Zobacz pełną wersję : Pomoc w trudnych i ważnych decyzjach dla amatora! Body D80 i ....
devil_dd
08-07-2008, 23:34
Witam wszystkich forumowiczów i zwolenników produktów Nikona,
to jest mój pierwszy post na forum, ale przyznam że przestudiowałem gruntownie treści postów na forum i szczerze mówiąc im więcej wiem, tym trudniej samemu podjąć decyzję w kwestii zestawu akcesoriów do D80 ( ta pozycja jedynie jest nie zmienna, zaś apropo reszty chętnie przeczytam jakieś uwagi ze względu na brak wystarczającego doświadczenia i oczywiście wagi podjętych przeze mnie decyzji ze względu na koszty, które są wysokie- student dorabiający w olnym czasie... ) . Uwielbiam wyrażać siebie poprzez fotografię, ale największą satysfakcję daje mi fotografowanie ludzi ( portrety, uchwycenie ich w codziennych czynnościach, czy ich przemiana przed obiektywem). Jeśli chodzi o decyzję o kupnie lustrzanki jest ona spowodowana tym że aparat który mam zaczyna mnie niestety ograniczać ( Sony h-9 - wiem, wiem.... ) a chciałbym móc się rozwijać, gdyż robię to przede wszystkim dla przyjemności, nie zaś dla pieniędzy. Ale przejdźmy do sedna sprawy, więc tak:
1. body D 80 ( 100 % ), z różnych powodów ale przede wszystkim na ergonomię w porównaniu z eosem 450
2. sb-600 ( myślę, że na początek zdecydowanie mi wystarczy, a zawsze można dokupić sb-800 i mieć system oświetlenia ) kwestia oświetlenia jest dla mnie szczególnie ważna ze względu na portrety, planuję dokupienie statywu oświetleniowego, parasolek itp.
3. grip, zdecydowanie się pojawi- polepsza ergonomię pracy i wydłuża czas pracy- w moim przypadku istotne
4.OBIEKTYWY
i tu pojawia się problem, na początku zaznaczę że fotografuje : portrety,"glamour" , krajobraz, rzadziej architektura i makro, także wydaje mi się że potrzebuje do pracy pełnego zakresu ogniskowych.
-na 90 % jestem zdecydowany na teleobiektyw nikkora AF-S VR 70-300mm f/4.5-5,6 G IF-ED
-przy mniejszym zakresie ogniskowych obiektywu pojawia się problem, były różne opcje które brałem pod uwagę:
1.Nikon AF-S DX Nikkor 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED ( tanio w zestawie z body)
2.Nikon Nikkor 28-105/3.5-4.5 D IF
3.Nikon Nikkor 24-85/3.5-4.5 G IF-ED AF-S
4.NIKON AF Zoom-Nikkor 24-85 f/2.8-4D IF
5.Tamron AF SP 28-75mm F/2.8 Di XR LD Asp. (IF)
zaznaczę tylko, że gdy finanse na to pozwolą planuję zakup stałki do portretów nikkora AF 85 f/1.8 D, ale zdecydowanie nie w najbliższym czasie...
Co poza tym wiadomo torba, karta i to chyba wsio..
Dziękuję za ewentualne porady, komentarze- zaznaczam że w kwestii lustrzanek jestem zielony, tylko teoria- książki i wieczory spędzane na przeglądaniu internetu...
Na forum zdecydowanie pozostanę, gdyż dla mnie osobiście jest to kopalnia wiedzy, którą później stosuję na codzień!
i tu pojawia się problem, na początku zaznaczę że fotografuje : portrety,"glamour" , krajobraz, rzadziej architektura i makro, także wydaje mi się że potrzebuje do pracy pełnego zakresu ogniskowych.
Sigma 10-20 + Nikkor 85/1.8 + 18-70
Jakoś mi się nie widzi w tym co chcesz robić Nikkor 70-300.
Ale to takie luźnie przemyślenia. A o szkłach o których piszesz było sporo na forum poszukaj...
