Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D200 - auto obracanie zdjęć

tasmaniec
03-07-2008, 19:36
Witam,
jak w temacie ma problem z auto obracaniem zdjęć. Funkcja AUTO IMAGE ROTATION jest na ON i wczoraj zauważyłem, że w niektórych pozycjach aparat głupieje. Wczoraj chciałem sfotografować z pozycji stojącej coś leżącego na ziemi. Czyli aparat skierowany obiektywem ku ziemi z wyświetlaczem równolegle do ziemi i w orientacji poziomej - robie zdjęcie a na wyświetlaczu jest pokazane obrócone czyli jakbym trzymał aparat w orientacji pionowej. Zmieniam kąt obiektyw-ziemia z protego i obiektyw patrzy teraz jakieś pół metra przed moimi stopami, orientacja pozioma, robię zdjęcie,a body nadal je obraca tak jakby było zrobione w pionowej orientacji.
Słyszę, że kulka (czujnik) położenia body się rusza w body ale wg mnie dziwnie się jakoś zachowuje i obraca zdjęcia, których nie powinien. Możecie mi powiedzieć jak to jest w Waszych D200? W D70s nigdy nie miałem takiego problemu z robieniem zdjęć z body,obiektywem skierowanym prostopadle do ziemi.
Wiem, że mogę wyłączyć auto obrót, ale chcę mieć tę funkcję włączoną, bo przy przeglądaniu zdjęć na komputerze on sam mi je już obraca. Tylko teraz widzę, że niektóre mogą być niepotrzebnie zapisane jako do obrócenia przez body.
Jeśli jest jakieś rozwiązanie tego problemu proszę o poradę.

Nemeth
03-07-2008, 19:42
Pewnie śmieszna rada ale zarówno w d50 jak i d200 potrząsałem aparatem :D
Zawsze działa ;)

tasmaniec
03-07-2008, 20:04
śmieszna, nie śmieszna już to sprawdzałem i jakoś niezbyt pomaga. Pomaga podniesienie aparatu do pozycji, w której by sie fotografowało horyzont czyli obiektyw w poziomie i z powrotem do ziemi i jest ok. Ale tylko do około 1m przed stopami (mowa o fotografowanym obiekcie) a gdy obiekt powiedzmy jest już między stopami na ziemi to znowu je obraca-coś nie tak. Głupio to działa.

Władca Pixeli
03-07-2008, 20:20
Głupio to działa.
Działa poprawnie.
Jak przekręcisz aparat obiektywem z dół i zaczniesz nim kręcić wokoło osi obiektywu to jak aparat ma wiedzieć czy robisz pion czy poziom. Czujnik który się tam znajduje nie będzie w takiej sytuacji zmieniał położenia.

thor88
03-07-2008, 21:52
potwierdzam... to tak ma być... tak samo jest w aparatach które miałem (i obecnie mam) czyli D60,D70,D200,D300:)

sToh
04-07-2008, 00:15
a po co komu obracanie zdjęcia ? to mozna zrobic w kazdym innym pierwszym lepszym programie na kompie , ja bym sie tym nie przejmował.

wasilewk
04-07-2008, 08:22
a po co komu obracanie zdjęcia ? to mozna zrobic w kazdym innym pierwszym lepszym programie na kompie , ja bym sie tym nie przejmował.

?

Pzdr.

GrzegorzPPP
04-07-2008, 08:30
też mnie to mocno denerwuje.

W D70s jest lepiej rozwiązane :)

tasmaniec
04-07-2008, 17:37
Działa poprawnie.
Jak przekręcisz aparat obiektywem z dół i zaczniesz nim kręcić wokoło osi obiektywu to jak aparat ma wiedzieć czy robisz pion czy poziom. Czujnik który się tam znajduje nie będzie w takiej sytuacji zmieniał położenia.

Gdyby w takim położeniu trzymał orientację krajobrazową to by było ok. Bo tak jak powiedzialeś skąd ma wiedzieć jak ja robie zdjecie gdy obiektyw jest skierowany prostopadle do ziemi. Ale on mi je obraca do orientacji portretowej. I to mnie wkurza i wg mnie jet to głupie albo popsute.

sToh po co komu to....? A po to abym potem nie musiał siedzieć w domu i 300 zdjęć z karty obracać, a przed tem wyszukiwać, które to. Dotychczas maiłem opcję na ON w D70s i jakos nigdy mnie nie zawiodła poza paroma trudnymi do ocenienia prze aparat orientacjami. Dlatego chcę cosie zaoszczędzić czasu na robienie czegoś, co powinien robić aparat za parę tysięcy złoty.
Załóżmy, że chcę zfotografować ślimaka, kwiatek lub nawet psa, który znajduje sie blisko mnie (na ziemi) w orientacji krajobrazowej, a on już jakimś cudem głupieje i robi portretową - dlatego pytam się czy też tak macie, że w wyżej wymienionych sytuacjac Wasz D200 też tak reaguje, czy to reguła, czy wynik wadliwego czujnika?

