PDA

Zobacz pełną wersję : NEFy w NX- ustawienia

ramzes78
06-07-2008, 13:12
Witajcie :)

Drugi post na forum i trochę marudzenia z mojej strony :)
Niedawno jeden z pracowników punktu foto doradził mi robienie zdjęć w NEFach i ich późniejszą obróbkę na kompie. Super rada - jest jedno ale- kiepski monitor i kiepska wiedza :) . Na razie próbuje sił w NX i tu moje pytanie- skoro nie widzę "prawidłowych" kolorów na monitorze chcę zdać się na program i jego auto. Podpowiedzcie proszę jak w prosty sposób nie psując za wiele wywołać NEFy tak by na papierze wyszła przyzwoita fotrka.
Na razie uruchamiam opcję light i tam daję auto lub d-light. Z" burych i szarych" fotek wychodzą niezłe, niektóre jednak mają zbyt podkręconą kolorystykę....Oczywiście pozostaje "machanie" suwaczkami - zabawa w ciemno w stylu przesunę i zobaczę co się stanie :)
Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na sugestie .
RAMzes
(Nikon D70)

251kris
06-07-2008, 15:41
Odpowiedż na twoje pytanie musiałaby ogarnąć bardzo duży zakres wiedzy na temat rawów.
Funkcja D-lighting nie jest jedyną, która służy do korekty zdjęcia. Możesz bawić się kontrastem, ekspozycją, krzywymi itd., a przede wszystkim musisz nauczyć się czytać histogram. Możesz wybierać tryb kolorów itp. Jest tego baaardzo dużo. Musisz to po prostu przerobić.
W puszce najlepiej poustawiaj sobie wszystko na zero (uwaga na tryb NORMAL, gdyż tam konstarst pracuje w trybie AUTO). Program Nikona otworzy Ci nefa z ustawienimi z puszki i będziesz miał lepszy punkt odniesienia w swoich ćwiczeniach.

stig
06-07-2008, 17:45
skoro nie widzę "prawidłowych" kolorów na monitorze chcę zdać się na program i jego auto. Podpowiedzcie proszę jak w prosty sposób nie psując za wiele wywołać NEFy tak by na papierze wyszła przyzwoita fotrka.Szczerze -- daruj sobie. Zmien monitor, bo praca z kolorami "na czuja" lub "na auto", jest niepowazna.

ramzes78
06-07-2008, 19:46
Dzięki za pierwsze sugestie. Wiem że temat nie jest prosty i wiele nauki i prób mnie czeka :)
Co do monitorka-zanim zmienię chcę "poczuć" temat - przypuszczalnie musiałbym zmienić LCD na CRTka. by było ok.. Nie zajmuję się obróbką grafiki zawodowo ani też fotografią, a to co pstryknę mam na pamiątkę dla siebie :)
Próbował ktoś kalibrować LCD tak by w miarę wiernie oddawały barwy na fotkach? Jak się do tego zabrać?

samek
06-07-2008, 19:55
...Co do monitorka- przypuszczalnie musiałbym zmienić LCD na CRTka żeby mieć dobry" odbiór zdjęć".
Próbował ktoś kalibrować LCD tak by w miarę wiernie oddawały barwy na fotkach? Jak się do tego zabrać?

Zadajesz pytania, na ktore ciężko dobrze i krótko odpowiedzieć. LCDków jest taka mnogość, że jak tu powiedzieć coś konkretnego? Część z nich się podda kalibracji, a część nie. Należy wnioskować, że Twój nie. Zajrzyj do działu KOMPUTERY. Tam jest sporo wiedzy do 'połknięcia'. Z CRTekami dziś daj już sobie spokój. W wspomnianym dziale poczytasz o różnych LCDekach i ich przydatności do obróbki fot.
Wydaje mi się, że w aktualnej sytuacji powinieneś spróbować ustawić aparat tak, aby móc jpgi wprost dawać do labu w celu zrobienia odbitek. Dopóki nie zapanujesz nad swoim sprzętem komputerowym praca z nefami trochę nie ma sensu. Bo i tak nie widzisz co robisz. Raczej ustaw puszkę i metodą prób i błędów dojdź do optymalnego dla Ciebie ustawienia by móc wprost oddawać jpgi do labu. W trakcie poczytaj i postaraj się zapanować nad sprzętem komputerowym, aby dopiero wtedy zająć się obróbką fot w kompie.