Tak na marginesie. Może nie napalaj się od razu na cały zakres ogniskowych tylko kup np. tylko 18-70 + 85/1.8 (bo jakoś do tego portretu nie wyobrażam sobie nic innego i zobaczysz sam, że nie pożałujesz) a potem sam zobaczysz czy Sigma 10-20 czy Nikkor 70-300. Bo każdy trochę ma tak na początku, że chce wszystko a potem będzie żal, że szkło leży w torbie a teraz to by Ci się przydało... po 18-70 sam zobaczysz gdzie Cię ciągnie. Zaufaj ;)
dobrze kombinujesz. Sb600 wystarczy, potem sb900 :-D
70-300VR jest najlepszym tele w tym zakresie i ma VR.
poz 1,2,3,4 raczej sobie odpuść. Ja tez wole nikkory, ale chyba pozycja nr 5 będzie tu najciekawsza. Tylko traf na taki bez ff/bf.
do krajobrazu szerzej - sigma 10-20 lub tokina 12-24. Do portretu nikkor 85/1.8, do makro - jakikolwiek :-D stałoogniskowy makro.
devil_dd
09-07-2008, 00:13
Może nie zaznaczyłem, że zestaw będę "kompletował" do września, bo uzależnione to jest od pieniążków z wypłaty... W pierwszej kolejności chciałem kupić body + obiektyw o zakresie ogniskowych do 100, zaś tele w okolicach września, gdyż wyjeżdżam na wczasy zagraniczne i wiem że dobre zbliżenie się przydaje... W lipcu będzie z pewnością tak jak napisałem body + obiektyw krótko ogniskowy, lampa + parasolki itp. , i jeśli wystarczy pieniędzy to grip... Później reszta!
A jaki obiektyw moglibyście polecić w takim razie 18-70 za rozsądne pieniądze ? Ten tamron przeze mnie wymieniony to Waszym zdaniem obiektyw który przy właściwej eksploatacji posłuży kilka dobrych lat- pytam ponieważ spotkałem różne opinie, nawet od sprzedawcy w fotojokerze... Być może zdecyduję się faktycznie od razu na stałkę 85mm. Obiektyw szerokokątny to raczej daleka przyszłość, obiektyw do zdjęć makro o ile się wogóle pojawi, to zdecydowanie nie w najbliższym czasie...
W kwestii systemu oświetleniowego, zgodnie z postem na forum, parasolki i statywy do dobry pomysł, zakładając że są to głównie zdjęcia w różnych miejscach i softbox by raczej nie był poręczny ?! I czy jeśli bym kupił sb-600 to czy będę potrzebował przewód synchronizacyjny do lampy, czy będzie aktywna fotocela?! A fotografii preferowanej przeze mnie waszym zdaniem dobrze byłoby się zaopatrzyć w wężyk synchronizacyjny bądź radiowy przewodnik ?!
Dzięki Wam za szybką odpowiedź i pomoc
Jeżeli chodzi o obiektyw 17-80, to czystym sumieniem mogę polecić Ci kitowego Nikkora. Sam od niego właśnie zacząłem i w zasadzie nie daje mi powodów do narzekań. No, może mógłyby być ciut jaśniejszy, ale coś za coś. Za niewygórowane pieniądze to jest naprawdę przyzwoite szkiełko. No i nieporównywalnie lepsze od 18-135.
SB-600 pracuje w systemie CLS, więc możesz ją wyzwalać zdalnie za pośrednictwem wbudowanej lampy, z pełną auomatyką TTL.
tylko co z deklarowanym priorytetem portretu? Mając 18-70 i 70-300 ma w zakresie portretowym jasnośc co najwyżej 4. Mając Tamrona ma 2,8 - o co najmniej przysłone lepiej. Mała GO się w portrecie przyda. Skoro 85 ma być nieprędko to powinien byc jakiś jasniejszy zoom.
nonnatus
09-07-2008, 02:39
...zestaw będę "kompletował" do września, bo uzależnione to jest od pieniążków z wypłaty... W pierwszej kolejności chciałem kupić body + obiektyw o zakresie ogniskowych do 100, zaś tele w okolicach września, gdyż wyjeżdżam na wczasy zagraniczne . W lipcu będzie z pewnością tak jak napisałem body + obiektyw krótko ogniskowy, lampa + parasolki itp. , i jeśli wystarczy pieniędzy to grip... Później reszta!
student na dorobku, nieźle, haaa:)
tylko co z deklarowanym priorytetem portretu? Mając 18-70 i 70-300 ma w zakresie portretowym jasnośc co najwyżej 4. Mając Tamrona ma 2,8 - o co najmniej przysłone lepiej. Mała GO się w portrecie przyda. Skoro 85 ma być nieprędko to powinien byc jakiś jasniejszy zoom.Wszystko sie zgadza, tyle tylko, że Tamron jest prawie dwa razy droższy od Nikkora, a z tego co zroumiałem, cena też gra rolę. Jak już napisałem - cos za coś... Taki obiektyw też się napewno przyda na start, a do celów stricte portretowych w planach jest 85-tka, więc ona załatwi sprawę. To takie moje luźna przemyślenia.
