PDA

Zobacz pełną wersję : kłopoty z tamronikiem

Jarecki
07-07-2008, 19:18
od 3 miesięcy posiadam t 17-50 2.8, z silnikiem , mam go podpiętego do d 300, i stwierdziłem ostatnio, że na ogniskowej 50 przestaje mi ostrzyć,po wyłączeniu body działa, za parę fotek znów coś mu odbija....czyściłem styki i nic nie pomaga..macie jakiś pomysł co zrobić ..ze stałkami 50 i 85 działa wszystko ok ....proszę o poradę na serwis nie mam czasu..hałturki.....

Jarecki
08-07-2008, 19:38
nikt mi nic nie podpowie, czyżby każdy był zachwycony nowym D 700 i szkiełkami...:-D

Shexbeer
08-07-2008, 19:53
Ja Ci niestety nie pomogę ale jestem właśnie na etapie kupowania tego Tamrona i planuję zakup body D300 za jakieś 2 tygodnie. Możesz mi powiedzieć czy Twoja wersja Tamrona jest z silnikiem czy bez? Pozdrawiam.

Jarecki
08-07-2008, 20:15
z silnikim

juggler
08-07-2008, 20:15
Przeciez napisał ze z silnikem , tylko nie kumam po co do d300 kupowac z silnikiem skoro bez niego sa sprawdzone i nie ma z nimi problemu!

Xathloc
08-07-2008, 20:17
Ano dlatego, że czasem nie można trafić takiego bez silnika. O problemach było już sporo. Znam osobiście dwie osoby, które musiały zrezygnować z T17-50 z powodu złej pracy z D300.

Shexbeer
08-07-2008, 20:25
Przeciez napisał ze z silnikem , tylko nie kumam po co do d300 kupowac z silnikiem skoro bez niego sa sprawdzone i nie ma z nimi problemu!

sorry, nie doczytałem z pośpiechu... lame :???:

Ano dlatego, że czasem nie można trafić takiego bez silnika. O problemach było już sporo. Znam osobiście dwie osoby, które musiały zrezygnować z T17-50 z powodu złej pracy z D300.

Czy te osoby posiadały właśnie wersję z silnikiem czy to nie ma znaczenia i mogą wystąpić kłopoty z D300 zarówno w wersji bez i z silnikiem? Czyli generalnie lepiej brać do D300 bez? Gdzieś czytałem że te wersje z silnikiem szybciej ostrzą niż body śrubokrętem.

Xathloc
08-07-2008, 20:29
Obydwaj mieli wersje bez silnika, ale sprawdzane były różne egzemplarze (u jedego z nich na pewno również z silnikiem, co do drugiego nie mam pewności).

kh29228
08-07-2008, 21:00
Potwierdzam problemy Tamrona w połączeniu z D300. Mam wersję bez silnika. Na D70 jest wszystko super, natomiast na D300 bywa różnie - czasami ostrość całkowicie przestrzelona. Zaznaczam, że D300 z innymi obiektywami działa super.

mini21
08-07-2008, 21:03
No to się trochę zmartwiłem.
Gdzieś w okolicach września chciałem wymienić puszkę, no i wybór padł na D300, ale jeśli miałbym teraz pozbywać się tamrona, to trochę kiepsko.

Chętnie zrobiłbym test na jakimś D300.

Shexbeer
09-07-2008, 07:52
W związku z tym że napaliłem się już na zakup Tamrona jak arab na kurs pilotażu ;) a tu nagle zapaliło się czerwone światełko STOP mam prośbę do userów D300 i Tamrona 17-50 f2.8 u których szkło współpracuje właściwie z puchą.
Kto ma albo wie że znajomy/znajoma ma i współgra OK proszę o rączkę w górę. Czy ma znaczenie (co może być bardziej kłopotliwe) wersja z silnikiem lub bez? Z drugiej strony jestem ciekaw co na to serwis Nikona i Tamrona?!

jarecky
09-07-2008, 09:19
Ja miałem podobny problem (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62569). Powodem jest przetarty flex, czyli ścieżki po których przesuwają się styki i przekazują do CPU obiektywu info o ogniskowej i odległości ostrzenia. Na zoomie ustawionym na 50mm w exifie miałem zapis 17mm i przez to podejrzewam obiektyw nie ostrzył na 50mm. Między 17 a 48mm było ok. Aparat jest w serwisie.

Xathloc
09-07-2008, 12:07
[...]Z drugiej strony jestem ciekaw co na to serwis Nikona i Tamrona?!
Nic, serwis Nikona nie jest zainteresowany współpracą obiektywów T z puszkami N, serwis Tamrona nie ma możliwości nic zrobić.

Jarecki
09-07-2008, 17:43
wersja bez silnika jest w/g mnie wolniejsza dlatego zakupiłem tą z silnikiem, niewiem poprzecierałem styki spirytusem w body i na aparacie i na razie odpukać wszystko działa..ogniskowa pokazuje prawidłowo. czyli fotka na 50 i jest 50 w exifie..z 50 i 85 N nie ma zadnych problemów, chyba nikon nie lubi się z tamronem i z tąd takie siupy. zastanawiam się jak to będzie przy nowszych modelach nikona D 700 i .......chyba tylko szkiełka nikona będą hulały odpowiednio, bo stwierdzam iżmodel nowszy tym więcej problemów ze szklami z innej stajni a Tamrona przede wszystkim, jeśli sięmylę proszę o wybaczenie, ja to stwierdzam po własnych doświadczeniach.....

Jacek B.
09-07-2008, 18:13
Oj tam, przecież to Canon źle współpracuje ze szkłami firm trzecich... Ja miałem podobny problem ale z D200 ze szkłem nikonowskim. Na szczęście udało sie dobrać odpowiednie szkło do mojej puszki. Co dziwne z D70s "wadliwe" szkło działało dobrze, wręcz idealnie. Ktoś niedawno pisał ze dopasował nikokora 80-200 za piątym podejściem. nie wiem od czego to zależy i co ma na to wpływ że szkło z jedną puszką gada a z inną nie. Ja mam trzy szkła z czego trzy gadają z jedna puszką a dwa z drugą.

Sculptoris
16-07-2008, 11:26
Było już kilka wątków na ten temat. Sam zainicjowałem jeden z nich tyle, że dla konfiguracji z D80. Moim zdaniem nie ma to znaczenia - Tamronki 17-50 z silnikiem mają jakiegoś myka sprawiającego, że przy zmianie ogniskowej zaczyna szwankować komunikacja z puchą (przestaje ostrzyć, pojawia się błąd "F --"). Ja miałem to szczęście, że obiektyw kupiłem u Hesji - gdy zauważyłem, że mam takie problemy obiektyw został szybko wymieniony na nowy egzemplarz. W nowym już takich problemów nie zauważyłem. Ma co prawda moim zdaniem problemy ze złapaniem ostrości na ustawiony punkt (czasem trzeba lekko przemieścić punkt ostrości aby złapał), ale jest to do przejścia. Wcześniejszy problem to Sajgon i na to bym uczulał.

siedemczwartych
16-07-2008, 13:54
D300 + T17-50 z silnikiem od kwietnia mam.
Żadnych w/w problemów nie odnotowałem.
Nawet sprawdziłem co jest w EXIFie. Wszystko gra.
Także mogę potwierdzić, że zdarzają się też dobrze współpracujące zestawy. :)