Zobacz pełną wersję : D50 vs D70(s) ostateczne starcie ;)
Adam Trzcionka
13-05-2006, 18:51
temat różnic między D50 a D70 i D70sbył wałkowany na forum nie mniej niż 100 razy, wiem. jednak ponieważ zastanawiam się nad przesiadką z D50, na D70s lub D200, mam pytanie do userów, którzy przeszli taką drogę.
czy między fotkami z D50 a D70s zauważyliście jakieś różnice? pytam głownie o ostrość, detal, bo że D50 nasyca mocniej, wiadomo.
stąd tez pytanie: czy warto zamieniać D50 na D70s? czy fotki z D70s są ostrzejsze, bardziej detaliczne, przejrzyste? logika i porównania techniczne podpowiadają, że dopiero przesiadka na D200 wiąże się ze znaczącym podniesieniem komfortu, pewnie i jakości.
ale...
p.s. opcję szukaj z grubsza przejrzałem. nie otwierajmy nowej dyskusji który lepszy. proszę "doświadczonych przesiadkowiczów" o dopowiedź.
[ Dodano: Sob 13 Maj, 2006 ]
p.s.2 a może ktoś robił porównania swojego sprzętu z aparatek kolegi D50 vs D70(s)
temat różnic między D50 a D70 i D70sbył wałkowany na forum nie mniej niż 100 razy, wiem. jednak ponieważ zastanawiam się nad przesiadką z D50, na D70s lub D200, mam pytanie do userów, którzy przeszli taką drogę.
czy między fotkami z D50 a D70s zauważyliście jakieś różnice? pytam głownie o ostrość, detal, bo że D50 nasyca mocniej, wiadomo.
stąd tez pytanie: czy warto zamieniać D50 na D70s? czy fotki z D70s są ostrzejsze, bardziej detaliczne, przejrzyste? logika i porównania techniczne podpowiadają, że dopiero przesiadka na D200 wiąże się ze znaczącym podniesieniem komfortu, pewnie i jakości.
ale...
p.s. opcję szukaj z grubsza przejrzałem. nie otwierajmy nowej dyskusji który lepszy. proszę "doświadczonych przesiadkowiczów" o dopowiedź.
[ Dodano: Sob 13 Maj, 2006 ]
p.s.2 a może ktoś robił porównania swojego sprzętu z aparatek kolegi D50 vs D70(s)
Zadaj sobie pytanie - dlaczego zdjęcia z D70s mają być "ostrzejsze, bardziej detaliczne, przejrzyste" niż z D50 przy tej samej matrycy. Różnica jest w budowie, funkcjach i wygodzie obslugi. Trochę to przypomina porównanie analogowych F80 i F65 - używa się tych samych blon, a jednak....
wydaje mi się że różnicy nie zauważysz poza kolorami ale to już wiesz. Czasami d70 nie doświetla nie wiem jak jest z d70s bo nie porównywałem z nim. Mam kolegę z liceum który fotografuje d70 i podobnymi obiektywami do moich (m.in. ma tego samego kita) i różnic wzasadzie na wspólnych wypadach nie ma. D50 tak jakby ma żywsze kolorki tzn. mniej niebieskie. Co do autofokusa bo były już takie dyskusje ja osobiśćie różnic nie dostrzegam. Po podpięciu lampy oba modele praktycznie w każdych warunkach łapią ostrość z kitowym obiektywem około 1s nawet mniej. Wydruki A4 też porównywałem tyle tylko że nie na tych samych zdjęciach ale jakoś estetyczna ta sama.
Podkreślam na koniec że piszę o d70 nie d70s bo z nim nie mam jak porówanć.
Ps. Dlatego wybrałem d50 bo różnic jak dla mnie nie ma a sporo kasy do przodu. Kwestia ergonomi jak dla mnie nie była warta około 1000zł więcej. Wole pare razy zajrzeć do menu ( wzasadzie zmieniam tylko pomiar światłą bo nic więcej mi nie trzeba) a kase przeznaczyłem na lampę bo była ważniejsza dla mnie na starcie.