Ja radzę zrobić tak:
1 - nie kupuj gripa - wątpliwa korzyć z ergonomii za 400 zł, zaś korzyść w zasilaniu D80 - żadna
2 - zaoszczędzone z gripa pieniądze zainwestuj w lampę SB-800 - zdecydowanie lepsza od 600tki - odczujesz to bardzo jak założysz stofen i wycelujesz w lampą "niebo" w pomieszczeniu o wysokim suficie (kościół) ... i spróbuj strzelić seryjne fotki :(
3 - obiektywy??? Z Twojej listy najbardziej uniwersalnym byłby 28-105 - koszt tylko ok 550zł a masz wyjątkowo wszechstronny obiektyw równie dobry do portretu co 85/1.8 (trochę gorszy bokeh - ale widać to tylko na zdjęciach w terenie) Jest to jedna z najbardziej udanych konstrukcji Nikona - no i jest to pełna klatka a kto wie czy nie zmienisz puszki za dwa lata na FX. Jedyny problem to brak krótkich ogniskowych... radziłbym tak jak kolega npwt, Sigmę 10-20, a teleobiektywem zaczekaj. Pozdrawiam.
Acha, zapomniałem dodać że do pełni szczęścia kup dobry monitor do komputera - bo to podstawowy błąd początkujących cyfrowych fotoamatorów.
Z Twojej listy najbardziej uniwersalnym byłby 28-105 - koszt tylko ok 550zł a masz wyjątkowo wszechstronny obiektyw równie dobry do portretu co 85/1.8 (trochę gorszy bokeh - ale widać to tylko na zdjęciach w terenie)
Ekhm, mocno kontrowersyjne stwierdzenie, że 28-105 może zastąpić 85/1.8 a różnice tylko w terenie...
Rarog, jak masz 85/1.8 to się chętnie z Tobą zamienię, ze 200 zeta dopłacisz i zapudełkowane, 7-letnie, ale w super stanie 28-105 z dobrym filtrem Hoya gratis masz ;)
Ekhm, mocno kontrowersyjne stwierdzenie, że 28-105 może zastąpić 85/1.8 a różnice tylko w terenie...
OK kolego, możemy o tym podyskutować, ale na miłość boską ludzie opamiętajcie się... Człowiekowi który sam pisze że:
"... aparat który mam zaczyna mnie niestety ograniczać ( Sony h-9 - wiem, wiem.... ) a chciałbym móc się rozwijać, gdyż robię to przede wszystkim dla przyjemności..."
proponujecie profesjonalny sprzęt, który sprawdza się tylko w określonych sytuacjach. Dziwicie się czemu autor chce kupić 70 - 300, myślę że dlatego że w Sony H9 miał górną ogniskową 465. Wyda teraz kupę pieniędzy na profesjonalną stałkę która większość czasu będzie leżała w szufladzie. Mierzcie siły na zamiary.
proponujecie profesjonalny sprzęt
Nie wiedziałem, że 85/1.8 to profesjonalny sprzęt. Dobrze wiedzieć. Dzięki za info. ;)
A autorowi pytania w takim razie polecam profesjonalną 85/1.8. Bo za taką cenę tylko brać i się cieszyć :D
Rarog, jak masz 85/1.8 to się chętnie z Tobą zamienię, ze 200 zeta dopłacisz i zapudełkowane, 7-letnie, ale w super stanie 28-105 z dobrym filtrem Hoya gratis masz ;)
Z przyjemnością sprowadzę dla Ciebie. Miałem 85/1.8 sprzedałem za 800 zł koledze - chcesz nadal? Ja nie chciałem i tu pewnie narażę się większości. Co do 28-105 mam nadal i uważam że jest to niezwykle uniwersalne szkło na każdą okazję jak idę z żoną spacer do Ogrodu Botanicznego to nie muszę brać torby sprzętu ze sobą.
