Zobacz pełną wersję : Kupno D 80 w Niemczech czy w Polsce
Witam wszystkich jestem tu 1 raz.
chcę kupic aparat Nikon D 80 w Niemczech ( bo jest tańszy ok. 10%) ale niewiem czy wtedy będzie miał menu w języku polskim lub czy też będzie można wgrać menu w j. polskim i co trrzeba do tego posiadać?
Z góry dziękuję za pomoc.
Menu będzie polskie, nie będzie polskiej instrukcji i gwarancji i jak sądzę z ewentualnym odliczeniem też będzie problem. W związku z tym jednak że serwis polski działa jak działa to może niekoniecznie duża strata.
Najsmieszniejsze jest ze niby jestesmy w UE ;). I fajnie by bylo jakby polikwidowac te wszystkie spółki z dopiskiem Polska a powinnien być to poprostu "prawdziwy" Nikon.
ps. Ostatnio miałęm jazde z butami Ecco, niby taka super firma. Pękła mi skóra, to dostałem ekspertyze że nie wiązałem sznurówek. Napisałęm do Ecco Polska i Ecco DK. Ecco PL odpisało że to kwestia sklepu czy uznają reklamacje czy nie, a Ecco DK że to sprawa Ecco Polska. Wiec ja już tej firmie podziekowałem za wyroby. Buty za 400zł padły po 6 miesiacach (noszone średnio 3 dni w tygodniu, i gdzieś 3 miesiące bo była zima :) )
Menu będzie polskie, nie będzie polskiej instrukcji i gwarancji i jak sądzę z ewentualnym odliczeniem też będzie problem. W związku z tym jednak że serwis polski działa jak działa to może niekoniecznie duża strata.
Dokładnie tak! Dopowiem tylko iż w EU jedynym wyjątkiem jest UK. Rynek Brytyjski jest wydzielony w produkcji Nikonów i widać to pierwszej cyferce numeru seryjnego (8), reszta Europy ma 4 na początku. Tak więc aparat z Niemiec jest dokładnie taki sam jaki jest dostępny w Polsce.
Dokładnie tak! Dopowiem tylko iż w EU jedynym wyjątkiem jest UK. Rynek Brytyjski jest wydzielony w produkcji Nikonów i widać to pierwszej cyferce numeru seryjnego (8), reszta Europy ma 4 na początku. Tak więc aparat z Niemiec jest dokładnie taki sam jaki jest dostępny w Polsce.
Wiec aparat zakupiony w UK mażna serwisować TYLKO w UK i ROI??
A ciekawe jak dziala niemiecki serwis Nikona ? Sa mniej przebojowi niz nasi ?;) ( ze Szczecina do Berlina niedaleko ...) Heh , co do Ecco to mam same dobre doswiadczenia ( zawsze bralem made in portugal - bo bywaly tez inszego pochodzenia ) .
A ciekawe jak dziala niemiecki serwis Nikona ? Sa mniej przebojowi niz nasi ?;) ( ze Szczecina do Berlina niedaleko ...) Heh , co do Ecco to mam same dobre doswiadczenia ( zawsze bralem made in portugal - bo bywaly tez inszego pochodzenia ) .
Z Nikonowskim nie mam doświadczenia, ale niemiecki Pentax ZGUBIŁ mojego 928. W zamian dostałem nowego 928M - nowszy ale nie lepszy model.
Wiec aparat zakupiony w UK mażna serwisować TYLKO w UK i ROI??
Niestety tak - jeśli masz na myśli bezpłatne naprawy gwarancyjne. W pozostałych wypadkach oczywiście każdy serwis jest równie dobry :)
victor7577
08-07-2008, 16:11
nie wiem czy tak jest.Ja swój aparat kupowałem w Szwajcarii w MediaMarkt.Zanim go kupiłem zrobilem wywiad i się okazało że w Polsce jest honorowana gwarancja z krajów UE a przynajmniej ze Szwajcarii.A dodatkowo sie dowiedziałem, że produkt zakupiony w MM w Swiss mogę oddać albo do serwisu MM i niech się martwią oni co z tym dalej albo do obojętne którego serwisu Nikona.BTW mam gwarancje z napisem Nikon Nederland więc chyba to produkt holenderski :) Popatrz sobie czy Ci się opłaca bo ja jak kupowałem to po powrocie się okazało że cena prawie identyczna hehe. Nie zmienia to faktu że jestem mega zadowolony z zakupu :)
Kundzior
09-07-2008, 00:41
NIestety serwis MM nie naprawi Ci Szwajcarskiego sprzętu nawet z tej samej sieci, co innego jak kupił byś w którym kolweik sklepie w Polsce wtedy każdy MM reklamacje by przyjął. Z moich wywiadów wynika że Nikon Polska honoruje nawet gwarancje z USA.
