PDA

Zobacz pełną wersję : obiektywy do D80

Angora
09-07-2008, 15:00
Mam pytanie
jakie obiektywy do D80? Nie będe pisała jakie zdjęcia chce nimi robic, bo chodzi mi o udzielenie jak najwięcej liczby informacji. Interesują mnie obiektywy równiez Sigmy i Tamrona, nie tylko Nikkor

agawytka
09-07-2008, 15:10
troche szukania i:

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63643&highlight=obiektywy+d80
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=64485&highlight=obiektywy+d80
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63666&highlight=obiektywy+d80
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62743&highlight=obiektywy+d80

a przede wszystkim:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18348

Zoidberg
09-07-2008, 15:11
Przy takich założeniach jakie podałaś - wszystkie nikkory i sigmy oraz tamrony na jakie możesz sobie pozwolić. Będą też one pasować do D70, D200, D300, D3.

PS. A jak zadasz jeszcze raz takie pytanie (tak ogólne, że aż bezsensowne) to uważaj bo mogą Cię tu zlinczować :)

PaRaGaS
09-07-2008, 16:54
Na początek proponuję Nikkora 1200-1700/5.6-8, jest duży i nie ma autofokusa, ale ma wygodny pierścień nastawu ostrości - na pewno będziesz z niego zadowolona.
Świetnie nadaje się do fotografii reporterskiej, jak np. tu: http://blogs.reuters.com/blog/2007/07/18/unleashing-the-beast

mpwt
09-07-2008, 16:55
jakie obiektywy do D80?

Wszystkie niemal Nikkory a Sigmy i Tamrony z bagnetem do Nikona.

swider
09-07-2008, 18:33
Dodajmy, ze stare manuale nie beda mialy pomiaru swiatla z D80. Ale jak napisal Zoidberg:

...jak zadasz jeszcze raz takie pytanie (tak ogólne, że aż bezsensowne) to uważaj bo mogą Cię tu zlinczować :)

:twisted:

Angora
09-07-2008, 20:14
Dzieki za informacje. Z tym, że zlinczuja to lekka przesada. Liczę na tolerancję, przecież zadawanie pytań nie jest karalne. Pozdrawiam

PaRaGaS
09-07-2008, 20:35
Dzieki za informacje. Z tym, że zlinczuja to lekka przesada. Liczę na tolerancję, przecież zadawanie pytań nie jest karalne. Pozdrawiam

Zadawaj pytania na które da się odpowiedzieć.
Do D80 zapniesz z grubsza wszystkie obiektywy wyprodukowane na bagnet F od 1959 roku, chociaż niektóre trzeba będzie kaleczyć żeby nie uszkodzić mocowania/lustra.
I teraz my nie wiemy, czy chodzi Ci o obiektyw spacerowy, zastępstwo ultra-zooma znanego z kompaktów, obiektyw do makro, portretów, coś do pracy w kiepskim świetle, czy może światło jest zupełnie nieistotne.
Nie mówisz jakim budżetem dysponujesz, ani co w ogóle chcesz kupić.

Jeżeli szukasz informacji, daj nam wskazówki jak Ci pomóc.
Chętnie to wtedy uczynimy. ;)

samek
09-07-2008, 20:39

Witaj na forum :)
Widzisz - nie dziw się i nie irytuj. Zrozum tylko, że zadałaś pytanie jak o kupno samochodu. Ty nam nie powiesz co chcesz wozić - bo chcesz zebrać max informacji. Może to autobus? Może kombi?
Idź śladem agiwytki - użyj wyszukiwarki - aga już Ci podała linki. Ale zapamiętaj na przyszłość. Tu mnóstwo rzeczy już zostało powiedzianych.

Angora
10-07-2008, 11:10
Po prostu nie mogłam znależć posta ze specyfikacją obiektywów. Dzieki za info. Pozdrawiam

jarzab11
10-07-2008, 13:13
Zadawaj pytania na które da się odpowiedzieć.
Do D80 zapniesz z grubsza wszystkie obiektywy wyprodukowane na bagnet F od 1959 roku, chociaż niektóre trzeba będzie kaleczyć żeby nie uszkodzić mocowania/lustra.
I teraz my nie wiemy, czy chodzi Ci o obiektyw spacerowy, zastępstwo ultra-zooma znanego z kompaktów, obiektyw do makro, portretów, coś do pracy w kiepskim świetle, czy może światło jest zupełnie nieistotne.
Nie mówisz jakim budżetem dysponujesz, ani co w ogóle chcesz kupić.

