Zobacz pełną wersję : D200 - Koniec produkcji
Władca Pixeli
06-07-2008, 06:04
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.nikon-image.com%2Fjpn%2Fproducts%2Fdiscontinue%2Fdigital %2Findex.htm&sl=ja&tl=en&hl=en&ie=UTF-8
Discontinued products (Digital Equipment)
D2H
D2HS
D2X
D2XS
D1X
D1H
D200
D100
D1
D70
D70S
D50
D40X
sprocket
06-07-2008, 06:16
:cry::cry::cry:
BugsBunny
06-07-2008, 07:41
a ktoś uwierzył w równoległą produkcję D200/D300 czy D2Xs/D3? NP daje już do nich instrukcje za darmo
to akurat dobrze :) - zaraz nówki D200 będzie można kupić za mniej niż 2000 :D w różnych Saturnach i MMach (i to nie z półki, tylko fabrycznie nowe) - podobnie jak kiedyś D70s + 18-70 za 999 zł :D
Normalna sprawa, bezsensem byłaby produkcja korpusu, który ma następcę.
luzaczek82
06-07-2008, 10:46
No to sie ludziska rzucą na d200.
No to sie ludziska rzucą na d200.
Na coś co zdjęć nie robi?
Przecież tego już nawet nie produkują.
:mrgreen:
No proszę , wynika z tego, że D40 nadal jest w produkcji.
No proszę , wynika z tego, że D40 nadal jest w produkcji.
jasne że jest, jego braciszek D40x wypadł bo jest D60tka, ale D40 nie opłaca się wywalać z produkcji bo to totalny entry level - za troszkę powyżej 1100 zł klient ma lustrzankę cyfrową, za moment będzie to 999 zł w Polsce, a na zachodzie 400 USD - dziennie Nikon w Polsce sprzedaje po kilkaset sztuk
jasne że jest, jego braciszek D40x wypadł bo jest D60tka, ale D40 nie opłaca się wywalać z produkcji bo to totalny entry level - za troszkę powyżej 1100 zł klient ma lustrzankę cyfrową, za moment będzie to 999 zł w Polsce, a na zachodzie 400 USD - dziennie Nikon w Polsce sprzedaje po kilkaset sztuk
Tak się spodobał mojej żonie, że kupiłem drugą sztukę dla niej. Fajna zabawka za te pieniądze.
pozdrawiam 124miko
kupujac D200 w marcu pan uswiadomil mnie ze dlatego tak malo place bo D200 schodzi z tasmy produkcyjnej wiec wg tego pana to malo to bylo 3200 zl i nic ponizej juz nie dostane , patrzac na allegro to chyba pan mial racje ale moze w sklepie nie dla idiotow D200 bedzie za 2000 zl i dzieciaki radosnie rzuca sie na aparacik pytajac sie po 5 minutach uzytkowania - a gdzie ten aparat ma program Auto :D
Na coś co zdjęć nie robi?
Przecież tego już nawet nie produkują.
:mrgreen:
yyy ... co?
O nie! To zaraz nam wyrośnie grupa pseudo fotografów, którzy zrobią ślub za pół darmo... bo lubią robić zdjęcia. Widziałem takie ogłoszenie, porażka... jak się przed tym ratować?
O nie! To zaraz nam wyrośnie grupa pseudo fotografów, którzy zrobią ślub za pół darmo... bo lubią robić zdjęcia. Widziałem takie ogłoszenie, porażka... jak się przed tym ratować?
Robić lepsze zdjęcia od nich :-)
Robić lepsze zdjęcia od nich :-)
My to wiemy... ale klienci nie zawsze. Ileż razy słyszałem, że wujek kupił sobie "dobry" sprzęt i zrobi nam zdjęcia, a później płacz i zgrzytanie zębów
No to bardzo ciekawe, bo Sony nie dostarcza już matryc 6mpx (czyli tej z D40 czy Pentaxa K100D) , z tego co czytałem.
Nie wydaje mi się, by D40 był nadal robiony.
SlaWasII
07-07-2008, 11:17
D200 bedzie za 2000 zl i dzieciaki radosnie rzuca sie na aparacik pytajac sie po 5 minutach uzytkowania - a gdzie ten aparat ma program Auto :D
To i ja się może rzucę...
Kolekcjoner
07-07-2008, 14:33
Czasy kiedy wystarczyło mieć do ślubu "profesjonalny" aparat (czyt. lustrzankę z czymś lepszym od kita) i "trochę" wiedzy jak ją obsługiwać powoli mijają. Myślę że to będzie ewoluować i rynek się naturalnie i nieubłaganie przerzedzi.
No to bardzo ciekawe, bo Sony nie dostarcza już matryc 6mpx (czyli tej z D40 czy Pentaxa K100D) , z tego co czytałem.
Nie wydaje mi się, by D40 był nadal robiony.
Jest nadal w oficjalnej ofercie Nikona.
Po pierwsze dzięki popularności wszelkich cyfrówek zwiększył się rynek dla zawodowców - więcej osób na ślubach bierze fotografa, komunie, różne imprezy firmowe itd itp
Po drugie - dobry produkt się sam sprzedaje, byłem w ten weekend na ślubie gdzie "pan zawodowiec" ustawił ludzi do zdjęcia prosto pod słońce (będzie piękna grupa "skośnookoch") mimo ze wcześniej stali dużo lepiej, nie miał obiektywu do objęcia tej grupy (posiadał tylko 18-70) i jeszcze sporo innych wpadek.
Po trzecie - wiem co potrafią forumowicze zrobić na ślubach, a jak widziałem zdjęcia niektórych osób ze ślubu co zrobił "zawodowiec" to zgadzam się, że wujek też ma lustrzankę i też może zrobić, ba kuzyn z "małpką" zrobi jeszcze lepsze bo ma trochę wiedzy
Reasumując: jak się bronić?
JAKOŚCIĄ i PROFESJONALIZMEM
My to wiemy... ale klienci nie zawsze. Ileż razy słyszałem, że wujek kupił sobie "dobry" sprzęt i zrobi nam zdjęcia, a później płacz i zgrzytanie zębów
niestety nie tylko wujek.... pisalem juz kiedys, znajomi wzieli "fotografa" kiedys i dostali fotki oczywiscie,
Na jednej byl obiektyw od kamery na 1/3 kadru z prawej :) - nawet nie zauwazyli...
Ja ostatnio widziałem zdjecie ślubne grupowe, z drzewem po środku i zasłonietymi tym drzewem osobami z rodziny.
Podobno nie było jak inaczej stanąć tak usłyszałęm ale że tam nie byłem to się nie wypowiem, ale ja bym napewno coś wymyślił, np zdjęcie w pionie :)