Zobacz pełną wersję : Wbudowana lampa nie błyska przy obiektywie manualnym
Witam.
Mam następujący problem. Postaram się wytłumaczyć wszystko dość łopatologicznie, żeby uzyskać (mam nadzieję :)) precyzyjną odpowiedź.
Ostatnio zacząłem się bawić w system M42 i kupiłem portretówkę Pentacona 135/2.8. Po jego podłączeniu mam problem ze zdalnym wyzwoleniem SB-600. W menu aparatu (mam D80) oznaczonym "Wbudowana lampa" włączam "Sterownik błysku", po czym ustawiam tam wszystko tak jak trzeba - lampa wbudowana na "- -" lub na manual i SB-600 też na manual. Nie włączam TTL, bo to przecież bez sensu przy obiektywie manualnym. I co? I nic się nie dzieje. Po podniesieniu lampy wbudowanej i wciśnięciu spustu do połowy na górnym wyświetlaczu mruga ikonka lampy, ale jej nie wyzwala (ew. nie wysyła błysku pomiarowego) oraz blokuje spust. Nie wiem co z tym robić - wszystko mam ustawione na manual. Dodam, że po przełączeniu w menu "Wbudowana lampa" na manual (tzn. chcę tylko błyskać samą wbudowaną lampą, bez fatygowania SB-600) wszystko działa bez zarzutu.
Dodatkowo dodam tylko, że bezprzewodowe wyzwalanie SB-600 przy zamontowanym obiektywie Nikonowskim (zarówno 50 jak i 18-200) działa i ma się dobrze.
Miał ktoś podobny problem?? Ma ktoś jakiś pomysł, co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania??
Pozdrawiam
Paweł
1) Sprawdź, czy tryb ekspozycji na aparacie ustawiony jest na M
2) Sprawdź, czy lampa wbudowana ma ustawiony tryb Commander Manual z odpowiednią zadaną mocą
3) Sprawdź, czy lampa zewnętrzna ma właściwie ustawiony kanał komunikacji i grupę. W D80 chyba można to ustawiać; w D70 lampa wbudowana działa jako sterownik wyłącznie w kanale 3, grupa A, i tak też musi być ustawiona lampa zdalna.
1) Sprawdź, czy tryb ekspozycji na aparacie ustawiony jest na M
2) Sprawdź, czy lampa wbudowana ma ustawiony tryb Commander Manual z odpowiednią zadaną mocą
3) Sprawdź, czy lampa zewnętrzna ma właściwie ustawiony kanał komunikacji i grupę. W D80 chyba można to ustawiać; w D70 lampa wbudowana działa jako sterownik wyłącznie w kanale 3, grupa A, i tak też musi być ustawiona lampa zdalna.
Od razu odpowiadam:
1. Tak - jest na M, bo inaczej w ogóle by się nie dało zrobić zdjęć przy obiektywie manualnym
2. W D80 jest to trochę inaczej rozwiązane - ale rozumiem Twoją sugestię - TAK, mam ustawioną lampę wbudowaną jako sterującą w trybie manualnym
3. Ustawień tych nie ruszam (grupa A, kanał 1). Przy założonym obiektywie Nikona (np.18-200 lub 50) wszystko działa tak jak powinno.
D80 nie wie jaka jest przysłona i nie może nią sterować. TTL nie ma jak działać. Jakie info o przysłonie by było wysyłane do lampy?
Kup zewnętrzną fotocelę do lampy, bo sb600 nie ma trybu su4.
Wtedy lampa błyskowa w trybie M, używaj po prostu podziału mocy, lub tryb A lampy.
D80 nie wie jaka jest przysłona i nie może nią sterować. TTL nie ma jak działać.
Wiem - o TTL nie marzyłem :) Chciałem, żeby chociaż działało to w manualnym CLSie.
Kup zewnętrzną fotocelę do lampy, bo sb600 nie ma trybu su4.
Wtedy lampa błyskowa w trybie M, używaj po prostu podziału mocy, lub tryb A lampy.
Ok. Dzięki Jacku - fotocela na gorącej stopce już zamówiona została na Alledrogo.
Nie wiem, jak to jest dokładnie rozwiązane w D80, bo w D70 lampa wbudowana działa jako Commander "na sztywno" w kanale 3, grupa A, i lampa zewnętrzna MUSI być tak ustawiona - inaczej nie błyśnie.
Wg instrukcji obsługi w D80 jest to bardziej złożone, i jest więcej opcji. W trybie Commander oddzielnie wybiera się tryb pracy dla lampy wbudowanej, a oddzielnie - dla lampy zewnętrznej; zakładam, że przy obiektywie bez CPU lampa wewnętrzna musi być wyłączona albo w trybie M, a lampa zewnętrzna - także w trybie M. Można wybrać kanał od 1 do 4, i grupę A lub B, ale musisz upewnić się, że ustawienia te są takie same na lampie zewnętrznej.
Mój D70 nie ma problemu ze sterowaniem zewnętrznej lampy w przypadku pracy z obiektywem bez CPU, pod warunkiem że lampa wbudowana ustawiona jest jako Commander Manual (+ odpowiednia moc), a lampa zewnętrzna ustawiona jest na kanał 3, grupa A. Myślę, że i u Ciebie jest to możliwe - o ile coś nie jest uszkodzone, ale sprawdź dokładnie wszystkie ustawienia! Może na wszelki wypadek wybierz kanał 3, grupę A?
w trybie M (chodzi o tryb lampy) mogłby działać - wtedy nie ma pomiaru, a dawkowana jest taka moc jak nastawiono.
w trybie M (chodzi o tryb lampy) mogłby działać - wtedy nie ma pomiaru, a dawkowana jest taka moc jak nastawiono.
Okej, panowie więc tak. Jeżeli w SB-600 włączy się opcję sterowania bezprzewodowego to wtedy nie ma możliwości ustawiania trybu pracy lampy (TTL, BL czy manual) na samej lampie ponieważ steruje się tym z menu aparatu. Powtarzam więc, że lampę zdalną (slave), czyli SB-600 ustawiam w menu aparatu na manual (powiedzmy 1/16 mocy). Jednocześnie sterującą lampę wbudowaną (commander) ustawiam również na manual lub w tryb "--" (czyli tylko błyski pomiarowe, bez wyzwolenia lampy w momencie otwarcia migawki). I w obu przypadkach mam migający na górnym wyświetlaczu symbol lampy błyskowej i zablokowany spust.
Nie próbowałem jeszcze tego, żeby ustawić identyczną moc na obu lampach (manual i np. 1/16 mocy na obu lampach) - dziś wieczorem spróbuję, ale wątpię czy to pomoże. Spróbuję też ustawień z D70 (kanał 3, grupa A), ale też nie jestem zbytnim optymistą w tym temacie. W każdym razie dam znać co wynikło. A fotocela na gorącej stopce i tak mi się przyda do starej ruskiej lampy ;)