PDA

Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] niebrzydka architektura z niezwyczajnym elementem pierwszoplanowym

bombel
09-07-2008, 00:06
Witam -

zastanawiałem się, czemu bardziej robiłem zdjęcie: architekturze czy samolotom. Wyszło, że i jednemu i drugiemu, dlatego daję te obrazki tutaj, a nie do lotnictwa. Nie wiem, czy nie za mało samolotu na zdjęciu do tamtego działu, bo że za mało architektury do działu Architektura - to widać.

A do działu Inne pasuje jak ulał. :) Jak odbieracie?

http://img267.imageshack.us/img267/1696/lot5it2.jpg
1

http://img231.imageshack.us/img231/5770/lot6gv0.jpg
2.

.

DonMaliniacco
09-07-2008, 01:15
Pierwsze jest po prostu rewelacyjne. Chciałem się zapytać, czy to Ty byłes autorem zdjeć do reklamy Smirnoff Purified? Własnie z ta reklamą skojarzył mi się ten kadr :) Kiedy ja tak bede potrafil?

anchel
09-07-2008, 11:17
Wszystko wszystkim, ale dzioby poucinane, "wyjechane" za kadr nie przekonają mnie. Drażnią jak cholera.

Nic nie sugeruję, nic nie proponuję poprawiać, pokazywać innych kadrów itp. bo jestem świadom, że twój zamysł był dokładnie taki, jak widać na zdjęciu i dlatego komentuję tylko i wyłącznie to co zaprezentowałeś.

Widzę celowe kadrowanie, próbę zrównoważenia przestrzeni winietą (przy tym przerysowaniu dziób w kadrze byłby za ciężki dla zdjęcia a złapanie całego samolotu, spowodowałoby, że zniknąłby w tle równie integralny element zdjęcia jakim jest budynek na dalszym planie...), ale... co za dużo to nie zdrowo ;]. Karkołomne zadanie pokazanie tych dwóch elementów na zdjęciu. Moim zdaniem nie zbalansowało się.
Ciekawe, czy masz na przykład ujęcie z poziomu kabiny tego pierwszego samolotu - to mogłoby być ciekawe. Fragmenty zardzewiałego poszycia, trochę nieba odbijającego się w szkle kokpitu i przebijające się przez zmatowiałe szkło instrumenty pokładowe a po linii całego samolotu wzrok prowadzi na ten budynek...

A tak se pieprzę z rana, bo skręciłem nogę na tydzień przed urlopem i siedzę wkur...:mrgreen:

bombel
09-07-2008, 11:56
Pierwsze jest po prostu rewelacyjne. Chciałem się zapytać, czy to Ty byłes autorem zdjeć do reklamy Smirnoff Purified? Własnie z ta reklamą skojarzył mi się ten kadr :) Kiedy ja tak bede potrafil?

No wiesz, nie pracuję dla cieniasów ze Smirnoffa.

:mrgreen:

Żartuję. Pochlebia mi podejrzenie, że mógłłbym zrobić im reklamę, ale niestety nie, to nie ja. Choć przyznaję, szkoda.

Pytasz, kiedy będziesz takie potrafił? Jak patrzę na Twoje obrazki, to myśłę, że już. A ja do samochodów jeszcze nie dorosłem na przykład.

Ciekawe, czy masz na przykład ujęcie z poziomu kabiny[...]

A tak se pieprzę z rana, bo [...]

Mam, ale nieciekawe.

Rzeczywiście pieprzysz.

anchel
09-07-2008, 13:40
<...>

Rzeczywiście pieprzysz.

Ta...

slanting_eye
11-07-2008, 15:07
jedynka zmiata

Fokus
14-07-2008, 18:51
Jedynka to ... TOP GUN :)

swiatlo
17-07-2008, 20:26
Mój komentarz - znakomity przykład jak zrobić ciekawe zdjęcie wyłącznie za pomocą photoshopu na podstawie przypadkowego pstryka dowolnie wybranej losowej sceny. Czyli dowód na absolutnie profesjonalne opanowanie photoshopa, ale niestety brak dowodu na opanowanie samej sztuki fotografii.
Są trzy podstawowe zasady kompozycji - jasna tematyka, prostota i fokus.
Zastanawiam się co jest tematyką tych zdjęć - samolot czy budynek. Czy też jedno i drugie. A tak naprawdę odnoszę wrażenie że ani jedno ani drugie. Więc co?
O prostocie czy fokusie przy braku tematyki to trudno nawet mówić.
Tak więc gratuluję znakomitego opanowania photoshopa. Sam się staram opanować różne techniki i chętnie bym tej techniki się też nauczył. Na oko to wygląda na hdr z cz/b efektem i lekko niebieskim zabarwieniem. Spróbuję się tym też pobawić... :)

wizz
18-07-2008, 16:59
jedynka super :)

ptero
18-07-2008, 17:01
nie pogadam!!!!!!