Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana matrycy w d200?!?

zebrantez
07-07-2008, 16:48
Witam czy ktoś sie orientuje jaki był by koszt takowej naprawy, ewentualnie czyszczenie. Aparat ma zrobione tylko 6500 zdjęć, więc chyba nie dużo..
pzdr

Nemeth
07-07-2008, 16:51
To upewnij się wpierw czy matryca wymaga czyszczenia czy wymiany. Wymiana matrycy z robocizną kosztuje nie wiele mniej od używanego aparatu.

zebrantez
07-07-2008, 16:57
załóżmy, że wymiana. Sam tego nie stwierdzę, a aparat w cenie około 1600zl bez gripa obiektywów i innych. Tyklo body z tym co w pudełku...

Jacek_Z
07-07-2008, 17:38
załóżmy, że wymiana. Sam tego nie stwierdzę,..
a jakie masz objawy?
Podlinkuj zdjęcie albo jakiś jego 100%fragment.

markB
07-07-2008, 18:34
Mi to wygląda jakby kolega chciał to chyba kupić, bo aparatu nie ma stopce. W Nikon Polska czyszczenie matrycy to 80 zł (przy innych naprawach zdarza się, że czyszczą gratis), ale na pewno dołożą ekspertyzę (90 zł) i koszty przesłania aparatu. Sama matryca (z filtrem) to koszt pewno nie mniejszy niż 1.5 K. Wymiana takiego czegoś w D2X w niezależnym serwisie w USA (a tam raczej tanio w porównaniu z Nikon Polska) to koszt min. 500 $.

marekwwwww
07-07-2008, 18:44
matryce raczej trodno uszkodzic predzej filtr przesłaniający matryce

Tr0n
07-07-2008, 18:49
załóżmy, że wymiana. Sam tego nie stwierdzę, a aparat w cenie około 1600zl bez gripa obiektywów i innych. Tyklo body z tym co w pudełku...

Jeżeli chcesz kupić body z potencjalnie walniętą matrycą to daj sobie spokój. Lepiej dołożyć i kupić aparat bez takich przygód. Nigdy nie wiadomo co jeszcze potem może Ci się zepsuć.

Ewentualnie najpierw ekspertyza a potem kupno

zebrantez
07-07-2008, 19:35
Tak chciał bym nabyć ten aparat zwłasza, że taniej nigdzie nie znajdę, a wydawać kase na d80 z moimi zdolnościami topienia, brudzenia rzeczy to w sumie wole zostać przy czymś co więcej ze mną wytrzyma. W sumie nazwa sensor filter w opisie wskazywała by na filtr nie na matryce, a czy to też jest bardzo problematyczne?Nie mam możliwości wstawienia foty bo aparat jest w Estonii:( Jak bym miał jakąś fote czegoś bardzo białego, nieba czy cus, ale niestety.To wymianie mejli dowiedziałem sie że raczej to jakieś mikro zadrapanie. Może uda mi sie jeszcze zobaczyć jakieś foty.

markB
07-07-2008, 19:47
Niestety samego filtra nie wymieniają (oficjalnie), trzeba razem z matrycą. Może są jakieś warsztaty co to robią.

zebrantez
07-07-2008, 20:03
To widzę, że sobie mogę odpuścić:( Szkoda, bo cena fajna...
No nic dalej poszukuję normalnego aparatu:)
dzięki za odpowiedzi.

Rarog
08-07-2008, 10:35
To widzę, że sobie mogę odpuścić:( Szkoda, bo cena fajna...
No nic dalej poszukuję normalnego aparatu:)
dzięki za odpowiedzi.

Mówisz o tym:
http://cgi.ebay.pl/Nikon-D200-body-Kit-1GB-Kingston-CF_W0QQitemZ200237135357QQihZ010QQcategoryZ31388QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Czytałeś dokładnie? Autor aukcji pisze że najprawdopodobniej są to uszkodzenia filtra matrycy powstałe podczas czyszczenia i efekty wizualne widoczne są tylko w jasnym świetle - czyli jak sądzę są to zaciemnienia na obrazie tak jakbyś miał paprochy na matrycy. Poza tym to jakiś amator te problemy wcale nie muszą występować na matrycy gdyż czemu pisze że widać to przy przesłonie f22 - to jakby wada szkła była
Nie umiem powiedzieć czy to się da usunąć, ale oferta interesująca cenowo, mimo to jesli masz dostęp do eBaya to lepiej kup UK - to najlepszy rynek i mozesz obecnie wyczesać aparat w świetnym stanie za ok. 2k zł tzn. niewiele mniej a będziesz spokojniej spał :)

zebrantez
08-07-2008, 20:17
Za 2 Ka to juz z jakimś szkiełkiem, albo przynajmniej z gripem... sporo ciekawych ofert na ebaju widzę, tylko że nie wszędzie są podane ilości strzelonych fotek, albo właściciel "nie wie"(czyt duży przebieg) jak to sprawdzić, z resztą będe musiał się przejść po lokalnych jessopsach tam ostatnio widziałem używki d80 i inne może d200 też się trafi. Kase nie trudno wydać tylko potem nerwów szkoda. Mojego D40X mam z ibaja ni nie narzekam trafilem model co mial 1500 fot nastukane, więc chyba tylko leżał w pudełku... czasem sie trafi perełka... teraz ciągle wypatruję:)

Właśnie przegapiłem d200 za 422f:( tylko 3800 fot zrobione:( ehh to sie nazywa pech... juz nie czytam więcej forum:(