PDA

Zobacz pełną wersję : przejścia tonalne

moshica
09-07-2008, 13:37
Witam

Mam do Was pytanie, jako że stukam tylko w Rawach a później je obrabiam w Adobe Camera Raw, to ostatecznie często z wyniku nie jestem zadowolony. Mam na myśli łagodne przejścia tonalne, głównie przy fotografii nieba, bo tam to jest najbardziej widoczne. Zakładając że mam w miarę doświetlone zdjęcia, podnoszę tylko o 0,20 do 0,30 EV jasność, używam korekty Poziomów i tu powstają "kwiatki" a raczej smugi na niebie.
Jak sobie radzicie w tej kwestii, bo z aparatu jak fotka wychodzi ma w miarę płynne przejścia, dopiero podczas obróbki niebo staje się jakby poszarpane tonalnie ?
Dodam że używam polara lub nie i w wielu przypadkach jest podobnie...

kosmoski
09-07-2008, 13:50
Może głupie pytanie, ale jaki masz monitor ?

moshica
09-07-2008, 14:15
CRT Trinitron, więc chyba to nie kwestia monitora. Raczej na LCD byłyby prędzej kwiatki ...

bombel
09-07-2008, 14:34
Monitor to nie wszystko. Jak karta nie wyrabia, to najlepszy monitor nie poradzi, wyświetli tyle, ile dostanie od słabej (lub źle ustawionej karty).

Najważniejsze jest takie pytanie: widzisz te paski na papierze? Jeśli tak, no to jest tragicznie, ale jeśli nie, to co prawda świetnie nie jest, ale nie ma co robić od razu tragedii. Należy spokojnie zbadać kiedy się to pojawia, w jakich konkretnych okolicznościach, zbadać sobie spokojnie konfigurację, zmierzyć gdzie te paski są (pomiędzy jakimi kolorami), spróbować to zasymulować w PSie na przepływach, pooglądać w każdej skali, popróbować - i w ostateczności spróbować usunąć.

Ja to widuję dość często na kiepsko skompresowanych jpgach, i jak chcę usunąć (a mam pewność, że to nie kwestia podglądu w odpowieniej skali) - dodaję troszkę szumu, na ogół selektywnie na poszczególnych fragmentach. Pomaga, bo paski znikają - no chyba, że są już tak straszliwie ewidentne, że obrazek nadaje się do kosza.

moshica
09-07-2008, 14:57
Co rozumiesz przez źle ustawioną kartę ?

Paski i przejścia tonalne widzę na monitorze, odbitki wykonuję sporadycznie. Po korekcji z RAW, przed zapisem do jpega widzę już nierównomierne przejścia tonalne na niebie, zazwyczaj po użyciu poziomów lub użyciu światło/cień w małym zakresie. Zapisuję fotkę do jpega z max jakością, wiec problem występuję przed zapisem.... Nie wiem skąd się to bierze, jednoznacznej odpowiedzi nie udzieliłeś. Nawet jak sie nie doświetli wg. mnie o 0.5 EV to przecież da sie w ACR bez problemu to wyciągnąć, a jednak nie do końca.

bombel
09-07-2008, 15:11
Co rozumiesz przez źle ustawioną kartę ?

A choćby nie ta głębia kolorów - choć to jest najprostsze akurat do ustawienia. Ja w zakładce kolory w sofcie od karty mam całą masę rzeczy do ustawienia, a dochodzi jeszcze do tego Adobe Gamma...

Nie dałem odpowiedzi skąd biorą się paski, bo we środy nie jestem cudotwórcą ani jasnowidzem. :) Ale wiem, że jest cała masa rzeczy, które można poustawiać w sofcie do karty wideo, może tam tkwi bląd, lub możliwość poprawienia... Właśnie zauważyłem, że nawet mam suwaczek wyostrzania. Śmieszne, nigdy bym nie pomyślał.

W każdym razie mój poprzedni i obecny przekaz (upraszczając) brzmi tak: sam monitor, to nie cała i wyłączna przyczyna. Problem może leżeć też gdzie indziej (np. w karcie).

moshica
09-07-2008, 18:28
chyba złym tropem idziemy, ustawienia karty moim zdaniem nie mają nic do tego. Po za głębią kolorów i rozdzielczością nic nie da się innego poustawiać. Wiadomo że każdy używa max rozdzielczości dla danego monitora i głębi 32bit. W kartach typu ATI czy nVidia przy całej masie ustawień, nic nie widzę w jej parametrach aby coś zmieniać. Problem raczej leży być może w ustawieniach PhotoShopa, albo specyfice zdjęć, czyli określona pora dnia, jasność nieba, itd. Ciekaw jestem czy ktoś poda jakieś rozwiązanie.
Bombel dzięki za poświęcenie uwagi, ale nie daję wiary w ustawienia sprzętu typu karta-monitor.

Tom01
10-07-2008, 18:03
Proponuję wystawić próbkę zdjęcia do wglądu. Będzie można ocenić czy to jest na fotce, czy Pana sprzęt/software tak pokazuje.