Nie wiedziałem, że 85/1.8 to profesjonalny sprzęt. Dobrze wiedzieć. Dzięki za info. ;)
A autorowi pytania w takim razie polecam profesjonalną 85/1.8. Bo za taką cenę tylko brać i się cieszyć :D
Bardzo się cieszę że mogłem Cię uświadomić. Jak widać są różne powody do cieszenia się.
Profesjonalne jest coś co się używa do celów zawodowych. N85/1.8 jest typowym obiektywem do atelier i jest równie profesjonalny co np 18/3.5 do zdjęć krajobrazowych.
Profesjonalne jest coś co się używa do celów zawodowych.
Niech i tak będzie, bo wg nomenklatury NPS to profesjonalne szkiełko :)
Ale nie porównuj tych szkieł tylko w kategorii bokeh biorąc pod uwagę, że devil_dd napisał wyraźnie że interesuje go portret. Bo szkło do portretu ma mieć nie tylko ładny bokeh (choć to cecha bardzo subiektywna) ale również inne cechy.
A jeśli nawet do portretu nie 85 (ale raczej nie 28-105, z całym szacunkiem do tego szkiełka) to jak mówi Jacek_Z. Coś jasnego z f2.8. Dlaczego? Jacek_Z również wyjaśnił. http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=784520&postcount=7
Ale nie porównuj tych szkieł tylko w kategorii bokeh biorąc pod uwagę, że devil_dd napisał wyraźnie że interesuje go portret. Bo szkło do portretu ma mieć nie tylko ładny bokeh (choć to cecha bardzo subiektywna) ale również inne cechy.[/url]
A dlaczego nie? Dla mnie i tak najlepsze do portretu szkło dla cyfraka jest moje stare 55/2.8 fantastycznie skorygowane do zdjęć z bliska. A poza tym prawdziwym obiektywem pro - jest AI 50/2 - na przesłonie 2.8 robi lepsze foty niż 85/1.8 na tej samej przesłonie ale nie polecam takich szkieł człowiekowi który chce cieszyć się fotografią na wczasach zamiast wkurzać się teczką sprzętu na plecach.
A co do polemiki fotek zapraszam na tę stronkę:
http://www.pictchallenge-archives.net/TESTNUM/D3_optiques.html
na przesłonie 8 (i w zwyż) jakość fotek jest w całym zakresie zooma dokładnie tak samo oceniana jak 85/1.4 - a co ciekawe 85/1.8 dostał lepsze oceny .... więc co tu jest profesjonalne?
Ale mieszacie.
Kup sobie te 18-135 bedziesz naprawde zadowolony, a i pozwoli sie tobie taki zestaw roziwajać, nastepnie sam sprawdzisz czego Ci brakuje.
"18-70 nieporownywalnie lepsze...." BYZYDURA, ktoś tam napisał, w którym miejscu to szkło ma tak niszczyć?!?
lampe SB800 - tu koniecznie byłbym za tym na Twoim miejscu.
Zamiast gripa dołożyłbym do statywu na początek.
a ze szkiełek to faktycznie albo powstrzymać sie jeszcze i nabyć tą polecaną 85, albo moze stałkę 50mm aby sprawdzić sie bez zoomowania. Aczkolwiek mając te 18-135 zrobisz WSZYSTKO, a potem sam będziesz mógł okreslic w jakich ogniskowych robisz najwięcej i czego Ci brakuje.
"18-70 nieporownywalnie lepsze...." BYZYDURA, ktoś tam napisał, w którym miejscu to szkło ma tak niszczyć?!?.
Niszczyć może nie, ale 18-70 niemal przy każdym punkcie jest ciut lepsze od 18-135. Do tego jakość wykonania (gdzie co jakiś czas ktoś pisze, że "bagnet wyłamał i co dalej") i wychodzi, że lepiej jednak 18-70. Na http://optyczne.pl są testy obydwu szkiełek.
