Zobacz pełną wersję : Karta pamięci do D50
Witam,
czy macie jakieś zdanie - konkretne - jakiej karty najlepiej użyć do D50 ( o pojemności 512 mb)
Znalazłem taką : SecureDigital 512MB IMRO Ultimate x150 ( http://sklep.imro.pl/?exec=shop&mode=product&idKategoria=9&idProdukt=179&idProducent=3 )
gdzie : http://rankingi.chip.pl/ranking_125236.html
może warto, lub ktoś ma inne propozycje .
jesli przeczytałeś instrukcję obsługi aparatu, to nie ma wśród polecanych przez nikona kart imro...polecam sandisck ultra II...bdb jakościowo, polecany przez nikona...
http://www.allegro.pl/item102483252__sd_sandisk_ultra_ii_1_gb_nowa_gwar_ najtaniej_.html
jesli przeczytałeś instrukcję obsługi aparatu, to nie ma wśród polecanych przez nikona kart imro...polecam sandisck ultra II...bdb jakościowo, polecany przez nikona...
http://www.allegro.pl/item102483252__sd_sandisk_ultra_ii_1_gb_nowa_gwar_ najtaniej_.html
Dokladnie za Jackiem.
Kupujesz, wkladasz, uzywasz i zapominasz ;)
Jacek zapomnial dodac jeszcze jednej swojej opinii, z ktora sie zgadzam.
2 mniejsze karty daja wieksze bezpieczenstwo eksploatacji, niz 1 mniejsza.
Nabutada
17-05-2006, 15:37
Proponuję SanDisk, Pretec lub Lexar.
najmniej pozytywnych opinii słyszałem nt Kingstona.
pozdr
Adam Trzcionka
17-05-2006, 15:46
przyłaczam się, San Disc jest świetna, Ultra II wystarczy
Żeby nie było tak łatwo, używam 1 GB Kingstona HS w D50 od stycznia i działa bez zarzutu.
Również żadnych problemów z czytaniem karty przez drukarkę (HP 7660), której używam jako czytnika.
Paweł
skulinski
17-05-2006, 17:20
A ja powiem ze mialem problemy z d50 i kingstonem elite pro 1gb - wymienilem na sandiska ultra II i o porblemach zapomnialem.
osz fak - ale to tanieje ..( odpalilem linka od ALFa ) .. nie wiecej niz 3 miesiace temu kupowalem za 200 i na forum mowiono ze to dobra cena..standardowo oscylowala ok 230. teraz 140 :shock:
zotornik
17-05-2006, 21:18
w odróżnieniu od moich szanownych przedmówców będę oryginalny i polecę:
SanDisk II :D mam 1GB i zero kłopotów, używam czytnika i-tec
nie kombinuj i nie "oszczędzaj", dwa miesiące temu 1GB kupowałem za 220, teraz jak w linku powyżej - 140 zł, nic tylko żyć i fotografować
a ja mam 2 karty kingstona i żadnych problemów nie mam z nimi, a mam je od ponad roku. a między ultimate i elite pro nie czuje różnicy, wiec po co przepłacać? elitepro juz za 1gb mozna zapłacic 100zł :)
Nabutada
18-05-2006, 09:19
......., wiec po co przepłacać? elitepro juz za 1gb mozna zapłacic 100zł :)
A chociażby po to aby mieć większe poczucie bezpieczeństwa.
Nikt nie napisał, żeby nie kupować Kingstonow bo wszystkie są do dupy, jednak na wielu forach foto karty tej firmy są w czołówce kart które przyspażają użytkownikom problemów. Wiec myslę, że warto dopłacić np 50 pln do Preteca i spać spokojniej. Oczywiście karty SanDisc, Pretec, Lexar czy tez inne nie sa idealne i bezawaryjne, jednak mniej sie o nich negatywnych opinii słyszy, a uzytkownikow tych marek wcale nie jest mniej od uzytkownikow Kingstona.
Pozdrawiam
moze firmy zapłaciły nikonowi zeby napisał w intstrukcji że polecają sandisca czy inne tam. kto wie? mi sie tam moje 3 karty pamieci KS jakos trzymają.
A ja używam i kingstona i sandiska i obie działają dobrze, ale sandisk jest szybszy i przy jpegach się bufor nie zapycha :D . I do tego mam sandiska ultra II plus usb i nie potrzebuję żadnego czytnika :)
Witam,
poczytajcie testy kart z D50, może komuś to się przyda:
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7905
Pozdrawiam
Jacek
kingston elite pro 512 podad 2 lata (wczesniej z Olympusem) oraz kingston 1 GB od 6 miesuecy i zero problemów.
ile mb leci przez czytnik kart 2.0, a ile mb/s leci przez aparat? a co do buforu, to czy karta 50x czy 133x, to ma taki sam. po co komuś karta która bedzie miala 50mb/s, jak tyle nie przeleci przez port usb?
ile mb leci przez czytnik kart 2.0, a ile mb/s leci przez aparat?
Z mojego czytnika HAMA leci tyle ile karta dała, w tym wypadku Kingston HS czyli jakieś 8 MB/s, na dniach dostanę San Disk Ultra II to wtedy zobaczymy. Z aparatu o ile się oriętuję leci jakieś 4 MB/s, pozdrowienia :)
ale 20mb/s chyba nie poleci przez czytnik?
ale 20mb/s chyba nie poleci przez czytnik?
Czytnik to tu jest najmniej ważny. Liczy się to, czy karta nie ogranicza możliwości aparatu.
W większości przypadków wystarczyłaby najwolniejsza najzwyklejsza karta, ale czasem szybka seria też jest potrzebna.
a co myslicie o Sandisk Extreme III 1 gb?
