,pl,44,lampa+fl-556.html

studia nie mam, najczesciej swiece w chalupie u modela bo to takie portrety dla mediow. czesto uzywam tego do hd video. do produktowek itd.
teraz zaczynam od nowa bawic sie przy tym w lf.

olo

Jacek_Z
15-07-2008, 20:05

pozdro
olo
z ciekawości:
1. ile ma K ? jak mieszasz to wskazuje na okolice 5500? (już widzę - 5400 i te kompaktowe świetlówki 6400)
2. jak osiągasz światło twarde?
3. czy by zamrozić ruch wchodzisz na wyższe ISO? na jakich parametrach jesteś w stanie pracować? ISO 100 załóżmy, czas załóżmy 1/125 - jakie zakres przysłon wchodzi w grę ?

rabijki
15-07-2008, 20:13
1. ile ma K ? jak mieszasz to wskazuje na okolice 5500?
2. jak osiągasz światło twarde?
3. czy by zamrozić ruch wchodzisz na wyższe ISO? na jakich parametrach jesteś w stanie pracować? ISO 100 załóżmy, czas załóżmy 1/125 - jakie zakres przysłon wchodzi w grę ?

odp:

szczegolowe info pod linkami
roznice w podanych temp barwowych kompensuje filtrem lub zmieniam zarowki (smiesznie brzmi ale tak jest)
swiatla twardego nie osiagam tym czyms bo to koszmarna robota. one sa stworzone pod miekkie. jak juz pisalem mieszam czesto z blyskami cls i to pozwala mi zamrozic ruch jesli potrzebuje.

ale co wazne - ja tego glownie uzywam do statycznych zdjec. pozowane portrety, lub bez ludzi, wnetrza ( bajeczne swiatlo):-)))

co do parametrow, z ostatniej soboty na szybko - bo musialbym szukac a nie mam czasu bo sie pakuje na wyjazd:

sinar f2, obiektyw 150/5,6 schneider super angulon, przyslona f45 format 4x5 cali , dwie lampy okragle, jedna z gory i lekko z kontry, duza plaska z boku i minimalnie z przodu, druga mala okragla jako przeciwwaga na doswietleniu cieni. czarne gaszace tlo. czas naswietlania 1/30 sekundy przy iso 100. pomiar reczny.

biorac pod uwage 4x5 cali, miech, skale odwzorowania itd czyli olbrzymia strate swiatla mysle ze to dobre warunki do pracy. zawsze mozna dolozyc wiecej lamp lub wymienic zarowy z malej lampy na 2x mocniejsze

pozdro
olo

Jacek_Z
15-07-2008, 20:24
to rewelacyjne parametry, jak przeczytałem f=45 to się nie spodziewałem tak dobrego wyniku. Pewnie lampy miałeś blisko.

rabijki
15-07-2008, 20:31
tak byly bardzo blisko ale to wlasnie specyfika tego swiatla ze modelka moze sie doslownie przytulic do panela. swiatlo jest delikatnie cieple cos okolo temperatury chlodnej wody w wannie.
to sa swietne parametry biorac pod uwage 4x5 cali. pomysl co uzyskasz na mniej zracych mediach;-)
olo

Jacek_Z
15-07-2008, 20:46
przy całej postaci nie przystawisz tak blisko. To przystawienie ma 2 konsekwencje - znalazło by się w kadrze, a istotniejsze - spada natężenie z odległością i postać nie byłaby oświetlona równomiernie. Głowa byłaby mocniej a nogi słabiej i to może o ponad 1 EV róznicy. Widzę, że jednak odstawiając światło cięzko by było robić zamrożenie ruchu całej postaci (dellos pisał o modelce w wyskoku).
Oczywiście można mieć kilka takich lamp ustawione jedna nad drugą i wtedy nawet by był fajny rozkład światła.

rabijki
15-07-2008, 20:51
oczywiscie ze tak
wtracilem sie z opisem swoich lamp z powodu generalnie informacji o wysokich temperaturach.
napisalem tez jasno ze mieszam je z blyskiem i ze same sluza do postaci pozowanych i martwych elementow.
to oczywiste ze nie jest to sprzet do wszystkeigo, ale takiego w ogole nie ma:-)

pozdro
olo

dellos
15-07-2008, 23:15
Lampki super, szczególnie właśnie Lampa . To są z tego co pamiętam Panele fluorescencyjne czy jakoś tak bo nawet opisu nie czytałem. Generalnie to są już lampy wysokich lotów, i dla reszty dodam że wiele profesjonalnych studio na zachodzie używa tego tyle, że w dużych ilościach od stojących po sufitowe wiszące jako dopełnienie do błysku.

