Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-105 i odklejony pierścień gumowy
Witam wszystkich. Po paru latach używania Nikkora 28-105 pojawił sięproblem luźnej gumy na pierścieniu zooma. Poza tym przydałoby sie troszke przeczyścic lub nasmarować w/w pierścień bo nie chodzi juz tak sprawnie jak kiedys.
Wiecie może gdzie można takie zabiegi wykonać? Chodzi mi głównie o porządny serwis, wymiana gumy bez jakiegos ekserymentalnego klejenia. Pozdrawiam
Witam wszystkich. Po paru latach używania Nikkora 28-105 pojawił sięproblem luźnej gumy na pierścieniu zooma. Poza tym przydałoby sie troszke przeczyścic lub nasmarować w/w pierścień bo nie chodzi juz tak sprawnie jak kiedys.
Wiecie może gdzie można takie zabiegi wykonać? Chodzi mi głównie o porządny serwis, wymiana gumy bez jakiegos ekserymentalnego klejenia. Pozdrawiam
Serwisów i tzw "złote rączki" jest wielu. W Warszawie jest godna polecenia firma FotoTaniej. To starzy fachowcy i mają jako nieliczni ławę optyczną - ale wcale nie są tani :(
Twój problem jest dwojakiej natury, guma to jedno a smarowanie pierścienia to drugie.
Gumę po prosu zdejmij (zsun) z obiektywu a następnie dobrze umyj. Przed założeniem kapnij na obiektyw minimalną ilość kleju - najlepiej butapren (broń boże kleje ciekłe jak kropelka). Tego kleju to tak ino ino. Tak naprawdę to go tam wcale nie potrzeba.
Smarowanie "pierścienia" - nie wiem czy masz na myśli zoom czy fokus ale w obu wypadkach wymaga to rozebrania obiektywu - nie polecam jak nie masz doświadczenia. Naprawdę nie rób nic sam, nawet gdybyś dobrał się się do środka, sam dobór smaru nie jest trywialny i bez wpływu na działanie obiektywu.
Pozdrawiam
sprocket
08-07-2008, 12:22
Mam to samo z 18-200VR :) smiejemy sie ze na sezon wakacyjny razem ze sprzetem nalezy dolaczyc buteleczke kleju, moj pierscien jest juz caly luzny a o gumach w D200 nawet szkoda gadac ;)
ja mam to szkło 7 lat i nic. co wy robicie z tymi obiektywami?
polecam pana Adama Bieńka na alejach Jerozolimskich. na pewno jest solidny i podejrzewam ze dość tani. zjadziecie na www.pf.pl
ogólnie rzecz biorąc to tymi obiektywami robimy zdjęcia, a jeśli jest ich dużo to sam wiesz ;) więcej emocji, spocone dłonie oddziałują na gumę, a guma jak to guma lubi się wyginać i chodzić swoją drogą ;) i tak rodzą się problemy luźnych gumek ;P
ogólnie rzecz biorąc to tymi obiektywami robimy zdjęcia, a jeśli jest ich dużo to sam wiesz ;) więcej emocji, spocone dłonie oddziałują na gumę, a guma jak to guma lubi się wyginać i chodzić swoją drogą ;) i tak rodzą się problemy luźnych gumek ;P
eeeee.... czy my tu jeszcze o obiektywach mówimy? :D