Pójdzie z d50?
ceny spadły za 200 można dostać
i 10 lat gwarancji dają
a co myslicie o Sandisk Extreme III 1 gb?
Różnica w cenie jest na tyle niewielka (30zł), że chyba warto. Ultra II jest tylko nieco za wolna. Pytanie, czy potrzebujesz takiego demona prędkości? W zestawieniu, które podał jagu są jeszcze inne karty, które osiagają wysokie prędkości. Np Pretec Cheetach, którego można kupić za 160zł.
[ Dodano: Pią 26 Maj, 2006 ]
Pretec ma wieczystą gwarancję. Ciekawe czyje kości tam montują.
Nikoforumowicz
26-05-2006, 12:44
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Od 6 miesięcy śledzę różne wątki i muszę przyznać że wiele się nauczyłem. Dziekuję Wam bardzo. Dzisiaj w końcu postanowiłem się zarejestrować. A co do tego wątku warto też spróbować kartę PQI - takową posiadam (2GB) i działa bez zarzutu jesli chodzi o szybkość zapisu i odczytu. Jedyny problem pojawia się przy czytaniu bezposrednio z gniazda SD komputera - przy większej liczbie zdjęć (powyżej 1GB) pojawiają się problemy z odczytem. Nie ma ich przy zczytywaniu przez kabel USB po połączeniu z aparatem. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
Jeszcze raz pozdrawiam.
Sprawdź na innym czytniku.
Chcę dodać tylko w kwestii formalnej ostrzeżenie dla wszystkich, którzy chcą kupić kartę Sandisk supertanio np. na Allegro. Jeśli jakiś sprzedawca daje mniej gwarancji na taką kartę niż 10 lat, nie kupujcie jej w żadnym wypadku. To są karty podrabiane, których później w żaden sposób nie można wymienić gdy coś będzie z nimi nie tak, a ten oszust, który wam ją sprzeda i da miesiąc gwarancji rozruchowej później nie będzie chciał jej przyjąć z powrotem i nie będziecie mu w stanie nic zrobić. Po prostu pieniądze wyrzucone w błoto. Na pewno podobna systuacje jest z kartami innych producentów, ale ja właśnie miałem takie doświadczenie z Sandiskiem i był to mój ostatni nieprzemyślany zakup na Allegro. Karta wysiadła po miesiącu!!!
martin75
27-05-2006, 00:43
czyli to np : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=106022443
może się okazać lipa ???
no to nieciekawie się dzieje.. :?
ja kupiłem kilka dni temu San Diska Ultra II na tej aukcji http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=102948457 i mam troche mieszane uczucia. Niby sprzedająca prowadzi rejestr wszystkich rękojmi ale w praktyce nie wiem jak to się będzie działo.. Oby się nie zepsuła, przynajmniej oryginalną mam :)
Ktoś już się pokusił o porównaie podróbki z oryginałem, może się komuś
przyda:
Porównanie SanDisk (http://members.shaw.ca/fakesandisk/)
Ja narazie jade na składanym w Polsce goodram - jak dotąd bez
problemów, mam nadzieję że mnie kiedyś nie zaskoczy "zniknięciem"
fotek :lol:
martin75
27-05-2006, 11:41
a więc łatwo się "nadziać"....tylko jak sprawdzić czy taki sprzedawca na Allegro ma oryginał czy podróbkę (slogan "10 lat gwarancji" pewnie też jest nadużywany)..liczyć na farta ??
Jak popatrzeć na karte to różnice rzucające się w oczy takie:
- oryginał: wcięcie na dole karty, podróbka: prosta powierzchnia,
- oryginał: grafika nadruku w miarę gładka, podróbka: grafika z "kropek"
- oryginał: suwak zabezpieczenia przed zapisem biały, podróbka: szary
(choć to akurat może błąd fotografującego - inne światło)
To pewnie zależy od "partii" podróbek i równie dobrze następna dostawa
może być pozbawione tych różnic :?
martin75
27-05-2006, 12:54
sprawdziłem n astronie producenta : wrąb na dole karty jest w U II ale innego kształtu http://www.sandisk.com/Products/ProductInfo.aspx?ID=1164 , natomiast w UIII już go nie ma http://www.sandisk.com/Products/ProductInfo.aspx?ID=1183 i wygląda jak podróba z tego w wym. linka. SAME ZMYŁKI !!!! :?
Eeee.. na stronie producenta to chyba są renderingi z programu graficznego.
Na fotce nie ma nawet suwaka zabezpieczającego przed zapisem.
W linku który podałem mowa tylko o U II.
zotornik
27-05-2006, 13:48
roofman, napisał
- oryginał: suwak zabezpieczenia przed zapisem biały, podróbka: szary
(choć to akurat może błąd fotografującego - inne światło)
ja mam oryginał (mam nadzieję :) ) i suwak jest szary.
Osobiście polecam zakup kart w Merlinie.pl - handlują nie tylko książkami i CD, a ceny są przyzwoite.
np. SD UII 1 GB http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/411454
Na Allegro 133 + dostawa = 143 zł, Merlin 171 zł - dostawa gratis, czy pewność warta jest 30 złotych, każdy decyduje sam
Dla kupujących kartę w Polsce chyba najważniejsze jest to, żeby była to karta z dystrybucji firmy HAMA Polska, bo ona jest przedstawicielem Sandiska w Polsce. Wtedy na 100% będzie to 10-letnia gwarancja na kartę i nawet jak sprzedawca zniknie, a będziemy mieli jakiś paragon, to można dochodzić gwarancji. A bez paragonu to można zapomnieć. Wtedy rękojmie i gwarancje rozruchowe mogą się na nic nie przydać. Naprawdę warto dopłacić kilkadziesiąt złotych i mieć spokój. Ja musiałem kupić nową kartę z pewnego źródła po tej awarii. I wtedy 250 zł poszło w błoto. To, że karta jest fałszywa dowiedziałem się przy próbie jej rejestracji na stronie Sandiska. A gostek, który ją sprzedwał tłumaczył się, że jej nie wymieni, bo on je sprowadzał z Hongkongu i nie ma możliwości ich zwrotu, a jak chciałem oryginalną to mogłem iść do sklepu i kupić za 400 zł (bo wtedy tyle kosztowały). Polak potrafi!
