Zobacz pełną wersję : Oryginalny SanDisk?
Czy ktoś może wie jak sprawdzić czy dana karta jest oryginalna czy też chińska podróba?
Otrzymałem kartę SanDisk Extreme IV 4GB i wydaje mi się, że to nie jest oryginał.
Czasy zapisu jakieś takie nie teges. Nie mam najlepszego czytnika, ale ten który mam pokazuje mi transfery na poziomie Ultra II i jest wolnieszy od Extreme III.
Nie wiem jak udowodnić sprzedawcy, że to nie jest karta jaką zamówiłem.
grzegorzps
04-07-2008, 16:58
Tak na szybko:
http://reviews.ebay.com.au/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001449653
Dzięki za linka.
Czy ktoś z D300 i kartami Extreme może wykonać test szybkości swojej karty?
W D300 ustawiona jakość RAW i wszystko na manual, tj. program M, czas 1/800, AF-M, C-H i po naciśnięciu przycisku proszę wykonać 16 zdjęć w serii.
Interesuje mnie czas po którym zgaśnie dioda sygnalizująca zapis na kartę.
Dla porównania podaję czasy moich kart:
- SanDisk Ultra II 2GB: 23 sek
- SanDisk Extreme IV 4GB: 40 sek (chińska podróba - kupiona na aledrogo)
Dzięki.
Patryk Salczyński
07-07-2008, 12:48
Czy ktoś może wie jak sprawdzić czy dana karta jest oryginalna czy też chińska podróba?
Otrzymałem kartę SanDisk Extreme IV 4GB i wydaje mi się, że to nie jest oryginał.
Czasy zapisu jakieś takie nie teges. Nie mam najlepszego czytnika, ale ten który mam pokazuje mi transfery na poziomie Ultra II i jest wolnieszy od Extreme III.
To chyba ja jestem posiadaczem Chińskiego oryginału:) bo tak zerkam na pudełko od karty (SanDisk EXtreme IV 8 gb)i jest Made In China:) a karta była zakupiona przez pewien popularny POLSKI portal aukcyjny:) u cieszącego się bardzo dobrą opinią sprzedawcy:) Mały apel do kilku posiadaczy kart tej marki zerknijcie na Wasze karty i wpiszcie kraj pochodzenia??? albo lepiej czy ktoś wie czy takowe są produkowane w Chinach na licencji SanDiska to sprawi że poczuję się znacznie lepiej:D!!!!!! POZDRAWIAM!!!!
ja kupuje tylko z polskiej oficjalnej dystrybucji i wszystkie sa chinskie :)
Patryk Salczyński
07-07-2008, 13:05
Tak na szybko:
http://reviews.ebay.com.au/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001449653
Sprawdziłem ten link i karty sprawdzone pod kątem legalności także są produkowane w Chinach na licencji SanDiska:) także można spać spokojnie:D dla przykładu: http://cgi.ebay.com.au/GENUINE-SanDisk-8GB-Extreme-IV-DUCATI-Compact-Flash-CF_W0QQitemZ270250523981QQihZ017QQcategoryZ161436Q QtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262
Patryk Salczyński
07-07-2008, 13:20
Co do prędkości trafiłem kiedyś (zapomniałem gdzie:)) na artykuł o szybkich kartach SanDiska i przeczytałem że na naszym rynku jest bardzo mało czytników które sa w stanie sprostać ich szybkością!!!!! Dlatego dopóki w Twoje ręce nie trafi odpowiedni czytnik będziesz mógł tylko gdybać, zresztą ja też:)
Co do prędkości trafiłem kiedyś (zapomniałem gdzie:)) na artykuł o szybkich kartach SanDiska i przeczytałem że na naszym rynku jest bardzo mało czytników które sa w stanie sprostać ich szybkością!!!!! Dlatego dopóki w Twoje ręce nie trafi odpowiedni czytnik będziesz mógł tylko gdybać, zresztą ja też:)
To, że karta jest produkowana w Chinach nie znaczy że jest podróbą!
Podróbą jest karta, która udaje, że jest Extreme, a jej parametry znacząco odbiegają od deklarowanych przez firmę SanDisk. Tak jak wiele produktów jest podrabianych tak samo drogie karty flash, gdzie zamiast 50 zł za kartę NoName klient jest w stanie zapłacić 200zł za kartę SanDisk. Wystarczy odpowiednio "spreparować" naklejkami, pudełkami itp.
Nie przeczytałeś pewnie drugiego mojego postu.
Podłączone poprzez USB karty nie osiągną swojej szybkości, ale można sprawdzić ich szybkość empirycznie np. w D300.
Tak jak napisałem wcześniej wystarczy wykonać serię 16 zdjęć RAW i sprawdzić po jakim czasie zgaśnie dioda.
Teoretycznie powinna zgasnąć w czasie poniżej 10 sek (to oznacza, że jest oryginalna Exterme IV).
Jutro podeślę czasy dla oryginalnej karty SanDisk Extreme.
Che che. Zdziwiłem się kiedyś gdy po zakupie czytnika Sandiska 12in1 standardowa karta Sandisk zaczęła działać prawie tak samo szybko jak moja Ultra II. Dodam, że transfery z Ultry są w przewidzianej przez producenta normie.
