Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tamron 90

djbart
11-05-2006, 20:44
własnie gdzie najtaniej kupic nówkę tamrona 90? oczywiscie Sp Di czyli najnowsza
z góry dziękuje

djbart
11-05-2006, 20:44
własnie gdzie najtaniej kupic nówkę tamrona 90? oczywiscie Sp Di czyli najnowsza
z góry dziękuje

zotornik
11-05-2006, 22:22
djbart, wybieraj sam:

fotokontrast.......1999
fotoklik..............1999
efotos................1890
pstryk................1879
foto bogutti........1859
fotonet...............1749
foto plus.............1699

sam planuję zakup 90-tki, a przy zakupie 28-75/2,8 ranking wyglądał prawie identycznie, więc kupiłem w Krakowie

zotornik
11-05-2006, 22:22
djbart, wybieraj sam:

fotokontrast.......1999
fotoklik..............1999
efotos................1890
pstryk................1879
foto bogutti........1859
fotonet...............1749
foto plus.............1699

sam planuję zakup 90-tki, a przy zakupie 28-75/2,8 ranking wyglądał prawie identycznie, więc kupiłem w Krakowie

Al Bundy
11-05-2006, 22:24
Mam do sprzedania 3 tygodniowy z gwarancją kupiony za 1630 w Interfoto - sprzedam taniej - przebieg ok. 100 zdjęć...

Al Bundy
11-05-2006, 22:24
Mam do sprzedania 3 tygodniowy z gwarancją kupiony za 1630 w Interfoto - sprzedam taniej - przebieg ok. 100 zdjęć...

rafau
11-05-2006, 22:48
Al co sie stało, że już się go pozbywasz, zawiodłeś sie na jakości czy jego możliwościach? kurcze pamietam jak się cieszyłeś na forum z zakupu...

rafau
11-05-2006, 22:48
Al co sie stało, że już się go pozbywasz, zawiodłeś sie na jakości czy jego możliwościach? kurcze pamietam jak się cieszyłeś na forum z zakupu...

djbart
12-05-2006, 08:21
dostałem tzw "cynk" ze w fotoit jest za 1400 zeta i faktycznie tak też jest... myślałem że wiecie gdzie jest jeszcze taniej :)
Al Bubdy, no właśnie czemu sprzedajesz ?

djbart
12-05-2006, 08:21
dostałem tzw "cynk" ze w fotoit jest za 1400 zeta i faktycznie tak też jest... myślałem że wiecie gdzie jest jeszcze taniej :)

Al Bundy
12-05-2006, 08:44

Nic z tych rzeczy. O ile w ubiegłym roku miałem czas by wstawać o 4-rano i biegać z Tamronem to w tym znów pomyślałem o studiach i o dziwo kompletnie mnie to rozbiło. Zacząłem natomiast sklejać małe studio w domu i nie ukrywam coraz barzdiej zależy mi na kilku portretówkach i szerokim kącie...

Ten tamron to już mój drugi a i trzeci raz pewnie też go kupię. Pierwszego sprzedałem na jesieni po tym jak już nie było czego szukać w trawie....

[ Dodano: Pią 12 Maj, 2006 ]

Kto Ci dał taki cynk ??? To mocno podejżane...

Al Bundy
12-05-2006, 08:44

Nic z tych rzeczy. O ile w ubiegłym roku miałem czas by wstawać o 4-rano i biegać z Tamronem to w tym znów pomyślałem o studiach i o dziwo kompletnie mnie to rozbiło. Zacząłem natomiast sklejać małe studio w domu i nie ukrywam coraz barzdiej zależy mi na kilku portretówkach i szerokim kącie...

Ten tamron to już mój drugi a i trzeci raz pewnie też go kupię. Pierwszego sprzedałem na jesieni po tym jak już nie było czego szukać w trawie....