Chociaż awaria okazała się dziwna - na kartę wchodziło tylko kilkadziesiąt zdjęć i poźniej już z aparatu nic się nie dało na niej zapisać. A w połączeniu z komputerem można było na nią kopiować do całej pojemności 1 GB. Tak więc teraz jest to raczej karta do MP3, a nie do zdjęć. Więc czasem nie warto się kusić na okazje tego typu i trzeba raczej znaleźć jak najtańszy sklep i spokojnie robić zdjęcia, a nie myśleć kiedy się to dziadostwo zepsuje.
[ Dodano: Sob 27 Maj, 2006 ]
Aha, jeśli ktoś jednak zna jakąś możliwość reklamacji takiej fałszywki to proszę o informację. Będę bardzo wdzięczny.
Dobrze wiedzieć. Miałem zamiar kupić Ultra II z USB na Allegro, ale widzę, że w Merlinie wyjdzie tylko 8zł drożej, za to będzie pewność, że jest prawdziwa (chociaż chyba nie bawiliby się w podrabianie wersji z USB, bo to trochę trudniej).
Kundzior
28-05-2006, 22:53
Uwaga uwaga dziś na allegro zakupiłem do swego D50 karte "firmy" A-Data :P najtańsza SD jaka była z x60. we wtorek pewnie przyjdzie. Powiem wam jak to działa. Producent w specyfikacji napisał ze jest szybsza od np. Kingczłona Elite Pro czyli x50.
martin75
31-05-2006, 10:30
a co sądzicie o karcie Pretec 133x, jest do zdobycia na Allegto za 120 zeta za 1 GB - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=105011714 ??? ma ktoś taką kartę z D50 ??
Mam preteca 512 HighSpeed od prawie roku, jest ok.
Zastanawia mnie tylko tak niska cena, 120zł gdy np grzcompact ma za 160 - a oni nigdy drogo nie mieli. Gwarancja wieczysta i tu.
Opowiem wam tylko jedną historyjkę.
Byłem na wyjeździe słóżbowym w USA. Wygrałem tam na Business meetingu cyfrówkę. Byle jaki compact, ale chodzi do dziś. Poszedłem w USA do sklepu. Supermarket i kupiłem sobie kartę 128MB. TO był XD orginalny Olympusa. Jak się później przekonałem w polsce przeglądając allegro to przepłaciłem. No ale cóż potrzebowałem karty. Na wyjeździe spotkałem Japończyka. Który kupił tuż przed wyjazdem do USA kartę 1GB. Wtedy opad szczeny, nie miał czasu jej sprawdzić, rozpakował dopiero w USA. Jakie było jego zdziwienie jak karta nie zagadała z aparatem (lustrzenka). Niepamiętam ani marki aparatu ani karty, ale to był orginał. Panowie to są przypadki ! Jak wszystko.
Kupowałem tłumik do Skody Octavi:
- orginalny Skody 760 zeta
- czeski 400
- polski 200
sprzedawca mówi że na czeskim pojeżdżę 2 razy dłużej niż na polskim.
i który wybrać ? Wybrałem najtańszy. Auto sprzedałem za 3 miesiące. 500 zeta w kieszeni zostało.
Ale ostrzegam nie prubujecie tego z proszkami do prania ! Szkoda ciuchów. Niestety dobry markowy produkt jest lepszy
Niestety dobry markowy produkt jest lepszy
I właśnie dlatego kupiłem San Disk Ultra II niż Kingstona.. Bo po co się martwić na zapas :)
Kundzior
03-06-2006, 02:43
Mam te karte marki A-Data x60 i musze przyzznać ze jestem zadowolony jest wyraźnie szybsza niż Kingston EP x50.
Tak zaryzykowałem i kupiłem 512MB na alledrogo, z mym D50 śmiga jak ta lala.
markos_digit
03-06-2006, 11:05
SanDisk Ultra II 512MB USB (Media Markt)
Zdecydowanie polecam. W tej chwili nawet nie myślę o zmianie.
ja tam mam kingstone`y jak w stopce... i działają :)
A ja Toshibe, nabyłem za 70 zł i tez wszystko smiga bez problemu :D
Ja osobiście kupiłem SanDiska (i jestem zadowolony) ale Kinge ma siorka w swoim i co ?
A to że ostatnio na komuni nagle apart się zawiesił po zrobieniu zdjęcia z błędem nie opisanym w instrukcji :shock: . Oczywiście wył/wł aparatu pomogło ale to co mogła stracić z ujęć i te nerwy to ... :idea:
W sprawie kart pamięci...
Po pierwsze. Moi drodzy CompactFlash to patent firmy Sandisk.
Informacja dla wszystkich, którzy podniecają się jakimiś wynalazkami Lexar Pro itp.
Pewien znajomy kupował tylko Lexar bo mu powiedzieli jacyś cwaniacy, że jest najlepszy, profi itd...:). Tylko Lexar się już skończył...
Po drugie. SD został również wprowadzony przez Sandisk (we współpracy z Hitachi jeśli dobrze pamiętam).