Co ciekawe widziałem zestaw 2x400Ws + 12 paneli fluo każdy na 6 świetlówek. Generalnie są super, i faktycznie te nie grzeją. Ja natomiast posiadam Sun-Boxy 500W i 1000W z możliwością ręcznego ustawienia natężenia światła i tu już się zaczynają schody i z barwą i z ciepłem. Panele Fluo są niestety nieustawialne płynnie jeśli chodzi o ich jasność świecenia, za to są pozbawione efektu migotania specjalnie pod foto i video.

Niestety jeszcze się nie dorobiłem ich, ale chętnie bym dokupił ze 6 sztuk tych FL-556 to by miało sens :) A jakie są te drugie lampy ?? Warto w to wchodzić ?? bo te już chyba grzeją co ?? Mowa o tych CY25WT i tutaj softboxu nie założy się na nie chyba ??

Rozmowa zrobiła się naprawdę super...

rabijki: możesz pokazać jakieś wyniki portretu z twojego oświetlenia stałego na 35mm ?? może gdzieś na necie da się fotę oblookać :)

rabijki
15-07-2008, 23:30
te drugie czyli okragle 25 cos tam tez nie grzeja - to ta sama technologia tylko inny ksztalt zarowki. mozesz to u mnie oblukac ale dopiero w sierpniu bo wlasnie wybywam do 31 lipca.
moze jeszcze dam rade jutro sie jakos odezwac na forum, ale jedynie tekstowo. jesli watek przetrwa to od 1 sierpnia sluze lampami do wgladu, testow, sesji czy cholera wie czego

aha do malych masz standardowe mocowanie na parasolki czyli dziura plus sruba:-)

aha - czas swiecenia ca - 6000h

pozdro
olo

ekonet
15-07-2008, 23:35
Też bym to chętnie kiedyś zobaczył w działaniu.

dellos
16-07-2008, 07:57
Z ciekawości masz w stopce podpis ze stroną www, wlazłem tam i w portfolio z fotografiami masz modelów i modelki chyba na białym tle czy to było świecone tymi lampami ? No to życzę udanego wyjazdu / urlopu. Ja dopiero 4tego się zmywam na zasłużony urlopik nad morzem :)

rabijki
16-07-2008, 09:19
niestety wtedy ich jeszcze nie mialem
to byl goly cls
olo

dellos
16-07-2008, 10:10
Uhum a na nowych lampkach stałych, efekt podobny ?? lepszy ?? gorszy ?? :) bo jestem ciekawy, gdy wrócisz z wyjazdu proszę o więcej fotek pokazujących zaplecze i efekty bo chciałbym je porównać z moimi wynikami.

rabijki
16-07-2008, 10:21
e wiem czy lepszy czy gorszy, nie ma nic pod reka bo kompa z baza danych wlasnie, korzystajac z wyjazdu, sle do serwisu. efekt na pewno inny zupelnie.
zapraszam jakby co do zabawy. mozemy se zrobic kiedys plener, moze ktos da placowke na plenerek:-)
olo

dellos
16-07-2008, 10:27
Ty Katowice ja Poznań, trzeba by było to jakoś dograć ładnie jak coś. Gdyby byli chętni np, na wspólne zorganizowanie pleneru z różnym oświetleniem to myślę, że jestem wstanie coś takiego zorganizować w Poznaniu z aparatami cyfrowymi Hasselblada w ich studio :) Wiem, że to nie nikon, ale taką nową cyfrą hassela pewno każdy by się chciał pobawić czy coś tam :P

