Zobacz pełną wersję : D80 - Fioletowe rogi przy długich czasach !
grzybecki
06-07-2008, 08:55
Przy długich ekspozycjach (od ok.10min i więcej) w rogach wyskakują mi fioletowe rogi. Proszę, oto przykład:
http://grzybecki.ownlog.com/most-gdanski-noc,1576575,link.html
Czytałem gdzieś na jakimś angielskim forum że to jakieś elementy nieopodal matrycy znacznie sie nagrzewają i powodują taki efekt, ogrzewając matrycę. Ale nie wiem ile w tym prawdy, ile mitu...
Proszę ekspertów o określenie, czy to rzeczywiście przegrzewające się elementy aparatu powodują efekt fioletowych rogów; czy może mam wadliwą matrycę.
A posiadaczy D80 proszę o eksperyment: założyć zaślepki na obiektyw i wizjer, ustawić manualny focus, włączyć na BULB, i naświetlać 15 minut. Mi przy tym zabiegu wyskoczyło całkowicie ciemny obraz z fioletowymi rogami.
Z góry wszystkim dziękuję, i czekam na odpowiedzi.
to normalna sprawa mozesz poszukac na forum gdzie ten problem był przedstawiany nie raz
taki urok tego aparatu, nikt już robić eksperymentu nie będzie raczej (robiono go zaraz po premierze w ilościach masowych, podobnie jak testy na przepalanie na matrycowym) - matryca D80 do astrofotografii nadaje się tak sobie
po 10 sekundach zabawy w NXie za pomocą LCH i u-pointów
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img377.imageshack.us/img377/9007/df214b2cb45046a7qt5.jpg)
Przy długich ekspozycjach (od ok.10min i więcej) w rogach wyskakują mi fioletowe rogi.
Czytałem gdzieś na jakimś angielskim forum że to jakieś elementy nieopodal matrycy znacznie sie nagrzewają i powodują taki efekt, ogrzewając matrycę. Ale nie wiem ile w tym prawdy, ile mitu.
Niestety to prawda :( Ale w zimie jest lepiej.
grzybecki
06-07-2008, 17:12
Dziękuję Wam !
Erie: Rzeczywiście zdjęcie wygląda duzo lepiej, ale chyba jestem zwolennikiem surowego zdjęcia, z sentymentu do analoga którym robilem wiele lat. To moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Raz jeszcze dziękuję wszytkim za odpowiedzi i porady.
Przy długich ekspozycjach (od ok.10min i więcej) w rogach wyskakują mi fioletowe rogi. Proszę, oto przykład:
Czytałem gdzieś na jakimś angielskim forum że to jakieś elementy nieopodal matrycy znacznie sie nagrzewają i powodują taki efekt, ogrzewając matrycę. Ale nie wiem ile w tym prawdy, ile mitu...
Proszę ekspertów o określenie, czy to rzeczywiście przegrzewające się elementy aparatu powodują efekt fioletowych rogów; czy może mam wadliwą matrycę.
A posiadaczy D80 proszę o eksperyment: założyć zaślepki na obiektyw i wizjer, ustawić manualny focus, włączyć na BULB, i naświetlać 15 minut. Mi przy tym zabiegu wyskoczyło całkowicie ciemny obraz z fioletowymi rogami.
Jakkolwiek jeśli przyjżeć się zamieszcznym testom to wynika z nich iż opisany problem dotyczy tylko RAWów!!!
Z góry wszystkim dziękuję, i czekam na odpowiedzi.
Występuje to również i moim D200 ale nie tak radykalnie. Zrobiłem więc rekonesans tematu i znalazłem na moim ulubionym (bo bardzo rzetelnym) portalu Optyczne:
http://www.optyczne.pl/38.7-Test_aparatu-Nikon_D80_Jako%B6%E6_obrazu_i_szumy_w_RAW.html
Patrząc na zdjęcia poniżej, trudno w tym miejscu powstrzymać się od złośliwego komentarza dotyczącego ''fotografowania dekielków pod stołem''. Na jednym z pokazów aparatu Nikon D80, takim mianem przedstawiciele Nikon Polska określili właśnie wykonywanie darków, jednoznacznie dając do zrozumienia, że takie zdjęcia nic ciekawego nie wnoszą. W przypadku D80 mamy jednak sporą niespodziankę, bo widać, że nawet z dekielkiem na obiektywie, przy pomocy D80, można zrobić bardzo kolorowe, ciekawe i mocno abstrakcyjne zdjęcia, które innymi aparatami trudno było by wykonać. Nad czym niestety ubolewamy.