Więc polecam Sandiska za solidne karty (szybkie, niezawodne i energooszczędne)
Wszystko inne jest robione na licencji.
To tak jak z wódką Smirnoff. Polska wersja to nie to samo co oryginał...:)
Pozdrawiam wszystkich.
Mam od 2 tygodni extreme III i musze przyznac ze warto było ja kupić. Jest naprawde szybka. Nie ma Laga, szybki zapis w trakcie robienia fotek. A więc nie tylko jest szybka w czytnikau ale i w aparacie. MA tez secura digital i różnica jest ogromna. Nawet ultra sie nie umywa.
miszelos
14-06-2006, 17:12
Na stronie <html>http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7905</html>
podaja ze kingston jest szybszy niz sandisk II 2GB.
U wez tu czlowieku badz mądry...
Kundzior
15-06-2006, 02:31
Nie jest szybszy sprawdzone empirycznie.
Kingston Ultimate (x120)- 2 GB, kupiłem za 200 zeta netto (244brutto). ALe na firmę do Pocket PC. Teraz myślę jak by taką samą kupić do aparatu....
W PPC Spisuje się świetnie
Witam
Niejesem specjalistą i fotki robie amatorsko (może kiedyś się to zmieni)Karty których używam to karta SD 1GB GOODRAM HS, dróga to 2GB APACERA 150x i jestem zadowolony obie działają porównywalnie tj przy seryjnych zdjęciach moja D50 pokazuje tą sama ilość zdjęć przy tym samym formacie :)
Pozdrówki
Chiko
sandisk II plus 1 MB - śmiga bezproblemowo i dzięki zintegrowanemu złączu USB odpada konieczność posiadania czytnika kart...
Kolekcjoner
26-07-2006, 22:46
(...) Informacja dla wszystkich, którzy podniecają się jakimiś wynalazkami Lexar Pro itp. Pewien znajomy kupował tylko Lexar bo mu powiedzieli jacyś cwaniacy, że jest najlepszy, profi itd...:). Tylko Lexar się już skończył...(...)
Peter - czy możesz podać źródło na podstawie, którego wysuwasz taką tezę o kartach Lexar?
puchbeary
02-08-2006, 17:04
A ja niepolitycznie polecę Kingstona - mam 1Gb elite pro i jest wszystko super. Pliki zczytuję z aparatu bo nie mam jeszcze czytnika i żadnych problemów.
panowie jesli nie robicie zdjec seryjnych-sportowych to po co wam szybkie karty (tracace na wartoci)
aparat i tak najpierw zapisuje w buforze, wiec nawet na krotka serie starczy
Kolekcjoner
02-08-2006, 18:02
panowie jesli nie robicie zdjec seryjnych-sportowych to po co wam szybkie karty (tracace na wartoci)
aparat i tak najpierw zapisuje w buforze, wiec nawet na krotka serie starczy
Dokładnie tak jest szkoda pieniędzy.
To po co lustro cyfrowe? Dobrą jakość daje już niejedna hybryda, i to dużo taniej, niż jakieś D50, które i tak jest bardzo ograniczone w możliwościach...
ech... Po to wydaliście tych kilka tys pln, żeby teraz 30zł żałować na szybszą kartę?? Jeśli choć raz się przyda szybka seria, to nie ma co żałować kasy, żeby potem nie żałować.
....A i do szybkiego zgrywania zdiec na kompa, jak kto ma dobry czytnik....
Mam SanDiska Ultra II USB 1 GB, ale chce kupic zapasowa karte tez 1 Gb. Zaplacile razem z kurierem ok 170zl.
Na allegro znalazlem takie:
http://allegro.pl/item118050033_kingston_sd_1gb_high_speed_f_ry_vat_ sklep_w_wa.html#photo
http://allegro.pl/item117686518_karta_pamieci_sd_1gb_toshiba_gwaranc ja_5_lat_.html#photo
http://allegro.pl/item118725472_kingston_sd_x_50_elite_1gb_w_wa_lub_ wys_5_50zl_f.html#photo
Ktoras z nich sie nadaje?
Hmm powiem Ci tak.. Nie wiem jak z odczuciami innych, ale ja testowałem na moim D50 Kingstona Elite Pro (256 MB) i żadnych problemów. Odczyt i zapis błyskawiczny, żadnego gubienia zdjęć.. Niedawno jakby ne było kupiłem SanDisk Ultra II :D
Co do tej Toshiby to nie wiem jak się sprawuje, nie widziałem jej u nikogo nigdy.. Ale myślę, że nie masz się co martwić, to właśnie Toshiba wymyśliła standard SD :)
I tak jako glowna karte uzywam SanDiska Ultra II USB 1 GB, a ta bylaby jako dodatkowa, /na wszelki wypadek/ :) Tylko nie wiem teraz czy jest sens kupowac az 1Gb moze jednak kupie 512mb. Dzieki/
Ponieważ jestem new zatem na wstępie witam wszystkich :)
Niedługo będę kupywał d50kit zatem i karte do niego!
Co myślicie o czymś takim:
http://www.allegro.pl/item117683346_ultra_szybka_karta_pamieci_pqi_sd_2g b_x150_kielce.html
Jak widać jest to bardzo szybka karta, no właśnie ale czy dobra, trwała?
Podobno w testach chipa itp wypadła zaskakująco dobrze?
Dzięki :D
Kolekcjoner
07-08-2006, 16:46
(...)Co do tej Toshiby to nie wiem jak się sprawuje, nie widziałem jej u nikogo nigdy.. Ale myślę, że nie masz się co martwić, to właśnie Toshiba wymyśliła standard SD :) Mój kolega używa Toshiby 1G SD od dłuższego czasu w D50 i nie narzeka.
