Zobacz pełną wersję : Transcend Cf x133 8gb - podejrzanie tania
viper345
09-07-2008, 16:49
Witam,
Rozglądam się za jakimiś przystępnymi cenowo i w miarę szybkimi (mają współpracować z S5pro) kartami pamięci.
Natknąłem się na taką kartę:
http://www.ceneo.pl/1412809
Jest wyjątkowo tania jak na tą prędkość,
Moje pytanie:
Czy ktoś z was używa podobnej karty?? Swego czasu zakupiłem kartę ADATA 4g x120 ale jest jakaś oszukana, komplet zdjęć po czytniku USB 2.0 zrzuca się prawie 40 minut. Chciałbym rozwiać wątpliwości, czy z ta kartą i jej szybkością nie będzie podobnie.
Pzdr
www.znak.pl tam jest pretec 233x. pewny i chyba w miare szybki, za 8gb niewiele ponad 100zl
Ja miałem kiedyś 2 karty Transcenda-2 i 1 GB (nie wiem, gdzieś mi się zapodziały) i moim zdaniem było ok.
Robiłem test jakimś programem i wynikało z niego, że prędkość się zgadzała z tą podaną na opakowaniu.
Cena faktycznie zastanawiająca, bo za tą cenę można też dostać PQI, ale Transcend zawsze był droższy.
Używałem takiej karty jak jeszcze miałem D200 i byłem z niej bardzo zadowolony. Nie miałem z nią żadnych problemów. Jedynie co to wtedy kosztowała duże pieniądze. Karty tej już nie mam bo sprzedałem ją razem z D200.
Karty Pretec oznaczone 233x są faktycznie dość szybkie. Co prawda nie wyciągają deklarowanych 35 MB/s, ale 27,9 MB/s ciągłego transferu z ośmiogigówki bez problemu udaje się wycisnąć w czytniku Kingstona. Co prawda trochę droższy od tytułowego Transcenda, ale i tak połowę tańszy jak analogiczny Sandisk. Sandisk w tym samym czytniku wyciągał 24,5 MB/s.
Akurat temat kart CF i ich szybkości nie jest mi obcy. Niestety specyfika i wielkość RAWóf w Fuji S5 Pro zmusza do poszukiwań optymalnych (szybkich) kart pamięci.
Karty Pretec oznaczone 233x są faktycznie dość szybkie. Co prawda nie wyciągają deklarowanych 35 MB/s, ale 27,9 MB/s ciągłego transferu z ośmiogigówki bez problemu udaje się wycisnąć w czytniku Kingstona. Co prawda trochę droższy od tytułowego Transcenda, ale i tak połowę tańszy jak analogiczny Sandisk. Sandisk w tym samym czytniku wyciągał 24,5 MB/s.
Akurat temat kart CF i ich szybkości nie jest mi obcy. Niestety specyfika i wielkość RAWóf w Fuji S5 Pro zmusza do poszukiwań optymalnych (szybkich) kart pamięci.
Tylko co to da w połączeniu z Fuji?
Praktycznie każda karta CF jest znacznie szybsza od pocesora tego aparatu.
viper345
10-07-2008, 10:36
Niezupełnie, różnica w szybkości karty przekłada się na szybkość opróżniania bufora. Z tego co czytałem to bufor w S5 jest analogiczny jak w D200 i ma ok. 100mb pojemności. Zrzut z bufora rozpoczyna się od razu po zrobieniu pierwszego zdjęcia w serii. Gdzieś czytałem testy S5tki z szybkim sandiskiem oraz jakąś wolniejszą kartą. Przy szybszej karcie udało się zrobić w serii bez przerwy bodajże 2 zdjęcia więcej i aparat był gotowy do wykonania następnego zdjęcia po kilku sekundach. W przypadku wolnej karty trzeba było czekać na zrzut bufora ponad 30 sekund co skutecznie uniemożliwiało pstrykania dalszych fotek. Oczywiście S5 nie wykorzysta prędkości np. SanDisków Extreme IV, ale potrafi wykorzystać kartę o prędkościach rzędu x133. Pytam o tą kartę tylko dlatego, ponieważ posiadam kartę ADATA, która ma rzekomo prędkość x120 ale jest dokładnie tak samo wolna jak tradycyjny najwolniejszy Kingston. Chciałem się dowiedzieć, czy z uwagi na bardzo atrakcyjną cenę z tą kartą nie jest przypadkiem podobnie.
