PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 f2.8 - aberracje chromatyczne

domizawa
04-07-2008, 08:51
Witam wszystkich użytkowaników NIKONA,

Mam do Was pytanie odnośnie wspomnianego w tytule obiektywu i tego niepokojącego zjawiska, które mu towarzyszy.

Czy ktoś z posiadaczy Tamrona 17-50 f2.8 może się wypowiedzieć czy też ma taki problem ze swoim sprzętem? I czy jest jakiś sposób by zniwelować to zjawisko lub czy np. na podstawie tego można się ubiegać o wymianę sprzętu?

Poniżej przykładowe zdjęcie na którym wyraźnie widać to co mam na myśli (mankiety garnituru)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img234.imageshack.us/img234/9725/003hy5.jpg)

Pozdrawiam

Dominik

domizawa
04-07-2008, 09:31
Ustawienie aparatu na których zostało wykonane powyższe zdjęcie:

długość ogniskowej 31mm
przesłona f/2.8
czas naświetlania 1/200 s
ISO 200

dame
04-07-2008, 09:49
nie posiadam tego obiektywu, ani nie jestem ekspertem, ale bardziej bym się martwil przepaloną sukienką

a aberracje mozesz wyedytowac

shadow_alex
04-07-2008, 09:55
Normalka, nie przejmuj się. Chyba największe są na 17 i 2.8, wtedy w niektórych warunkach może być masakra.

domizawa
04-07-2008, 11:27
nie posiadam tego obiektywu, ani nie jestem ekspertem, ale bardziej bym się martwil przepaloną sukienką

a aberracje mozesz wyedytowac

Jak czytałem gdzieś tutaj na forum, nikon D80 w połączeniu z tym właśnie obiektywem potrafi przepalić i z tego co zauważyłem jest to spowodowane tym, że pomiar matrycowy nie zawsze poprawnie odczytuje dane.
Wczoraj zrobiłem kilka testowyc zdjęć na różnych ustawieniach i udało mi się znaleźć zadawalające rozwiązanie tego problemu, chociażby poprzez zmianę pomiaru światła z matrycowego na centralnie ważony lub też poprzez wykonanie pomiaru na jasnym tle zablokwoanie ustawień AE-L i przekadrowanie zdjęcia.

Aberracją chyba faktycznie przestanę się zbytnio przejmować, bo nie występuje ona często a przy przesłonie f4 praktycznie jest niezauważalna.

dame
04-07-2008, 11:32
przy pomiarze matrycowym mozesz tez sprobowac ustawic ekspozycje na -0.7EV. D80 na matrycowym wogóle czasami dziwnie naswietla, nie tylko z tym obiektywem

domizawa
04-07-2008, 11:48
przy pomiarze matrycowym mozesz tez sprobowac ustawic ekspozycje na -0.7EV. D80 na matrycowym wogóle czasami dziwnie naswietla, nie tylko z tym obiektywem

Dzięki serdeczne za podpowiedź. Kolejny sposób na rozwiązanie problemu, który niewątpliwie się przyda.

cahe
04-07-2008, 11:53
Z exifa wynika, że zdjęcie zrobione na 2.8. Spróbuj trochę przymknąć, do 4 - 5.6 i powinno być lepiej

domizawa
04-07-2008, 11:58
Z exifa wynika, że zdjęcie zrobione na 2.8. Spróbuj trochę przymknąć, do 4 - 5.6 i powinno być lepiej

Cahe masz rację zdjęcie zrobione na f/2.8 - taką też informację podałem wyżej ;-) Co do przesłony zrobię kikla prób na różnych nastawach i zobaczymy co wtedy się stanie. Dzięki za radę.

A co z drugą częścią mojego pytania - Czy jest to wada, która kwalifikuje obiektyw do wymiany. Czy wogóle warto sobie zawracać tym głowę?

cahe
04-07-2008, 12:14
A co z drugą częścią mojego pytania - Czy jest to wada, która kwalifikuje obiektyw do wymiany. Czy wogóle warto sobie zawracać tym głowę?

Nie podlega to gwarancji. Jest to wada tego obiektywu, ale jednocześnie jego cecha.

więcej tutaj: http://optyczne.pl/30.5-Test_obiektywu-Tamron_SP_AF_17-50_mm_f_2.8_XR_Di_II_LD_Aspherical_(IF)_Aberracja_ chromatyczna.html

swider
04-07-2008, 21:20
Aberracje latwo sie usuwa w programach typu Photo Shop. Np. w Camera Raw masz kilka suwaczkow i sprytnie nimi manipulujac mozna sie pozbyc takich brzydkich efektow. Ale to i tak nie jest zle, uwierz mi :D
A co do pomiaru matrycowego to trzeba sie go nauczyc w D80. Jest on dosc silnie powiazany z punktem w ktorym lapiesz ostrosc (ma on wysoki priorytet), wiec jak np. bedziesz lapal ostrosc na ciemne obszary, to te jasniejsze napewno sie przepala.

dame
04-07-2008, 22:12
mhm, dzięki za rade świder - ja szybko się poddałem i przerzuciłem się na punktowe, ale jeśli to co piszesz jest prawdą chyba znowu pokocham się z matrycowym :-)

swider
04-07-2008, 22:24
hehe... jest prawda, jest :) Nawet mozesz sobie poczytac, na forum tez ktos o tym pisal. Poprostu trzeba do tego przywyknac, choc mnie osobiscie nie pasuje to rozwiazanie, wolalem wczesniejszy algorytm np. z D70s. Pewnie w wyzszych puchach Dxxx i Dx jest fajniej czyli pomiar nie ma zwiazku z punktem ostrosci, ale ja z tych puszek nie korzystalem, wiec sie nie chce wypowiadac.

przerzuciłem się na punktowe
Z pomiarem punktowym, moze byc ciezko przy jakiejs dynamicznej akcji (landszafty itp., wiadomo, mozna sie bawic ustawiac) juz lepiej uzywac CW spisuje sie bdb.

dame
04-07-2008, 22:31
o CW jeszcze nie miałem okazji poczytac, bo troche czasu nie mialem a mam pewna watpliwosc - czy to jest zawsze wazone w centrum kadru, czy najwieksza wage ma punkt ostrzenia przezemnie wybrany? w kontekscie sposobu działania matrycowego, domyślam się ze chodzi o centrum kadru. Mam racje?

Przyznam ze mi takie matrycowe nawet odpowiada, wkoncu od czego jest AE/F-L ;-)

swider
04-07-2008, 22:41
CW, zawsze przypisuje wieksze wagi obszarom ze srodka kadru, nie ma znaczenia, ktory pkt AF jest aktywny. Natomiast wg moich (i nie tylko moich :)) obserwacji wynika, ze na matrixie z kolei przywiazuje wage do aktywnego pktu AF. Czyli jest dokladnie na odwrot jak napisales :D

dame
04-07-2008, 22:48
przyznam, że oczekiwałem właśnie trochę na odwrót - że matrix będize miał mniejwięcej jednakowe wagi na całej długości zdięcia a CW będzie ważył na aktywny punkt, ale grunt to wiedziec jak to działa ;-) Widzę że pewnie wrócę do matrixa, jeśli ciągła ingerencja w nastawy ekspozycji nie będzie już konieczna.

swider
04-07-2008, 22:57
Widzę że pewnie wrócę do matrixa, jeśli ciągła ingerencja w nastawy ekspozycji nie będzie już konieczna.
Ale kompensacja ekspozycji -0.3/-0.7 sie przyda :D