Jak widać jest to bardzo szybka karta, no właśnie ale czy dobra, trwała?
Kup, przetestuj i powiedz, jak się sprawuje ;-)
Dowiedz się najpierw, czy ta karta podejdzie do D50, bo w instrukcji mowa jest jedynie o 1GB. 2GB jeszcze nie testowałem, a ktoś opisywał problemy z kartą 2GB.
Megazordon
08-08-2006, 12:11
Ja od razu kupiłem Kingstona Elite Pro 1GB i działa bez zarzutów, natomiast kumpel kupił Petec'a o tej samej pojemności i szybkości - skończyła się po tygodniu. Kingstony zatem chyba nie są takie złe.
Ja od razu kupiłem Kingstona Elite Pro 1GB i działa bez zarzutów, natomiast kumpel kupił Petec'a o tej samej pojemności i szybkości - skończyła się po tygodniu. Kingstony zatem chyba nie są takie złe.
Przykład: Nikon D100 z Kingstonem zalicza coraz częściej zwisy podczas zapisu i pomaga tylko restart body, te same body z SanDiskiem bez jakiegokolwiek zwisu od pół roku.
Więcej żadnych Kingstonów.
panowie, mysle ze nie ma na to reguly.. kingston -> zwis co chwila, sanDisk-> gwarancja na zawsze...
Mysle ze jest to uzaleznione od wielu czynnikow na ktore nie mamy wplywu i aparatu, bo jak widac d100 inaczej pracuje na kingstonach a inaczej d50, jednak mowimy w tym temacie o karcie do d50 wiec mysle ze mozna darowac sobie testy kart na innych modelach. :)
vuki - cenna uwaga z tą prędkością. Jakoś nie przyszło mi to do głowy :roll:
Z drugiej strony różnica w cenie też nie jest aż tak znaczna...
Sporo czasu po moim pierwszym poscie w tym wątku, mój Kingstonik wciąż działa bez zarzutu. Nad morzem już był i wszystko cacy.
Paweł
miron19j
08-08-2006, 23:18
Kup, przetestuj i powiedz, jak się sprawuje ;-)
Dowiedz się najpierw, czy ta karta podejdzie do D50, bo w instrukcji mowa jest jedynie o 1GB. 2GB jeszcze nie testowałem, a ktoś opisywał problemy z kartą 2GB.
gdzieś tak od marca - kwietnia używam GOOD RAMa 2 GBx100 na zmianę z 1 GB Toshibą. Nie zauważyłem jakiś niepokojących objawów. Wysłałem zapytanie do Nikon Polska w sprawie 4 GB kart. Jak odpowiedzą, dam znać.
Witam,
Na początku czerwca kupiłem na alledrogo kartę SD Pretec 1GB 133x. Wszystko ładnie działało do wczoraj - wyjmując kartę z czytnika ze zdziwieniem stwierdziłem, że po prostu się rozpadła... Kartę posklejałem superglutem tak jak potrafiłem, wkładam do aparatu i zonk - CHR na wyświetlaczu... Ale wyjąłem, włożyłem i zaskoczyła - widocznie coś nie łączyło.
Zrobiłem fotki tej rozłupanej karty, może niektórych z Was trochę zaciekawią:
-> http://www.wsinf.edu.pl/~leszek/karta1.jpg
-> http://www.wsinf.edu.pl/~leszek/karta2.jpg
Przepraszam za kiepską jakość - zdjęcia musiałem zrobić kamerką wideo. Swoją drogą to ciekawe czy to oryginalna karta, czy jakaś lipna podróbka...
Pozdrawiam,
Leszek
Kolekcjoner
10-08-2006, 01:15
(...) Swoją drogą to ciekawe czy to oryginalna karta, czy jakaś lipna podróbka...
Pozdrawiam,
Leszek
Wygląda na to że to jakiś Fake jest! Pretec robi raczej bardzo solidne karty.
ja uzywam Sandiska Ultra II 1GB
i moge go z cala stanowczoscia polecic...
bardzo ładnie chodzi ...
odradzam Kingstona poniewaz przeczytalem mnostwo artykulow w necie o ich awaryjnosci i na jednym z for fotograficznych mniej wiecej 1-3 razy w tygodniu ktos pisze ze mu padla Kingston....
a faktycznie nie warto kupowac kart 2 i 4 GB
gosc w sklepie powiedzial mi ze sie nie oplaca
poniewaz te karty sa dla ludzi ktorzy dziennie strzelaja po kilkaset kilka tysiecy zdjec i na nich trzeba zarobic...
Tak mi się właśnie wydawało, że ten Pretec to podróba... Brak jest jakichkolwiek oznaczeń na płyce w środku karty, obudowa była tak spasowana że się rozkleiła, tworzywo jakieś kruche, nalepka wykonana niedokładnie, a na blistrze nie było żadnych oznaczeń o autentyczności produktu i nie był zgrzany na brzegach jak w przypadku kart SanDisk. Zastanawiający jest też transfer sporo mniejszy od deklarowanego (20MB/s) - używam czytnika USB2.0 i nawet 10MB/s nie widziałem podczas kopiowania pliku o wielkości kilkaset MB.
Aha, karta ta jest na pamięciach flash firmy Samsung, nie było widać tego na zdjęciach.
Pojemność karty ma niewątpliwie znaczenie w przypadku zdjęć w formacie RAW, wtedy karta kończy się nadzwyczaj szybko :)
Używam Kingstona Elite PRO 1 GB i zwykłą 512 MB. Kilkakrotnie formatowane, zapis zdjęć do pełnej pojemności karty i brak do tej pory jakichkolwiek problemów przy współpracy z D50. Zrzut danych na kompa również bezproblemowy i dosyć szybki. Gwarancja na karty "LIFETIME WARRANTY" coś chyba oznacza. Inni producenci dają na swoje karty ledwo kilkuletnie gwarancje (max 10 lat), choć za tyle lat będą napewno już karty o pojemności 50 GB i o mniejszych zapomnimy.