[ Dodano: Pią 12 Maj, 2006 ]

Kto Ci dał taki cynk ??? To mocno podejżane...

djbart
12-05-2006, 09:22
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=4&id=464

taki cynk.. ja i tak narazie musze zebrac jeszcze jakies 500 zeta ale jestem na dobrej drodze ku temu

djbart
12-05-2006, 09:22
http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=4&id=464

taki cynk.. ja i tak narazie musze zebrac jeszcze jakies 500 zeta ale jestem na dobrej drodze ku temu

rafau
12-05-2006, 18:07
a propos sklepu FOTOIT, miał ktos z nim do czynienia, przed chwilą zajrzałem na ich stronę i muszę przyznać , że niektóre ceny mają rzeczywiście niskie, choćby ww tamron 90 czy sigma 105 macro... a może to ceny netto :)

rafau
12-05-2006, 18:07
a propos sklepu FOTOIT, miał ktos z nim do czynienia, przed chwilą zajrzałem na ich stronę i muszę przyznać , że niektóre ceny mają rzeczywiście niskie, choćby ww tamron 90 czy sigma 105 macro... a może to ceny netto :)

Nabutada
15-05-2006, 12:45
Zakupiłem u Nich kilka dni temu D70S.

Obsługa miła i w miarę kompetenta. Sprzęt odbierałem osobiscie talk wiec miałem kontakt bezpośredni. Osoba która mnie obsługiwała była miła i widac, ze starała się pomóc. Jeżeli czegos nie wiedziałem pytałem i bez problemu tłumaczyła co i jak nie zachowując sie jak ktos kto pozjadał wszystkie rozumy nt. sprzetu foto.

Jedyna sprawa ktora mnie rozczerowala to brak gwarancji Nikon Polska tzn gwarancja jest, podsteplowana, opisana itp jednak nie dostałem FV (jezeli bym chcial fakturke to cena by wzrosla o 250 PLN). Otrzymałem gwarancje sklepu, tzn jezeli cos bedzie w okresie gwarancji (12 m) nie tak aparat dostarczam do nich i oni go przekazuje do NP.

Mam nadzieje ze nic sie nie bedzie dzialo z aparatem, a jezeli juz odpukac to mam nadzieje, ze sklep bedzie jeszcze istniał :):)

P.S Aparat bez FV zakupiłem w cenie nizszej niz na ich www.

pozdr

Al Bundy
15-05-2006, 16:56
Wszystko jasne - hehehe
Aż się prosi o kontrolę ze skarbówki taka firma. Potem nie płaczcie że ktoś nagle gdzieś przepadł... Już taki numer znajomy przeżył...

djbart
15-05-2006, 17:16
No tak, teraz pytanie czy warto płacic VAT, czy też zdac się na gwarancję sklepu... w sumie 1400 to moze jakims cudem do wakacji uzbieram, ale 1600 z hakiem to juz napewno nie :)

Al Bundy
15-05-2006, 19:29
Na allegro jest dziś Sigma 105 za 1200 zł - naprawdę fajna cena...

djbart
15-05-2006, 19:59
Al, a jak oceniasz jakośc tej sigmy ? miałes jakies kontakty z nią (bliższe lub dalsze)?

Al Bundy
16-05-2006, 19:54
Osobiście nie fociłem ale miał ją Mikie_001 i ożenił - zagadaj z nim...

djbart
16-05-2006, 20:58
ok bo własnie zastanawiam sie nad szklem portretowym, a makro tez mnie interesuje:) 85 to cudowny porteret chyba, ale bez Macro.. Nikon 60/2.8 to ponoc genialne Makro a z portretem to z tego obiektywu sie nie spotkałem, ani z opiniami na ten temat.. tamron 90 to niby idealne rozwiązanie do portretu i Makro... i tu pojawia sie moje pytanie czy T90 jest znacząco gorszy od 85-tki (pomijając jasnośc ofkors)

zotornik
17-05-2006, 10:16
djbart, spokojnie, 60-ką także robią portrety. Pisał już na forum ktoś, że niby zbyt ostry, ale to przecież ty określasz jaki charakter mają mieć twoje zdjęcia. No i oczywiście masz do dyspozycji te wszystkie ABS-y, czy jakieś tam PS-y, to sobie rozmyjesz, usuniesz zmarszczki, dodasz makijaż i będziesz miał piękny portret. Nawet modelki nie trzeba, też sobie wkleisz. (jestem z natury zrzędliwy hehe, więc nie bież tego do siebie)

