PDA

Zobacz pełną wersję : D200 vs. sok pomarańczowy ...

Zbycho_GL
06-07-2008, 22:16
Witajcie,

Nie tak dawno namówiłem kolegę na zakup Nikosia D200 ze szkiełkiem N 18-200.
Był szczęśliwy, gdy go już otrzymał i zaczął robić fotki.
Jednak kilka dni temu zdarzyło mu się, że podczas kolacji aparat oblany został sokiem pomarańczowym.
Szybko został wytarty serwetką, ale ...
aparat działa jak należy, jednak dwa z przycisków - Mode i kompensacja - przestały "klikać".
Działają, ale wyraźnie się kleją. Pewnie sok przez szczelinę dostał się do środka.
Pozostałe są OK.
Bardzo chciałbym mu pomóc, jednak nie wiem jak zabrać się do usunięcia "lepkości".

Macie jakieś pomysły ?

PS.
Mam dostęp do sprężarki powietrza. Może spróbować kapnąć na przyciski trochę wody i po chwili wydmuchać powietrzem ?

Pozdrawiam, Zbych

Fotjaro
06-07-2008, 22:52
Myślę że bez rozkręcenia aparatu się nie obejdzie - gwarancja! - a jak polejesz wodą - to po aparacie - to jasne.

Paprycjusz
06-07-2008, 22:55
Wszystkie przyciski są uszczelnione, więc myślę, że ostrożne polanie wodą nie powinno nic złego uczynić.

adamouse
06-07-2008, 23:01
Niby tak, ale swojego chyba bym jednak nie polewał, nie znaczy to, ze mam lepszą radę...

cahe
06-07-2008, 23:57
arkoholem go! ;-)

sprocket
07-07-2008, 00:04
Alkohol to dla siebie by sie rece nie trzesly przy rozkrecaniu :)
- ja bym rozkrecil.

Motorniczy
07-07-2008, 00:13
Wszystkie przyciski są uszczelnione, więc myślę, że ostrożne polanie wodą nie powinno nic złego uczynić.

Oczywiście

fIlek
07-07-2008, 00:32
Spiryt i susszenie sprężareczką. Powinno pomóc - ja w każdym razie tak robiłem, na szczęście z cudzymi :D

Rymek
07-07-2008, 00:47
znajomemu d200 zalano browcem, przezył bez szwanku, ja robiłem 3 godzinny koncert d200-tka w deszczu i nie suszylem go spręzarką wiec czemu nie wyczyscic aparatu w taki sposob ??

Ewci@
07-07-2008, 01:26
najlepsze co mozna polecic to serwis - nie grzebac tylko oddac panom do naprawy , a panowie w serwisie sa naprawde konkretni, nie gryza i wbrew opinia czasami robia zlecenie na poczekaniu :D

ezin
07-07-2008, 10:57
D200 to już uszczelniana pucha. Nikt nie karze go topić w morzu tylko delikatnie zmoczyć przyciski, po prostu lekko polać wodą, potem osuszyć chustką/ściereczką i sprężonym powietrzem. Na bank nic mu się nie stanie, byle robić to na wyciągniętej baterii.

Po prostu sok jest kleisty i dostał się między przyciski a obudowę i uszczelnienia. Wystarczy przemyć, osuszyć, ewentualnie zostawić na kilka godzin żeby w 100% odparował, i wsio.

Zbycho_GL
07-07-2008, 11:22
Dzięki za podpowiedzi.
Jeśli zdążę, to jeszcze dziś spróbuję dokonać tej "operacji" metodą laparoskopową mokrą ...
;-)

Mam nadzieję, że mi się uda.

Z pewnością Wam o tym opowiem po zabiegu

Pozdrawiam, Zbych

robin102
07-07-2008, 11:29
Podrzuć mi ten korpus DHL-em to Ci go naprawie bez rozbierania, rzecz jasna profesjonalnie i z dbałością o stan rzeczy, śladów po problemie nie będzie. Aaaaaa i nie używaj broń boszzze wody :)
ps
Każde inne nie działające przyciski w rożnych modelach Nikona za parę dobrych browarów chętnie naprawię :)

Browar
07-07-2008, 11:33
wysuszy sie wykruszy

sq5awr
07-07-2008, 12:04
ja bym polecał serwis. Niedoświadczone rączki przy rozkręcaniu i może trochę części zostać :D

Veyron
07-07-2008, 12:19
zadnych spirytow, zadnych serwisow.
tak sie sklada, ze moj rowniez zostal polany sokiem (tyle, ze nie przy kolacji ;) i jeden przycisk tez nie klikal. rozwiazanie jest banalnie proste. nalac kilka kropel wody w szczeline miedzy przyciskiem a obudowa i odczekac chwile zeby zgestnialy sok sie troche w wodzie rozpuscil. pozniej wez cieniutki miekki pedzelek i 'pojezdzij' nim w kolko w szczelinie. nastepnie wode wydmuchaj gruszka gumowa. operacje powtorz kilka razy az bedzie juz OK. i to tyle :D

Rarog
07-07-2008, 14:08
najlepsze co mozna polecic to serwis - nie grzebac tylko oddac panom do naprawy , a panowie w serwisie sa naprawde konkretni, nie gryza i wbrew opinia czasami robia zlecenie na poczekaniu :D

