Zobacz pełną wersję : Niekompatybilność D70s i Tamron 17-50 2.8
Hej, zakupiłem nowe szkiełko do mojego D70s - za wszelkimi poradami optymalnym rozwiązaniem pomiędzy jakością i ceną był Tamron 17-50 2.8. Wszystko działa bardzo dobrze, może nieco silnik wolny i śmieszne dźwięki wydaje przy dostrajaniu. Jest tylko jeden problem. Przy zdjęciach z użyciem wbudowanej lampy aparat się buntuje - zaczyna migać wskaźnik lampy na LCD i po zrobieniu zdjęcia okazuje się, że jest ono masakrycznie prześwietlone. Co robić? Reklamować aparat czy obiektyw?
Pozdrawiam
Jeśli aparat normalnie działa z innymi obiektywami - to obiektyw. Gorzej jak twoj tamron dziala dobrze z innymi aparatami... a aparat dobrze z innymi obiektywami :O
trzeba było kupić wersję bez silnika ;)
trzeba było kupić wersję bez silnika ;)
A jak to sie ma do przeswietlen?
:???:
sprawa się wyjaśniła.
Kolega w międzyczasie sprawdzał możliwości aparatu i w menu przestawił lampę na manual 1/4 mocy...
Dlatego w dość bliskich kadrach (do 2 metrów) wszystkie zdjęcia z lampą wychodziły prześwietlone, a przy dalszych już mniej albo były ok...
Problem rozwiązany.
Sprawdziłem na innym aparacie i przy innych obiektywach i wyszło szydło z worka...
Pozdrawiam