slawczyk
09-07-2008, 17:50
1 - nie kupuj gripa - wątpliwa korzyć z ergonomii za 400 zł, zaś korzyść w zasilaniu D80 - żadna
2 - zaoszczędzone z gripa pieniądze zainwestuj w lampę SB-800 - zdecydowanie lepsza od 600tki - odczujesz to bardzo jak założysz stofen i wycelujesz w lampą "niebo" w pomieszczeniu o wysokim suficie (kościół) ... i spróbuj strzelić seryjne fotki :(
Popieram kolegę... Zastanawiałem się sam nad sb-600, lecz gdy przetestowałem i sb-600 i 800 na weselu, to różnica w mocy jest znacząca. poczekaj aż wyjdzie SB-900 to 800 deczko spadnie z ceny. Co do Gripa, to też warto się zastanowić czy jest sens około 350 zł wyłożyć na to, że aku dłużej pociągnie. Z gripem związane są też koszty drugiej baterii (zamienniki raczej odradzam), bo po co komu grip, jak ma jedną baterię.. (no chyba, że 6xAA, lub dla szpanu..). Na jednym aku robię spokojnie całe wesele. Sam wolę dołożyć 350zł do szkła. Nie zapominajmy również, o tym, że Grip, to dodatkowa waga. Jak się ma jeszcze solidne szkiełko to łapki bolą po bieganiu kilkugodzinnym na imprezach (komunie i śluby itp.) A obiektyw: Nikkor AF-S DX VR Nikkor 16-85 mm... cycuś malinka, ale i cena słuszna :)
devil_dd
09-07-2008, 19:21
Przepraszam, że dopiero zabiorę głos w poście, którego wartość merytoryczna jest ściśle powiązana ze mną. Na wstępie przepraszam tych, którzy wnoszą coś w pomoc w realizacji moich fotograficznych planów, gdyż muszę powrócić do postu osoby o nicku nonnatus, mianowicie:
student na dorobku, nieźle, haaa:)
Na początku powiem tylko, że przez Twoją wypowiedź rozumiem, że uważasz, że mój zawód to syn, a wypłata to pieniążki od rodziców, tak ?!?! Otóż nie, sam pracuje 10h dziennie 6 razy w tygodniu, godzina pracy to okolice 20 zł, ale tak się zarabia we Wrocławiu... Rozumiem Twoje zdziwienie skoro mieszkasz w zapizdzialym mieście pseudo wojewódzkim jak Opole, gdyż moja dziewczyna tam pracowała i wiem ile tam można zarobić. Jedna tylko rada dla Ciebie- nie oceniaj ludzi zbyt pochopnie... Stąd już wiesz skąd mam pieniądze na zabawy z fotografią czy jak zaznaczyłeś wczasy zagraniczne ! Ale pozdrawiam i życzę większego okna na świat niż to Twoje...
W sprawie już czysto fotograficznej:
-statyw już mam i kilka innych zabawek, piszę gdyż pojawiła się propozycja zamiast gripa
-obiektyw o zakresie ogniskowych 70-300 chcę nabyć gdyż często podczas wypadów weekendowych korzystałem z zooma, nawet z końcowych wartości
-być może faktycznie zdecyduję się na sabinę 800, tu jedno pytanie- kiedy wychodzi sb-900 ?!
-a w sprawie obiektywu o mniejszym zakresie ogniskowych problem pozostaje- rozumiem pojawianie się różnych opini ze względu na nasze różne doświadczenia fotograficzne i poziom zaawansowania, chętnie poczekam na dalsze opinie i myśli przewodnie fotograficznych głów i zarazem zachęcam to wyrażania własnego zdania, gdyż właśnie Twój post może mi bardzo pomóc....
pozdrawiam i dziękuję tym którzy swoimi wypowiedziami chcą mi pomóc, a nie ubliżać...
Nie wiem czy nonnatus chciał cie obrazić czy nie(wydaje mi się że nie), ale swoim postem obraziłeś Opole i mieszkańców....
meledhel
09-07-2008, 21:22
Nie wiem czemu jesteś aż tak przeczulony na tym punkcie. Jakieś kompleksy?
Nonnatus zareagował tak, jak zdecydowana większość osób, która kiedyś studiowała (lub dalej studiuje). W tym okresie budżet bywa napięty, a na takie wydatki jak Ciebie mało kogo stać. Przede wszystkim, jeśli pracujesz 6dni x10h / tydzień, to trudno określić Cię jako studenta. Raczej jako osobę pracującą, która DODATKOWO studiuje. I nie ma się o co obrażać.
1. kiedy wychodzi sb-900 ?!
2. a w sprawie obiektywu o mniejszym zakresie ogniskowych problem pozostaje
Ad.1 Nie wcześniej jak w sierpniu.
Ad.2 Z portretem może być problem, określ może gdzie on byłby robiony. Jeżeli w pomieszczeniu to może tania 50/1.8 lub 85/1.8.