Jeżeli szukasz informacji, daj nam wskazówki jak Ci pomóc.
Chętnie to wtedy uczynimy. ;)

podłączę się do pytania kolegi, szukam szkła do d80 ze światłem 2.8 do 1000 PLN, upatrzyłem tamrona
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/91484

lub sigmę

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84131

W tamronie co prawda nie mieszczę sie cenowo, ale jakoś bym przeżył.

Zastanawiam się czy jest sens inwestować w te szkła, może lepiej poprostu kupić popularnego nikkora 18-70 mm z f 3,5-4-5 G ale jest ciemniejszy.

W tamronie można trafić na egzemplarz z FF lub BF kwestia sprawdzenia przed zakupem.

Ewentualnie jakieś inne propozycje?

swider
10-07-2008, 13:41
Jak stac Cie na Tamrona to kupuj. Sigma ma tylko 2.8 do ~20mm, a Tami w calym zakresie. Jesli chodzi o 18-70 to fajne szklo, ale ciemne, dlatego jeszcze raz powtorze, wez Tamrona bo w tej cenie nie ma nic lepszego :)

jarzab11
11-07-2008, 08:48
Jak stac Cie na Tamrona to kupuj. Sigma ma tylko 2.8 do ~20mm, a Tami w calym zakresie. Jesli chodzi o 18-70 to fajne szklo, ale ciemne, dlatego jeszcze raz powtorze, wez Tamrona bo w tej cenie nie ma nic lepszego :)

a poradź mi czy lepiej wziąć 17-50 czy 28-70mm? Tamrona

swider
11-07-2008, 11:01
Oba sa dobre. Tamrona 28-70 zawsze poleca waldek, jak znajdzie ten watek to napewno sie wypowie :) Dla mnie osobiscie te 28mm na krotkim koncu to o wiele za wasko na DX, co innego jakbys mial FXa, wtedy to by bylo w sam raz. Musisz sobie sam odpowiedziec na pytanie czy wolisz miec 11mm weziej i 20mm dluzej czy na odwrot :)

jarzab11
11-07-2008, 11:25
Oba sa dobre. Tamrona 28-70 zawsze poleca waldek, jak znajdzie ten watek to napewno sie wypowie :) Dla mnie osobiscie te 28mm na krotkim koncu to o wiele za wasko na DX, co innego jakbys mial FXa, wtedy to by bylo w sam raz. Musisz sobie sam odpowiedziec na pytanie czy wolisz miec 11mm weziej i 20mm dluzej czy na odwrot :)

chyba wezme, 17-50, mam jeszcze w domu 55-200 Nikkora który był w zestawie z d40.

Mam tylko obiekcje co do tamrona, bo poczytałem troche o nim i ludzie pisali że mieli problemy w połączeniu z d80 zarówno co do samego szkła jak i nieszczęsnego BF i FF, czy jakbym trafił na którąś z tych przypadłości to czy serwis Tamrona jeśli takowy jest, poradzi sobie z tym? Pisali też o winietowaniu i abberacji. Mp i chodzi jak wiertara :), ale to mi nie przeszkadza.

Ewentualnie jak sprawdzić najlepiej przed zakupem tego tamiego czy ma BF/FF. Po zrobionej fotce na wyświetlaczu aparatu da się to ocenić?

Bo może lepiej kupić poczciwego 18-70 nikkora i nie mieć problemów, aczkolwiek brak f2.8

swider
11-07-2008, 11:38
No to co piszesz czyli BF/FF to podstawowa bolaczka tego szkla. Musisz sprawdzic kilka szkiel i wybrac najlepsze. Serwisu Tamrona nie ma w Polsce i oni nic Ci nie poradza w przypadku stwierdzenia BF/FF u Ciebie w puszce. Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55208) masz miniporadnik Zbyszka jak sprawdzic BF/FF w obiektywie, poczytaj sobie. Na monitorku LCD razej malo zobaczysz trzeba wrzucic na komputer i dopiero oceniac.