linki do galerii portretów z nikonowskiej 60-tki
http://www.pbase.com/gavinlam/feb
http://www.pbase.com/pgama/anacarolina
http://www.pbase.com/pgama/tabatha_2003
oraz portrety inne głównie tamron 28-75/2,8
http://www.pbase.com/gavinlam/portrait

djbart
17-05-2006, 19:01
zotornik, dzięki wielkie będe myslał... ehhh nie wiem nie wiem dalej mam do wyboru 3 obiektywy.. w kazdym razie mam problem naszczescie pozytywny bo jednak te 1700PLN sie znajdzie a pytanie tylko na co wydac:) zeby było ok i w portrecie i w makro..

szampo___
17-05-2006, 19:17
Ja mam 60tke i dla mnie jest swietna do macro i do portretu. bardzo pasuje mi ogniskowa po cropie i to jak rysuje.
Tu masz moje ostanie zdjecia ta 60tka. Jak chcesz to moge ci jakeis podeslac wieksze pliki.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24311
Pozdr

djbart
17-05-2006, 19:53
elegancko ale z drugiej strony mam tez 50/1.4 wiec kupowanie 60-tki troche mija mi sie z celem.. no cóż mam zagwózdke :-)

zotornik
18-05-2006, 20:21
djbart, i to jest argument za 90-ką Tamrona, bardzo dobry do makro, a do portretu także się da wykożystać. Oczywiście musisz mieć dużo odwagi cywilnej, aby dokręcić takie "badziewie" do NIKONA.
zajrzyj tutaj
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=21286

MichalC.
18-05-2006, 20:51
Ja stoje przed podobnym wyborem, oba szkla sa doskonale optycznie, nikon 60mm jest tanszy, ale z drugiej strony tamron 90mm ma w pudle soft casa i oslonke przeciwsloneczna. Ja jednak postawie na NIKONA.

djbart
18-05-2006, 21:20
Oczywiście musisz mieć dużo odwagi cywilnej, aby dokręcić takie "badziewie" do NIKONA.

co masz na myśli?

zotornik
20-05-2006, 21:51
djbart, piszę dopiero dzisiaj, bo jakoś nie miałem sygnału e-mail, iż wątek nadal "żyje".
To oczywiście wyraz mojej frustracji, byłem świeżo po rozmowie, dość gorącej z gościem, który "uznaje" NIKONA i tylko NIKONA, a wszystko inne, to właśnie owo badziewie. Nie komentuję takich postaw. Sam mam szkła tamrona i nikona z których jestem bardzo zadowolony.
Czasami naprawdę trochę wkurza, jak ktoś kolejny raz marudzi eeee sigm, eee tamron.

Al Bundy
21-05-2006, 10:03
Nie zmienisz tego choćby niewiem jak był ostry tamron czy sigma. Tak samo z ludźmi którzy kupują dresy adidasa za tysiące zł jakby miały im pomóc szybciej biegać...

Vadim
21-05-2006, 10:26
djbart

Jak masz 50/1.4 to się nie zastanawiaj nad 60/2.8. To trochę bez sensu. Ja sam zasadniczo używam tylko manualnych stałoogniskowych szkieł nikona, ale o tym Tamronie naczytałem się i nasłuchałem wiele dobrego. To jest naprawdę szkło warte tych pieniędzy.
I nie słuchaj onanistów sprzętowych, że tylko nikkor. Tak jak nikon potrafi wypuścić bubla, tak też niezależni producenci mają w swojej ofercie prawdziwe perełki. I do takich perełek bez wątpienia należy zaliczyć Tamorona 90/2.8 SP Di (choć poprzednia wersja też ma b. wysokie noty).