czarnyfks
15-07-2008, 16:13
kupilem w grudniu d80 w niemczech w mediamarkcie. menu w aparacie polskie jest:) cena tez mi pasowala
kupilem w grudniu d80 w niemczech w mediamarkcie. menu w aparacie polskie jest:) cena tez mi pasowala
Polskie menu jest nawet w d80 z Hondurasu :)
Doklejam się, żeby nie tworzyc nowego podobnego wątku- czy moglibyscie polecic mi slepy w POlsce, gdzie nie będę musiała bać się zakupu? (chce kupić body nikona d80)
Czy mam nie patrzec na sklep i tylko kierować się ceną- czyli kupić tam, gdzie najtaniej?
POzdrawiam wszystkich- będę wdzięczna za wasze sugestie
Doklejam się, żeby nie tworzyc nowego podobnego wątku- czy moglibyscie polecic mi slepy w POlsce, gdzie nie będę musiała bać się zakupu? (chce kupić body nikona d80)
Czy mam nie patrzec na sklep i tylko kierować się ceną- czyli kupić tam, gdzie najtaniej?
POzdrawiam wszystkich- będę wdzięczna za wasze sugestie
choćby imfoto.pl i będziesz zadowolony
zadowolona:)
:oops: scusi
ale polecasz mi ten akurat sklep ze względu na jakie jego zalety? Bo na pewno nie ze względu na cene:)
Mila, fachowa i bezstresowa obsluga ;) Bez zadnych "sztuczek".
Mila, fachowa i bezstresowa obsluga ;) Bez zadnych "sztuczek".
A jakich "sztuczek" można się spodziewać?
Dziś body d80 można juz kupić za niewiele ponad 1700zł, zawsze te 300 zł oszczędności, ale czy warto?
Wybor nalezy do ciebie ;)
to oczywiste- proszę przeciez tylko o radę
heathclif
28-07-2008, 10:50
Ja Ci polecam kazdy sklep ktory profesjonalnie zajmuje sie sprzedaza aparatow i obiektywow i niczym wiecej, w takich sklepach otrzymasz konkretne informacje co i jak. Np. sklep FotoZakupy w Tarnowskich Gorach zajmuje sie tez sprzedaza przez internet. Ja tam kupowalem obiektyw i bardzo mila obsluga, dostawalem do reki co chcialem pani tylko przekrecala dekieli z obiektywow a ja 3 godziny stalem i cykalem w sklepie zastanawiajac sie co wybrac to poprostu byl Dzien Świra, co strace co zyskam i za jaka cene, a moze ten, a moze tamten i w koncu decyzja.I to samo w domu czy aby dobrze zrobilem, a moze jeszcze szybko jechac wymienic, ale to juz zalezy wlasnie od sklepu.W tym akurat sklepie pani mi powiedziala ze jak sie juz zdecyduje to wymiana sprzetu jest ale tylko w wyniku wad fabrycznych do 10 dni, nie ma takiej obcji ze jak mi sie nie spodoba po 2 dniach to moge oddac.Sam jestem ciekaw czy takowy sklep znalazłby sie w Polsce. Ale na pewno tu na forum mozna znalesc bratnia dusze i umowic sie z kims kto ma sprzecik ktory Cie interesuje i uzyskac informacje od profesjonalisty ktory kocha swoj sprzecik .Profesjonalista idzie do sklepu kupuje i wychodzi bo wie czego chce i zna dobrze temat a my amatorzy krecimy nosami i bijemy sie z myslami bo nie znamy za dobrze tematu. Powodzenia
Heathclif- bardzo Ci dziękuję za tak obszerną odpowiedz. Ja nie mam już wątpliwości co do wyboru sprzętu- tzn wiem na 200%, że to będzie d80. Teraz tylko kwestia gdzie kupic
marko-wroclaw
28-07-2008, 11:38
Moze Apcom? Maja swoj oddzial we wroclawiu. Ceny ciekawe :) Wiem bo znajomy ostatnio tam 2 rzeczy kupil. Wyszukaj sobie na allegro ich aukcje.
Jeśli interesuje CIe zakup w niemczech to nówka u mnie we freiburgu (Nikon Deutschland) kosztuje 528 euro, chyba taniej nówki nigdzie nie widziałem pozdro