deep
04-07-2008, 22:34
Dziwna sprawa, miałem D70, D70s i D200 i funkcja obracania działa tak samo niezawodnie (z drobnymi wyjątkami). Sytuację którą opisujesz, czyli fotka czegoś "pod nogami" nie powoduje u mnie głupienia D200. Mam nawet takie zdjęcie jak robię fotkę swoich butów stojąc pionowo (bo łaziłem po polankach i w jednej się zapadłem w błocie po kostki)

wacki4
05-07-2008, 00:01
bardzo czesto zdarza sie głupieć, miałem d50, na d300 nie robiłem jeszcze wielu takich - ale to tak jakby rządać od poziomicy by w wypadku takich operacji bombelek znajdował się w tej samej pozycji...

tasmaniec
05-07-2008, 15:13
Sytuację którą opisujesz, czyli fotka czegoś "pod nogami" nie powoduje u mnie głupienia D200.
dlatego się zdziwiłem, że zdjęcia w takiej pozycji obraca do portretowych. A jeśli byś mógł wziąć D200 i zrobić paręnaście fotek czegoś na podłodze i zmieniać trochę pozycję aparatu tak aby czujnik (tam jest chyba jakaś kulka, które się rusza i zwiera jakieś styki) zmieniał swoje położenia - to może, w któreś pozycji ten czujnik zwariuje i też Ci obróci?
Tylko miej włączoną funkcję Auto Image Rotation -ON, i Rotate Tall -ON. Swoją drogą to zastanawiam się po co te obie funkcje skoro w instrukcji opisali ich funkcje tak samo i aby wyłączyć obracanie zdjęć muszę wyłączyć obie funkcje, a aby włączyć obracanie zdjęć to muszę je obie włączyć. Po co takie dublowanie funkcji w body?
Zastanawiam się czy może czujnik się zastał, zabrudził, skleił i w opisywanej przeze mnie sytuacji pozostaje bez zmian i w pozycji portretowej.
A w której części aparatu jest ten czujnik umiejscowiony?

lopo
05-07-2008, 15:54
dlatego się zdziwiłem, że zdjęcia w takiej pozycji obraca do portretowych. A jeśli byś mógł wziąć D200 i zrobić paręnaście fotek czegoś na podłodze i zmieniać trochę pozycję aparatu tak aby czujnik (tam jest chyba jakaś kulka, które się rusza i zwiera jakieś styki) zmieniał swoje położenia - to może, w któreś pozycji ten czujnik zwariuje i też Ci obróci?
Tylko miej włączoną funkcję Auto Image Rotation -ON, i Rotate Tall -ON. Swoją drogą to zastanawiam się po co te obie funkcje skoro w instrukcji opisali ich funkcje tak samo i aby wyłączyć obracanie zdjęć muszę wyłączyć obie funkcje, a aby włączyć obracanie zdjęć to muszę je obie włączyć. Po co takie dublowanie funkcji w body?
Zastanawiam się czy może czujnik się zastał, zabrudził, skleił i w opisywanej przeze mnie sytuacji pozostaje bez zmian i w pozycji portretowej.
A w której części aparatu jest ten czujnik umiejscowiony?

Radzę czytać ze zrozumieniem instrukcję/system pomocy aparatu:
auto image rotation ON zapamiętuje orientację aparatu podczas robienia zdjęcia i podczas wyświetlania ich na LCD aparatu wyświetlane są one tak samo jak te robione poziomo(przy rotate tall na OFF) natomiast ułożenie aparatu może być wtedy odczytane przez oprogramowanie na komputerze i tam pionowe foty zostaną obrócone, rotate tall ON - wyświetla fotki robione pionowo odwrócone już na LCD aparatu.

tasmaniec
05-07-2008, 17:51
ale to tak jakby rządać od poziomicy by w wypadku takich operacji bombelek znajdował się w tej samej pozycji...

W przypadku poziomicy i takich położeń bąbel będzie gdzieś przy środku, ale nie ma prawa być gdzieś na skraju miarki.
A tu czujnik głupieje totalnie i robi inną orientację niż Ty chcesz. No chyba się zgodzicie, że gdy obiektyw jest skierowany ku ziemi to czujnik powinien być zdecydowany i trzymać portretową lub krajobrazową orientację. A on sobie raz tak, a drugi raz inaczej zapisze orientację i nigdy nie wiesz jak Ci sie to wyświetli na ekranie. A do robienia takich zdjęć wyłączać na chwilę tę opcję też jest bez sensu-nie sądzicie?