Zobacz pełną wersję : przetwornica samochodowa
jasiu102
06-07-2008, 19:47
potrzebuje przetwornicę samochodową głównie do łądowania laptopa ale tez aku z aparatu. Oglądam te przetwornice ale tam są jakies dziwne cyfry hehe. nie wiem za bardzo którą kupić. a i napiecie w aucie mam chyba 12 v vw polo??
kurde oczywiście miało być w pozostałych akcesoriach, w studio chyba sie nie przyda :)
Redskull
07-07-2008, 08:49
Ja mialem taka z hamy. Przetwarzala 12v na 110W. Wystarczala do laptopa i do ladowania komorki. Mysle wiec, ze pociagnie i ladowarke do accu. Jesli chcesz odpalac np. zelazko w samochodzie pomysl o najmocniejszych przetwornicach z kontrola napiecia i mocy powyzej 600W. Tylko, nie zostawiaj przetwornicy wlaconej przy wylaczonym silniku, bo mozesz sie nieprzyjemnie zdziwic :)
Poruszałem podobny temat TU (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63413).
jasiu102
07-07-2008, 15:58
no własnie zamówiłem 150 słyszałem, że wystarczy i nie powinno byc żadnych zwarć na gnieździe od zapalniczki dzięki za odpowiedzi
Michał Jędrak
15-07-2008, 01:54
No skoro już zamówiłeś to 'po herbacie'.
Jednak mam pomysł dla oszczędnych. Można kupić używany UPS. W środku jest akumulator na 12V a reszta flaków w środku to właśnie przetwornica. Wywalamy akumulator i podłączamy się pod 12V w samochodzie. Taki UPS kosztuje około 30zł.
Gdyby ktoś chciał ładować laptopa to może śmiało to robić prosto z 12V. Laptopy są najczęściej na 16-20V, więc przy 12V będą się ładować wolniej, ale będą.