Pozdrawiam

irekka
21-05-2006, 10:56
Padł tu temat fotoit - kupiłem u nich wiele rzeczy i wiele tez pewnie jeszcze wiele kupię. To nie jest firma pojawiająca sie i znikająca. Ceny atrakcyjne - są konkretni, a gwarancja tzw sklepowa mnie nie przeraża - w razie problemów oni zajmują się wszystkim z tym że pewnie nie wysyłają sprzętu do NP tylko do N X - gdzie X miejsce zakupu. Co do zwolenników oryginalnych akcesoriów - są tacy co to tylko nikon i są tacy co tylko produkty firm niezaleznych - myślę, że wygrywa tu postawa zdroworozsądkowa - trochę tego troche tego -wszystko zalezy od stosunku jakości do ceny.

djbart
22-05-2006, 10:26
koniec historii.. dorobiłem sie na sprzedaży starych ruskich obiektywów mm42 i pentaconów i dzis rano zamówiłem z interfoto 90 tamrona.. koles powiedział zebym dzis popołudniu przyjechał odebrac.. i jest lux !!! to sie nazywa szybkośc obsługi:) jak podepnę podziele sie wrażeniami

moshica
22-05-2006, 12:42
Djbart czekam na opinię tego szkiełka. Czy zamierzasz go używać głównie w makro czy jako portretówka 135 po cropie ?
Jak do makro to nie myślałeś o DCR 250 Raynoxa na tym szkle ?
Tak czy siak napisz jak się spisuje oraz podeślij jakieś foty, sam mam smaka na niego ale sam nie wiem czy stałkę 35-50 brać czy Tamrona 90.

Pozdrawiam
Moshica

djbart
22-05-2006, 14:37
chodziło mi głównie o portret.. jednak korci mni tez makro, a nie stac mnie na 2 szkiełka.. kupie ten i jeszze potem jakis filtr zmiekczający dobry (do portretu) i oczywiscie wspomnianego przez ciebie Raynoxa:)

Al Bundy
22-05-2006, 14:45
Jak to kupisz? W stopce już go masz :)

djbart
22-05-2006, 14:50
hehehe
i widac ze bystrzak.. tak wpisałem go rano z podniecenia ze go zakupię, myslałem ze uda sie odebrac z rana 15 minut po zamówieniu (sklep 3 przystanki ode mnie, 5 minut samochocdem) ale jednak czekam do 17... potem jade po UV-ke do niego i do znajomych porobic zdjęcia wrzucę cosik..
za wtopę ze stopką kajam się.. :)

[ Dodano: Pon 22 Maj, 2006 ]
jest mam go.. oto krótka recenzja...

Najpierw co mi sie podoba...
-wykonanie zdaje sie byc solidne
-wygodne przełączenie MF/AF
-Kolory mi się podobają
-Ostrośc więcej niż zadawalająca, aleee (o tym dalej)
-Ogniskowa do portretu mi pasuje jak nic
-przełącznik full/limit

Co nie jest najlepsze..
-Af wolny i głośny
- wyciąga sie na tyle ze trudno focic z wbudowaną lampą
-jednakże obydwa powyższe punkty absolutnie nie przeszkadzają w portrecie (a to moj priorytet) w makro tez chyba niezbyt..

Co mi sie nie podoba
-dlaczego zrobienie zdjęcia makro jest tak cholernie trudne ? nie mogłem na początku zrobic ostrego zdjęcia.. mam wrażenie ze Af daje BF (ok 1mm).. w manualu ie radze sobie kompletnie gdyż latają mi łapy i wogóle, zrobienie ostrego zdjęcia graniczy z cudem.. głębia ostrości to dosłownie milimetry...ALE nie są to wady obiektywu, poprostu fotograf dupa... makro u mnie raczkuje dopiero, tak więc jeżeli nic się nie poprawi to pewnie zamienię go na 85/1.8.. ale niewykluczone że opanuje podstawy, troche poczytam itd..