Ps.2 a na d200 to bym się chętnie przesiadł fajny sprzęt owiele szybszy, lepszy wizjer, lepsza ergonomia - normalny grip, itp. Pewnie jak stanieje to go nabędę narazie jest dość drogi na mój portfel. :cry:
Adam Trzcionka
14-05-2006, 10:58
Smurf, po to wytłuściłem tekst, żeby zaadresować go do grupy "userów, którzy przeszli taką drogę", czyli korzystali, bądź samodzielnie porównywali odbydwa modele. a ty mnie na dużym poziomie ogólności instruujesz z różnic, które znam na pamięć ze 100 stron.
ta sama matryca, nie musi oznaczać takiego samgeo obrazu, jest jeszcze oprogramowanie.
http://www.dpreview.com - po stronie minusów D50 podaje: Not as crisp (per pixel sharpness) as D70/D70s
zotornik
14-05-2006, 14:49
habakuk, już gdzieś to pisałem, na dniach będę robił "porównanie" D50 i D70s, mogę wykorzystać dwa obiektywy mojego tamrona i kita z 70-ki. Jak są jakieś sugestie co do ogniskowych i przysłon, odległości, typu pomiaru etc. to słucham.
Acha będą ze statywu, bez filtrów i osłon ps i nie wcześniej jak po 17 maja.
Adam Trzcionka
14-05-2006, 15:18
zotornik, super!! czytając twoje wypowiedzi, nie mam wątpliwości, że zrobisz to solidnie :) czekam na wyniki, no i sampelki. daj znać po wszytskim
Na razie tylko pytam bo jeszcze jestem zielony w obsludze Nikona. Juz raz dawałem to pytanie ale zginęło wśród innych. Zrobiliśmy z kolegą test tego samego motywu(Konkretnie oświetlone akwarium na programie P) tym samym obiektywem sigmy !8-55mmm.
Aparat D70 wskazal parametry 1/400 f 8 a mój D50 pokazal ekspozycję 1/250 f4-56.
Niby ta sama matryca. Czy to jest prawidlowe zachowanie obu aparatow ,czy różnia się oprogramowaniem. ponowilismy test w innych warunkach i wyszło to samo.Moze robimy jakiś błąd.Porównując jakość zdjęć nie widać na oko różnicy. Moze w testach?
rylit, może kwestia tego że program P z d70 ma inne ustawienia od tego w d50?
a jeżeli się nie mylę, to krótszy czas naświetlania aparat zrekompensował większą ilością wpadającego światła. no i wyszło to samo :)
nie wyszło to samo, z tego co widać to D50 naświetlił jaśniej i to znacznie (przesłona 5,6 kontra 8, czas dłuzszy). Sprawdzaliście ustawione iso w obu puszkach i pomiar światła?
Nabutada
09-06-2006, 08:40
Teoretycznie oba zdjęcia powinny się różnić i to baaaardzo skoro zarowno i czas i przysłona są niemalże dwukrotnie wyższe/niższe pytanie tylko dlaczego skoro piszesz, że w obu przypadkacjh pozostałe parametry były takie same. (może fotka cyknieta z d70 była minimalnie bardziej pod swiatło robiona?)