Dobór firmy i wielkości sądze iż zależy tu od indywidualnych upodobań. Co do ilości zgłaszanych na forach reklamacji N/T Kingstona to sądze iż ich ilość może wynikać z ilości sprzedanych kart i jest wielkością względną. 2 reklamacje na 100 szt sprzedanych kart to 2%, 10 reklamacji na 1000 szt to zaledwie 1%, a 10 reklamacji do 2 to wielkość względna???!
Pozdrawiam i życze bezawaryjnych kart różnych firm.
Posiadam SanDisk'a Extreme III 1GB. Najmniejszych problemów. Pewnie nie wykorzystuje jej wszystkich możliwości, ale na Allegoro chodziła w bardzo atrakcyjnej cenie 199.95zł więc się skusiłem. Robiłem nia zdjęcia seryjne (w najlepszej rozdzielczości i jakości) i nie zauważyłem aby przytkał się bufor.
Pozdrawiam
wist,
ale pamietaj ze dozywotnia gwarancja na karty Kingstona to chwyt reklamowy...
no chyba ze mieszkasz na tajwanie...
bo w razie awarii wlasnie tam musisz sobie wyslac karte...
i czekac miesiac az tam dojdzie miesiac az naprawia i miesiac az wroci pod warunkiem ze sie gdzies nie zapodzieje...
rozmawialem z typem ktory sprzedaje te karty i powiedzial ze to czysty chwyt reklamowy....
poniewaz sklep daje 1 - 3 lata a potem "dozywotnia" gwarancja jest producenta i musisz ja sobie wyslac....
Nikon D50 + SanDisk 1GB Extreme III = demon szybkosci :D
zero zwisow, 100% stabilnosci, zero errorow i innych bajek
mariuniu
11-08-2006, 12:17
Witam wszystkich. Jako że poziadam D50 to i ja wypowiem się w temacie kart pamięci jakie uzuwam. Otóż mam D50 oraz Canona A510 i następujące karty:
-Kingston Elite Pro 1GB(użuwam głównie z nikonem)
-Pretec High Speed 512Mb (używam zarówno z nikonem jak i z canonem)
-Kingston "najzwyklejszy" 512MB (uzywam głównie z canonem - już bodajże ok półtora roku)
Moje spostrzeżenia są następujące: Z kingstonem elit pro 1GB nie miałem żadnych najmniejszych problemów - ok 4000 zdjęć z nikona i ok. 300 z canona. Z kingstonem zwykłym - zero porblmów chociaż używam ją głównie z canonem - ok. 2500 zdjęć a do nikona włozyłem żeby sprawdzić czy wogóle działa z tym aparatem i okazuje się że działa (zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć i ok) ale jednak do D50 potrzebna jest szybsza karta. Natomiast niemile zaskoczyła mnie karta Pretec High Speed 512 MB (oryginał kupiony u znajomego w sklepie) - okazało się że z D50 pracuje w porządku chociaż używam jej jako awaryjnej i zrobiłem na niej ok 300 zdjęć nikonem, natomiast problem jest gdy włoże ją do canona A510 - aparat pokazuje "błąd karty pamięci". Najciekawsze jest to że wystarczy wyłączyć i włączyć aparat i karta zaczyna normalnie działać i działa tak do momentu wyłaczenia i właćzenia po dłuższej przerwie (np kilka godzin) lub do ponownego włożenia karty - wówczas błąd znów powraca i znów pomaga wyłączenie i szybkie włączenie aparatu. Nie rekalamowałem jej gdyż w D50 działa normalnie a w sumie z myślą o nikonie ją kupiłem. Najlepsze jest jednak to że kiedyś w rozmowie ze znajomym który ma Canona IS2S powiedziałem mu że mam taką ciekawą sytuację z moim canonikiem. Zdziwił się i powiedział że u niego dzieje się to samo (pomaga wyłączenie i ponowne włączenie aparatu). Poprosiłem go żeby sparawdził jaką ma kartę (bo nie bardzo się orientował) i okazuje się że ma Pretec High Speed 1GB. Dziwna sytuacja z tymi kartami - być może w jakiś sposób nie są kompatybilne z niektórymi canonami ale fakt jest taki że następną kartą jaką kupię napeno nie będzie Pretec a najprawdopodobniej Kingston. Pozdrawiam.
zotornik
11-08-2006, 13:24
mariuniu, większości z nas wystarczy raz powiedzieć My rozumiemy to i owo :D
mariuniu
11-08-2006, 14:52
Przepraszam - obiecuje poprawę... :oops:
zotornik
11-08-2006, 17:17
mariuniu, cenne są wszystkie uwagi, które zamieszczamy na temat kart, bo pozwalają uniknąć błędnego zakupu,
ale sądzę, iż częściej mamy do czynienia z brakiem kompatybilności karta- aparat, niż z złą kartą (choć są oczywiście i takie). To jest tak, jak z komputerami praktycznie każda jednostka jest inna czy to ze względu na konfigurację sprzętu, czy też z powodu zainstalowanego oprogramowania.
Istnieje kilkaset modeli aparatów różnych marek i wiele różnych kart, byłbym zdziwiony gdyby wszystko chodziło bez zacięć. Jest też pogoń za klientem bez dokładnej znajomości specyfikacji aparatu lub jego oprogramowania producenci kart starają się dopasować i nie zawsze to im wychodzi.