PODSUMOWUJĄC- jestem b zadowolony, przeceniłem tylko swoje zdolności co do makro

poniżej fotki z 3 zastosowań (nie wnikamy w oczywiscie zerową wartośc artystyczną)

1. Portret

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img461.imageshack.us/img461/5971/a2jh.jpg)

2. Krótkie tele

źródło (http://img461.imageshack.us/img461/568/b4zj.jpg)

3 Makro (kryptomakro)

źródło (http://img461.imageshack.us/img461/3963/c2gm.jpg)

pozdrawiam

[ Dodano: Pon 22 Maj, 2006 ]
bym zapomniał... zdjęcia zmniejszone w IrfanView, bez wyostrzania dodatkowego

1 Czas 1/100 F 3.2 ISO 800
2 Czas 1/400 F 5 ISO 800
3 1/250 F 5 ISO 1600

tym razem to koniec

moshica
23-05-2006, 08:22
Djbart miałem wyobrażenie takie że łatwo zrobić tym obiektywem makro, jako że ma skalę 1:1, to jest tak skonstruowany optycznie, że zrobienie tego typu zdjęcia nie przychodzi z trudnością. Zakładając DCR Ranoxa, okazuje się że bez statywu i odpalonej lampy zewnętrznej żadne ze zdjęć o takiej skali odwzorowania nie wyjdzie.
Fajne zdjęcia makro tym szkłem prezentuje JohnyB, ale z tego wynika, że facet się zna na rzeczy i zrobienie takich fotek nie da się wykonać tak od ręki.
Chyba będę musiał przebudować swoje priorytety i mozliwości w tym względzie, bo nie chciałbym się rozczrowac kupując to szkło, że majac Sigmę 70-300 ze skalą 1:2 zyskałem tylko 1:1 a zrobienie zdjęcia graniczy z cudem.
Tak czy siak nie ulega wątpliwości że optycznie ten obiektyw jest b. dobry

Pozdrawiam
Moshica

djbart
23-05-2006, 10:11
no właśnie... i teraz zaczynam sie mocno zastanawiac czy potrzebuje makro... no nic zobaczymy czy mozna oddac interfoto obiektyw w ramacgh rękojmii i ew zakupie za to 85/1.8 ale teraz własnie siedze i myśle... waham się i to ostro:) zastrzegam jednak ze T90 to świetne szkło i polecam je gorąco:)

alexkoz
23-05-2006, 10:50
nie za bardzo rozumiem zarzutu że masz GO na milimetry, trochę sobie dopowiadam podpatrując parametry na jakie ustawiłeś puszkę przy wykonaniu fotki tej monety. Dlaczego F5? Spodziewałeś przy takiej przesłonie cudów? Przymknij go mocniej i zadbaj o lepsze światło, a następnie pokaz co ci z teg wyszło. Myślę że bedziesz zadowolony.
PS Wydaje mi się że to baardzo przyjemne szkło. Też mam je na oku :)
pozdrawiam

towers
23-05-2006, 11:18
Dzwnie miekkie te zdjecia prezentujesz :? jak przesłona w 1.

moshica
23-05-2006, 11:18
Djbart no właśnie przysłona i dopalanie lampą. Zobacz foty JohnnyB, on pracuje na F20 wzwyż z Raynoxem oczywiście, więc ma skalę rzędu 2:1 i ma cały kadr ostry.
Poprubój z wysokim F, masz Sabinę, dopal i podeślij foty, tym samy zweryfikujesz gdzie tkwił problem !

Pozdrawiam
Moshica

djbart
23-05-2006, 13:19
spoko spoko... ja wiem co trzeba zrobic żeby sie udało.. ja to wszystko rozumiem tylko zastanawiam sie czy go nie wymienic na obiektyw striikte portretowy, a makro narazie pominąc.. jak zawsze okazałem się huncwotem bo chciałem przekombinowac.. chciałem miec obektyw do portretu a makro to miał byc taki miły dodatek.. i okazuje sie że makro to cholernie ciężka sprawa, a portret w normie.. chyba będzie przesiadka jednak:)
P.S tak wiem to niepoważne i gówniarskie...:D:D