Jokkolwiek opisany problem dotyczył tylko zdjęć w RAWach
Po co przymykałeś przysłonę do f32? Pewnie starczyło by f8 i nie było by problemu rogami.
przy f/8 nie uzyskalby efektu gwiazdek na zrodlach swiatla (latarnie itp.).
przy f/8 nie uzyskalby efektu gwiazdek na zrodlach swiatla (latarnie itp.).
hehe niema osiemnasto-listkowych obiektywów Nikona. Z resztą gwiazdki najlepiej uzyskuje się na sześciolistkowych przesłonach. Tu był po prostu użyty filtr do efektów specjalnych.
Tu był po prostu użyty filtr do efektów specjalnych.
Zrób test :)
te rogi to sprawa samej matrycy, "tajemniczy element" blisko matrycy powoduje trzecie fioletowe przebrawienie, mialbys jest na lewym boku, na 1/4 wysokosci, liczac od dolu.
wlacz NR dla dlugich czasow naswietlania. aparat zrobi kolejna 10 minutowa ekspozycje z zamknieta przyslona i na tej podstawie odliczy smieci. przebrawienia wtedy tez powinny zostac zredukowane
wszytsko masz w normie, dowolny Dxx ma tak samo, a w sumie nawet w takim D70 jest sporo gorzej, tam jest jeden kanal wyjsciowy i zabarwia 1/3 kadru. W D200 masz 4 kanaly i kazdy rog jest zabarwiony, jednak kazdy mniej niz w D80
szkoda zachodu. jak chcesz szybciej to ustaw iso 1600 lub 3200, czas okolo 1/100 i walnij dluga serie. najpozniej kolo setnej foty bedziesz mial podobny efekt, przy czym rogi beda slabsze ale za to "brzuszek" bedzie lepiej widoczny.
ale jak juz erie pokazal: chwila z suwaczkami i po sprawie.
fader_audio
09-07-2008, 15:19
a ja się zastanawiam po co taki długi czas naświetlania, ja w podobnych sytuacjach robie fotki z czasem góra 30sec, jeszcze nigdy nie robiłem fotek w nocy powyżej tego czasu.... chyba że chodzi tylko o ofekt gwiazdek wokół zródeł światła, ale do tego można kupić filtry... pzdx
a ja się zastanawiam po co taki długi czas naświetlania, ja w podobnych sytuacjach robie fotki z czasem góra 30sec, jeszcze nigdy nie robiłem fotek w nocy powyżej tego czasu.... chyba że chodzi tylko o ofekt gwiazdek wokół zródeł światła, ale do tego można kupić filtry... pzdx
gwiazdki sa tez przy krotszych czasach, ale to generalnie jest temat na zupelnie inny watek :)
No, ale jak przywalisz przyslona f32 i ISO 100 jak kolega grzybecki to czasy raczej krotsze nie beda :D I to jest odpowiedz na pytanie fader_audio dlaczego taki dluuugi czas :)
Niestety z D80 to już tak jest.
Ja jako miłośnik zjdęć nocnych i posiadacz D80 coś o tym wiem...
Szumy. Szumy. Szumy.
Pojawiają się zawsze, kiedy albo czas jest dłuższy, albo ISO wyższe. Przy czym powyżej 800 ISO przejścia tonalne stają się nieakceptowanlne, to czasem lepiej zdecydować się na dłuższy czas. Za to dłuższy czas właśnie powoduje powstawanie efektu "fioletowych rogów".
Tak źle i tak niedobrze.
Nie ma się co oszukiwać: D80 do zdjęć nocnych się nie nadaje. CCD daje o sobie znać.
Dobrze, że istnieje D300 :-)
Nie ma się co oszukiwać: D80 do zdjęć nocnych się nie nadaje. CCD daje o sobie znać.
Dobrze, że istnieje D300 :-)
:D