PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Młodzi

TRenciak
10-07-2008, 00:19
a jak.. nie jest fotografem ten co slubnych nie robi!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.myopera.com/TRphoto/photos/janciovert.jpg)

MikeP
10-07-2008, 00:23
oj czerwone bardzo czerwone

nonnatus
10-07-2008, 00:23
przykro mi ,ale nie podoba mi się...
dla zasady powiem:
czerwono jak w Chinach Mao...:)
kompozycja leży na łące w Pciowie Górnym...
za dużo elementów w kadrze ogólnie tworzy to chaos.
ale jest jakaś emocja między tymi ludźmi.
tylko, że nie bardzo to pokazałeś ładnie. raczej nie ładnie to pokazałeś.
dość raczej.
IMO of course.

pzdr.

TRenciak
10-07-2008, 00:39
noooo .. musze coś z tym monitorem zrobić... bo u mnie nie jest jakos bardzo czerwone..

no i z daltonizmem tez by sie przydalo cos zrobic... tylko pytanie co!? :(

MikeP
10-07-2008, 00:44
no i z daltonizmem tez by sie przydalo cos zrobic... tylko pytanie co!? :(

moze B&W heheh

TRenciak
10-07-2008, 00:45
sie smiej.. ja naprawde jestem daltonista! Pastelowe tak zwane .. to dla mnie czarna magia!

nonnatus
10-07-2008, 00:50
to patrz na histogram...

i nie lamentuj nad sobą.
teraz młodzi tak mają, że są hipochondryczni...
są dyslektykami, adhd`owcami etc.
ogólnie średnio.

TRenciak
10-07-2008, 09:19
te! .. nonacośtam.. nie lamentuje nad sobą .. mam zdiagnozowany daltonizm
Uwierz mi ze utrudnia to zycie... bardzo... wiec z takimi tekstami to na bazar!

A histogram... pomaga... ale nie jest też żadną wyrocznią!

asmo71
10-07-2008, 09:31
trenciak, idź w bw, słusznie prawią :D
nawet na moim skręconym monitorze jest czerwono że hej

giziol
10-07-2008, 10:16
to w takim razie wrzucaj tylko b&w jak za kazdym razem ma ci ktos kolor wytykac. Takiej czerwieni nie moze byc, kontrasty z lekka tez za duzo. pzdr.

nonnatus
10-07-2008, 11:51
te! .. nonacośtam..!

i młodzi mają to do siebie, że nie potrafią nawet z szacunkiem do interlokutora podejść...
nie "nonacośtam" tylko "nonnatus", ale to zbyt trudne przepisać poprawnie czyjś nick, nie?
i to "te..." wszystko tłumaczy.
trochę szacunku...

TRenciak
10-07-2008, 23:19
no właśnie.. a mnie uraziło takie głupie gadki o "lamentowaniu"
Kultury oczekujesz.. kulture pokazuj!

Piter
10-07-2008, 23:46
A mi sie podoba. Faktycznie troszke czerwonego zdjac i jest git. To w koncu nie "glamur" wiec nie ma co sie czepiac szczegolow. Widze emocje na zdjeciu i to mi pasuje.

PS. jak na daltoniste to masz bardzo kolorowy podpis:)
Pozdrawiam!

nonnatus
11-07-2008, 00:26
no właśnie.. a mnie uraziło takie głupie gadki o "lamentowaniu"
Kultury oczekujesz.. kulture pokazuj!

dziecko wyluzuj. chyba się nieco zapominasz.
nie wydaje mi się żeby napisanie Ci "nie lamentuj" było brakiem kultury.
a skoro Ty tak to traktujesz, to nie zazdroszczę.
nawet jesli jednak to Cię rzeczywisćie uraziło, to nie powód by tak drwiąco udzielać odpowiedzi swojemu rozmówcy.
o Tobie to świadczy nie o mnie, że nie szanujesz rozmówcy, bo i po co, nie?

LWO
11-07-2008, 13:41
wyciac nalezy osobiste wycieczki zostawic tylko uwagi do foty i tyle reszty nie czytac :)

TRenciak
11-07-2008, 15:05
Jezuuu.. :) .. ależ ty dumny jesteś ze swojego wieku... ile ty masz lat że traktujesz mnie jak przedszkolaka?
Znasz takie słowo jak Hipokryzja?

Ale nie ważne ... skończmy to .. bo rzeczywiście chłopaki mają rację ... nie ma sensu tego ciągnąć :)

(ps. .. na przyszłość... z całą serdecznością powiem ... daruj sobie komentowanie moich zdjęć.. ok ?
nawet gdybyś jakimś cudem .. miał je zachwalać pod niebiosa... ja podziękuję)

sofronov
11-07-2008, 19:57
TRenciak po co wystawiasz zdjęcia jeśli nie potrafisz znieść krytyki. Daltonizm nie jest powodem dla którego powinno się łagodniej oceniać fotki, po prostu uniemożliwia ci robienie dobrych zdjęć i tyle. Zacznij robić B&W, zatrudnij kogoś kto odróżnia kolory albo poproś dobrą wróżkę o pomoc. Większości na tym forum to nie obchodzi. Oceniają zdjęcie i albo im się podoba albo nie. Wyobraź sobie kucharza który zrobił ci paskudnie doprawioną zupę i tłumaczy się, że nie posiada smaku.
Dodam tylko, że sam robię chyba gorsze foty. Nie umieszczam ich tutaj bo widzę, że nie jestem na odpowiednim poziomie do tego forum. Na razie się uczę.
Kolego więcej dystansu do siebie.