Pojawiaja sie tez sygnaly, ze ten Tamron potrafi przeswietlac zdjecia prz wspolpracy z lampa blyskowa. Ale za ta cene nie masz nic lepszego. Duzym plusem tego szkla jest ostrosc na dobrym poziomie. Poszperaj w dziale 'optyka' pelno jest informacji na temat tego szkla.

Jako alternatywe mozesz wziac pod uwage Sigme 18-50/2.8, ale to juz kolo 400zl drozej.

jarzab11
11-07-2008, 11:56
Z tym sprawdzaniem widze troche zachodu, nie znam się za bardzo na takich testach niestety.

swider
11-07-2008, 12:04
Ale to naprawde nic trudnego. W tym poradniku co Ci podlinkowalem masz wszystko wytlumaczone lopatologicznie.

W tym tekscie wazne jest zdanie:
"Warto wreszcie pamiętać, że głębia ostrości powinna rozkładać się odpowiednio 1/3 przed i 2/3 za miejscem wyostrzenia. Innymi słowy punkt, na który łapiemy ostrość powinien być w 1/3 obszaru ostrego na zdjęciu."
Bo wiele osob mysli ze pkt w ktorym ostrzymy jest posrodku obszaru ostrosci.

Ewentualnie popros jakiegos bardziej doswiadczonego forumowicza z Twoich stron zeby poszedl z Toba do sklepu i pomogl w wyborze. Ja innego wyjscia nie widze :(

jarzab11
11-07-2008, 12:07
to jest jakieś wyjście

jarzab11
11-07-2008, 13:52
Ale to naprawde nic trudnego. W tym poradniku co Ci podlinkowalem masz wszystko wytlumaczone lopatologicznie.

W tym tekscie wazne jest zdanie:
"Warto wreszcie pamiętać, że głębia ostrości powinna rozkładać się odpowiednio 1/3 przed i 2/3 za miejscem wyostrzenia. Innymi słowy punkt, na który łapiemy ostrość powinien być w 1/3 obszaru ostrego na zdjęciu."
Bo wiele osob mysli ze pkt w ktorym ostrzymy jest posrodku obszaru ostrosci.

Ewentualnie popros jakiegos bardziej doswiadczonego forumowicza z Twoich stron zeby poszedl z Toba do sklepu i pomogl w wyborze. Ja innego wyjscia nie widze :(

Poczytałem sobie jeszcze o samym body i się trochę przeraziłem. Na forum jest dość długi wątek o przepałach w d80 i jest to dość niepokojące.

Widzę, że posiadasz D80, możesz mi coś o tym napisać z własnego doświadczenia?

swider
11-07-2008, 14:14
Np. w tym (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=64170&page=2) watku o tym pisalem, poczytaj sobie i sie nie przerazaj :)

PaRaGaS
11-07-2008, 15:08
a poradź mi czy lepiej wziąć 17-50 czy 28-70mm? Tamrona

Zależy jak fotografujesz.
Ja na koncertach rzadko schodzę poniżej 25mm i coraz częściej rozważam zamianę na 28-70 i dokupienie czegoś szerokiego do kompletu, bo z kolei brakuje mi zakresu 50-80, szczególnie w studiu koncertowym radiowej Trójki (gdzie najwięcej focę). Ale ciężko byłoby mi się rozstać z 17-50, trafiłem taki fajny egzemplarz. :mrgreen:

jarzab11
11-07-2008, 15:39
O widze kolejnego użytkownika ww. sprzętu, nikon prześwietla na matrycowym to już wiem ze -1/3 EV. a powiedzcie mi od kiedy zaczyna kaszanka tzn od jakiego ISO bo szumy też mi sie nie widzą.

Czytałem znów o 400D kunkurencji ten niedoświetla, więc nie ma chyba ideału w tym segmencie.

jarzab11
11-07-2008, 15:43
Zależy jak fotografujesz.
Ja na koncertach rzadko schodzę poniżej 25mm i coraz częściej rozważam zamianę na 28-70 i dokupienie czegoś szerokiego do kompletu, bo z kolei brakuje mi zakresu 50-80, szczególnie w studiu koncertowym radiowej Trójki (gdzie najwięcej focę). Ale ciężko byłoby mi się rozstać z 17-50, trafiłem taki fajny egzemplarz. :mrgreen:

jak kupowałes swojego Tamrona to sprawdzałeś go pod względem BF/FF?

