Zobacz pełną wersję : Który z Nikon CoolPix
Witam,
chciałbym kupić żonie poręczny a jednocześnie nie robiący tragicznych zdjęć aparacik, któryś z Nikon CoolPix.
Chyba, że proponujecie coś innego. Budżet ok. 1000 zł.
Poproszę o propozycje konkrentych modeli oraz rady na co zwracać w tej materii uwagę.
Pozdrawiam.
Ja kupiłem S600. Obiektyw 28-112, duża czułość (teoretycznie do 3200), porządny akumulator (oceniam na 200-250 fotek), VR, metalowa obudowa (dla mnie zaleta), spory ekran 2,7 cala, dość małe gabaryty, karty SD. We wnętrzach przy ustawieniu muzeum "trzaska" fajne fotki, całkiem "szeroko" i do tego oczywiście bez lampy (denerwują mnie błyski lampy - szczególnie w knajpkach lub na imprezach). Jeżeli nie potrzebny większy zoom to propozycja warta zastanowienia. Alternatywą dla mnie był jedynie Canon IXUS 860 IS.
W podanym budżecie spokojnie zmieścisz się z kartą i etui.
emarcin - dziękuję za odpowiedź.
ja mam P80
kosztuje około1200
tylko że jest to juz zabawka bardziej zaawansowana dla chcacego się uczyc amatora-> hybrydka
jak mały kompakt to bierz S600 albo P5100
oba naprawdę godne polecenia
Władca Pixeli
04-07-2008, 17:54
Ja zawsze twierdzę, że jak lustrzanka to tylko Nikon, jeżeli kompakt to raczej Canon :mrgreen:
Ja zawsze twierdzę, że jak lustrzanka to tylko Nikon, jeżeli kompakt to raczej Canon :mrgreen:
Bawiłem się jakiś czas temu Canon IS S2 , tragedia. Od tamtej pory omijam Canon-a. Chyba że w pułapie ceny 1000 zł , z niewielkimi rozmiarami mają teraz coś co robi zdjęcia. :mrgreen:
Poszukaj coś z Canona w modelach IXUS. Bardzo fajny aparat dla kobiety ( nie tylko ).
ja mam P80
kosztuje około1200
tylko że jest to juz zabawka bardziej zaawansowana dla chcacego się uczyc amatora-> hybrydka
Nad nim też się zastanawiam, ewentualnie mogę dołożyć do budżetu, a razie potrzeby mógłby w wyjątkowych sytuacjach być jako "podręczny zamiennik" D80. Tylko chyba najpierw muszę podjechać do Saturn-a lub Media Markt aby obadać gabaryty a jak się poszczęści porównać onargoleptycznie z N P5100 lub innymi.
mósisz się zastanowic czy chcesz lepszy kompakt-hybryde czy lustrzanke
to mósi byc twoja decyzja, bądź żony...
nie ma co pchac się w lustro gdzie trzeba później pakowac kupe kasy w osprzęt....
S700.
Żona będzie zachwycona.
mósisz się zastanowic czy chcesz lepszy kompakt-hybryde czy lustrzanke
to mósi byc twoja decyzja, bądź żony...
nie ma co pchac się w lustro gdzie trzeba później pakowac kupe kasy w osprzęt....
Nie wiem czy zauważyłeś ale lustrzanke już mam ( podpis postów ), a aparat drugi chciałbym dla żony "do torebki".
Kup Nikona P6000 ;)
Tak czytałem Twój post "Przeciek o nowym Coolpixie :D" :mrgreen:
Tylko chyba jeszcze go nie ma w sprzedaży ?? ;)
To będzie bestia.
Pozdrawiam
Sorki...mój bład....
to moja opinia ale sporo macie już dobry aparat w postaci lustra to kupcie zwykłego pstrykacza, a nie hybryde jak p80
ale to tylko moje zdanie
Byłem w Media , wybór raczej będzie na korzyść Nikon P5100. Mały, poręczny, zmieści się w kieszeń spodni, w miarę sprawnie działający AF, stopka na lampę, ładnie wykonanana obudowa, przejrzyste menu.
Teraz mają za 999 zł ale gość mi coś wspomniał aby poczekać do końca tygodnia bo maja jakieś przeceny być i może P5100 się załapie do tej grupy, a jak nie to z jakiegość sklepu na necie.
Pozdrawiam
A co sądzicie o P5000?
Pozdrawiam,
AMI
ładnie wykonanana obudowa
bo to magnezowa obudowa :)
Także muszę nabyć kompakt i jak dla mnie największą zaletą S600 jest ogniskowa startująca od 28mm. Idealne było by 24 ale trudno :)
emarcin, dzięki za opinie. Możesz podesłać gdzieś JPG'i właśnie z 28 i 112mm najlepiej na w miarę otwartej przesłonie. Z góry dzięki!