Zobacz pełną wersję : pasek i grip na nadgarstek - prosze o porade
wynalazlem w sieci takie rozwiazania:
pasek:
http://allegro.pl/item394146038_pasek_do_aparatu_szeroki_elastyczny_ wygodny.html
gripy (tylko jeden z tych 2):
http://allegro.pl/item394146039_pasek_nadgarstkowy_grip_canon_bez_ba ttery_pack_a.html
lub
http://allegro.pl/item394146043_pasek_nadgarstkowy_grip_jak_nikon_ah _4_od_fripers.html
poradzcie, czy to bedzie sie sprawdzalo? Pasek mi sie spodobal, bo nie ma zadnych klamerek - przypomina paski matina. A z gripow jeden przypomina GRIP I a drugi AH-4, ktory lepszy? Czy moze zaden? Mam zamiar przypinac d80 + 70-200, z czasem pojawi sie tez battery pack.
pozdrawiam
Tylko i wyłącznie ten pasek a la Matin. Świetnie zastępuje oryginalną obrożę od Nikona. Natomiast te śmieszne paski na nadgarstek dobre są do małpek. Jak np. wyobrażasz sobie kadrowanie pionowe zwłaszcza z gripem (tut. baterypackiem)? No chyba, że masz elastyczne ręce i nie używasz drugiego spustu migawki. To może jest dobre do .... biegania z aparatem.
przyznam, że nie rozumiem jak pasek na nadgarstek ma przeszkadzac w kadrowaniu, mozesz wyjasnic?
grudzinsky
05-07-2008, 12:11
przyznam, że nie rozumiem jak pasek na nadgarstek ma przeszkadzac w kadrowaniu, mozesz wyjasnic?
uzywasz gripa? przy pionowym kadrowaniu to bedzie Ci przeszkadzac ;) jesli nie uzywasz pionow to ok, taka obroza sie sprawdzi, ale jesli masz grip i czesto kadrujesz w pionie...jak Ty to sobie wyobrazasz? przy gripie i pionowym kadrowaniu zmieniasz polozenie reki ;)
gripa jeszcze nie mam, bedzie dopiero za jakis czas, ale juz lapie o co chodzi, dzieki :-)
grudzinsky
05-07-2008, 12:21
MZ taka obroza mija sie z celem ;) ja to sobie zawsze owine pasek wokol nadgarstka i tez dziala wysmienicie :D
a ja używam takiego paska na nadgarstek i sobie chwalę :P przy pionowych kadrach w niczym nie przeszkadza (nie mam BP)
no ale ja nie lubię nosić aparatu na szyi :P
a ja tam obkręcam orginalny pasek wokół nadgarstka kilka razy i też jest ok... nie wiem dlaczego wam te plastiki przeszkadzają... możę jestem za mało delikatny ? :( :D
Orkaniusz
05-07-2008, 15:05
Wg mnie pasek który wskazałeś ma pewną wadę - nie ma karabinów z obrotową osią. Zawsze wkurzało mnie w pasku oryginalnym Nikona to, że po pewnym czasie się skręcał (przy wkładaniu do torby wieszaniu na szyi, okręcaniu wokół nadgarstka. Dlatego zmieniłem na taki, który jest pozbawiony tej wady, bodajże firmy Domke.
Gwoli wyjaśnienia: obrożą nazywam oryginalny pasek Nikona. Strasznie twardy i uwiera w szyję. Zwłaszcza jak masz D300+MB-D10+N80-200 przez kilka godzin
acha, no to faktycznie troche sie teraz wyjasnilo ;-)
Miałem tego hand gripa z D70s + grip.
Z początku mi się to podobało, ale po paru godzinach stwierdziłem, że jest to niewygodnie.
Problemem było to, że np: z hand gripem założonym na rękę, musiałem wykrzywiać palec, żeby nacisnąć spust migawki.
Druga sprawa, to właśnie pionowe kadry.
Nie wiem jak to może nie przeszkadzać, szczególnie z gripem.
No bo przecież przy założonym pasku nadgarstkowym, pionowy spust migawki jest praktycznie zbędny, bo nie da się go użytkować, chyba, że będziesz za każdym razem zdejmował aparat z ręki.
Trzecia sprawa, to trwałość.
Mi się ten pasek rozwalił po 2 miesiącach.
Poszły szwy trzymające paski i ta klamerka nie trzymała się w jednym miejscu (ciężko to tak opisać).
W każdym razie, był to niewypał.
Dodam, że miałem Gip III Matina
Co do paska Matina, to ten szczerze polecam.
Jest naprawdę wygodny, nie wrzyna się w szyję, bo działa jak "amortyzator".
Ja mam ten bez klamerek, bo naczytałem się, że te klamerki potrafią uszkodzić body.
dziękuję za wszystkie opinie, wczoraj kupiłem matina w stodole.
miron19j
08-07-2008, 23:48
ja używam ten pierwszy uchwyt. Mam gripa bez spustu (do D50). Nic się nie odrywa, ułamuje, wykrzywia.
Poprawia uchwyt. Nie trzeba ściskać aparatu, gdy nie robimy zdjęć (zwłaszcza z długim szkłem)
........ Nie trzeba ściskać aparatu, gdy nie robimy zdjęć (zwłaszcza z długim szkłem)
chyba jedyna sytuacja na plus
No nie do końca bym się zgodził.
Ja z zapiętym 70-200 2.8 nie miałbym odwagi nieść aparatu i nie trzymać za obiektyw.
kolega chyba miał na myśli cos bardziej ..... plastikowego
miron19j
10-07-2008, 21:04
kolega chyba miał na myśli cos bardziej ..... plastikowego
no jezeli Pentacon 300/4 to plastik, to przepraszam
a jeżeli chodzi o noszenie aparatu z długim szkłem. Zawsze noszę go za body, tylko szkłem do dołu. Nigdy, od czasów Zenita, nic się nie ułamało.