Co do prędkości trafiłem kiedyś (zapomniałem gdzie:)) na artykuł o szybkich kartach SanDiska i przeczytałem że na naszym rynku jest bardzo mało czytników które sa w stanie sprostać ich szybkością!!!!! Dlatego dopóki w Twoje ręce nie trafi odpowiedni czytnik będziesz mógł tylko gdybać, zresztą ja też:)Nawet najszybsze czytniki nie sa w stanie nawet zblizyc sie do deklarowanych przez producenta szybkosci kart. Mam karty Sandisk Ducati Line (wg producenta 45 MB/s), oraz czytnik Sandisk Extreme FireWire Reader (podobno najszybszy czytnik CF na rynku, wg producenta 40 MB/s) -- a max predkosc zrzucania danych to 30 MB/s. :|
drhardware
02-05-2009, 16:20
Odświeżę watek - najlepiej sprawdza się wtykając kartę z przejściówką do PCMCIA w laptopie - pokazuje wtedy producenta karty. czytniki na USB nie mają takiej możliwości, niestety.
GrzesiekH
02-05-2009, 18:47
Na allegro tanie ale niepewne w sklepach drogie - dlatego ja mam z USA ;-) tanie i pewne
No to jeszcze raz w temacie:
Mam karty Sandisk Ducati i Lexar 300x. Na obu, D300 po zrobieniu 16 zdjęć zgrywa jeszcze przez około 20 sekund, co oznaczałoby, że wynik nie odbiega o opisanego wcześniej Sandiska Ultra. Mam wrażenie, że D300 po prostu nie potrafi już szybciej zgrać zapełnionego bufora.
Karta jedna kupiona w znanym sklepie, druga od godnego zaufania forumowicza. Obie sprawdzone pod Windowsem: pokazuje odpowiednich kartom producentów.
Odkopuje temat o oryginalności Sandisk'ów. Być może jest nowszy temat, ale nie widziałem, nvm.
Kupiłem dziś Sandisk ultra 4GB class 4. Byłem w saturnie w G. Krakowskiej ale coś mnie podkusiło i poszedłem do sklepu na ul. Westerplatte, gdzie często kupuje pendrivy itp. Mieli kartę za 35zł, czyli tyle, ile na allegro kosztują.
Ucieszony poszedłem do domu i zrodziła się wątpliość oryginalności karty.
Moja karta wygląda tak:
http://allegro.pl/sandisk-sdhc-ultra-4gb-15mb-s-sklep-w-wa-i1464949206.html ( patrzeć na zdjęcie karty w opakowaniu! )
jednak zdecydowana większość kart na allegro wygląda tak:
http://allegro.pl/4gb-karta-sandisk-sdhc-ultra-new-15mb-s-bstok-1796-i1454535340.html ( zwracam uwagę na inne opakowanie oraz inną naklejkę na karcie ).
Osiągi są następujące ( mierzone czytnikiem usb ):
zapis : 5,5 MB/s
odczyt : 20 MB/s
Może ktoś odnieść się do swojej karty i napisać jak ona wygląda i jakie wartości zapisu/odczytu osiąga?
Czyżbym stał się posiadaczem pięknej podróbki? :)
Gwarantowany zapis na Twoją kartę to zgodnie ze specyfikacją (class 4) 4 MB/s więc skoro osiągasz 5,5 MB/s to nie wiem gdzie problem? To, że producent napisał na opakowaniu 15 MB/s o niczym nie świadczy.
Też się rozglądam za kolejną 16'tką, bo czasami zaczyna brakować miejsca.
Powiedzcie mi, czy w rzeczywistości da się zauważyć dużą rożnicę między kartą Sandisk Ultra (30 mb/s), Extreme IV (45 mb/s), a Extreme (60mb/s)?
Wiem, że body i tak nie pociągnie tych wartości, ale czy przy zgrywaniu tego na dysk różnice będą mocno zauważalne?
Od razu dodam, że nie kręcę filmów, a zdjęcia seryjne robię od czasu do czasu.
W tej chwili mam CF'ke z serii Ultra (tej nowej) 30 mb/s i nie wiem, czy jest sens kupować coś szybszego.
Tak, jak pisał Stig - czy te wartości to nie jest taki mit i bajka wciskana klientom?
No bo skoro jego czytniki na Fireware nie dawał rady pociągnąć całej deklarowanej przez producenta szybkości, to tym bardziej nie da rady zwykły czytniki USB 2.0.
Szprychu
21-02-2011, 07:50
@mini21: odpowiedz sobie sam na zadane pytanie, czy się opłaca inwestować w szybsze karty jeżeli Cię czas nie pogania ;) za różnice możesz dokupić jeszcze jedną kartę troszkę mniejszą ;) te nowe ultra 30 mb/sek są całkiem całkiem.
Gwarantowany zapis na Twoją kartę to zgodnie ze specyfikacją (class 4) 4 MB/s więc skoro osiągasz 5,5 MB/s to nie wiem gdzie problem? To, że producent napisał na opakowaniu 15 MB/s o niczym nie świadczy.
akurat najmniej chodzi o prędkość a o oryginalność produkcji, bo zarówno na sandisku jak i kingstonie który zapiuje 9MB/s mam ograniczoną serię do 13 zdjęć. Ciągle nie łapie jak niektórzy ciągną aż do 30-40 zdjęć z pełną prędkością...