rabijki
16-07-2008, 10:33
no i mozna pogadac
pozdro
do zobaczenia w sierpniu
olo

dellos
16-07-2008, 10:38
Nie ma sprawy, ja wracam 10 sierpnia z urlopu to się odezwę co i jak :) do usłyszenia :)

ekonet
16-07-2008, 10:41
Gdyby byli chętni np, na wspólne zorganizowanie pleneru z różnym oświetleniem to myślę, że jestem wstanie coś takiego zorganizować w Poznaniu z aparatami cyfrowymi Hasselblada w ich studio
W studio to nie będzie plener :)

rabijki
16-07-2008, 10:50
no to ty staniesz na balkonie i bedzie plener:-)

ekonet
16-07-2008, 11:02
no to ty staniesz na balkonie i bedzie plener:-)
Będę studził Wam lampy na balkonie :)

dellos
16-07-2008, 13:22
Nie musisz studzić, możesz z nami focić. Prócz tego jeśli ktoś przytachta system przenośny to zawsze można przejść gdzieś do centrum i będzie plener. Prócz tego chodziło mi o plener jako miejsce gdzie się przyniesie własne lampy :)

sailor
17-07-2008, 19:49
przyznam zlosliwie ze jestem w szoku ze pytasz o takie rzeczy ... pamietam jak z rok dwa lata temu na jednym z for internetowych wymadrzales sie jaki to sprzet do studio nalezy kupic i popierales to wieloletnim doswiadczeniem :D:D:D

dellos
18-07-2008, 10:37
Oczywiście, mam doświadczenie w lampach, światła ciągłego. Co do lamp światła błyskowego, to widziałem chyba większość lamp na rynku, jestem też w kontakcie z praktycznie wszystkimi większymi firmami produkującymi lampy i aparaty średnioformatowe.

A nie ma co ukrywać, patrząc na jakość chińszczyzny i np. Polskiego ELFO, to ELFO jest znacznie lepsze i będę się przy tym upierać :) co do lamp światła ciągłego, to aktualnie głównie używam Sun-Boxa bo można założyć do nich cały osprzęt od błyskowych no i mają zmienną moc świecenia :)

Co do doświadczenia to fotografuję od 1989 roku , zawodowo od 1998 do 2004 roku więc wydaje mi się, iż już troszkę mam doświadczenia.

Pracowałem na Nikonie, Mamya, Fuji, Hasselblad, Rollei, Sinarze, Linhof czyli praktycznie większość tego co na PL rynku się sprzedaje. Ale z tego co pamiętam, nigdy nie pisałem że jestem Profesjonalistą, nigdy też nie ukrywałem tego że pracuję na lampach światła stałego a błyskowe czasem jako dopełniacz tła.

Ale miałem większość lampek błyskowych w łapkach, że tak to powiem.

sailor
19-07-2008, 13:16
Co do doświadczenia to fotografuję od 1989 roku , zawodowo od 1998 do 2004 roku więc wydaje mi się, iż już troszkę mam doświadczenia.

jakis rok-dwa lata temu poprosilem cie o linka do portfolio .. lub do jakiejkolwiek publikacji ... nadal czekam :D

poza tym Marcinie - poznan naprawde jest maly a internet jeszcze mniejszy ;)

Pracowałem na Nikonie, Mamya, Fuji, Hasselblad, Rollei, Sinarze, Linhof czyli praktycznie większość tego co na PL rynku się sprzedaje.
taaaaaa a ja wczoraj spacerowalem po ciemnej stronie ksiezyca :D:D:D

Ale z tego co pamiętam, nigdy nie pisałem że jestem Profesjonalistąkiepsko pamietasz :D przypomnij sobie swoje poczatkowe wypowiedzi na promodels :D:D:D:D

no chyba ze wolisz cytat ze strony "Nazywam się Marcin Ożarek i jestem fotografikiem "artystą" jeśli można tak powiedzieć." :D

poza tym ... wybacz .. ale
http://www.sredniformat.pl/galeria/thumbnails.php?album=lastupby&uid=9
mnie raczej nie przekonuje :D:d:D

i jak juz wspomnialem ..z checia zobacze te reklamowe publikacje o ktorych tak duzo pisales :) :D