Mam dylemat, bo jutro chce się wybrać na zakupy do Wawy.

PaRaGaS
11-07-2008, 15:55
O widze kolejnego użytkownika ww. sprzętu, nikon prześwietla na matrycowym to już wiem ze -1/3 EV. a powiedzcie mi od kiedy zaczyna kaszanka tzn od jakiego ISO bo szumy też mi sie nie widzą.

Jak dla mnie to właśnie D80 naświetla OK, wcześniejsze puchy niedoświetlały.
Ale trzymam korekcję -0,3EV, na wszelki wypadek. Lepiej lekko niedoświetlić niż przepalić.
Co do szumów - zależy od oświetlenia. Jak masz dobrze oświetlone i walniesz 1600, to jest w pełni używalne.
Jeżeli oświetlenie jest punktowe a większość kadru to ciemność, może być różnie z wyciąganiem detali. Ja od początku focę praktycznie tylko i wyłącznie na 1600 i jakoś żyję. Z czasem nauczyłem się tak obrabiać, żeby do prezentacji w sieci foty wyglądały nienagannie - zobacz link w sigu i np. ostatnie dwa sety.

jak kupowałes swojego Tamrona to sprawdzałeś go pod względem BF/FF?

Jak o tym wspomniałem przy zakupie Sławek się zaśmiał, wziął pierwszy lepszy egzemplarz z półki, postawił trzy baterie, strzelił fotę i wszystko było OK.
Ta psychoza jest stąd, że o wadach mówi się głośno, a o zaletach prawie w ogóle. Paru niezadowolonych użytkowników może popsuć wrażenie wszystkim innym.

jarzab11
11-07-2008, 16:07
Jak dla mnie to właśnie D80 naświetla OK, wcześniejsze puchy niedoświetlały.
Ale trzymam korekcję -0,3EV, na wszelki wypadek. Lepiej lekko niedoświetlić niż przepalić.
Co do szumów - zależy od oświetlenia. Jak masz dobrze oświetlone i walniesz 1600, to jest w pełni używalne.
Jeżeli oświetlenie jest punktowe a większość kadru to ciemność, może być różnie z wyciąganiem detali. Ja od początku focę praktycznie tylko i wyłącznie na 1600 i jakoś żyję. Z czasem nauczyłem się tak obrabiać, żeby do prezentacji w sieci foty wyglądały nienagannie - zobacz link w sigu i np. ostatnie dwa sety.

Jak o tym wspomniałem przy zakupie Sławek się zaśmiał, wziął pierwszy lepszy egzemplarz z półki, postawił trzy baterie, strzelił fotę i wszystko było OK.
Ta psychoza jest stąd, że o wadach mówi się głośno, a o zaletach prawie w ogóle. Paru niezadowolonych użytkowników może popsuć wrażenie wszystkim innym.

jutro wybieram sie do fotoit.net, na czerniakowską, dlatego chciałm jakoś spraqwdzić szkło.

Dużo obaw mnie ogarnęło po przeczytaniu tylu opinii o paleniu zdjęć, no i szumy tu też się zastanawiam, w nikonie jest CCD, CMOS ponoć lepiej radzi sobie z szumem.

Muszę się przespac z tematem.

PaRaGaS
11-07-2008, 16:11
jutro wybieram sie do fotoit.net, na czerniakowską, dlatego chciałm jakoś spraqwdzić szkło.

FotoIt to nie jest sklep, który bym polecił.
Czasami są problemy z polskimi papierami na sprzęt.

Dużo obaw mnie ogarnęło po przeczytaniu tylu opinii o paleniu zdjęć, no i szumy tu też się zastanawiam, w nikonie jest CCD, CMOS ponoć lepiej radzi sobie z szumem.

Kup i rób zdjęcia, jak Ci nie podpasuje to najwyżej spylisz na forumowej giełdzie. :D
*edit* Ewentualnie KUP na forumowej giełdzie, ostatnio trochę fajnych ofert było.

jarzab11
11-07-2008, 16:19
powiem szczerze, że nie wiedziałem, ceny maja dość niskie

co do lupienia i przetestowania, to wolałbym kupic i nie miec problemow

jarzab11
11-07-2008, 16:23
te foty na twojej stronie np 1 czym robione, na pewno d80 ale jakie szkło? Jakaś Stałka?