moshica
23-05-2006, 14:52
Nie wiem czy gówniarskie, nie nazwał bym tego tak, poprostu zły wybór.
Ale też nie do końca bo 135 po cropie to właśnei świetne szkło portretowe, a teraz to nie rozumiem po co miałaby być zmiana na 85mm ?
Ja bym nie zamienił, zyskujesz jasne szkło - ok ! ale na przyszłosć pozbawiasz sie znów macro..czy to ma sens ? przejście z 2.8 na 1.8 ? W zasadzie ponad dwu krotna mniejsza jasność kosztem szkła dedykowanego do macro !

Pozdrawiam
Moshica

djbart
23-05-2006, 17:15
tak, ale...
Mój plan wygląda tak
- robie zamianę
- nadwyżke kasy przeznaczam na soczewki do makro
- jak już się nauczę cokolwiek o makro to wtedy pomyślę nad obiektywem do makro

pozatym 85-tką miałem okazje już focic i w portrecie sprawdza mi się o wiele lepiej (co nie znaczy że tamron jest zły:) ) no nic, jak zawsze z przygodami ale happy end jest..

Darec_C
24-05-2006, 01:00
Wcześniej rozpocząłem tu wątek, w którym zastanawiałem się nad zakupem 50-tki lub 60-tki do makro i upierałem się, że preferuję taki wybór w makrofotografii. Po obejrzeniu 50-tki i 105-ki Sigmy przejrzałem na oczy i widzę zmianę perspektywy widzenia w tych dwóch różnych kategoriach obiektywów. Poza tym odwzorowanie 1:1 w 50-tce mamy z odległości ok. 4 cm i zaczynają się problemy z doświetleniem takiego obiektu. Najciekawsze jest to, że kupiłem kompromisowo Tamrona 90/2.8 Di i jestem bardzo zadowolonym jednodniowym jego posiadaczem. Obiekty w kadrze uzyskuje się w odwzorowaniu 1:1 z odległości ok. 9 cm, a zatem da się z tym żyć przy naturalnym świetle. Portretowa zdjęcia rysuje dużo lepiej od ... nikkorowych 18-55, 55-200 i zoomy Exacty 28-70 (bo tylko takie mam). O ekstremalnie małych głębiach ostrości (osiągalnych przy niskich wartościach przysłony) zdążyłem przekonać się robiąc zdjęcia np. kartki w książce, gdzie na zdjęciu ostra jest tylko krawędź wzdłuż delikatnego ugięcia kartki!
A moje spostrzeżenia z użytkowania: ciężko chodzi przełączanie z AF na MF, fajnie chodzi tryb Full/Limit uniemożliwiający autofocusowi przemieszczenie się poza pewien zakres. AF chodzi szybko i tak cicho, że czasami nie słyszę ruchów obiektywu. Co do trudności w łapaniu ostrości, to jest to często kwestia umiejętności fotografa, więc na razie różnie mi to wychodzi.

moshica
24-05-2006, 08:50
Djbart, Darek_C gdzie kupowaliście te Tamrony 90 ?

Pozdrawiam
Moshica

djbart
24-05-2006, 12:27
interfoto, polecam :)

moshica
24-05-2006, 14:27
Myślałem że kupowaliście w Fotoit. Al_Bundy napisał że były po 1400zł, to prawie 300zł mniej !

Pozdrawiam
Moshica

djbart
24-05-2006, 14:55
ja napisałem ze były po 1400 :)
tak, sa w ofercie ale aktualnie ich nie ma.. nie dostajesz zadnej faktury, gwarancje sklepowa.. czyli praktycznie nie masz dowodu an to ze kupiłes u nich i mogą sie wypiąc na ciebie z gwarancją:)

Darec_C
24-05-2006, 22:59
Ja kupowałem w digital24.pl z siedzibą w Poznaniu. Kosztował dokładnie 1700 zł. Oczywiście ma polską gwarancję.

Al Bundy
25-05-2006, 12:40
Polecam INTERFOTO...