Zobacz pełną wersję : S5 Pro i licznik zdjęc. POMOCY WAŻNE
Problem nie jest chyba typowy...
Kilka dni temu zakupiłem S5. Zrobiłem kilka fotek testowych, zrzuciłem je na kompa i lekko byłem zdziwiony kiedy okazało się że pierwsze wykonane przeze mnie zdjęcie ma numer 0201....
Na mój mały strusi rozumek body sprzedane jako nowe przez sklep, takie do końca nowe to jednak nie jest......
Czy istnieje jakaś możliwośc udowodnienia że te 200 klatek powstało przed datą którą mam wydrukowaną na dowodzie zakupu ?
A kartę miałeś "czystą",sformatowaną?
W menu aparatu jest licznik,który przekręca się co 100 zdjęć.Sprawdzałeś go?
Karta prosto z opakowania wyjęta
Licznik pokazywał 200
BugsBunny
06-07-2008, 15:08
w menu aparatu jest opcja maintenance, tam jest shutter count
licznik pokazuje pełne setki, tzn jeśli było 200 to oznacza coś między 200 a 300
Karta prosto z opakowania wyjęta
Licznik pokazywał 200
no to wszystko jasne - kupiłeś lekko używany aparat,tak leciutko ale jednak
Pytanie tylko czy da się jakoś udowodnic w sklepie fakt że te klatki zostały zrobione przed datą zakupu ??
Gdyby ktos był zainteresowany
Jestem po rozmowie z serwisem Fuji. Info jest następujące:
1. Nie ma mozliwości sprawdzenia daty powstania fotki nawet w serwisie. Aparat nigdzie nie zapisuje takich danych.
2. 200 kilka klatek mogło powstać
a) w czasie zestrajania AFa zaraz po zejściu puszki z taśmy w fabryce i nie wyzerowano licznika
b) w czasie innych testów mających na celu sprawdzenie puszki na etapie przed sprzedażowym i nie wyzerowano licznika
c) w sklepie z niewiadomych przyczyn
d) gdziekolwiek indziej z niewiadomych przyczyn
Nadmienić należy że klatki te to oczywiście klapnięcia lustra więc niekoniecznie były to zdjęcia.
Konkluzja? - nie przejmować się bo nawet po oddaniu sprzętu z powrotem mozna dostać ten sam tyle że z wyzerowanym licznikiem.
Generalnie, sprawa nie warta zachodu ponieważ puszce nic nie dolega
W fotojokerze moge isc poprosic o pokazanie np d300. Podpinam ciach ciach 20 zdjec a licznika nie wyzerujesz. Takim sposobem moze nowy aparat wczesniej stał w gablocie lub pracownicy zapoznawali sie ze sprzetem itp. i stad masz nacpykane...