pozdr
Sztolcman
09-06-2006, 12:30
A ja za 2 godziny odbieram wypłatę i lecę po Nikosia d50 do sklepu. Ufff kilka miesięcy ciułania, ale w końcu się doczekałem:D Na D70s musiałbym trochę jeszcze pozbierać, a w sumie zdjęcia z nich wychodzą praktycznie takie same, więc wybrałem d50. Hmmm szkodam, że dzisiajszy zakup będzie wierzchołkiem góry lodowej, bo już mam w planie Nikkora 50mm f1.8, no i jakieś 70-300 i SB-600 i... :lol:
tez chcialbym sie cieszyc ze nastepnego dnia bede posiadal D50,niestety,nie mam takiego szczescia.co do parametrow z tym akwarium, musieliscie jak juz ktos napisal zmienic pozycje aparatu,bo tak duza roznica nie bylaby dobrym zjawiskiem przy tym samym polozeniu...porobcie foty w dzien,przy normalnym oswietleniu i wybierzcie konkretny obiekt do sfocenia
zotornik
10-06-2006, 14:02
W innym wątku zamieścił ktoś link do strony, na której są porównanina aparatów cyfrowych
polecam:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
oto 1 para zdjęć testowych z kilkudziesięciu wykonanych
- obiektyw (dokładnie ten sam egzemplarz) nikkor 18-70 DX
- ISO 400
- priorytet przysłony
D70s - F5,6 1/200s f50mm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img81.imageshack.us/img81/1151/dsc00545000ed.jpg)
D50 - F5,6 1/180s f50mm
źródło (http://img81.imageshack.us/img81/6020/dsc27785002sy.jpg)
+ link do bardzo podobnej dyskusji i tam są wnioski (subiektywne) z oceny zdjęć:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24705&postdays=0&postorder=asc&start=0
Pawełfoto
10-06-2006, 23:48
Czy to możliwe aby była taka różnica w tych fotkach? Przecież jak bym miał nawet kase na D70 i ktoś by mi pokazał przed kupnem takie różnice w zdjęciach to nigdy w życiu bym nie kupił D70, takie są moje odczucia. Te zdjęcie z D70 to normalnie kaszana, mówię to z pozycji oglądającego porównanie, coś tu jest nie tak, naprawdę jest aż taka różnica?
habakuk,
Niedawno doradzales mi w podobnym wyborze, wiec teraz chetnie podziele sie z toba tym co pomoglo mi podjac decyzje:
http://www.kenrockwell.com/nikon/d50.htm
Jest to w rzeczywistosci opis D50 ale napisany pod katem porownania z D70 i D70s. Czy jest obiektywny? Mysle ze jest bardzo rzeczowy, konkretny i - co wazne - kompletny, a kazdy wniosek zawsze mozna (i zapewne warto) sprawdzic z innym zrodlem.
Jesli chodzi o roznice w zdjeciach - nie przeszedlem przesiadki ale mialem okazje korzystac z D50 i z D70s. Moje odczucia sa bardzo podobne do tego testu:
http://www.digitalreview.ca/cams/NikonD50vsD70SvsXT_images.shtml
Oczywista wada tego testu jest uzycie zestawow kitowych zamiast jednakowych. Wg mnie jednak sedno sprawy udalo sie uchwycic - zdjecia z D70 wychodza gorsze "z pudelka" od zdjec z D50, poniewaz tak zostal ten aparat ustawiony, zdjecia sa bardziej surowe. Mozna to wykorzystac zarowno na wlasna korzysc, poprzez umiejetna obrobke, jak i na niekorzysc, jesli ktos chce zeby aparat robil ladne zdjecia i tyle.
Jesli spojrzec na wiele innych testow pod takim katem (chocby zdjecia wklejone przez zatornika, widac ze wlasnie taka roznica w zdjeciach to nie przypadek a regula.
Pytasz tez o D200, ale to juz inna rozmowa cenowa i jakosciowa - kazdy z kim mialem okazje rozmawiac kto przesiadl sie na D200 (z D50/D70/D70s) mowi ze to jak przesiadka z kucyka na konia. Sadzac po parametrach i cenie pudla wierze tym ludziom na slowo ;)
"zafarb" na fotce z D70S to normalka , moim zdaniem D70 jest "trudniejszy" w foceniu od d50 . WB proponowane bez korekcji - czyli 0 , stwarza czasami dużo problemów i tak słońce ? WB "słoneczko" i co ? podbarwienie na niebiesko . Osobiście uzywam na słońcu "cień" z poprawką +3 co daje dobre efekty . Kolory ? kwestia gustu , osobiście wolę "wyprany" kolor z D70S od "podobającego" się D50 . O zakupie D70S zadecydowały względy ergonomiczne , należy brac obydwa do ręki i decyzja jest prosta...