PaRaGaS
11-07-2008, 16:30
powiem szczerze, że nie wiedziałem, ceny maja dość niskie

Jak myślisz, czemu? ;)

co do lupienia i przetestowania, to wolałbym kupic i nie miec problemow

Jednak polecę Ci giełdę - oszczędność kasy a i nierzadko możliwość przetestowania.
Dodatkowo masz możliwość trafienia Tamiego bez silnika - szybciej ostrzy.
Gwarancja jak jeszcze jest, to dobrze - jak nie, to strata niewielka bo serwisy foto w Polsce jak działają wszyscy wiemy. :)

te foty na twojej stronie np 1 czym robione, na pewno d80 ale jakie szkło? Jakaś Stałka?

Foty mają EXIFy.
Wchodzsz na podstronę ze zdjęciem i po prawej na dole klikasz "More properties".
Jak focal length jest ≥80, to strzelane Nikkorem AF80-200NEW. Jak ≤50, to Tamron 17-50.

foto tom
11-07-2008, 23:40
witam
jestem amatorem i zakupilem d80 i Sigma 17-35mm f/2.8-4 EX DG IF HSM Aspherical Super Wide Angle Zoom(byla promocja 300$). planuje kupic jeszcze jeden obiektyw Tamron AF70-300mm F/4-5.6 Di LD 1:2 Macro Zoom Lens with Built In Motor albo Nikon 55-200mm f4-5.6G ED AF-S DX(ewentualnie plus IF jeśli bedzie promocja). ktory doradzacie?
pozdrawiam

swider
12-07-2008, 13:29
To zaczynamy 3ci watek w tym temacie :mrgreen: Jak 300mm nie jest Ci niezbedne to ja bym wzial Nikkora. Mozesz tez pomyslec nad wersja z VR bo nie jest wiele drozszy.

foto tom
12-07-2008, 14:02
to ten model nie ma redukcji vibracji?? a co sadzicie o tej sigmie co kupilem nadaje sie ?? pozdrawiam

swider
12-07-2008, 14:45
Sa dwie wersje 55-200, jedna ma VR (ta nowsza), druga nie. Co do tej Sigmy, nie wypowiem sie bo nie mialem/nie znam tego szkla.

jarzab11
12-07-2008, 14:52
Sa dwie wersje 55-200, jedna ma VR (ta nowsza), druga nie. Co do tej Sigmy, nie wypowiem sie bo nie mialem/nie znam tego szkla.

ja mam nikkora bez VR jeszcze kiedy je sprzedawali w zestawie z D40 a dokładnie AF-S 55-200mm 1:4-5.6 ED

i powiem że pare pkiników lotniczych nim zaliczyłem :mrgreen:, jak na tanie szkło to ok.

Angora
12-07-2008, 20:48
Obiektyw z systemem redukcji poruszenia VR jest lepszy, zwłaszcza w trudnych warunkach oświetleniowych. Widać to w obiektywach z zakresu 70-300mm, bliżej wartości 300mm.

Vika
16-07-2008, 14:07
Witam! :-D (no to zacznę 4 wątek :twisted:)
W najbliższym czasie mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę - po kilku tygodniach czytania, oglądania i szukania padło na Nikona D80. Teraz jednak mam jeszcze większy problem - jaki obiektyw? Zaznaczam, że jestem raczej średnio zaawansowaną amatorką, jeśli chodzi o fotografię. Fotografuję głównie konie i psy (często w ruchu), ale lubię także pobawić się w makro czy portrety. Szukam czegoś w miarę uniwersalnego i niedrogiego - mogą to być też dwa obiektywy. Dużo dobrego słyszałam o Nikkorze 50mm F/1.8, jednak jakiś zoom też by się przydał - chociażby do fotografowania na zawodach. Co proponujecie? Z góry dziękuję za każdą podpowiedź :)