Witam
http://allegro.pl/item394146043_pasek_nadgarstkowy_grip_jak_nikon_ah _4_od_fripers.html ten kupiłem i właśnei go odrazu odesłałem problem jest następujący po zamątowaniu nie da się otworzyć w D300 klapki z baterii trzeba by go za każdym razem demontować.
No i teraz czas na pytanie czy ten oryginalny AH-4 też tak ma w połączeniu z D300?? nadmienię, że nie używam gripa i na 99% nie będę używał a nie znoszę nosić aparau na szyji a owijanie paska wokół nadgarstka jest trochę dla mnie drażniące.
sirtorpeda
12-07-2008, 22:02
Ja z zapiętym 70-200 2.8 nie miałbym odwagi nieść aparatu i nie trzymać za obiektyw.
Z ciekawości - dlaczego?:)
Z ciekawości - dlaczego?:)
A miałeś kolego w łapkach ten obiektyw? Raczej nie skoro zadajesz takie pytanie. Jest po prostu ciężki. Środek ciężkości układu aparat-obiektyw ląduje poza puszkę i w tańszych puszkach można wyłamać bagnet. Oto dlaczego.
sirtorpeda
13-07-2008, 15:30
Miałem, używałem nawet przez tydzień, fakt że z D2x, a obecnie mam D200 + 80-200/2.8 - lżejsze już, ale wciąż czuć wagę. Niemal zawsze nosiłem za body, ale to są w sumie konstrukcje magnezowe... Nie wiem jak tam d40 czy d70.
Miałem, używałem nawet przez tydzień, fakt że z D2x, a obecnie mam D200 + 80-200/2.8 - lżejsze już, ale wciąż czuć wagę. Niemal zawsze nosiłem za body, ale to są w sumie konstrukcje magnezowe... Nie wiem jak tam d40 czy d70.
Na tym forum była już historia, gdzie pękł bagnet w D80 i sigma spadła na ziemie (70-200) a aparat pozostał w ręce... Podobno to praktycznie nie możliwe - ale widać zdarza się :)
ja zawsze trzymam za szkło.
Witam
http://allegro.pl/item394146043_pasek_nadgarstkowy_grip_jak_nikon_ah _4_od_fripers.html ten kupiłem i właśnei go odrazu odesłałem problem jest następujący po zamątowaniu nie da się otworzyć w D300 klapki z baterii trzeba by go za każdym razem demontować.
Tak chyba ma większość pasków, przynajmniej mój tak ma. Ale znowu jak często zmieniasz baterię? Przecież nie zmieniasz co 5 minut, więc nie jest to aż tak upierdliwe (no i zajmuje tylko z 5 sekund więcej, poluzowanie śruby i ponowne jej dokręcenie).
Witam
No i teraz czas na pytanie czy ten oryginalny AH-4 też tak ma w połączeniu z D300?? nadmienię, że nie używam gripa i na 99% nie będę używał a nie znoszę nosić aparau na szyji a owijanie paska wokół nadgarstka jest trochę dla mnie drażniące.
z D200 AH-4 nie ma tego problemu :)
pozdrawiam Migota
Dzieki za odpowiedz chyba sprowadze oryginal bo na ebay kosztuje polowe tego co w Polsce u nas to wiedza jak poszalec z cenami. Jak przyjdzie to napisze jak sie to ma z 300.
oozedrool
21-07-2008, 23:37
a ja mam grip:
http://allegro.pl/item401556528_pasek_nadgarstkowy_d40_d40x_d50_d60_ d80_d200_d300.html
Pasek Nadgarstkowy GRIP II
aparat d80 + jasny obiektywik zoom + grip + SB + plytka manfrotto 410 PL
do jakiegoś czasu używałem oryginalnej plastikowej końcówki od gripa trochę było to denerwujące gdyż*przy wymianie baterii trzeba było to odkręcać - ale przy płytce manfrotto {lekko stuningowanej} działa to bardzo dobrze i na maxa stabilnie
pasek zaciskowy daje mi 100 % pewność ze aparat mam zawsze przy sobie :) nie potrzebuje używac 2 spustu gripu do pionowych zdjęć gdyż*cały czas mam aparat przypięty do nadgarstka jest to znacznie wygodniej gdyż aparat opiera się na przegubie reki a palce swobodnie operują funkcjami aparatu
pasek czy to zawinięty [denerwująco odwijający się] na nadgarstku czy na szyi . zawsze mi przeszkadzał w pracy a teraz aparat jest przedłużeniem mojej ręki
do jakiegoś czasu używałem oryginalnej plastikowej końcówki od gripa trochę było to denerwujące gdyż*przy wymianie baterii trzeba było to odkręcać - ale przy płytce manfrotto {lekko stuningowanej} działa to bardzo dobrze i na maxa stabilnie
A może jakąś fotkę? Brzmi ciekawie :)
Mnie przeszkadza konieczność zdejmowania paska żeby umieścić aparat na statywie. Wprawdzie w tym plastiku jest gwint pod płytkę, ale nie w osi aparatu, a to właściwie uniemożliwia jego używanie.
Witam ponownie
AH-4 doszedł z honkongu oryginał pisze na nim Made in Japan ładna skóra i wogóle, po założeniu stwierdzam, że nie trzeba nic poluzowywać aby wyjąc baterię pasuje idealnie do D300.
Koszt wraz z przesyłką to 127zł kupowanie podróby za połowę ceny z marnej jakości skóry i konieczności odkręcania mocowania aby naładować baterię w mojej ocenie kompletnie mija sie z celem