Oczywiście! Ewcia ma rację, ale jeśli już kogoś ręce świerzbią to broń boże sprężonym powietrzem - wdmuchasz brud głębiej, nie mówiąc już o tym co może się w środku zdarzyć pod ciśnieniem. Tak samo odradzam alkochol, alkochol owszem świetnie rozpuszcza tłuszcze ale pomidory? ... chyba nie ;)
Najlepszym "rozpuszczalnikiem" byłaby woda destylowana i nic innego nie cudować. A spiryt ... jak tu ktoś mądze doradził ... wypić dla kurażu :)

robin102
07-07-2008, 14:25
Żadnej wody !, żadnego spirytu! , żadnego sprężonego powietrza!, Na litość nie psujcie dajej bo tylko to mozecie sami zrobić. Nie trzeba też żadnego rozbierania korpusu robić.
Trzeba do tego trochę głowy i doświadczenia praktycznego z takimi przypadkami.
Jest na to sprawdzony sposób, aby zaoszczędzić kilka stówek które serwis sobie zażyczy.
Zostawcie to ludziom którzy wiedzą jak to zrobić.

m_cudny
07-07-2008, 15:42
robin102, może się podzielisz wiedzą?

wojteh
07-07-2008, 15:47
właśnie każdemu może się to stać - robin mów !!!

Zbycho_GL
07-07-2008, 19:02
Uwaga, uwaga - zabieg się udał, pacjent mam nadzieję nie zejdzie ...

Zrobiłem tak:
pencetą naniosłem kilka kropel wody do szczelin przycisków tak, aby woda z nich "wypływała".
Pozostawiłem ją na ok. 30-40 sek.
Później husteczką higieniczną wodę odsączyłem (były na niej widoczne mocne przebarwienia soku).
Powtórzone trzy razy.
Zamiast husteczki lepsze okazało się użycie odkurzacza z miękką końcówką (aby nie zarysować / uszkodzić body),
który zdecydowanie skuteczniej odciągnął wodę ze szczelin przycisków.

Nie użyłem do tego zabiegu sprężarki, którą Rarog odradził - zresztą bardzo słusznie.

Po zabiegu aparat działa, przyciski śmigają ja nowe (klikają jak należy !).
Niemniej dreszczyk emocji był...

Dziś wieczorkiem trza napić się browarka z tej okazji ... co by drżącą rączkę uspokoić ...

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za swoje opinie, bardzo pomogły.
Zbych

robin102
07-07-2008, 19:18
Ale teraz ( jutro po jutrze) zrób tak jak Ci na PM pisałem, bo ten zabieg jest dobry na krótką metę. Teraz trzeba tam posprzątać tym co podałem, jeśli nie to za jakiś czas problem wróci na 102% niestety. 20 zł to nie majątek, a serwis za czyszczenie i uzdatnienie przycisku łyknie ok 300zł.
powodzenia

Zbycho_GL
07-07-2008, 19:32
Ok, ok, zrobię, jak mi napisałeś ...

Veyron
07-07-2008, 20:16
Robin z całym szacunkiem, ale bredzisz. Na jaka krótką metę? Miałeś kiedyś taki przypadek? Jak miałeś i nie rozwiązałeś tego problemu za pierwszym podejściem to partacz jesteś a nie fachura. Kolega zrobił tak jak radziłem. Problem rozwiązany a ty nadal tępo piszesz po raz któryś swoje.

malisz
07-07-2008, 20:22
hehe, zrozumialem na poczatku tytul ze to kolejny watek w stylu co wybrac, co jest lepsze :-D

robin102
07-07-2008, 21:52
Robin z całym szacunkiem, ale bredzisz. Na jaka krótką metę? Miałeś kiedyś taki przypadek? Jak miałeś i nie rozwiązałeś tego problemu za pierwszym podejściem to partacz jesteś a nie fachura. Kolega zrobił tak jak radziłem. Problem rozwiązany a ty nadal tępo piszesz po raz któryś swoje.
Ja dobrze rozumiem Twoją radość, że Nasz wspólny kolega zrobił tak jak Mu poleciłeś. Strasznie to nobilituje prawda ? Ja zaleciłem koledze dodatkową operację aby sprzętu za dwa trzy miechy nie musiał oddawać do serwisu, albo jak trafi jego body na forumową giełdę to nikt nie napisze, że przycisk raz działa raz nie działa bo może TY kupisz ten aparat, albo może ja. I trochę powagi koledzę życzę i zmniejszenie rozpędu w ocenianiu innych bo edytować postów już nie można.

Veyron
07-07-2008, 22:38
nie ma znaczenia czy nobilituje. wazne, ze sie bzdur nie wypisuje na forum. widze, ze jestes praktykiem na 102 :-P ja problem rozwiazalem raz na zawsze a nie tak jak Ty na 2 czy 3 miesiace.

robin102
07-07-2008, 22:47
Jakie bzdury, sam piszesz bzdury jak rzadko który :) Pojęcia bladego nie masz co można narozrabiać takim kozactwem, ale wolno Ci. Wodą he he he. Stuknij się w czółko ;) czymś drewnianym żebyś sobie krzywdy nie zrobił ;) żartowałem oczywiście i zaraz to kolega Jacek się zdziwi :)
pozdrawiam

Jacek_Z
07-07-2008, 23:01
bez takich czułości proszę.
Robin jak zwykle ma wiedze, którą chce sie dzielic tylko na PW. Dlaczego nie podasz tego rozwiązania nam wszystkim?
Wiem. Obawiasz sie krytyki?
Pytanie było retoryczne.

robin102
07-07-2008, 23:05
Oczywiście Tobie Jacku jak będziesz miał podobny problem, albo jak któryś przycisek przestanie Ci klumkać na którymś body od potu czy innych zanieczyszczeń powiem jak to naprawić tanim kosztem bez ryzyka PROFESJONALNIE :) choć byś nie wiem jak mnie krytykował bo przecież moim przyjacielem jesteś. Przyjaciołom się wybacza.