jarzab11
16-07-2008, 16:25
W najbliższym czasie mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę - po kilku tygodniach czytania, oglądania i szukania padło na Nikona D80. Teraz jednak mam jeszcze większy problem - jaki obiektyw? Zaznaczam, że jestem raczej średnio zaawansowaną amatorką, jeśli chodzi o fotografię. Fotografuję głównie konie i psy (często w ruchu), ale lubię także pobawić się w makro czy portrety. Szukam czegoś w miarę uniwersalnego i niedrogiego - mogą to być też dwa obiektywy. Dużo dobrego słyszałam o Nikkorze 50mm F/1.8, jednak jakiś zoom też by się przydał - chociażby do fotografowania na zawodach. Co proponujecie? Z góry dziękuję za każdą podpowiedź :)

Witaj.

Ja również ostatnio zakupiłem d80. Zdecydowałem się na Tamrona 17-50 ze światełkiem 2.8 i powiem, że jak na takie szkło jestem zadowolony. Jako zum mam 55-200mm jeszcze z d40 który kiedys uzywałem. Mam 2 szkiełka w zasadzie uzupełniajace się. Planuje również zakup stałki f1.8 :).

To taki mój zestaw. Jeśli fotografujesz zawody to może coś z 70-300 nikkora z VR albo innych producentów.

Vika
16-07-2008, 22:30
dzięki :) może ktoś coś więcej ma do powiedzenia o N70-300?
a 55-200? jak się sprawuje?

swider
17-07-2008, 17:53
To dla Ciebie idealnym szklem bylby N 60/2.8 Micro. Portrety beda z niego jak zyleta i do tego swietny obiektyw Macro. Bo 105/2.8 nie proponuje ze wzgledu na cene :) Ale fajnie by bylo jakbys podala swoj budzet :)

może ktoś coś więcej ma do powiedzenia o N70-300?
To (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8736) jest obowiazkowa lektura dla Ciebie :) Ja tylko powiem, ze w tej klasie cenowej nie ma lepszego szkla.

masterofpuppetskgg
21-07-2008, 23:58
ja dziś zakupiłem puszke d80 z kitajcem 18-135 i jestem wniebowzięty. wiem, ze to srednio wartosciowa odp na pytanie le musialem sie tym pochwalić :)

foto tom
30-09-2008, 13:41
Witam odswieze troche temat a wiec posiadm juz d80, Sigma 17-35mm f/2.8-4i Nikkor 50mm F/1.8 teraz przyszedł czas na jakies tele no i mozeci mi powiedziec ktore obiektyw robia ostrzejsze zdjecia przy wiekszym zoomie? Tamron AF70-300mm F/4-5.6 Di LD 1:2 Macro , Sigma 70-300mm f/4-5.6 DL-M DG Macro czy Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED IF AF-S DX VR?? przewaznie fotografowac bede przyrode. pozdrawiam

HN70
03-10-2008, 23:11
przyrodę? rozumiem, że masz na myśli tą nieożywioną? bo wszystkie trzy wskazane przez ciebie tele są dosyć ciemne, więc szanse na uchwycenie 'na ostro' żywej przyrody będą raczej niewielkie...

foto tom
04-10-2008, 13:08
mi chodzi o to ktory z tych trzech jest najlepszy

foto tom
04-10-2008, 19:37
możecie powiedziec ktory z tych trzech obiektywow robi najlepsze zdjecia do 200mm oraz powyzej ktory mniej mydli tamron czy sigma??

pioter m
05-10-2008, 19:06
Nikkor 70-300VR. A z tamtych wolalbym raczej sigme w wersji apo i raczej z silnikiem.
Przy okazji - uzywanie szukajki nie boli.

swider
06-10-2008, 00:03
przyrodę? rozumiem, że masz na myśli tą nieożywioną? bo wszystkie trzy wskazane przez ciebie tele są dosyć ciemne, więc szanse na uchwycenie 'na ostro' żywej przyrody będą raczej niewielkie...
To sobie zobacz ptaszory wld'a robione 70-300 VR. Zreszta ja tez uzywam VRki do przyrody i jak na amatorskie zastosowania sprawdza sie calkiem ok. Nie kazdego stac od razu na swiatlo 2.8 w tele.

Nikkor 70-300VR
W tym momencie najlepszy amatorski telezoom na tej polce cenowej.