ja mam - ale nie testowalem na czytniku bo go nie mam :)
z aparatu na razie kopiuje a to nie jest za szybko
natomiast kontrola miga tylko króciutko - dostep do podgladu fotek jest szybki - nie ma przestojow
cos wiecej powiem jak dopadne jakis czytnik
kosztowala mnei z wysylka 119zl - za tyle to sandiska 4gb ciezko kupic (sklepy)
gwarancja jest 2 lata (sklep) ale na pudelku jest chyab 10 lat albo lifetime- nie zwrocilem za bardzo uwagi
od 4 lat mam 1GB pendrive transcenda- na owe czasy kosztowal kosmiczne pieniadze , miesci film w divixie - to byl szok, teraz jakis taki maly jest - ale wciaz dziala - wiec karta powinna tak samo ;)
hedgehog
10-07-2008, 11:50
Czy ktoś może mi pokazać polskiego dystrybutora Transcenda/Preteca, który sprzedaje online i obsługuje karty kredytowe lub PayPal?
Szlag mnie już trafia z tymi polskimi sklepami, płatność przelewem lub przy odbiorze i brak wysyłki za granice Polandu, śmiać się chce...
Niezupełnie, różnica w szybkości karty przekłada się na szybkość opróżniania bufora. Z tego co czytałem to bufor w S5 jest analogiczny jak w D200 i ma ok. 100mb pojemności. Zrzut z bufora rozpoczyna się od razu po zrobieniu pierwszego zdjęcia w serii. Gdzieś czytałem testy S5tki z szybkim sandiskiem oraz jakąś wolniejszą kartą. Przy szybszej karcie udało się zrobić w serii bez przerwy bodajże 2 zdjęcia więcej i aparat był gotowy do wykonania następnego zdjęcia po kilku sekundach. W przypadku wolnej karty trzeba było czekać na zrzut bufora ponad 30 sekund co skutecznie uniemożliwiało pstrykania dalszych fotek. Oczywiście S5 nie wykorzysta prędkości np. SanDisków Extreme IV, ale potrafi wykorzystać kartę o prędkościach rzędu x133. Pytam o tą kartę tylko dlatego, ponieważ posiadam kartę ADATA, która ma rzekomo prędkość x120 ale jest dokładnie tak samo wolna jak tradycyjny najwolniejszy Kingston. Chciałem się dowiedzieć, czy z uwagi na bardzo atrakcyjną cenę z tą kartą nie jest przypadkiem podobnie.
Niestety nie jest to prawda - w przypadku Fuji opróżnianie bufora trwa praktycznie tyle samo czasu dla każdej karty obecnej dzisiaj na rynku, niezależnie od jej szybkości. Szybkośc procesora Fuji jest dużo niższa.
Czy ktoś może mi pokazać polskiego dystrybutora Transcenda/Preteca, który sprzedaje online i obsługuje karty kredytowe lub PayPal?
Szlag mnie już trafia z tymi polskimi sklepami, płatność przelewem lub przy odbiorze i brak wysyłki za granice Polandu, śmiać się chce...
Powiem Ci że ja swoją kartę Transcenda kupiłem swego czasu na Alledrogo od gościa który był z Niemiec. A na Allegrogo zdaje się jest PayPal. A jeśli nie ma to na Ebay'u jest na pewno, może tam spróbuj?
hedgehog
12-07-2008, 10:19
Powiem Ci że ja swoją kartę Transcenda kupiłem swego czasu na Alledrogo od gościa który był z Niemiec. A na Allegrogo zdaje się jest PayPal. A jeśli nie ma to na Ebay'u jest na pewno, może tam spróbuj?
Alledrogo nie obsługuje PayPala, o Pretecu na ebay.co.uk nikt nie słyszał. Ale może faktycznie spróbuję .de.
Alledrogo nie obsługuje PayPala, o Pretecu na ebay.co.uk nikt nie słyszał. Ale może faktycznie spróbuję .de.
A jak nie to niech ktoś np. ze znajomych kupi Ci kartę w PL i prześle do Ciebie, a co do zapłaty się dogadacie:)