PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód po burzy...

Armandil
08-07-2008, 20:56
Witam wszystkich

W sobote pogoda nie zapowiadała się dobrze, całe popołudnie zimno i deszcz, a wieczorem niespodziewanie piękny zachód słońca...
Nie potrafiłem oddać tego zjawiska tak dobrze jak wyglądało na "żywca", ale...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/4379/kopiujoddsc0016zv0.jpg)

...coś tam wyszło.

Pozdrawiam serdecznie.

Marcin.

Seeker
08-07-2008, 21:12
Oj, sporo czytania przed toba...

Na poczatek KOMPOZYCJA KADRU, GLEBIA OSTROSCI oraz INSTRUKCJA OBSLUGI.
Moze jeszcze koledzy cos doloza.

Valdek_Tychy
08-07-2008, 21:30
...coś tam wyszło.

faktycznie

Armandil
08-07-2008, 21:44
I jeszcze jedno...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img166.imageshack.us/img166/556/kopiadsc0015vn6.jpg)

Kasandra
08-07-2008, 21:51
no to więc trzeba było poczekać jeszcze z 15 minut,żeby słonko było niżej...
szkoda, bo klimat miałeś fantastyczny

Armandil
08-07-2008, 23:58
Chwile później już nie było tak ładnie, pozatym podobało mi się oświetlenie połamanego zboża. To trwało tylko chwile.

cyrusvirus
09-07-2008, 00:30
pozatym podobało mi się oświetlenie połamanego zboża.
Ok, ale na pewno nie wyglądało to tak jak na Twoich fotkach.
Nie chcę się rzecz jasna wymądrzać, ale tutaj jest zbyt wiele rzeczy do wytknięcia. Problem tkwi w Tobie :) Nie zrozum mnie źle, bo złych intencji nie mam, ale z pewnością Bombel by Ci to dobrze wytłumaczył o co chodzi ;):)

Nie chodzi o umiejętność obróbki czy słabość sprzętu etc.. Chodzi o podejście do tematu, w jaki sposób coś pokazać i czy w ogóle jest sens coś pokazywać... chodź myślę, że wg Bombla to wszystko da się pięknie pokazać tylko chodzi o imadżinejszyn ;)

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Seeker
09-07-2008, 00:35
Potwierdzam w pelni wypowiedz.

camrak
09-07-2008, 07:05
Oj zmarnowany potencjał. Ale nie zniechęcaj się - trochę podciągniesz się w teorii/technice fotografii i będzie lepiej.

MARTINK
09-07-2008, 21:46
Ale przyznacie ze swiatelko na trawce bylo super.

Szkoda ze reszta troche gorzej wyszla.
Pozdrawiam

SlawekR
09-07-2008, 23:56
Ależ mogły piękne foty wyjść .....

Ale dasz radę, grunt to się nie zniechęcać. Cały wic właśnie polega na tym, żeby mieć wyobraźnię w którym momencie i jak zrobić zdjęcie, aby wyszło tak jak to widziały Twoje oczy, a nie tak jak akurat po swojemu zarejestrował to aparat w tym momencie.

Chodzi o to, że Twoje oczy widziały piękno tej sytuacji, ale wcale nie znaczy że był to akurat ten właściwy moment na to aby aparat dał radę to piękno we właściwy sposób zarejestrować :)

Cała sztuka właśnie polega na tym, aby obczaić czy ten właściwy moment nie byłby akurat kilka minut później, albo kilka minut wcześniej, oczywiście z punktu widzenia możliwości aparatu, a nie Twoich oczu. Te wredne sprzęty już tak mają, że nie zawsze rejestrują sytuację tak jak to widzą oczy w danym momencie. Dlatego czasem trzeba nieco bardziej pokombinować ze światłem i momentem wykonania zdjęcia.

No może gdybyś miał akurat w tym momencie Fuji S5 Pro, to jeszcze by coś z tego wycisnął, bo ten aparat uwielbia robić zdjęcia w takich momentach i pozwala na więcej luzu fotografującemu. Dodatkowe małe pikselki troszkę pomagają :).

Armandil
10-07-2008, 19:42
To fakt, że mogłem poczekać kilka minut dłużej. Przyznam szczerze, że "na oko" wszystko wyglądało tak cudnie, że wydawało się - na zdjęciu wyjdzie mniej więcej podobnie. Wyszło duuużo mniej niż więcej, ale musiałem się już później zapatrzyć na do końca zachodzące słońce i ręce opadły z wrażenia :)

Mimo wszystko
Dziękuje pięknie za oceny i podpowiedzi :)
Serdecznie pozdrawiam

Piotr_ek
10-07-2008, 20:07
Niestety porażka...
Ja osobiście na tym zdjęciu nic nie widzę, technikalia leżż a przygniata je kompozycja kadru - zresztą widzę, że wspomniał już o tym kol. Seeker. Uszy do góry i ruszaj w teren, czytaj, oglądaj zdjęcia i słuchaj krytyki...

vASQ
10-07-2008, 22:28
Ano bylo by super gdyby j/w, Chciaz trzeba bylo gnac i schowac je za drzewem jakims...