Jak potrzebujesz karty SD kup SanDisk-a !
p.s. najprostszy Kingston u mnie działa także OK, tylko w serii nie daje rady
ray_knox
11-08-2006, 18:00
Witam,
Na początku czerwca kupiłem na alledrogo kartę SD Pretec 1GB 133x. Wszystko ładnie działało do wczoraj - wyjmując kartę z czytnika ze zdziwieniem stwierdziłem, że po prostu się rozpadła... Kartę posklejałem superglutem tak jak potrafiłem, wkładam do aparatu i zonk - CHR na wyświetlaczu...
nie ma to jak kupic jakis badziew :evil: tylko, ze pozniej "wujek zdziwko", wielkie oczy i ogromny szok, bo cos sie rozpadlo, cos sie rozkleilo, cos nie laczy i nie styka, a na wyswietlaczu "error" 24h/dobe :twisted:
od dawna wiadomo, ze ten kto chce oszczedzic, placi podwojnie 8) :lol:
@ray_knox
Na jakiej podstawie uważasz, że Pretec to badziew? Z tego co czytałem w sieci i słyszałem od znajomych używających kart tej firmy - opinie na ich temat były pozytywne... Widocznie miałem pecha i trafiłem na podróbkę (chociaż pamięci Samsunga raczej na to nie wskazują), albo po prostu zbyt mało delikatnie się z nią obchodziłem.
Uwierz mi - wcale nie zamierzałem oszczędzać, np. Kingston Elite był sporo tańszy od tego "badziewia"...
Moja karta co prawda jest po małych przejściach, ale nadal działa dobrze.
ray_knox
16-08-2006, 20:08
@ray_knox
Na jakiej podstawie uważasz, że Pretec to badziew?
na podstawie tego, co sam powiedziales
Z tego co czytałem w sieci i słyszałem od znajomych używających kart tej firmy - opinie na ich temat były pozytywne... Widocznie miałem pecha i trafiłem na podróbkę (chociaż pamięci Samsunga raczej na to nie wskazują), albo po prostu zbyt mało delikatnie się z nią obchodziłem.
mhm, widocznie miales pecha
Witam!
Właśnie zamierzam sprzedać Kingstona Elite Pro 512MB. Miałem go z D50 już prawie pół roku i ŻADNYCH problemów. Wcześniej miałem taką samą (ale nie tą samą) przez ponad rok z kompaktem Pentaxa i też wszystko ok.
Teraz zamierzam sobie kupić dwie gigowe karty.
Wybór padł na tę kartę:
http://www.znak.pl/index.php?cid=805&scid=1876&prid=SD1024PQI+150X
Robię to powiedzmy eksperymentalnie bo mało u nas na forum o kartach tej firmy, ale mam kilku znajomych którzy posiadają pendrive'y tej firmy i bardzo sobie chwala.
Jak ją przetestuję to dam znać na forum i jeśli będzie się sprawować dobrze to zamierzam potem kupić drugą taką samą...
Myślę, że cena 88 zł za 1GB, 150x i 5 lat gwarancji to zupelnie niewiele i warto zaryzykować.
Porównywalny Sandisk jest o 100 zł droższy... :?
Dolacze do chwalacych Sandiska ;), ale jesli ktos chce kupic niezla i duzo tansza karte, to z czystym sercem polecam PQI. Firma znana glownie posrod "komputerowcow" poniewaz jest to gigant produkujacy pamieci, z ktorych wiele trafia do innych firm przylepiajacych wlasne naklejki (PQI to ODM).
Handlowalem roznego rodzaju produktami PQI (pamieci do notkow, roznego rodzaju flashe) i w porownaniu do Kingstona to rewelacja. O Pretecu litosciwie sie nie wypowiem...
Kolekcjoner
20-08-2006, 21:56
(...)O Pretecu litosciwie sie nie wypowiem...
Z czemuż to?
bo z kilku marek ktorymi handlowalem zanotowal najwiecej porazek. Tak co piata karta wracala...
Pawełfoto
20-08-2006, 22:40
To i ja dopowiem trochę o kartach używanych przezemnie w D50, a więc:
Obie firmy Kingston, jedna to 512 ElitePro a druga to zwykły Kingston 1Gb.
Mam je około półtorej roku, wcześniej pracowały z aparatem Panasonic FZ20 i było wszystko OK, w sumie zaliczyły około 10tyś zdjęć, rozkładało się to różnie. Obecnie z D50 chodzą wyśmienicie zaliczyły już około 3400 zdjęć, prawdą jest że zwykły Kingston jest zbyt wolny ale w zapisie jpeg można śmiało strzelać serią i jest Ok. Nigdy nie było żadnych problemów.
Pozdrawiam
WojtekPN
20-08-2006, 22:51
ja do swojego d50 kupiłem kartę pamięci Hama o pojemności 512mb. trudno stwierdzić czy jest szybka czy nie, ale mnie zadowala jeśli chodzi o ilość zdjęć w serii i szybkość zapisu
Kolekcjoner
20-08-2006, 22:54
bo z kilku marek ktorymi handlowalem zanotowal najwiecej porazek. Tak co piata karta wracala...
Może miałeś pecha :mrgreen:. Ja już prawie o wszystkich kartach słyszałem takie opinie :wink: :).
Odie83 czy już może zakupiłeś tą kartę PQI?
Mam podobny dylemat, chce zakupić 2gb PQI z
http://www.allegro.pl/item122117208_ultra_szybka_karta_pamieci_pqi_sd_2g b_x150_kielce.html
i nie wiem czy się będzie dobrze sprawowała?
