PDA

Zobacz pełną wersję : Masowa obróbka rawów z różnymi ustawieniami

till
09-07-2008, 20:58
Witam

Chciałbym obrobić w PS2 ok 200 rawów, każde z własnymi ustawieniami.

Czy istnieje taka opcja, abym otwierał sobie te rawy, dokonywał korekty, otwierał kolejnego, dokonywał korekty, itd a po poprawienie wszystkich zdjęć kazał przerobić "na raz" te rawy na jpgi? Nie chce mi się siedzieć przy komputerze; kiedy komputer mieli rawy, wolałbym pojść sobie na piwo a po powrocie znaleźć 200 wywołanych jpg'ów :)

Proszę o pomoc :)

Pozdr

yakoop
09-07-2008, 21:49
Ja sobie to rozwiazalem tak: otwieram wszystkie rawy w Camera Raw, obrabiam je, otwieram w PS, tworze sobie akcje zapisujaca, pozniej automate -> batch i juz :)

stig
09-07-2008, 22:17
Ja sobie to rozwiazalem tak: otwieram wszystkie rawy w Camera Raw, obrabiam je, otwieram w PS, tworze sobie akcje zapisujaca, pozniej automate -> batch i juz :)A po co je otwierasz w PS? Nie lepiej od razu zapisac z poziomu CameraRAW, a pozniej uruchomic akcje, ktora zrobi wszystko od poczatku do konca?
Jest jeszcze lepsze (szybsze) rozwiazanie. Dr. Brown sie zwie, a konkretnie Dr. Brown's 1-2-3 Process. Instaluje sie to to jako rozszerzenie Bridge'a. Po obrobce w CameraRAW wybierasz interesujace Cie RAWy w Bridge'u i uruchamiasz tenze skrypt. Tam mozesz ustalic koncowe rozmiary w pikselach, format zapisu, a nawet uruchomic jakas akcje PSa, przed zapisaniem finalnego pliku. Tak wiec cala robota konczy sie na ustaleniu wszystkiego w CameraRAW, a pozniej tylko wskazanie konkretnych zdjec w Bridge'u i wywolanie skryptu.

asmo71
09-07-2008, 22:21
do takich szybkich używam Image Processor, otwierany z Bridge'a (tools/photoshop/image processor), ustawiasz format zapisu, rozmiar, folder docelowy
co prawda automatycznie otwiera wtedy PSuja, ale można iść sobie kawę zrobić, jak się z 50 zapuści
więc to piwo to raczej przy lodówce i duszkiem :D

yakoop
09-07-2008, 22:29
stig - bo przy okazji moge dokonac jakiejs selektywnej korekty, przed zapisem. a dwa ze camera raw ma jakas dziwaczna kompresje.

stig
09-07-2008, 22:33
stig - bo przy okazji moge dokonac jakiejs selektywnej korekty, przed zapisem. Przy kilkudziesiu (czy wiecej) plikach -- wychodzi wiec na to samo, jakby kazde z osobna obrabiac otwierajac i zapisujac. ;)

a dwa ze camera raw ma jakas dziwaczna kompresje.Dlatego nie uzywa sie CameraRAW do zapisywania JPGow (prawde mowiac nawet nie probowalem). :)

till
10-07-2008, 13:04
Witam

Znalazłem na stronach fotopolis sposób, który wydaje mi się najprostszy: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4281&p=0

Dr. Brown's 1-2-3 Process znalazłem ale tylko pod CS3, nie wiem czy jest wersja pod CS2

Pozdrawiam

stig
10-07-2008, 13:09
Znalazłem na stronach fotopolis sposób, który wydaje mi się najprostszy: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4281&p=0 Znaczy jaki? Ze otworzyc wszystkie zdjecia w CameraRAW, obrobic je i zapisac? Przeciez taka odpowiedz dostales juz zaraz po swoim pytaniu. ;)

sote
10-07-2008, 14:10
Rozumiem ze C1 nie wchodzi w gre prawda?
Bo tam takie cos fajnie dziala :)

till
10-07-2008, 17:11
Znaczy jaki? Ze otworzyc wszystkie zdjecia w CameraRAW, obrobic je i zapisac? Przeciez taka odpowiedz dostales juz zaraz po swoim pytaniu. ;)

Ale nie muszę pisać żadnej akcji ;)

hedgehog
10-07-2008, 17:31
Właśnie ja też nie bardzo rozumiem... Obrabiasz w Camera Raw, potem w Bridge zaznaczasz wszystkie pliki, otwierasz w Camera Raw i zapisujesz, wszystko się robi, choćbyś miał i 10000 plików... I żadnych akcji nie trzeba...

Czornyj
10-07-2008, 17:46
Ale nie muszę pisać żadnej akcji ;)

Jakiej akcji, na rany Chrystusa? Wrzucasz se nawet 1000 nefów do ACR-a, ustawiasz każdy z nich a potem zapisujesz do formatu wedle fantazji i program sam sobie mieli! Wejdź po prostu do Bridge'a, zaznacz kilka NEF-ów naraz i naciśnij ctrl+R...

hedgehog
10-07-2008, 17:48
Wejdź po prostu do Bridge'a, zaznacz kilka NEF-ów naraz i naciśnij ctrl+R...

O, to to.

stig
10-07-2008, 17:57
Ale nie muszę pisać żadnej akcji ;)Ale odpowiedz z akcja w tresci, nie byla do Ciebie tylko do kolegi yakoop. ;)

stig
10-07-2008, 17:58
Właśnie ja też nie bardzo rozumiem... Obrabiasz w Camera Raw, potem w Bridge zaznaczasz wszystkie pliki, otwierasz w Camera Raw i zapisujesz, wszystko się robi, choćbyś miał i 10000 plików... I żadnych akcji nie trzeba...Co innego, jesli chcesz miec zdjecia wynikowe w okreslonych rozmiarach i np. z naniesionym podpisem. :)

till
10-07-2008, 20:31
Wrzucasz se nawet 1000 nefów do ACR-a, ustawiasz każdy z nich a potem zapisujesz do formatu wedle fantazji i program sam sobie mieli! Wejdź po prostu do Bridge'a, zaznacz kilka NEF-ów naraz i naciśnij ctrl+R...

Wszystko jasne, dzieki za pomoc, przystępuję do pracy. Nigdy nie używałem Adobe Bridge, chodził strasznie wolno na moim kompie i miałem problem z tym jak otworzyć "na raz" wiele rawów w ACR - zawsze otwierałem je pojedynczo.

Pozdr