Zobacz pełną wersję : Problem z lampą w D50
Panowie i Panie mam ogromny problem z lapmą w D50.. ogólnie mówiąc wogóle mnie "nie słucha" mam D50 od ponad roku i spradycznie korzystałem z lampy.. jednak szukuje mi się wesele i chcialem sie tym tematem trochę zainteresować.. boje sie że jak dokupie lampę zewnętrzną (planuje SB600) to nie bedzie ona wspolpracowac.. Problem moj polega na tym że nawet jesli robie zdjęcie w pełnym automacie (1/60 f.5.6 [przy f3.5 jest lepiej bo widac kontury obiektu a nie czarna plame]to zawsze wychodzi czarna plama.. tak samo dzieje się na priorytetach przyslony, czasu i pełnym manualu.. nie pomaga korekcja sily blysku..ani korekcja ekspozycji.. w MENU->FLASH MODE w TTL-u mam czarną plamę jak robie zdjecie z lampą.. jesli natomiast ustawię lampę na tryb MANUALNY to wychodzą mi same przepały.. (na ustawieniach recznych aparatu) widać biała plamę.. tą białą plamę moge skorygować tylko domknieciem przeslony.. bo przy czasach 1/500 i f5.6 mam kompletny przepal.. (KIT-owski nikkor 18-55) nawet jak podpinam 70-300VR jest to samo.. w menu FLASH LEVEL lampa wogole nie reaguje na zmianę wartości od -3 do +1.. niezaleznie od tego co ustawię zawsze jest tak samo.. czy mogłem sobie zchrzanić pomiar światła używając soczewek makro?? zauważyłem też że jeśli zmieniam pomiar światła to na zdjęciach przy jej różnym pomiarze nie ma różnicy.. Pomóżcie bo juz nie wiem co robić a probowalem wszystkiego!!!
avallardi
09-07-2008, 20:40
Kupno SB-600 - dobry pomysł.
stachmuszel
09-07-2008, 20:47
Podłączam się pod problem. U serdecznego kolegi w D50 mam dokładnie to samo. Z SB-xxx napewno będzie lepiej, ale wbudowana też powinna działać. Na moich D70s/D80 nie mam tego problemu.
Z góry dzięki i pozdr!
marcinifgm
09-07-2008, 23:46
Panowie standard.To jest jeden z minusow D50 lampa ! Ja mam ten sam problem moim zdaniem problem ten lezy od strony oprogramowania, nie znalazlem jeszcze sposobu aby lampa dzialala jak nalezy :D :D
a mam jeszczej jedno pytanko.. w związku z tym czy jak zakupię np. SB-400 lub SB-600 to bedzie ona współpracować z tym wadliwym aparatem bo nie wiem co sie taknaprawdę zepsuło bo jeśli oprogramowanie to boję się że wyrzuce niepotrzebnie pianiądze w błoto.. najlepiej byłoby porzyczyć jakąś lampkę i srawdzić.. co o tym myślicie bo lampa rzecz niezbędna..:)
Albert44
10-07-2008, 08:06
:) u mnie działa OK. Ale aby zrobić zdjęcie poprawnie to niestety panowie.. lampa zewnętrzna. To błyskadełko na body to tzw. ostatnia deska ratunku :)))
miron19j
10-07-2008, 20:13
:) u mnie działa OK. Ale aby zrobić zdjęcie poprawnie to niestety panowie.. lampa zewnętrzna. To błyskadełko na body to tzw. ostatnia deska ratunku :)))
bez przesady. Ostatnio byłem zmuszony zrobić kilka zdjęć z wbudowaną i wyszły poprawnie. Fakt, że robiłem w pomieszczaeniu.
Widzę dwie możliwości: albo grzebiecie coś w ustawieniach i wychodzą Wam w wyniku tego jakies knoty, albo macie nie wiadomo jakie wymagania wobec tej lampy.
stachmuszel
11-07-2008, 13:07
Ustawiłem u kolegi w D50 tryb pracy lampy na manual. Ustawiłem moc błysku 1/1, 1/2, 1/4 itd. Było OK. Ale jak przełącze na TTL fotka jest bardzo ciemna. Łot zagwozdka...
Pomóżcie!
dzięki
stachmuszel
14-07-2008, 08:15
W przypadku mojego kolegi i podobnym problemie, konsultacja z Nikon Polska i wysłaniu fotek, diagnoza - uszkodzenie aparatu. Aparat do serwisu.
Pozdr!
Bardzo malo używam wbudowanej, ale jak juz, to wszystko jest poprawnie. Moze pokaż jekies zdjęcie z exifem, najlepiej z wnetrza i "z zewnetrza" :).
Mój wujek miał identyczny problem z D50. Na manualu ok (ale trzeba było ręcznie dobierać parametry), na TTL niby błyskał, ale zdjęcia ciemne. Po kilku testach okazało się, że lampa potrafi błysnąć tylko raz (w TTL błysk pomiarowy), a drugiego - właściwego - błysku już nie ma. Okazało się, że aparat jest uszkodzony, tylko dziwna sprawa, bo w serwisie powiedzieli, że był uszkodzony układ wyzwalania lampy (chyba) i że nie mogło się to zrobić samo. Tylko rzecz w tym, że ja byłem obecny przy tym "uszkadzaniu" i wyglądało to tak, że wujek zrobił parę zdjęć z lampą - były ok, odłożył aparat, jakieś pół godziny później ja go wziąłem i też próbowałem zrobić zdjęcie z lampą, ale było już ciemne. Nie wydarzyło się nic, żadne stuknięcie aparatem, czy coś, co by mogło to spowodować. Po prostu nagle się zepsuło samo z siebie.
żeby nie było zakupiłem SB-400.. wolałbym oczywiście SB-600 i jak na razie lampa współpracuje idealnie z TTL-em takze jestem zadowolony a z funkcjonalności lampy sami wiecie.. ale Sb-400 kupilem nową za 160zl:)
avallardi
24-07-2008, 14:40
żeby nie było zakupiłem SB-400.. wolałbym oczywiście SB-600 i jak na razie lampa współpracuje idealnie z TTL-em takze jestem zadowolony a z funkcjonalności lampy sami wiecie.. ale Sb-400 kupilem nową za 160zl:)
I dobrze zrobiłeś. Jako (dużo lepszy) zamiennik dla lampy wbudowanej SB-400 nadaje się idealnie. I to za jedyne 160zł. Gdybyś wysłał aparat do serwisu to (pomijając czekanie) koszt byłby taki sam albo i większy. I po co?
P.S. Jak znajdę w normalnym sklepie (z wystawą, sprzedawcą i ladą) SB-400 za 160zł to chyba sobie kupię - z nudów :mrgreen: Zwykle robiąc zdjęcia na ulicy noszę w torbie sam aparat. A tak wrzucę do kieszonki małą lampkę zewnętrzną.
A u mnie w dypincdziesiont lampa działa dobrze... co jest grane? :D
avallardi
24-07-2008, 14:53
A u mnie w dypincdziesiont lampa działa dobrze... co jest grane? :D
Nic specjalnego: znana od dawna przypadłość części D50-tek czyli kłopoty z wbudowaną lampą.
Megazordon
25-07-2008, 01:49
A ja sobie chwalę lampę w D50 (odpukać). Jak na razie nic nie zawodzi. Używam jej dość często i zawsze uważałem i dalej uważam, że jak na wbudowany błyskacz jest bardzo dobra. Co prawda razem z peebesem mamy D50 sprzed ponad dwóch lat. Może na początku produkcji bardziej się starali :)