Uwielbiam wyrażać siebie poprzez fotografię
Na początku powiem tylko, że przez Twoją wypowiedź rozumiem, że uważasz, że mój zawód to syn, a wypłata to pieniążki od rodziców, tak ?!?! Otóż nie, sam pracuje 10h dziennie 6 razy w tygodniu, godzina pracy to okolice 20 zł, ale tak się zarabia we Wrocławiu... Rozumiem Twoje zdziwienie skoro mieszkasz w zapizdzialym mieście pseudo wojewódzkim jak Opole, gdyż moja dziewczyna tam pracowała i wiem ile tam można zarobić. Jedna tylko rada dla Ciebie- nie oceniaj ludzi zbyt pochopnie...
wyrażasz siebie poprzez chamstwo, taki typowy napuszony pajacyk. a Twoja reakcja wskazuje na to, że z kasą to masz jakieś kompleksy..
a żeby nie odbiegać od tematu to sugeruję kupić jakiś dobry zoom typu 18-200 jako przedłużenie ego... N/C
devil_dd
09-07-2008, 23:43
Ad.2 Z portretem może być problem, określ może gdzie on byłby robiony. Jeżeli w pomieszczeniu to może tania 50/1.8 lub 85/1.8.
Tutaj ciężko mi się określić, ponieważ do tej pory były to zdjęcia zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniach, z przewagą jednak tych pierwszych możliwe ze względu na większą ilość światła i barwę, a w studio do tej pory nie miałem przyjemności spróbować swych sił...
wyrażasz siebie poprzez chamstwo, taki typowy napuszony pajacyk. a Twoja reakcja wskazuje na to, że z kasą to masz jakieś kompleksy..
a żeby nie odbiegać od tematu to sugeruję kupić jakiś dobry zoom typu 18-200 jako przedłużenie ego... N/C
Nawiązując do Twojej wypowiedzi chciałbym na wstępie przeprosić nonnatus za moją reakcję, ale gdy człowiek wraca zmęczony z pracy i czyta takie rzeczy, które rozumiem tj. już wcześniej napisałem to krew w człowieku się gotuje... Ciężko pracuję na to co mam, nikt nic mi za darmo nie daje, od kilku lat systematycznie dorabiam sobie w wolnym czasie, pracuje w takim wymiarze godzinowym jedynie w okresie wolnym od studiów, stąd teraz właśnie decyduję się na rozszerzenie mojego fotograficznego zaplecza, gdyż fundusze mi na to pozwalją i przede wszystkim nie mam wydatków związanych ze szkołą... "Napuszony pajacyk" - jeśli uważasz że osoba pewna siebie i pracująca na siebie to pajacyk... Być może tak, ale często spotykam się z opinią, że mój zawód to syn i jakie to ja mam różowe życie i wogóle, prawda jest zgoła inna i denerwuje mnie taka postawa. Ego mam na swoim miejscu, gdyż znam swoje miejsce w szeregu i wiem ile musiałem przejść by być tu gdzie teraz jestem... Ale kłócić się z Tobą nie będę, w końcu każdy, tym bardziej na forum, ma prawo do wyrażania własnego zdania- szanuję to, choć nie powiem że przyjemnie się czyta takie wypowiedzi... Nie mam żadnych kompleksów na punkcie pieniędzy, nie jestem żadnym dusigroszem, nie obnoszę się z pieniędzmi, a zamiast felg do auta wolę dobry aparat i twórcze spędzanie wolnych chwil.
A przyznam się w takim razie, że początkowo brałem pod uwagę 18-200, ale być może z braku wiedzy, ale nie w celu przedłużenia ego... :D
Wiem czego chce, mam wyznaczone cele i staram się je realizować, fotografię traktuję jako odskocznię od rzeczywistości i myślę że wybrałem sobie bardzo drogie hobby, zbieranie znaczków wychodzi dużo taniej przecież, ale satysfakcji z dobrego zdjęcia nie można kupić... ;-)
Przepraszam osoby dotknięte moją wcześniejszą wypowiedzią, była pisana pod wpływem emocji, wstyd mi teraz, ale nie cofnę tego, proszę tylko o wyrozumiałość...
pozdrawiam
Bardzo podobny wątek jest tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=64780 może zobacz o jakich obiektywach się wypowiadają.
1. kiedy wychodzi sb-900 ?!
W sklepach na początku sierpnia można się spodziewać.