PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sformatować ?

kmaic
07-07-2008, 10:27
Witam,

Kupiłem 2 x AAA NiMH Duracell supreme 1000 mAh
Ładowarka Duracell mini charger, ( aaa ładuje 110 mA)
Pytanie.. Jak poprawnie je sformatować żeby ich nie zniszczyc i nie obnizyc pojemnoiści ?? tzn jaki czas ładowania pierwszego, drugiego i trzeciego ? Na początek je w pełni rozładować czy ładować przed pierwszym uzyciem?

Dzieki z odp,

TristisAnima
07-07-2008, 13:12
Witam,

Kupiłem 2 x AAA NiMH Duracell supreme 1000 mAh
Ładowarka Duracell mini charger, ( aaa ładuje 110 mA)
Pytanie.. Jak poprawnie je sformatować żeby ich nie zniszczyc i nie obnizyc pojemnoiści ?? tzn jaki czas ładowania pierwszego, drugiego i trzeciego ? Na początek je w pełni rozładować czy ładować przed pierwszym uzyciem?

Dzieki z odp,

Tych akumulatorków nie trzeba formować. Formowało się akumulatorki starego typu z tzw. efektem pamięci. NiMH nie posiadają takowego i nie wymagają formowania. Jedyne co możesz robić aby przedłużyć ich żywotność to starać się ładować je zawsze do pełna i ładować tylko w miarę w pełni rozładowane.

arturjb
07-07-2008, 17:29
ja nie rozumiem jednego. Stare accu do tel były NiMH i miały tzw efekt pamięci, nowe są Li-ion i nie maja. Te same accu występujące jako popularne paluszki zbudowane w technice NiMH już nie mają wspomnianych objawów... Jak to jest?

SlaWasII
08-07-2008, 01:48
To jest postęp... ;)
Mimo, że mówią iż efektu pamięciowego nie ma, zaleca się pierwszy raz naładować na full - vide manual. Na pewno każda bateria ma ograniczenie polegające na określonej ilości cykli ładowania. W efekcie jak ktoś kilka razy dziennie wsadza beterię do ładowarki to jej żywotność musi być krótsza. Dlatego warto mieć dwie baterie i używając zamiennie, rozładowywać do końca zanim zacznie się ładować. Ja tak robię od lat z bateriami do różnych urządzeń i nie narzekam.
Zresztą, w przypadku aparatu fotograficznego, zawsze jak chcę coś więcej popstrykać to bateria się rozładowuje i jakbym miał czekać 2 godziny zanim się naładuje to bym się chyba wściekł... :twisted: że nie wspomnę o plenerze, gdzie gniazdek jakby nie było w zasięgu.