!AGresT
11-07-2008, 20:06
Przepraszam, dlaczego więc daltonista umieszcza podpis pod swoimi zdjęciami w czterech kolorach ? To nie złośliwość, po prostu ciekawy jestem. Mam byłego szwagra - daltonistę, który pracowaw w DTP - po prostu szef mu pisał kolory numerkami.
Przepraszam za OT

nonnatus
11-07-2008, 20:18
Jezuuu.. :) .. ależ ty dumny jesteś ze swojego wieku... ile ty masz lat że traktujesz mnie jak przedszkolaka?
Znasz takie słowo jak Hipokryzja?

Ale nie ważne ... skończmy to .. bo rzeczywiście chłopaki mają rację ... nie ma sensu tego ciągnąć :)

(ps. .. na przyszłość... z całą serdecznością powiem ... daruj sobie komentowanie moich zdjęć.. ok ?
nawet gdybyś jakimś cudem .. miał je zachwalać pod niebiosa... ja podziękuję)

chłopcze wyluzuj.
sam zdecyduję, czy będę oceniał Twoje wątki czy nie, nie potrzebuję, ani Twoich rad, ani zgód na cokolwiek...

nie wiem co ma wspólnego: wiek z hipokryzją, ale domniemywam, że Ty wiesz...

a, i Jezusa w to nie mieszaj.
ode mnie to tyle.
amen.

gargamel06
11-07-2008, 20:53
ja tez jestem daltonista zdiagnozowanym i mi sie nawet podoba:)

Jacek_Z
11-07-2008, 22:56
jakby napisał szymony - pierwsze ostrzeżenie - wzrokowe - dla wiadomych dwóch osób. Nie nakręcajcie się.

TRenciak
12-07-2008, 00:28
:)

daltonizm.. to nie to samo co B&W

Chodzi o to .. ze ja nie widze roznicy miedzy podobnymi odcieniami. dlatego wlasnie... nie widze odbarwien fotek.
Jesli przyznalem .. ze rzeczywiscie moze i kolory nie takie ... to po co kolega "naj starszy" takie glupie uwagi rzuca?

interesuja mnie uwagi naprawde profesjonalnych fotografow.. ktory mimo wszystko czasem odwiedzają to forum.. a nie sprzętowych onanistów.
ot co...

Piter
12-07-2008, 08:57
interesuja mnie uwagi naprawde profesjonalnych fotografow.. ktory mimo wszystko czasem odwiedzają to forum.. a nie sprzętowych onanistów.
ot co...

teraz to troche za bardzo pojechales... i o ile w calej dyskusji nie bralem udzialu to teraz przegiales. Musze Cie zmartwic, ale na tym forum jest bardzo duzo amatorow, ktorzy maja doskonale wyczucie kadru, potrafia ocenic kompozycje, dac uwagi dotyczace kolorow, kontrastów itp a sami nie potrafia takich zdjec zrobic... bo sa amatorami. Czyli co.... jezeli nie chcesz ocen onanistow sprzetowych (bo np. wg Twojej kategoryzacji ja sie do nich zaliczam), to zabieraj zabawki i idz do innej piaskownicy.
Jestes strasznie butny i nie potrafisz przyjac krytyki. Nikt Cie tu nie obraza ani nie wysmiewa sie z Twojego daltonizmu. Podsumowujac zachowales sie jak gowniarz! I w odroznieniu do inych ja w tym watku juz glosu nie zabiore.

TRenciak
12-07-2008, 13:38
Nie wiem czemu się poczułeś... do bycia OS. Robisz świetne zdjęcia... regularnie wrzucasz...

Ja tu mowie o takich jak ten caly nonajakośtam ... co to wrzucil ze dwa razy jakies naprawde bardzo slabiutkie fotki.. a przez wiekszosc czasu trzaska monologi o wyższości szkła plastikowego nad plastikiem szklanym!
Jest "technikiem"... niech zostanie w swojej piaskownicy!

Butny i zbyt ambitny ? ... myśle że wciaż ZA MAŁO by osiagnąć wreszcie coś naprawde konkretnego w tym zawodzie! (wierz mi.. wiem o czym mówie)

nie zauważyliscie może czasem ze nie ma tu już ludzi ktorzy zakładali to forum? (nie liczac kilku niedobitków)
Myślę że jest kilka powodów... a tacy ludzie jak nonstop czy jak mu tam było... są powodem głównym!

Ab

Jacek_Z
12-07-2008, 19:38
no niestety wzrokowo nie wystarczyło, jest na piśmie.
nonnatus prosił by nie przekręcać mu nicka. Jakie robi fotki - nieistotne, ma prawo się odzywać, a jego pierwszy post z krytyką był wyważony, drugi mniej, ale nie był napisany bezpodstawnie.

PS
Jeśli masz kłopoty z odcieniami, to faktycznie powinieneś może skoncentrować się na fotografii czarno-białej. Tam będziesz miał pełną kontrolę nad materiałem który publikujesz. W przypadku koloru będziesz poddawany krytyce często słusznej. Zdjęcie ma się bronić samo, a nie dopiero po przeczytaniu podpisu "wykonane przez daltonistę". Chyba, że chcesz być traktowany ulgowo ze względu na swoją chorobę. A pewnie nie?

TRenciak
13-07-2008, 01:13
w sumie... prawda!