zotornik, a co z innymi ustawieniami aparatu ? WB, optymalizacja oobrazu itd ?
pozatym każdy wie ze nikon d70s nie doswietla, dajesz mu na stale korekte +0,3 ev i jedziesz! Ja powiem jedno, Miałem d50 przez 2 tyg pożyczone, teraz mam d70s.. Jak dla mnie różnica w cenie niewielka.. jak kupowałem d70s nowka sztuka za 2700 (już jakiś czas temu) to D50 kosztawałby mnie jakies 2200 - 2300 zł (powtarzam kilka miesiecy temu) różnica ta wyniosła W MOIM PRZYPADKU 500 zł i jestem zadowolony.. Wygodna obsluga, Tryb Commander (bezprzewodowe wyzwolenie lampy) i przede wszystkim jakośc wykonania.. teraz mam obiektyw 18-200 VR i mysle ze jakbym go podpiął do d50 to obawiałbym sie łapac za samo body zeby sie nie orzpadlo (choc 18-200 az tyle nie waży) :D A tak na poważnie to D70-s naprawde ma wiele przydatnychh funkcji, 2 pokrętla (co wbrew pozorom jest wazne i wygodne) podwietlenie malego LCD, karty CF i lepsze wykonanie... No a d200 to zupełnie inna liga
Wg mnie jak kupowac nowego to tylko d70s, ale z drugiej strony zmieniac jednego body na drugie juz nie ma sennsu, dorzuc kase do jakiegos fajnego szkle
zotornik
11-06-2006, 12:16
Pawełfoto, różnica, którą tu widać jest "efektem" powtarzalnym (dam na to jeszcze inne przykłady). Obie wersje mają niestety swoje minusy.
Jeżeli rzeczywiście w obu korpusach mamy do czynienia z tą samą matrycą, to cała reszta jest wypadkową oprogramowania danego aparatu.
sibling napisał
Mozna to wykorzystac zarowno na wlasna korzysc, poprzez umiejetna obrobke, jak i na niekorzysc, jesli ktos chce zeby aparat robil ladne zdjecia i tyle.
tylko, że do przetwarzania to my już mamy format NEF, więc w amatorskim korpusie D50 użytkownik powinien dostać akceptowalny produkt właśnie w JPEG-u. Nie twierdzę że w D50 jest źle, każdy powinien poznać "humory" swojego korpusu, ale skoro znacząca grupa użytkowników D70s, czy D50 widzi "fabryczne" nie doświetlanie lub prześwietlanie, to albo z nami jest coś nie tak, albo kiepsko przetestowano oprogramowanie w naszych puszkach.
Z tego co czytam, to w D200 też na wyżyny się nie wznieśli.
MYSZ, Jak by jednak nie patrzeć, to D70s powinien sobie bez problemu radzić z auto WB przy słońcu. Ja proponuję w tych warunkach zastosować ustawienie CLOUDY(chmury), bez dodatkowej korekcji (6000 K).
Przykład: AUTO WB i CLOUDY.
źródło (http://img103.imageshack.us/img103/3259/dsc02158ez.jpg)
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/1051/dsc0215kor9rq.jpg)
Oczywiście że tak , ale , to cała właśnie (chyba) radość w foceniu stworzenia tego co sie chciałoby zobaczyć . Jest NEF , ale z lenistwa korzystam z JPG , możliwość zrobienia 100 zdjęć zamiast klisza (oszczędność) 36 , stwarza całkiem nowe możliwości , AUTO WB jest oczywisty dla NEF-a a w "polu" to różnie bywa .
zotornik
11-06-2006, 12:36
Nie chciałbym aby post przerodził się w dyskusję o wyższości jednego korpusu nad drugim, natomiast warto wskazać ich słabe strony - mocne same się obronią.