Pozdrawiam
RAVENSHEART
26-08-2006, 09:56
Zakupiłem kartę PQI 1GB 150x.Z Nikonem D50 chodzi bez zarzutu.Posiadam rownież zwykłego 512Mb Kingstona.Podam odstępy w jakich aparat robi zdjecia (w seri)wg. czasu podawanego przez aparat na zdjeciu .Nie jest to oczywiście zaden test - pomaga tylko wyczuć różnicę prędkości zapisu
- JPG - - w ciagu sekundy 1 do 2 zdjęć -zarówno na kingstonie jak i PQI.Podstawowa różnica to brak zapełnienia bufora,cały czas aparat podaje wolne miejsce w buforze na 3-4 zdjęcia.
-RAW+jpg -Kingston -odstęp pomiędzy zdjęciami ok. 7s
PQI - odstęp pomiedzy zdjeciami 2s
Na obu kartach najpierw 3 zdjęcia do bufora a potem powyższe zwolnienie.
december
22-09-2006, 10:53
Hej ja własnie jestem tym kumplem megazordona, któremy sie pretec skończył.i tak było; nawet nie po tygodniu tylko po 5 dniach.Karta nawaliła po osiągnięciu przez nią pułapu 180 zdjęć, po prostu zawiesiła się i nic nie szło zrobić, dopiero w fotojokerze w Wałbrzychu udało się odzyskać zdjęcia, ale karta i tak była bezużyteczna i dostałem w zamian kongstona, do tej pory sprawuje sie dobrze. Preteca raczej nie polecam.
Marioosh
22-09-2006, 12:04
Witam!
A co sądzicie o tej karcie do D50: PATRIOT 4GB 133x (http://allegro.pl/item129008445_patriot_sd_4096mb_133x_najszybszy_wi ecz_gwr_odss.html)?
Sprawdzi się w tym aparacie?
nie sprawdzi sie, bo aparat nie obsluzy 4gb.
Mam tego samego pqi x150 2gb
Marioosh
22-09-2006, 12:24
Mam tego samego pqi x150 2gb
Hmm... Czyli D50 może obsłużyć maksymalnie 2GB?
Marioosh
22-09-2006, 12:34
Dzięki za info.
W takim razie interesowałaby mnie opinia o tej karcie:
PATRIOT SD 2GB x133 (http://allegro.pl/item127410165_salon_patriot_sd_2gb_x133_20_mbs_fvt _gwr_wawa.html).
Warto coś takiego kupić?
Sama jakość powinna być na poziomie, ale co z kompatybilnością? :???:
hehe...dzisiej przyszła sndisk extreme III 1GB za darmo...śmiga :D
mariuniu
22-09-2006, 15:14
ALF gdzie takie gratisy rozdają?
Marioosh
Nie wiem jak z tym patriotem ale ja (i kilka innych osób z tego forum pewnie też) moge polecić Ci 2GB PQI x150.
Nie dosć że szybsza, to przynajmniej pewna bo już sprawdzona!
Pozdrawiam
Marioosh
22-09-2006, 16:54
Nie dosć że szybsza, to przynajmniej pewna bo już sprawdzona!
A czy tę różnicę prędkości rzeczywiście widać na D50?
PayBack... :wink:
trochę trzeba natrzaskac tych punktów, ale to już moja 3 karta za friko...zapomniałem jak kupuje się karty...i pewnie nieprędko sobie przypomnę bo w planach jest jeszcze jedna :D
[ Dodano: Pią 22 Wrz, 2006 ]
na prawdę nie rozumiem...są w instrukcji obsługi wymienieone karty pamięci sprawdzone z D50...po co szukać wynalazków??? przeca różnice w cenie nie są powalające, więc parę złotych więcej za pewnosć, że wszystko zagra, to chyba nie tragedia :P
Marioosh
22-09-2006, 18:09
na prawdę nie rozumiem...są w instrukcji obsługi wymienieone karty pamięci sprawdzone z D50...po co szukać wynalazków??? przeca różnice w cenie nie są powalające, więc parę złotych więcej za pewnosć, że wszystko zagra, to chyba nie tragedia :P
Tia.. tylko, że ta karta będzie używana nie tylko we wspomnianym nikonie, ale też w palmtopie - stąd moje pytania. Patriot to uznana firma, a pod linkami, które podałem są karty w naprawdę korzystnych cenach. PQI, natomiast przyznaję - pierwszy raz widzę i nie wiem co o nich sądzić. Gdy przetrząsałem net w poszukiwaniu informacji, natknąłem się też na znacznie mniej pochlebne opinie o nich.
Ale jak rozumiem, sporo osób ich tu używa i wszystkim się spisują prawidłowo (tzn. nie są bardziej awaryjne od innych firmówek)?
PS: Żeby coś wnieść od siebie do tematu, to jeszcze dodam, że w swoim D50 mam 1GB PNY i też działa bardzo dobrze.
[ Dodano: Pią 22 Wrz, 2006 ]
Hmm, dziwne...
Na stronie PQI (http://www.pqimemory.com/products_SD.asp) największa karta to 1GB.
Czyżby mieli aż tak duże zaległości? :???:
edit:
Na ich tajwańskiej stonie (http://www.pqi.com.tw/product.asp?cate1=1) jest o wiele większy wybór.
Właśnie zamierzam kupić kartę SD. Zdecydowałem już, że napewno SanDisk 1GB, ale teraz pytanie, czy Ultra II czy lepiej dołożyć 30zł u kupić Extreme III? Chodzi mi głównie o pracę aparatu (D50). Na forum wyczytałem, że na obu przy serii JPG FINE bufor się nie zapełnia. A jak Ultra II zachowa się w przypadku serii RAW? Czy jej szybkość zapisu pozwoli na swoboną serię RAW, bez zapchania buforu?