Niech nikt nie czuje się urażony, D50 i D70s to amatorskie korpusy – cokolwiek to znaczy – są pomiędzy nimi różnice w ergonomii, funkcjach etc., każdy dokonuje wyboru pod swoje potrzeby i gusta (choć częściej i tak decyduje kasa).
Ale było by miło, aby szeregowy użytkownik naszych puszek nie musiał kombinować tak jak to opisał wrocek, bo to prawie kuriozum
MYSZ, Jak by jednak nie patrzeć, to D70s powinien sobie bez problemu radzić z auto WB przy słońcu. Ja proponuję w tych warunkach zastosować ustawienie CLOUDY(chmury), bez dodatkowej korekcji (6000 K).
"Słabą" stroną D50 były dla mnie tylko i wyłącznie jego rozmiary , nie mieścił mi się czwarty palec na chwycie i to zadecydowało o zakupie D70S . Róznice w obsłudze ? kwestia gustu , obydwa korpusy są "amatorskie" i jakby z jednej "stajni" :D
zotornik
11-06-2006, 13:07
MYSZ, w momencie, gdy ja dokonywałem zakupu "słabą" stroną D70s była jego cena :) , gdyby nie to zapewne miałbym D70s. Dzisiaj ta relacja jest inna.
Ergonomia, to rzecz wysoce indywidualna, choć nie może być decydująca przy wyborze- to nie buty. Ale jakiego wyboru dokonałbym wiedząc to wszystko o czy piszemy?
Miałem w testach D70s, nie jest znacząco większy, ale jako użytkownik D50 pocieszam się iż w 70-tce gniotlo mnie to przetłoczenie z tyłu
(przy klapce karty pamięci) i że mogę wszystko robić z jednego pokrętła, a Ty musisz kręcić dwoma :D .
wiecie co, tak czytam i czytam opinie na temat d50,ktoredo defacto w lapach nie mialem,i z tego co wynika musi byc zrobiony z ploastiku,skoro martwicie sie zeby `8-200 go nie rozpierniczyl..D 70 jest wykonana super,chodzi mi o materialy,aczkolwiek troszke jego ergonomia mi wadzila,nie bylo to mistrzostwo swiata,ale bylo bardzo dobrze.powiedzcie mi wiec,jesli mozecie,czemu uwazacie ze d 50 jest taka krucha...??
zotornik
12-06-2006, 20:46
tidus, chyba pomyliłeś wątki :)
tu nikt (chyba, bo nie chce mi się czytać wszystkiego od nowa) nic złego o wykonaniu D50 nie mówił. Ja jestem zadowolony i nie jest, to tylko kwestia możliwości finansowych.
djbart napisal :Wygodna obsluga, Tryb Commander (bezprzewodowe wyzwolenie lampy) i przede wszystkim jakośc wykonania.. teraz mam obiektyw 18-200 VR i mysle ze jakbym go podpiął do d50 to obawiałbym sie łapac za samo body zeby sie nie orzpadlo (choc 18-200 az tyle nie waży. o tym mi chodzilo mniej wiecej
zotornik
12-06-2006, 22:41
tidus, spokojnie mój Tamron waży 510, Nikkor 560 - nic się nie stanie.
A swoją drogą ciekawe, czy jest jakieś zastrzeżenie producenta typu ...przy obiektywach o wadze powyżej xxx g, bezwzględnie podtrzymywać obiektyw, gdyż grozi to uszkodzeniem bagnetu...
:D nic się nikomu nie urwie , jakość ? ten sam plastik :D
to dobrze, troszke mnie zaniepokoilo takie stwierdzenie ... ciesza mnie wasze opinie. ale najwazniejsze to uzbierac na nikusia d 50,zna ktos jakis dobrys sposob??